Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18/19.2.2017.

Posted in Vijesti

KUMROVEC – Lovci bez oružja, ovaj put sa željom da mirnim okupljanjem upozore na smrtonosnu opasnost koju za divljač predstavlja žilet žica koja je postavljena duž hrvatsko-slovenske granice, predstavili su danas u Kumrovcu, na mostu Gmajna – Kunšperk, koji povezuje općinu Kumrovec sa slovenskom općinom Bistrica ob Sotli, Akciju „Žilet žica Zagorje 2017.“. Prva je to u nizu akcija Udruge Boar Hunters koja okuplja 1.300 lovaca iz Hrvatske i Slovenije u zajedničkoj nakani da se ukloni žilet žica i spriječi stradavanje divljači kojim su pogođene obje zemlje, ističe predsjednik udruge, koja je nastala spontano kao facebook grupa, Spličanin Boris Katić. Žilet žica nije dobra za ljude koji žive uz hrvatsko-slovensku granicu i oduvijek su bili u dobrosusjedskim odnosima, naglašava župan slovenske općine Bistrica ob Sotli Franc Debelak. Akciju je podržao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i ustvrdio, kako žilet žica tu nikada nije ni trebala biti. Nastavak ovakvih okupljanja lovaca i stanovništva uz hrvatsko-slovensku granicu u borbi za uklanjanje žilet žice predviđen je u Istarskoj županiji.

ZAGREB – Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, gradska zastupnica Sandra Švaljek u subotu 18. veljače 2017. godine je obišla tržnicu na Trešnjevci te se podružila s građanima na kavi. Kako ističe, osobni pristup najbolji je način da se upozna s problemima koji muče građane grada Zagreba. Švaljek je iskoristila priliku te prokomentirala medijske natpise o tome kako joj HNS nudi mjesto zamjenice gradonačelnice, ističući kako na to ne pristaje te kako Zagrebu treba promjena i odmak od klijentelizma.
A aktualni gradonačelnik Milan Bandić subotu je također iskoristio za druženje sa Zagrepčanima. Nakon proslave Međunarodnog dana turističkih vodiča na Trgu bana Jelačića uputio se u Udrugu Kamensko, kojoj je Grad Zagreb donirao dva računala za bolju i efikasniju organizaciju u njihovu radu. To je najmanje što se može napraviti, ističe gradonačelnik Bandić. Iz Udruge Kamensko, koja boji 63 aktivna člana i još 170 pasivnih najavljuju kako spremaju veliku modnu reviju koja će biti održana 11. ožujka na Zagrebačkom velesajmu.

KOPRIVNICA – U posjetu HDZ-u Koprivničko-križevačke županije u petak 17. veljače 2017. godinr je boravio glavni tajnik stranke Gordan Jandroković. Tom prilikom s predstavnicima stranke održao je radni sastanak. Radni sastanak bio je prilika da se razgovara o planovima HDZ-a Koprivničko-križevačke županije za predstojeće izbore, kaže predsjednik podravsko-prigorske organizacije Darko Sobota. Organizacija HDZ-a Koprivničko-križevačke županije 12 je koju je u sklopu priprema za lokalne izbore posjetio glavni tajnik stranke Gordan Jandoković. Na sjednici županijske organizacije HDZ-a kasno navečer donijeta je odluka kako stranka na lokalne izbore u Koprivničko-križevačkoj županiji izlazi sa svojim kandidatom za župana, a to je aktualni saborski zastupnik Damir Felak.

IVANEC – U organizaciji Društva prijatelja narodnih običaja Maska, a uz tradicionalno pokroviteljstvo Grada Ivanca i supokroviteljstvo Turističke zajednice, središnja fašnička manifestacija u Ivancu održat će se ove nedjelje, 19. veljače 2017. godine, s početkom u 13.30 sati. Dolazak na Ivonjski fašnik dosad su potvrdile brojne maškare iz Slovenije i cijele sjeverozapadne Hrvatske, a zbog održavanja fašničke povorke u gradskom centru će od 11,00 do 18,00 sati na snazi biti drukčija regulacija prometa. U navedenom vremenu za promet će biti zatvoren Trg hrvatskih ivanovaca, a promet će se odvijati obilazno, ulicama akademika Mirka Maleza, Nazorovom, Varaždinskom, Rajterovom i Kukuljevićevom ulicom. Program Ivonjskog fašnika će, po običaju, završiti spaljivanjem Fašnika. Svi sudionici potom će zabavu nastaviti uz glazbu i fašnički ples.

VARAŽDIN – U tijeku je savjetovanje sa javnošću povodom donošenja Odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada Varaždina. Odluka se donosi radi cjelovitog reguliranja upravljanja i raspolaganja gradskim nekretninama, pokretninama te dionicama i poslovnim udjelima. Materijali  i obrasci relevantni za savjetovanje kao i Nacrt odluke, nalaze se na web stranicama Grada Varaždina.  Svoje prijedloge i sugestije građani mogu dati do 20. veljače 2017. godine do kad traje javno savjetovanje.

KOPRIVNICA – Djelatnice koprivničkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ tijekom ove godine sudjeluju na edukaciji „Izgradnja nacionalnih kapaciteta za primjenu potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za djecu do osam godina s razvojnim odstupanjima/teškoćama“. Kroz pet radionica dobit će se uvid u korištenje asistivne tehnologije te će tijekom pet dana mentoriranja prikazati primjenu naučenog u konkretnom radu s djecom. Asistivna tehnologija odnosi se na razne tehnološke proizvode koji se koriste kao asistivna, adaptivna i rehabilitacijska pomagala za osobe s razvojnim teškoćama. Tri djelatnice Centra „Podravsko sunce“ koje polaze edukaciju svakodnevno se bave djecom niže kronološke dobi sa složenim komunikacijskim potrebama, a stečena će znanja na ovoj edukaciji koristiti u daljnjem radu.

ZAGREB – Promatranje ptica za građane na jezeru Bundek ove subote, 18. veljače 2017. od 9,00 sati organizira udruga BIOM. Tijekom dvosatnog promatranja ptica, građani će se upoznati s nekim od najčešćih vrsta ptica poput velike, plavetne i dugorepe sjenice, kraljića, mlakuše, liske, brgljeza i zebovke. Okupljanje je kod pontonske pozornice velikog jezera odakle kreće šetnja po Bundeku. Promatranje ptica odvija se u sklopu projekta “Ptice oko nas”, koji je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

loading