Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.-19.08.2018.

Posted in Vijesti

RADOBOJ – Na inicijativu vlasnika ondašnjeg rudnika osnovano je u Radoboju 1928. godine vatrogasno društvo kroz koje je u tom razdoblju prošlo na stotine žitelja koji su kroz povijest nesebično spašavali imovinu i ljudske živote. Na svoje vatrogasce Radobojčani su ponosni, moglo se čuti na svečanosti povodom 90. obljetnice u subotu, 18. kolovoza 2018. godine. Potvrđuju to i riječi načelnika, ujedno i predsjednika DVD-a Anđelka Topolovca, koliko općina pomaže u opremanju, jer su zahvaljujući općinskom proračunu radobojski vatrogasci dobili novo vozilo vrijedno 970.000 kuna, a energetski je obnovljen i vatrogasni dom, u što je uloženo 600.000 kuna. Na svečanosti su se  okupili  brojni uzvanici, a radobojskim vatrogascima, povodom velikog jubileja, čestitali su među ostalima, saborska zastupnica Marija Puh i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. U okviru proslave, DVD Radoboj i susjedna vatrogasna društva izveli su pokaznu vježbu kod osnovne škole.

MARIJA BISTRICA – Tradicionalno hodočašće konjskim zapregama u svetište Majke Božje Bistričke privuklo je danas, 19. kolovoza 2018. godine tisuće posjetitelje koji su ispunili ulice Marije Bistrice. Manifestaciju „vozočašća“ međunarodnog karaktera, na kojoj je sudjelovalo 130 konjskih zaprega i 250 jahača iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske i Austrije, već 16. godinu za redom organizira županijska Udruga uzgajivača konja Krapina na čelu s predsjednikom udruge Mirkom Majsecom. Okupljanje jahača i konjskih zaprega počelo je rano jutros na željezničkoj stanici u Zlatar Bistrici,a na taj način nastavili su s tradicijom prijevoza „romara“ koje je započelo 1911. godine. Na „vozočašću“ su i ove godine sudjelovali brojni dužnosnici – saborska zastupnica Marija Puh, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnici Zlatar Bistrice i Marije Bistrice Žarko Miholić i Josip Milički te brojni drugi, a vjerni posjetitelj je i ove godine bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  Kolona konjskih zaprega i jahača prošla je središnjim trgom u Mariji Bistrici gdje ih je dočekao velik broj znatiželjnika i posjetitelja te je nakon toga održana i sveta misa i blagoslov.

VARAŽDIN – Uz program „Bučograd“ posvećen Varaždinskom bučinom ulju i proizvodima od buče,  u atriju županijske palače u Varaždinu od 19. do 25. kolovoza 2018. godine odvija se i manifestacija „Županija u malom“.  Posjetitelji će se moći upoznati sa autohtonim proizvodima i kulturnom baštinom gradova i općina Varaždinske županije.  U sklopu manifestacije „Županija u malom“, svojim će se programima programe predstaviti gradovi i općine Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof, Trnovec Bartolovečki, Cestica i Bednja.

ZAGREB – U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanaca iz Subotice, u nedjelju, 19. kolovoza, na Trgu bana Jelačića održana je proslava Dužijanca u Zagrebu, na kojoj su se predstavili vojvođanski Hrvati koji slave 50 godina održavanja prve gradske Dužijance. Dužijanca je duhovno-religiozni događaj koji bunjevački Hrvati u Subotici slave kao zahvalu Bogu za završetak žetve i pohvalu čovjeku i njegovu radu. Najveći je to javni događaj Hrvata u Vojvodini, stoga Dužijanca ima velik povijesni značaj za nacionalni identitet bunjevačkih Hrvata i očuvanje njihove tradicije i običaja. U sklopu manifestacije održana je sveta misa u zagrebačkoj katedrali nakon koje su se na središnjem zagrebačkom trgu predstavili kralj i kraljica ovogodišnje Dužijance, kao i 10-ak kulturno-umjetničkih udruga iz Vojvodine. Manifestaciji su prisustvovali mnogi gosti iz Hrvatske i Subotice, među kojima je bila i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

ZAGREB – Filmski tjedan na Ljetnoj pozornici Tuškanac pod nazivom U prvom redu do mora ovog tjedna u znaku je novih zanimljivih projekcija. Projekcije filmova na Ljetnoj pozornici Tuškanac počinju od 21,30 sati, a ovo kino poznato je po statusu dog friendly.

ZAGREB – Plesne večeri na Zrinjevcu traju do nedjelje, 19. kolovoza. Radi se o  plesnom vremeplovu koji sve zaljubljenike u plesne korake, ali i one koji će to tek postati, vraća u romantična vremena kultnih zagrebačkih plesnjaka. Na Zrinjevcu se izmjenjuju različiti bendovi, ali i plesni stilovi – od swinga, lindy hopa, boogieja, two-stepa, jivea, rock’n’rolla, do tanga, valcera i foxtrota.

ZAGREB – Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Javnom ustanovom Maksimir nastavio je tijekom kolovoza i rujna s projektom Ples u Centru. Svake subote poslijepodne tijekom mjeseca kolovoza i prve dvije subote u rujnu u paviljonu Jeka parka Maksimir od 19,00  do 20,00 sati organizirana je plesna škola.

VARAŽDIN – Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se do 28. kolovoza u Varaždinu. Najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, koji u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake te stotinjak polaznika radionica i dva seminarska programa, ove godine slavi 20. rođendan. Prema izvješću Vijeća Europe Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije. Mnoštvo filmskih radionica i predavanja održat će i ove godine istaknuti filmolozi, filmski kritičari i redatelji. Organizator je  Hrvatski filmski savez uz brojne partnere i pokrovitelje.

KRAPINA – Koncert Gradskog puhačkog orkestra Krapina održan je u nedjelju, 19. kolovoza 2018. godine na Starom Gradu u Krapini. Koncert je svojevrsna uvertira koncertu koji će se na istoj lokaciji održati tjedan dana kasnije, u nedjelju 26. kolovoza, kada će povodom svečanog obilježavanja 420. obljetnice od zasjedanja Hrvatskog sabora na Starom gradu u Krapini nastupiti Đani Stipaničev.

SVETI URBAN – Tradicionalni 15. Međunarodni susret oldtimer traktora u Svetom Urbanu, kao i postavljanje klopoteca, održan je u nedjelju, 19. kolovoza 2018. godine. U čast svetog Roka održana je sveta misa u Svetom Urbanu, nakon čega je povorka oldtimer traktora u koloni obišla prvu destinaciju – Vinsku kućeuobitelji Knehtl-Medenjak u Sv. Urbanu.

IVANIĆ GRAD -Međunarodna biciklistička utrka 43. Memorijal „Stjepan Grgac“ u organizaciji BK Ivanić održana je u Ivanić Gradu u nedjelju, 19. kolovoza.

loading