Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.-21.02.16.

Posted in Vijesti

img_4597-1.jpgKRAPINA – Godišnja skupština Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, održava se ove nedjelje, 21. veljače. Udruga broji 164 članova, koji zajedno imaju oko 1500 konja.  U posljednjih desetak godina Udruga je perjanica razvoja konjogojstva u Hrvatskoj, a osim toga provodi niz aktivnosti vezano uz održavanje tradicije i njegovanje kulturne baštine u Krapinsko-zagorskoj županiji. U dvanaestgodišnjem radu Udruga je ostvarila brojne izvanredne rezultate, a posebno se ističe manifestacija „Vozočašće u Mariju Bistricu“, koja je prerasla ne samo okvire Krapinsko-zagorske županije, već i Lijepe naše.       tušek žarko

TRNOVEC BARTOLOVEČKI – Završnom predstavljanju projekta „Proširenje tehnoloških kapaciteta tvrtke Machiper  Oprema“, danas u Slobodnoj zoni Varaždin u Trnovcu prisustvuje ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. štromarProjekt, koji je započeo u kolovozu 2014. obuhvatio je nabavku laserske rezačice, tri savijačice i linije za plastifikaciju u vrijednosti preko 12 milijuna kuna čime će ovo  mješovito talijansko-hrvatsko poduzeće koje proizvodi metalne komponente za industriju visoke tehnologije, znatno povećati svoju produktivnost. Projekt je bespovratnim sredstvima od 7 milijuna i 200 tisuća kuna sufinancirao Europski fond za regionalni razvoj.  Na predstavljanju projekta, uz ministra Horvata, su župan Varaždinske županije Predrag Štromar, direktor tvrtke Goran Grgić, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš…

NOVI MAROF – Predstavljanje monografije „ Novi Marof, nekad i danas “ priredili su danas Grad Novi Marof i novomarofska Turistička zajednica.  Ovo je vrijedno izdanje predstavljeno u Velikoj dvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a na predstavljanju su među ostalima govorili gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač,  recenzetnica Madeleine Kukec i voditeljica ureda turističke zajednice Novog Marofa Renata Horvatić.  U atriju Kulturnog centra Ivan Rabuzin postavljena je i prigodna izložba o prošlosti i sadašnjosti Grada Novog Marofa.

LUDBREG – Hrvatski robotički savez u suradnji sa Srednjom školom Ludbreg, organizator je 2. kruga Hrvatske lige robotičara Hrvatskog robotičkog saveza što se danas odvija u Ludbregu.

Natječe se 60 ekipa s oko 130 osnovnoškolaca i srednjoškolaca u pratnji 49 mentora. 
Na ovom završnom natjecanju izabrat će se predstavnici Hrvatske za svjetsko RobCup natjecanje što će krajem lipnja i početkom srpnja biti održano u Leipzigu. 
Domaćin natjecanja je Srednja škola Ludbreg, dok su Grad Ludbreg i Varaždinska županija suorganizatori. Na prijepodnevnom su otvorenju govorili ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je i otvorio natjecanje.

ZAGREB – Radovi na uređenju cijele plohe parka Trga kralja Tomislava, vrijednosti 7,5 milijuna kuna, počeli su danas i bit će završeni do 1. srpnja. Rekonstrukcija i uređenje Tomislavca, zaštićenog spomenika kulture nulte kategorije, izvodit će se u tri etape: Obnova sustava oborinske odvodnje i drenaža polhe parka, sanacija javne rasvjete s postavljanjem dekorativne rasvjete Umjetničkog paviljona te izgradnja fontane i uređenje hortikulture s postavljanjem novih klupa. Radove je otvorio gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši značaj ove zagrebačke urbane izvrsnosti kao ishodišne središnje točke Lenucijeve potkove. U 4. etapi, koja je u pripremi, radit će se novo opločavanje spomenika kralja Tomislava i pješačke zone.

