Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.01.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Turističke rezultate Krapinsko-zagorske županije za 2017. godinu, koji su najbolji dosad, predstavili su danas, 19. siječnja 2018. godine, na konferenciji za medije u Krapini, voditeljica Ureda županijske Turističke zajednice Sanja Škrinjar i predsjednik županijske Turističke zajednice, župan Željko Kolar.  – Protekle godine imali smo 141.383 dolaska gostiju, što je u odnosu na 2016. povećanje za gotovo 19 tisuća. Ostvareno je 322.287 noćenja, što je povećanje za 41 tisuću, naveo je župan Kolar.  – To možemo zahvaliti nizu faktora, od odlične prezentacije, atraktivnih manifestacija do povećanja smještajnih kapaciteta i stalnih ulaganja u poboljšanje ponude, navodi Sanja Škrinjar. Na području županije trenutno je 2659 komercijalnih ležajeva, što je u odnosu na godinu dana ranije povećanje za više od 300 ležajeva. – Kad se usporedimo sa ostalim županijama kontinentalne Hrvatske dovoljno je reći da je kod nas ostvaren veći broj dolazaka, nego u Međimurskoj i Varaždinskoj župan iji zajedno, ističe župan. – Mi sami imali smo 141. 383 dolaska, a oni zajedno 132.258. Porast broja gostiju na području Krapinsko-zagorske županije ostvaren je i kad je u pitanju kupališna sezona i posjet muzejima, a uz porast broja ležajeva, što će se i ostvariti, s obzirom na najavljene investicije, ova bi godina trebala biti još bolja, naglašava župan Željko Kolar.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. O najvažnijim temama za Međimurje, u domeni njegova resora, razgovarao je sa županom Matijom Posavcem i predstavnicima Područnih ureda Zavoda za zapošljavanje i Zavoda za mirovinsko osiguranje u Čakovcu. I dok je prije samo nekoliko godina Međimurju jedan od glavnih ciljeva bio smanjiti broj nezaposlenih ispod pet tisuća, danas Međimurce tišti drugi problem- prosjek plaća koji zaostaje za hrvatskim prosjekom. Uz nedavnu odluku Vlade o povećanju minimalne plaće u Hrvatskoj, kao i djelomičnog rasterećenja plaćanja doprinosa od strane poslodavaca, ministar Pavić je prezentirao paket mjera kroz koje se planira povećati minimalna plaća za 50 posto do 2020. godine. S druge strane, tema je bila i nedostatak potrebne radne snage, pogotovo u metalskoj i tekstilnoj industriji. Problem je to koji pogađa cijeli Sjever Hrvatske, a mogućnosti prekvalifikacije radnika na HZZ- u trebale bi barem djelomično riješiti to pitanje, smatra Posavec i dodaje da će samo za metalsku struku uskoro biti osposobljeno 140- ero međimurskih radnika. Na posljetku svog boravka u Međimurju, ministar je potpisao i četiri ugovora koja će osigurati radna mjesta teško zapošljivim ženama i to kroz program „Zaželi“, financiran iz Europskog socijalnog fonda.

ZAGREB – Raspisan je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Zagreba. Ova Nagrada dodjeljuje se građanima i drugim osobama koje rade na području grada, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Zagrebu. Prijedlozi se podnose do 1. veljače.

KRAPINA – Krapinčani i gosti imat će priliku sudjelovati u atraktivnim sadržajima koji će se u „Noći muzeja”, 26. siječnja održati na čak tri lokacije u Krapini te sudjelovati u utrci kroz grad – “Crna kraljica“. Program pod nazivom “Svjetski prvak kod krapinskog pračovjeka” održat će se u Muzeju krapinskih neandertalaca, a nastupit će višestruki europski i svjetski prvak u twirlingu Tihomir Bendelja. U Galeriji grada Krapine bit će prezentiran sport u gradu Krapini kroz izložbe i demonstracije sportova, a po prvi puta ove godine, događanjima će se priključiti i Muzej oldtimera Presečki koji će prikazati rekonstrukciju Cadillaca. Program će se odvijati i na ulicama Grada Krapine, te će uz utrku „Crna kraljica“, na šest lokacija biti postavljeni panoi s prezentacijom duge tradicije sporta. Posebna atrakcija za posjetitelje bit će dva oldtimer autobusa koji će ih prevoziti s lokacije na lokaciju. – Ovogodišnja Noć će biti posebno atraktivna jer se malo koja sredina u Hrvatskoj, osim nekoliko velikih gradova, može pohvaliti sa održavanjem manifestacije na tri lokacije – istaknuo je danas, 19. siječnja 2018. godine na konferenciji za medije, gradonačelnik Zoran Gregurović.

