Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.01.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Prvo predstavljanje nove političke platforme u Koprivničko-križevačkoj županiji, MREŽE nezavisnih lista, održano je u četvrtak 19. siječnja 2017. godine u Koprivnici. Radi se uglavnom o bivšim, suspendiranim i izbrisanim te članovima koji su samoinicijativno izašli iz HSS-a. Predvodi ih koprivničko-križevački župan Darko Koren te 12 općinskih i gradskih predsjednika te stranke kao i brojnih značajnih dužnosnika s područja Podravine i Prigorja. MREŽA kreće s pripremom programa za lokalne izbore gdje će istaknuti kandidate za općinske i gradske dužnosti, gradonačelnike i načelnike, te za županijsku skupštinu koju će predvoditi te biti i kandidat za župana Darko Koren. Uskoro će, početkom veljače, biti osnovana i politička stranka MREŽA nezavisnih lista.

ZAGREB – Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić danas je u Gradskoj upravi u nastupni posjet primio veleposlanicu Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Olive Hempenstall i zaželio joj uspješno obnašanje nove dužnosti te ugodan boravak u Zagrebu, kako je naglasio, gradu po mjeri čovjeka.  Veleposlanica je istaknula sličnost dva glavna grada, Dublina i Zagreba, kao i spremnost za njihovo povezivanje na međuinstitucionalnoj razini. Ujedno je gradonačelnika upoznala s projektom osvjetljavanja objekata u europskim i svjetskim metropolama, primjerice sidnejske Opere, pariškog Eiffelovog tornja ili Kristova kipa u Riju, irskom zelenom bojom u povodu proslave Dana sv. Patrika. Također, gošća je predložila da se ove godine na Dan sv. Patrika fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice osvijetle zelenom bojom te da, s obzirom da je Zagreb multikulturalni grad, zajedno posjete jednu irsku pivnicu, što je gradonačelnik Bandić i prihvatio.

ZLATAR – Srednju Školu Zlatar u kojoj su završeni radovi za koje je Krapinsko-zagorska županija u proteklom razdoblju osigurala znatna sredstva danas je posjetio župan Željko Kolar. U protekle nekoliko godina u adaptaciju ove škole Krapinsko-zagorska županija je uložila oko 6 milijuna kuna, a najnovije ulaganje od 280.000 kuna je upravo završen sanitarni čvor, prilagođen osobama s invaliditetom. Srednju školu u Zlataru pohađa 489 učenika koji se u 20 razrednih odjela obrazuju u četiri četverogodišnja programa: opća gimnazija, upravni referenti, tehničari za računalstvo i tehničar za logistiku i špediciju.

 

ZAGREB – Najuspješniji branitelji koji su postali poduzetnici predstavili su danas svoja poduzeća te rezultate projekta „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća hrvatskih branitelja“. Riječ je o poduzetničkim edukacijama namijenjenima hrvatskim braniteljima grada Zagreba, s ciljem smanjenja broja nezaposlenih branitelja. Prvi je ciklus počeo 2014. godine kao pilot projekt, a od tada do danas, branitelji su osnovali na desetke tvrtki. Projekt će se nastaviti i u 2017. godini, a umjesto dosadašnjih 200.000 kuna, ove je godine osigurano 300.000 kuna pomoći. Novi ciklus prijava za poduzetničke edukacije hrvatskih branitelja ove će se godine održati u veljači.

ZAGREB –  Zagrepčani će od 1. veljače, uz postojeću kartu od 10 kuna i trajanja 90 minuta, moći kupiti i polusatnu kartu po cijeni od četiri kune za tramvaj ili autobus. Odluku je donio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jer – kako kaže želi uvesti pravedniji sustav naplaćivanja javnog prijevoza u Zagreb. Osim toga želi se, kako je smanjiti i broj automobila u užoj jezgri grada.

 ZAGREB – Jutros je održan sastanak predstavnika Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva na kojem je između ostaloga govora bilo o budućnosti Imunološkog zavoda. Sastanak je od resornog ministra, Milana Kujunđića zatražio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je najavio kako će grad i država naći rješenje za ovu – kako kaže tvrtku od strateškog značenja za cijelu Hrvatsku. Novi sastanak bit će održan kroz 3 tjedna. Podsjetimo, prema posljednjim izračunima za spas Imunološkog potrebno je najmanje 60 milijuna eura.

