Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.4.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Koncesijske ugovore za obavljanje primarne zdravstvene zaštite na području Međimurja, danas je u Čakovcu sa osmero koncesionara potpisao u ime Međimurske županije, župan Matija Posavec. Radi se o ukupno pet liječnika opće medicine i tri dentalne medicine, koji će u narednih deset godina pružati javnozdravstvenu zaštitu za više od tisuću i pol pacijenata, žitelja Međimurja. Župan Matija Posavec tom prilikom nije propustio istaknuti da se radi o pretežito mladim liječnicima, koji su se, potpisivanjem ovog ugovora, obvezali na ostanak i rad u Hrvatskoj.

OROSLAVJE – Neformalno druženje s novinarima održao je u utorak, 18. travnja 2017. godine u Oroslavju nestranački kandidat za župana Krapinsko-zagorske županije na listi HDZ-a Dragutin Ranogajec. Pozivajući na korektno praćenje aktivnosti u pretkampanji i kasnije u službenoj predizbornoj kampanji Ranogajec ističe, kako je u njegovom fokusu otvaranje novih radnih mjesta, gospodarstvo, privlačenje investitora i povlačenje novca iz Eu fondova. – Demografska slika Zagorja jako je loša i jedino investicije i nova radna mjesta mogu mlade ljude zadržati u Krapinsko-zagorskoj županiji – kaže Ranogajec. Predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek, svjestan da su ključne teme ovih izbora posao i projekti koje mogu donijeti kvalitetni i kompetentni ljudi, naglašava da su se u HDZ-u opredijelili za Dragutina Ranogajca, kao kandidata za župana, zbog njegovog dugogodišnjeg iskustva u vođenju zagorske Obrtničke komore i HOK-a. – Ranogajec je čovjek koji se dokazao, koji je egzaktan, konkretan i operativan, a da bi se napravio iskorak u vođenju Krapinsko-zagorske županije potrebna je upravo takva osoba i zato sam ponosan, što je prihvatio kandidaturu – ističe Žarko Tušek.

ZAGREB – Raspisan je natječaj kojim Grad Zagreb daje potpore inovatorima koji razvijaju i promoviraju inovacije za poduzetničko korištenje. Na natječaj se mogu prijaviti obrtnici, mikro, mala i srednja trgovačka društva, zaklade i dr, a sredstva su namijenjena za sufinanciranje analize tržišta, promidžbene aktivnosti, razvoj inovacija i stjecanje zaštite u zemlji i inozemstvu. Najniži pojedinačni iznos potpore je 10.000,  a najviši 40.000 kuna.

ZAGREB – Na parkiralištu zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje izgrađene su dvije nove punionice za električna vozila. Time je ovaj fakultet postao prvi u Hrvatskoj koji ima punionicu. Za opremanje punionice izdvojeno je 70 tisuća kuna, a projekt je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

ZAGREB – Raspisan je natječaj za najljepše školske vrtove, a detaljne informacije dostupne su na web stranici Zagrebačke županije. Prijave se primaju do 22. travnja. Prijaviti se mogu vrtići, osnovne i srednje škole i srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj. Cilj je da svaka škola oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske te autohtono bilje svojeg podneblja. Ovim projektom želi se postići da djeca kroz uzgoj voća, povrća i cvijeća te kroz uređenje i oblikovanje školskih vrtova uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednosti i ljepotu podneblja u kojem žive. Inače, prošle godine vrt Osnovne škole Josipa Zorića iz Dugog Sela osvojio je Zlatnu povelju  za najljepši školski vrt u Hrvatskoj, dok je godinu ranije bio među deset najboljih.

ČAKOVEC – Započinje program obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane u Međimurju. U naredna 22 dana diljem Međimurja bit će održano 110 gospodarskih, kulturnih i sportskih manifestacija. Obilježavanje započinje danas u 17,00 sati u čakovečkoj zgradi Scheier otvaranjem izložbe “Zrinska garda” autorice Miroslave Novak. U istom prostoru koncert će od 19,00 sati održati  pijanist Danijel Detoni. U isto vrijeme, u preloškom muzeju „Croata Insulanus“ će biti otvorena izložba „Nit“ Lee Krušelj. Za one najmlađe pobrinut će se Knjižnica i čitaonica „Nikole Zrinski“ Čakovec koja je pripremila Dane otvorenih vrata. Na dječjem odjelu bit će predstavljena Legenda o Pozoju te prikaz starih zanata u suradnji s udrugama iz Međimurja. Uz sve navedeno, u Dječjem vrtiću Tratinčica u Podturnu bit će predstavljen projekt „Pričaonica“, kao i radionica “Vrečica pričalica” i to u sklopu putujuće knjižnice „Bibliobus“.

VARAŽDIN – Dani okusa varaždinskoga kraja, gastronomska je manifestacija koju i ove godine organizira Turistička zajednica Varaždinske županije.  Drugu godinu za redom od danas do 1. svibnja u 13 ugostiteljskih objekata diljem županije gostima će biti predstavljena tradicionalna jela varaždinskoga podneblja. Organizatori očekuju da će ovogodišnja manifestacija“ Okusi varaždinskoga kraja“  zainteresiranošću i brojem posjeta turista nadmašiti prošlogodišnju kada je zbog nje restorane u Varaždinskoj županiji posjetilo 3.500 ljudi.

KOPRIVNICA – Projekt „Zelena zebra“ koprivničke Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ koji je odobrilo Ministarstvo unutarnjih poslova, brojnim aktivnostima bit će usmjeren na najugroženije skupine u prometu, djecu, starije osobe i osobe s invaliditetom. Projekt  je vrijedan 84 tisuće kuna, a partneri su Dječji vrtić Vrapčić iz Drnja, IPA regionalni klub Koprivnica i Klub za starije osobe Mariška. Cilj je u najrizičnijim skupinama sudionika u prometu povećati razinu znanja, prometne kulture i stvoriti nove ili promijeniti štetne, navike ponašanja u prometu.

loading