KOPRIVNICA – U Koprivnici i diljem Podravine u tijeku je oslikavaje velikih pisanica za projekt Turističke zajednica Koprivničko-križevačke „Pisanica od srca“. Jedna od Pisanica od srca ove godine krasit će grad München. Nakon brojnih država u kojima su predstavljene i izložene velike pisanice, po prvi će puta jedna Pisanica od srca biti i u Njemačkoj. pisanice koprivnicaPisanicu u koprivničkom hotelu oslikavaju slikari Stjepan Pongrac, Josip Gregurić, Đuro Jaković i Zlatko Štrfiček, a njihovo oslikavanje privlači pozornost mnogobrojnih gostiju. Prije nego što krene put Njemačke, pisanica će biti izložena na tradicionalnoj izložbi na koprivničkom Zrinskom trgu. Jedna se velika pisanica oslikava se i u Đurđevcu, a za to su zaduženi članovi Udruge Peski-Art Đurđevac. Ta će Pisanica od srca biti poklonjena Hrvatima u Vojvodini i gradu Subotici.

ZAGREB – Sastanak na temu budućnosti razvoja obiteljskog smještaja održao je ministar turizma Anton Kliman s predsjednikom Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK Nedjeljkom Pinezićem. Tijekom sastanka su definirali izazove koji stoje pred ovim turističkim sektorom, a ministar Kliman najavio je kako će, kroz 15- ak dana biti ukinuta obveza energetskog certificiranja apartmana za iznajmljivanje. Tom odlukom ministarstvo je pokazalo da ima snage i razumijevanja da riješi probleme koji istinski muče sektor, zaključio je ministar Kliman. Odluku je pozdravila Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK koja zastupa oko 200 tisuća građana, odnosno 67 tisuća domaćinstava. Želimo da obiteljski smještaj postane „superbrand“ hrvatskog turizma, posebice ako gledamo na turizam kao doživljaj, a na hrvatske domaćine kao najbolje domaćine, rekao je Nedjeljko Pinezić.

ZAGREB – Projekt „Savska inicijativa za inovativni razvoj“ prijavljen preko Dunavske strategije Europske unije predstavljen je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Od ukupno 190 prijavljenih “Savska inicijativa za inovativni razvoj“, nalazi se među 24 odobrena projekta. Za cilj ima stvoriti preduvjete za povezivanje i suradnju subjekata iz gospodarskog sektora, znanstvene zajednice i regionalne samouprave na inovativnom razvoju iz regija s područja četiri države u slivu rijeke Save. Nositelj projekta je Centar za transfer tehnologije, a sudjeluju Fakultet za strojništvo iz Ljubljane, Mašinski fakultet iz Sarajeva, Mašinski fakultet iz Beograda i Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba. Za početak umrežavanja, projektu je odobreno 22.000 eura.

ČAKOVEC – Program četvrte međunarodne revije filmova za djecu i mlade, koja će se u čakovečkom Centru za kulturu održavati od 29. veljače do 03. ožujka, najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare. U sklopu ovogodišnje revije, filmovi namijenjeni djeci predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi će biti prikazani uz kraća uvodna predavanja u atmosferi druženja, a bit će održane i brojne filmske radionice. Cilj radionica, kao i samog programa jest filmsko opismenjavanje djece, ističe voditeljica filmske izložbene djelatnosti u CZK Čakovec Marina Oskoruš. Spomenimo i to da je u okviru protekle tri revije, oko tri tisuće učenika međimurskih škola gledalo dvadesetak naslova recentne europske filmske produkcije za djecu i mlade.

