Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18/19.3.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Do nedjelje, 19. ožujka 2017.godine,  festival svjetla u Zagrebu održava se na Vranicanijevoj poljani, platou Gradec, Jezuitskom trgu, Galeriji Klovićevi dvori, Kuli Lotrščak i Tomićevoj ulici, u vremenu od 19 do 23 sata,  te u  tunelu Grič od 18 do 23 sata. Na 7 lokacija, na Gornjem gradu kroz cijeli će se vikend projicirati  audiovizualne instalacije pod nazivom Proljetna bajka. Ovim projektom je Grad Zagreb uvršten na listu svjetskih gradova festivala svjetla, ističe direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

ZAGREB – Kajkavci u Lisinskom, zajednički gospodarsko-promotivni i kulturološki projekt Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Radija Kaj održava se ove nedjelje, 19. ožujka 2017. godine, od 14 do 22 sata. Svi prostori u predvorju Koncertne dvorane Lisinski bit će mjesto održavanja izložbeno-prodajnog sajma uz predstavljanje usluga u turizmu, poljoprivrednih i tradicijskih proizvoda, ponude gospodarstava i obrta, te kulturnih vrijednosti i drugih zanimljivosti i posebnosti ponude s područja pet kajkavskih županija i grada Zagreba. Nastupit će brojni KUD-ovi, glazbeni sastavi i solisti, mažoretkinje, predstavit će se i povijesne postrojbe hrvatske vojske, te organizirati degustacije proizvoda. U Maloj dvorani Lisinski od 17,30 sati će se predstaviti recentno kajkavsko književno stvaralaštvo s naglaskom na vrijednu, desetljećima dugu tradiciju održavanja književnih manifestacija u kajkavskim županijama. Sve će kulminirati svečanim koncertom probranih kajkavskih popevki s Festivala kajkavskih popevki i Festivala Pjesma i tambura, te modnom revija muških odijela Kotke u Velikoj koncertnoj dvorani Lisinski od 19 sati.

ZAGREB – Hrvatska narodna stranka (HNS) planira na lokalnim izborima izaći u 20% više sredina nego prije četiri godine te u što većem dijelu Hrvatske omogućiti kvalitetu života kakvu danas imaju sredine koje vodi HNS, izjavio je u subotu 18. ožujka nakon Središnjeg odbora stranke predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Pri tome je kao primjere dobre prakse istaknuo Međimursku i Varaždinsku županiju. Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako HNS želi da u cijeloj Hrvatskoj građani imaju i besplatne udžbenike i besplatan prijevoz, da se razvija gospodarstvo, obrazovanje, smanjuje nezaposlenost, provode projekti privlačenja novca iz fondova EU-a. Osvrnuli su se i na navode o nacionalnom dogovoru sa SDP-om, Vrdoljak je rekao da on nije moguć jer je svaka sredina specifična, ali da će u velikom broju jedinica nastupiti zajednički. Na koncu su zaključili da HNS želi biti stup obrane od ekstremizma i populizma koji su zahvatili Europu, ali i Hrvatsku. 

ZAGREB –  Međunarodni sajam turizma PLACE2GO, održava se do nedjelje 19. ožujka 2017. godine u Areni Zagreb. Na sajmu će sudjeluje više od 180 izlagača iz 20 zemalja. Prvi put hrvatskoj se publici predstavljaju izlagači iz Tanzanije, Švedske, Makedonije i Albanije, a sudjeluju i oni iz Rusije, Italije, Indonezije, Tajlanda, Kanade, Tunisa i drugih zemalja. Na sajmu sudjeluju i brojni putopisci, blogeri , a bit će održano i niz predavanja. Uz promociju dalekih destinacija, cilj sajma je i njima predstaviti grad Zagreb. Ulaz na sajam je besplatan, kao i prošlih godina.