ZAGREB – U sklopu Europskoga tjedna borbe protiv raka vrata maternice u subotu, 21. siječnja će biti obilježen Dan mimoza – Nacionalni dan prevencije raka vrata maternice. Od 10,00 do 14,00 sati na Cvjetnom trgu građani od liječnika mogu saznati sve detalje o ovom raku od kojega je iz godine u godinu sve više oboljelih. Prema posljednjim statistikama svaki dan jedna žena u Hrvatskoj oboli od raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umre. Kako bi se to promijenilo već 9 godina Grad Zagreb omogućava cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve osmaše, a od prošle godine cjepivo je dostupno i na nacionalnoj razini po prvi puta i za djevojčice i za dječake.  Uz cijepljenje, važni su i redoviti ginekološki pregledi s papa testom. Dan mimoza bit će u subotu obilježen i u svim većim gradovima Lijepe naše.

ZAGREB – Gradnju spalionice na Resniku, kako je predviđeno u Prostornom planu Grada Zagreba, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić smatra problemom,  a ne rješenjem. Postojeće odlagalište na Jakuševcu ima puno veću predispoziciju da se poveže s tamošnjom toplanom te da stvarno iskoristimo otpad za proizvodnju energije koja bi zasigurno dovela do smanjivanja računa svim građanima, ističe Mikulić. Poručio je kako struka mora imati zadnju riječ, jer će najbolje znati odrediti koje rješenje, kakvo postrojenje i u kojim uvjetima može služiti Zagrepčanima, a da pritom ne narušava njihovo zdravlje ni okoliš. Uz to, Mikulić je zaključio kako je nužan cjelovit pristup te da Zagrepčanima treba omogućiti sve uvjete da razvrstavanje otpada bude dio njihove svakodnevice, a ne nečija želja ili molba.

ZAGREB – Najuspješniji branitelji koji su postali poduzetnici danas će u Obrtničkoj komori Zagreb predstaviti svoja poduzeća te rezultate projekta Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća hrvatskih branitelja – poduzetničke edukacije namijenjene nezaposlenim hrvatskim braniteljima grada Zagreba. Projekt provodi Gradski ured za branitelje s ciljem osposobljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za pokretanje i upravljanje vlastitim poduzećem, s ciljem stjecanja poduzetničkih vještina i praktičnih znanja, kroz edukaciju, savjetovanje i mentorstvo, kako bi se smanjio broj nezaposlenih branitelja.

RAKITOVEC – Dugo očekivana  moderna ULO hladnjača Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Zagrebačkoj županiji, vrijednosti veće od  26 milijuna kuna, uskoro kreće u izgradnju. Radi se o 2. fazi razvoja ovog Distributivnog centra, kapaciteta 3 tisuće tona, kojom će se proizvođačima s područja Zagrebačke županije, ali i šire, omogućiti da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine. Većina sredstva za gradnju  odnosno  23.362.980 kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Od spomenutog iznosa 19.855.533 kuna osigurano je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoja, a 3.501.447 kuna iz proračuna RH-a. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće  s iznosom od 2.826.928 kuna. Očekuje se da će nova ULO hladnjača biti sagrađena do kraja 2018. godine. Prijavitelji projekta su uz Distributivni centar za voće i povrće  i Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci i PZ Međimurski voćnjaci.

VARAŽDIN – Projekt zaštite od poplava na slivu rijeke Bednje predstavili su u županijskoj palači u Varaždinu predstavnici tvrtke izrađivača studije, te voditelj jedinice za provedbu projekata zaštite od štetnog djelovanja voda koji se financiraju putem zajmova  razvojne banke Vijeća Europe i sredstava EU Marijan Babić kao i predstavnici Hrvatskih voda – VGO Varaždin. Projekt su pokrenule Hrvatske vode zbog u posljednjih nekoliko godina  sve brojnijih poplava na rijekama Bednji i Plitvici, ali i rijekama Dravi i Muri. Predstavljanju su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Alen Kišić te pročelnici županijskih upravnih odjela za gospodarstvo i  poljoprivredu kao i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije Davorin Gregurinčić.

KOPRIVNICA – Studenti završne, pete godine studija socijalnog rada posjetili su Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje. Posjet je organiziran u sklopu studentskog putovanja u sklopu kojeg su posjetili nekoliko ustanova socijalne skrbi s koprivničkog te međimurskog područja, a primjer su dobre prakse. Koprivničko Svitanje odabrano je kao predvodnik socijalne reforme na području razvoja usluga u zajednici za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Studenti su također posjetili i koprivnički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

loading