Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18-20.9.2015

Posted in Vijesti

ZAGREB – Manifestaciju „100% zagorsko”, po šesti puta organizira Krapinsko-zagorska županija u petak 18. i u subotu 19. rujna 2015. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.IMG_2783.JPGManifestacija  i ove godine okuplja poljoprivredne proizvođače, toplice, agroturizme, hotele, restorane, obrtnike, tvrtke, kulturne ustanove i udruge, njih ukupno 115,koji na 107 štandova prodaju izvorne proizvode iz Hrvatskog zagorja, uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način.  U dijelu tradicijskih obrta i kućne radinosti mogu se vidjeti i kupiti tradicijske drvene igračkekoje se nalaze na UNESCO-voj reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine,  medičarsko-svjećarski proizvodi, predmeti od keramike, suveniri od drva i krep papira,  pletene košare i mnogi drugi već polako zaboravljeni proizvodi od prirodnih materijalakoji imaju svoju baštinsku vrijednost.  Udruga „Gotali“ iz Gotalovca prikazala je zaboravljene stare zanate i običaje koji su otrgnuti zaboravu i nastavljaju se njegovati u podnožju Ivančice.U sklopu programa na Trgu bana Josipa Jelačića planiran je i koncert zagorske glazbe u organizaciji Radija Kaj.

ZELENJAK – Osamdeseta obljetnica otkrivanja spomenika hrvatskoj himni, Lijepa naša domovino  svečano je obilježena u petak, 18. rujna 2015. godine u Zelenjaku pokraj Kumrovca  Članovi Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ spomenik su svečano otkrili 24. studenog 1935. godine  povodom obilježavanja 100 godina od objave stihova „Horvatska domovina“, prvotne povijesne inačice današnje himne, u književnom listu „Danica“.  Obelisk je podignut upravo u kutku Hrvatskog zagorja gdje je autor Antun Mihanović pronašao nadahnuće za pisanje stihova hrvatske himne, a uzidana spomen ploča s prvim stihovima trajno podsjeća na državno obilježje Republike Hrvatske,te na taj način predstavlja i jedinstveni primjer spomenika jednoj državnoj himni u svijetu.Svečanost se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Republike Hrvatske, Josipa Leke, koji je nazočio događaju.       

VIDOVEC – Ovog vikenda u općini Vidovec održava se Zeljarijada, gospodarska, kulturna i zabavna manifestacija posvećena autohtonom proizvodu vidovečkoga kraja – zelju, koje se od davnina uzgaja u tom kraju.Ovogodišnja, 18. po redu Zeljarijada , posjetiteljima Vidovca donosi nastupe poznatih glazbenih zvijezda i sastava koji svojom pjesmom i glazbom upotpunjuju doživljaj uživanja u delicijama od zelja i sa zeljem.U sklopu Zeljarijade, Općina Vidovec potpisat će povelju o bratimljenju s općinama Dornava iz Slovenije i Acquaviva Collecroce iz Italije,kao dio programa “Europa za građane”, a održat će se i tradicionalni Međunarodni festival folklora.Organizatori Zeljarijade, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, su KUD Vidovec i Općina Vidovec.

ĐURĐEVAC – Ravnopravno po dvije tvrtke u svakoj kategoriji dobitnici su Zlatnih kuna Županijske gospodarske komore Koprivnica.  U kategoriji malih tvrtki dobitnici su Hangar 18 iz Koprivnice i Bistra iz Đurđevca, kod srednji, Rasco iz Kalinovca te koprivnički Komunalac. U kategoriji velikih tvrtki dobitnici Zlatnih kuna su Radnik iz Križevca i Belupo iz Koprivnice.  Nagrađene tvrtke pridonijele su dobrim gospodarskim pokazateljima u Koprivničko-križevačkoj županiji, ističe predsjednik Povjerenstva za dodjelu Zlatnih kuna Julio Kuruc. Na nagradama se u ime dobitnika zahvalio predsjednik Uprave koprivničkog Belupa Hrvoje Kolarić. Kolarić ističe kako su nagrade poticaj svima za daljnji bolji rast i razvoj svih tvrtki u Koprivničko-križevačkoj županiji. Današnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća, održanoj u Đurđevcu, u sklopu koje su dodijeljene Zlatne kune nazočili su brojni uzvanici iz političkog i gospodarskog života.

