Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.01.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Konferencija Small& Medium Business Forum, kao središnja manifestacija projekta Poslovni uzlet, u organizaciji Poslovnog dnevnika održava se danas u zagrebačkom Kongresnom centru Forum. Prilika je to za rezime svega što je učinjeno u posljednje dvije godine kroz poslovne uzlete s ciljem poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Današnji Business forum ima i dvije panel diskusije. Prva je o poticanju i promicanju malog poduzetništva kao i njegovom načinu financiranja, a druga, na temu „Županije – nosioci razvoja“, okuplja predstavnike šest županija kao i ostale stručnjake s ciljem definiranja njihovog ustroja i uloge, ističe glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović. Šimatović Poslovni dnevnikNa današnjoj Konferenciji bit će proglašen najbolji hrvatski poduzetnički inkubator u 2015. godini.      Saša Cvjetojević, suosnivač Zagrebačkog poduzetničkog inkubatora, dobitnik nagrade za najbolji poduzetnički inkubator u RH 2015. godine.

ZAGREB – Industrijsko glačalo, kupljeno sredstvima proračunske naknade za troškove predizborne kampanje, članicama Udruge “Kamensko” danas je u njihovim prostorijama na Knežiji uručila predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović. Čestitajući im na njihovoj kreativnosti, empatiji, stalnoj edukaciji, radu, ustrajnosti i poduzetničkom duhu, predsjednica Grabar Kitarović naglasila je, kako su upravo one primjer daljnjeg razvoja poduzetništva u Hrvatskoj bez obzira koliko on velik ili mali bio. Na donaciji, odnosno glačalu koje je dobilo ime po donatorici „Kitarovićki“ zahvalila je predsjednica udruge Kamensko Đurđa Grozaj.
ČAKOVEC – „Ugovor o izradi masterplana razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine“ potpisali su danas u Maloj vijećnici Međimurske županije župan Matija Posavec i ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čolak. Ugovor je vrijedan 172.500 kuna, a sufinancira ga i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Masterplan bi trebao biti završen do druge polovice svibnja ove godine i dati odgovore na pitanja gdje je turizam u Međimurju danas i kojim smjerom krenuti u daljnji razvitak. Jedna od prednosti Međimurja kao kontinentalne destinacije je uređenost, kaže Sanda Čolak, a tome treba dodati još sadržaja koji će potom privući još veći broj turista, nastavlja župan Posavec. Inače, u prvih 11 mjeseci 2015. godine Međimursku županiju je posjetilo oko 58 tisuća turista koji su ostvarili više od 130 tisuća noćenja. To je rast od 30 posto naspram 2014. godine, dodala je na kraju zamjenica župana Sandra Herman.

ZAPREŠIĆ – Dosadašnji jednogodišnji rezultati projekta direktne prodaje svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda u gradovima i općinama Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Gradu Zagrebu pokazuju svoju opravdanost i isplativost. Na dosada otvorena 22 prodajna mjesta, ukupno je u godinu dana prodano gotovo 330.000 litara mlijeka s obiteljskih stočarskih gospodarstava. Uz to, pozitivno je što se OPG-i udružuju, proširuju svoju proizvodnju i konkurentnost, te bilježe nova zapošljavanja, rečeno je na današnjem prijemu zadrugara Mljekarsko stočarske zadruge „Proizvodi sela“ u zaprešićkoj Gradskoj vijećnici. Kako se moglo čuti od zamjenika krapinsko zagorskog župana Anđelka Fereka Jambreka, pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu Emila Tuka i pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordane Županac te zaprešićkog gradonačelnika Željka Turka, i ove godine nastavit će se sufinancirati ovaj projekt.

KRAPINA – Najveće klizalište u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, površine 370 četvornih metara, bit će otvoreno ovog tjedna u Krapini. Svi ljubitelji zimskih sportova imat će priliku uživati u čarima prvog ledenog parka u Zagorju. Škola klizanja s instruktorima, Disco klizavica, igrači hrvatske hokejaške reprezentacije koji su iskustvo stjecali u klubovima Medveščak, Mladost i Zagreb ili klizačice u zagrebačkim Pahuljicama, kao i brojna druga iznenađenja očekuju sve zainteresirane, uz razne Igre na ledu. Otvorenje klizališta u Krapini održat će se u četvrtak, 21. siječnja.

VARAŽDIN – Humanitarna akcija sakupljanja zimske odjeće i obuće za djecu u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu održana je u županijskoj palači u Varaždinu. U akciji su  sudjelovali djelatnici Varaždinske županije i Dječjeg vrtića Vinica koji su svojim dobrovoljnim donacijama pomogli u prikupljanju zimske odjeće i obuće za djecu do 12 godina koja većinu dana i noći provode na otvorenom u hladnim zimskim uvjetima. Prikupljeno je 20 kutija odjeće, zimskih jakni, kapa, šalova i rukavica, te jedna kutija obuće. Prikupljena odjeća poslana je u prihvatni centar, uz pomoć dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Ilija koje je ustupilo  svoje kombi vozilo. Inicijatori humanitarne akcije su udruga Roditelji u akciji, te Ured UNICEFA-a u Hrvatskoj.

DONJE MEĐIMURJE – Nakon devet godina mjerenja prikupljene količine otpada, Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom iz Donjeg Međimurja pozicioniralo se kao hrvatski lider u obradi i oporabi otpada, što je vidljivo iz posljednjih rezultata mjerenja za 2015. godinu. U toj su godini odvojeno sakupili, obradili i oporabili 2.711.401 kilogram korisnog otpada, što je gotovo 50 posto od ukupnih količina otpada donjeg Međimurja. Također je vidljivo smanjenje miješanog komunalnog i glomaznog otpada, a rast korisnog. Kako je poduzeće u 2015. godini uz podršku Fonda za zaštitu okoliša izgradilo kompostanu i sortirnicu, u Pre-komu su počeli obrađivati i otpad okolnih komunalnih poduzeća.

KRIŽEVCI – U sklopu projekta „Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista“, Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar i partnera križevačke Srednje škole „Ivan Seljanec“, održano je stručno putovanje u Križevce. Nakon upoznavanja i razgledavanja škole, sudionici projekta obišli su čokolateriju Hedona, s kojom ih je upoznala direktorica Gorana Katalenić. Održan je i sastanak partnerskog vijeća, gdje im se pridružio pročelnik za društvene djelatnosti Grada Križevaca Mladen Tenodi. Na sastanku su partneri upoznati s tijekom projekta te planom aktivnosti u narednom razdoblju. Očekuje ih posjet Koprivnici i organizacija edukacija za nastavnike i učenike.

ZAGREB – Fontana na Trgu kralja Tomislava obnavljat će se za 1,920.000 kuna bez uračunatog PDV-a, a izvođači imaju rok od četiri mjeseca da dovrše radove. Uvjeti su to raspisane javne nabave za uređenje fontane. Budući izvođači koji će se odazvati na raspisani natječaj i biti izabrani imaju tako obvezu fontanu rekonstruirati prema povijesnoj matrici, izgraditi strojarnicu, ugraditi nove mlaznice, postaviti automatsku regulaciju rada fontane i LED rasvjetu. Radovi na samom uređenju trebali bi početi do kraja travnja ove godine, a nakon uređenja fontane, kako je obećano, nastavit će se s uređenjem preostalog dijela Trga kralja Tomislava, za što je, za tehničku dokumentaciju, dosad potrošeno oko 2 milijuna kuna.

loading