ZAGREB – U organizaciji Hrvatske zajednice županija danas je u Zagrebu održano godišnje druženje predstavnika 20 županija i Grada Zagreba s novinarima i pritom je predstavljen rad, projekti i ciljevi zajednice provedeni u prošloj te planovi za ovu godinu. Jači partnerski odnos te održana tri sastanka predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića i ministara sa svim županima, najznačajniji su pomaci u suradnji državne s regionalnom vlasti učinjeni u 2017. godini. „To je dokaz uvažavanja i partnerstva s državne strane. To je osnova svega onoga što želimo jer bez razgovora, komunikacije nije moguće bilo što napraviti, istaknuo je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednica županija i župan Šibensko-kninske županije. Iako je učinjen veliki iskorak u suradnji, župani okupljeni u Hrvatsku zajednicu županija i u 2018. godini nastavit će s inicijativom za reformom regionalne samouprave i decentralizacijom Hrvatske.

ČAKOVEC – Na temu donošenja Akcijskog plana za provođenje mjera iz Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2018. do 2020. godine na području Međimurja danas je u Čakovcu održana sjednica Vijeća za prevenciju Međimurske županije. Članovi Vijeća, predstavnici Županije, PU međimurske, Centra za socijalnu skrb i resornih ministarstava usuglasili su mjere kojima će se provoditi stroža kontrola nenamjenskog trošenja zajamčenih minimalnih socijalnih naknada i dječjih doplataka. Predsjednik Vijeća, međimurski župan Matija Posavec kazao je da će se provoditi stroži nadzor u trošenju tih sredstava, pa čak i kroz uvođenje tzv. vaučera, a isto tako će se, uz koordinaciju rada spomenutih ustanova i različite preventivne mjere, uspostaviti i stroža kontrola nad socijalno ugroženim obiteljima u romskim naseljima. Inače, u međimurskim romskim naseljima živi oko 11 tisuća ljudi, a čak 82 posto od ukupnog broja korisnika socijalnih naknada u Međimurju primaju žitelji tih naselja.

ZABOK – U sklopu projekta Opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana bolnica je na natječaju Ministarstva zdravlja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobila 15 milijuna i 699 tisuća kuna za nabavu vrlo vrijedne opreme i aparata. Do sada je stigla oprema za 6 milijuna kuna i ona je u procesu instalacije. Oko 20. siječnja trebala bi doći sva ostala oprema. Kroz 14 grupa nabave, kupljeno je od endoskopske i dijagnostičke opreme pa do opreme za dnevne bolnice za kirurgiju i ginekologiju. Opremit će se i dvije sale s novim operacijskim stolovima, anesteziološkima aparatom i endoskopskim stupovima, opremit će se i neurološka dnevna bolnica, a upravo će ona dobiti CT vrijedan čak 3 milijuna i 640 tisuća kuna. Nabavit će se i digitalni RTG uređaj, oprema za pedijatriju, a opremu vrijednu oko 2 milijuna i 380 tisuća kuna dobit će Služba za internu medicinu koja je najveći odjel u bolnici.

VARAŽDIN – Za varaždinsku je opću bolnicu nabavljen novi CT uređaj vrijedan 5 milijuna i 571 tisuću kuna. Uređaj omogućuje iznimno brzu i preciznu dijagnostiku uz minimalnu dozu zračenja, a specijalni pedijatrijski protokoli osiguravaju snimanje najosjetljivijih pacijenata s posebno niskim dozama zračenja. Obilježavanju početka rada ovog vrijednog uređaja danas će u 9 sati u varaždinskoj bolnici nazočiti i župan Varaždinske županije Radimir Čačić te njegov zamjenik Robert Vugrin kao i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr Nenad Kudelić.

KOPRIVNICA – Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić nastavlja s obilaskom škola i institucija te je posjetio i Osnovnu školu „Đuro Ester“ i Muzej Grada Koprivnice. Ravnateljica škole Sanja Prelogović je naglasila kako je tijekom zimskih praznika obnovljen dio učionica te kupljena oprema za kuhinju. U koprivničkom Muzeju gradonačelnik Jakšić je s ravnateljem Robertom Čiminom razgovarao o projektu energetske obnove zgrade Muzeja kao i budućim planovima za izgradnju Muzejskog trga.

ZAGREB – Zagrebačka županija poznata je kao vinorodno područje brojnih proizvođača kvalitetnih vina, baš kao i po svojim vinskim cestama, posebice Zelinske, Plešivićke i Samoborske. Blagdan svetog Vinka, popularno Vincekovo tako će ovog vikenda, od 20. do 22. siječnja biti obilježeno orezivanjem trsja u brojnim kletima i OPG-ma, od Dugog Sela, Zeline, Ivanića, do Vrbovca i  Zaprešića.

loading