ZAGREB – Znanstveno-strukovni kongres “S praktičarima otvoreno o praksi” održava se 18. i 19. ožujka u Zagrebu u organizaciji Hrvatske komore dentalne medicine. U dva dana predavanja će održati sami stomatolozi na temelju svakodnevnih iskustava. Dio cjeloživotnog učenja naglašava predsjednik Komore Hrvoje Pezo koji nije propustio istaknuti kako su se dugogodišnji trud i rad isplatili. Hrvatska odnosno Zagreb postali su centar izvrsnosti u ovom dijelu Europe za područje stomatologiji. O tome svjedoče i brojke. Prema posljednjim podacima – kako je rekao Pezo u zemlje u okruženju izvezeno je preko milijardu kuna usluga što svijetleći da su stomatolozi pioniri u razvoju zdravstvenog turizma. Podršku liječnicima dentalne medicine u svemu što rade dao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji im je poželi dobrodošlicu u Zagreb.Na kongresu uz liječnike iz Zagreba sudjeluju oni i iz drugih gradova Hrvatske, ali i iz Europe.

ZAGREB –  Drugi Zagrebački proljetni polumaraton Zagreb21 startat će u nedjelju, 19. ožujka 2017.godine, u 9 sati ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice. Zagrebački polumaraton cestovna je atletska utrka ukupne duljine 21.098 metara. Utrka se sastoji od dva istovjetna kruga u duljini od 10.549 metara. Start i cilj na istome su mjestu. Za štafetnu utrku natjecatelji se prijavljuju kao tim od 4 trkača, neovisno o spolu i starosti. Tu je i utrka na 5 kilometara na kojoj nastupaju rekreativci. Zbog održavanja Zagrebačkog proljetnog polumaratona za sav promet bit će zatvorena Avenija Većeslava Holjevca, na dijelu od Avenije Dubrovnik do Mosta slobode, koji će također biti zatvoren, kao i Ulica Hrvatske bratske zajednice, u vremenu od 08,15 do 12,00 sati.

ZAGREB – Ususret proljeću Ansambl Glazbene staze ove nedjelje, 19. ožujka 2017. godine u 20 sati, koncertom SALÓN BUENOS AIRES, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Lisinski kreće na putovanje Latinskom Amerikom. Ansambl je miješani instrumentalni sastav kojeg čine instrumenti: flauta, klarinet, violina, violončelo i klavir, a po formi se svrstava u Pierrot sastave i jedini je takav u Hrvatskoj.

ZAGREB – Festival visibaba, vjesnika proljeća, organizira Udruga planinarska družina u nedjelju, 19. ožujka 2017. godine na  potoku Vukov dol, na Planini Gornjoj u Kašini, od 14 sati. Cilj je očuvanje povijesno-kulturnih i prirodnih znamenitosti.

VARAŽDIN – Akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u subotu, 18. ožujka 2017. u Varaždinu  zajedno s Rotaract klubom Varaždin organizira Zaklada Ana Rukavina.  Svi zainteresirani građani između 18 i 40 godina starosti bit će u mogućnosti pridružiti se Hrvatskom registru i na taj način pomoći oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima krvotvornih matičnih stanica. Akcija će se održavati od 10 do 12 sati na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu.

KOPRIVNICA –  Projekt „Okusi hrvatske tradicije“ predstavljen je u dvorani Koprivničko-križevačke županije potencijalnim sudionicima projekta iz Podravine i Prigorja, a sastanku je prisustvovao i koprivničko-križevački župan Darko Koren. Projekt je namijenjen razvoju ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranju i umrežavanju ponude, promociju nositelja standarda „Okusi“ te razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u gastronomiji. Sastanku su se odazvali predstavnici tri ugostiteljske tvrtke iz Koprivničko-križevačke županije te su dogovoreni daljnji koraci u provedbi projekta. U Koprivničko-križevačkoj županiji, uvažavajući različitosti ponude, projekt će se realizirati pod nazivima „Okusi Podravine“ te „Okusi Prigorja“.

loading