ČAKOVEC – Ugovor za program izrade projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja na području Međimurske županije u vrijednosti oko 240 tisuća kuna potpisali su predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH, Hrvatskih voda i Međimurske županije. Od ukupnog iznosa, 80 posto osiguravaju Hrvatske vode, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, a preostali dio Međimurska županija. Radi se o izradi projektne dokumentacije za  prvu fazu  sustava navodnjavanja koja obuhvaća 404 ha poljoprivredne površine i prostire se na području katastarskih općina Prelog, Donji Kraljevec, Čehovec i Cirkovljan. Za sustav navodnjavanja Belica, ukupne površine 719 ha, obuhvaćeno je istraživanje agronomske podloge, elaborat vodoistražnih radova, četiri bušotine, idejni projekt, studiju izvodljivosti, elaborat zaštite okoliša i prethodnu ocjenu za ekološku mrežu. Izgradnja sustava javnog navodnjavanja financirat će se iz Europskog poljoprivrednog fonda i državnog proračuna.

PETERANEC – Planove za 2016. godinu u Peterancu zamjeniku koprivničko-križevačkog župana Darku Soboti predstavio je načelnik općine Krešimir Matijašić. Posebno je istaknut početak nadogradnje Područne škole „Fran Galović“ za koju je ishođena građevinska dozvola, a stvorili bi se uvjeti za nastavu u jednoj smjeni. Uz školu nadogradit će se prostorija nogometnog kluba, a završit će se i ograda oko igrališta u Sigecu. Matijašić je upoznao Sobotu i s pozitivnim odgovorom EU i Hrvatskih voda za sufinanciranje završetka kanalizacijske mreže u Peterancu, a uskoro će početi i izgradnja kanalizacijske mreže u Sigecu. Planovi za ovu godinu obuhvaćaju uređenje društvenih domova, parkova i dječjih igrališta, mrtvačnice i staze na grobljima, asfaltiranje cesta i parkirališta. Također istaknuto je kako će općina prema fondovima EU kandidirati projekt izgradnje biciklističke staze Peteranec-Koprivnica.

SAMOBOR – Gradske vrtove, u sklopu projekta Urbani vrtovi kojeg provode 24 sata i Radio Kaj, nakon Zagreba, Osijeka i Velike Gorice, uskoro će besplatno obrađivati i građani Samobora. Grad Samobor raspisao je javni poziv za davanje vrtnih parcela na korištenje građanima u svrhu proizvodnje hrane povrća i jagodastog voća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Radi se o 25 parcela, površine 50 četvornih metara koje se nalaze na području bivše vojarne Taborec. Vrtne parcele daju se na korištenje na vrijeme od dvije godine bez naknade, s mogućnošću produljenja korištenja pod uvjetom da se korisnici prema istima odnose pažnjom dobrog gospodara. Ugovori s korisnicima bit će potpisani početkom travnja, na svečanom otvorenju Gradskog vrta.

KRAPINA – Sa radovima uređenja poslovnog prostora u ulici Frana Galovića nastavlja Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. U tijeku su keramičarski radovi, nakon čega slijedi postavljanje stolarije, soboslikarski radovi i postavljanje centralnog grijanja. Useljenje u novouređene prostore planirano je u travnju ove godine, iako za ukupno dovršenje investicije nedostaje oko 130 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Svečanost proglašenja najboljih sportaša Međimurske županije održana je sinoć u Čakovcu u organizaciji Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije. Najboljom muškom ekipom proglašena je Seniorska momčad kluba Međimurje Centrometal iz Črečana, a najboljom ženskom ekipom seniorska ekipa teniskog kluba Franj Pučec iz Čakovca. Najbolji sportaš 2015. godine je atletičar Filip Ude, inače i srebrni kandidat za OI u Riju, dok je najboljom sportašicom proglašena tenisačica Iva Mekovec. Inače, Međimurska županija je pri samom vrhu što se tiče ulaganja u sport, što godišnje znači oko 2 milijuna kuna, ističe međimurski župan Matija Posavec i dodaje da se to višestruko vraća. Na svečanosti su proglašeni i dobitnici godišnjih priznanja „Franjo Punčec“ za 2015. godinu, a to su Vladimir Kramar, Nada Hoblaj, Antun Mikac, Sanja Delladio i Stjepan Koraj.

loading