ZAGREB – Prostore Zagrebačkog velesajma pripremljene za smještaj izbjeglica, povodom velikog vala migranata koji dolaze u Republiku Hrvatsku, već rano jutros obišao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. U obilasku od 10,00 sati pridružit će mu se i predstavnici vjerskih zajednica: Katoličke, Pravoslavne, i Baptističke crkve, Islamske i Židovske zajednice te predstavnici Hrvatskog caritasa i tako će sugrađane i vjernike pozvati na solidarnost i pomoć ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove.

KOPRIVNICA – Operativni sastanak na kojem se raspravljalo o problematici dolaska izbjeglica u Hrvatsku, odnosno međusobne koordinacije institucija u slučaju potrebe za njihovim zbrinjavanjem,  održali su članovi užeg dijela Stožera za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije. Zamjenik župana i načelnik Stožera Ivan Pal izvijestio je kako jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu  dobile upute o postupanju, dok su predstavnici MUP-a, Hrvatskog crvenog križa i zdravstvene ustanove zaprimili određene upute. Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Darko Rep govorio je  o proceduri djelatnika MUP-a prilikom dolaska izbjeglica i ulaska na hrvatski teritorij. Ministarstvo unutarnjih poslova isključivo je nadležno za provođenje svih mjera, dok će županijski Stožer za zaštitu i spašavanje u okviru svojih mogućnosti pomagati u rješavanju moguće situacije. Iz Koprivničko-križevačke županije su poručili kako će o svim ostalim aktivnostima i stanju na terenu javnosti biti pravovremeno obaviještena.

ČAKOVEC – Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec organiziralo je  od prosinca prošle do sredine srpnja ove godine  humanitarnu akciju “Kuna za kombi”. U sklopu humanitarne akcije novac se prikupljao u kafićima, trgovinama, školama, vrtićima, ljekarnama i sjedištu Društva, a u travnju ove godine  je održan i humanitarni koncert u Centru za kulturu u Čakovcu. Prikupljeno  je 160 tisuća kuna, a novac je utrošen za kupnju specijaliziranog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. Društvo je do sada koristilo kombi star 23 godine i bila je  potrebna nabava novog vozila. Novo kombi vozilo društva  bit će predstavljeno na tradicionalnom 27. susretu osoba s invaliditetom koji će  krajem idućeg tjedna biti održan u Čakovcu.

KRIŽEVCI – Svečana proslava 24. godišnjice oslobođenja vojarne i Dan križevačkih branitelja održana je jučer navečer u prostorima nekadašnje vojarne u središtu Grada. Na događanja tijekom 1991. godine podsjetili dužnosnici koji su tada dali značajan doprinos pripremama pa i samom oslobađanju ondašnje kasarne. Oslobađanje vojarne najznačajniji dan u povijesti Križevaca, ponovljeno je nekoliko puta tijekom jučerašnje večeri. Prostor nekadašnje vojarne u središtu Križevaca danas je u potpuno drugačijoj funkciji. To je sada dječji vrtić, poliklinika, srednja škola, a i velika investicija izgradnje razvojnog centra je u tijeku, a uskoro će ta ulica nositi ime prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, najavljuje gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. U sklopu proslave 24. godišnjice oslobođenja vojarne i Dana križevačkih branitelja održana je i promocija knjige autora Vlade Čuture „Braniteljsko zajedništvo putokaz hrvatskog dostojanstva“.
VARAŽDIN – Varaždinske barokne večeri  započinju večeras i trajat će do 1. listopada. Četrnaest festivalskih dana  donosi 26 koncerata i bogat popratni program, a osim u Varaždinu dio koncertnog programa bit će izveden i u Krapini, Ludbregu, Križevcima, Varaždinskim Toplicama, Svetom Juraju na Bregu Lopatincu  i Prelogu. Program  festivala započinje u varaždinskoj katedrali u 20,00 sati koncertom renomiranog francuskog ansambla Le concert spirituel. Popratni program festivala bit će također neobično bogat, a obuhvatit će, izložbu cvijeća, gastro izložbu, modnu reviju i  međunarodni simpozij posvećen obljetnici baroknih večeri.

loading