Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.02.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Početku radova na uređenju Trga žrtava fašizma u ranim jutarnjim satima ovog ponedjeljka, 19. veljače 2018. godine  prisustvovao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo, kako će kroz dvije godine biti uređen pješački centar  izvrsnosti od Trga burze preko Ulice kneza Višeslava, Trga žrtava fašizma i Krešimirovog trga do Branimirove ulice. – Danas su započeli radovi uređenja pješačkih i zelenih površina na Trgu žrtava fašizma u sklopu kojih će biti postavljene nove granitne kocke, obrubit će se vrsinama, postaviti i nivelirati klupe, sanirati oborinske vode te vodenom formom obnoviti fontana – rekao je pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za izgradnju Damir Đerzić. Uz to, modernizirat će se i javna rasvjeta oko Meštrovićevog paviljona ugradnjom nove LED rasvjete, što će rezultirati dvostrukom uštedom potrošnje električne energije. Rok za izvođenje radova 1. faze, ukupne vrijednosti oko osam milijuna kuna, je 30-ak dana.

ZAGREB – Da će Zagreb imati marinu u samom srcu grada, rečeno je danas, 19. veljače 2018. godine na predstavljanju 27. zagrebačkog sajma Nautike, 10. Hotel & Gastroteh  te 3. Festival Maslina koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od  21. do 25. veljače. Radi se o sadržajno najbogatijem i prostorno najvećem nautičkom sajmu koji će se predstaviti u šest paviljona sa više od 300 izlagača iz 25 zemalja i preko 200 atraktivnih plovila, a na jednom mjestu povezat će se svi proizvođači, distributeri i izlagači koji kroz nautiku i gastronomiju jačaju hrvatsku turističku ponudu. Na predstavljanju su sudjelovali direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić, ronilac na dah Budimir Šobat, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić te gradonačelnik Milan Bandić. – Želja nam je da sa brojnim događanjima idemo korak dalje te da području Novog Zagreba osiguramo što bogatiji sadržaj  – istaknuo je Bandić. Na ovogodišnjem sajmu ljubiteljima nautike po prvi puta će se predstaviti atraktivna nautička ponuda južne talijanske regije Kalabrije koja ima dugu tradiciju u brodogradnji te novi modeli plovila iz Slovenije.

ZAGREB – Projekti specijalističkog usavršavanja doktora medicine vrijednosti 11 milijuna i 700 tisuća kuna odobreni su Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije i  županijskom Zavodu za hitnu medicine. Županijskom Domu zdravlja odobreno 10,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za specijalističko usavršavanje 11 doktora medicine, a Zavodu oko milijun i 200 tisuća kuna za specijalističko usavršavanje jednog doktora medicine. Ugovore su potpisali ravnateljica županijskog Doma zdravlja Nada Dogan i ravnatelj Zavoda Krešimir Božić s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom.

ZAGREB – Baletnog umjetnika Jelka Yureshu koji je donirao baletne kostime i memorabilije Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu danas, 19. veljače 2018. godine ugostio je gradonačelnik Milan Bandić. Uz Yureshu, na sastanku je bio i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, a razgovaralo se o nominaciji ovog istaknutog baletana za Nagradu grada Zagreba te kako je ova zbirka kostima dobra osnova za otvaranje Muzeja kazališne umjetnosti, kakav Zagrebu nedostaje. Inače, Jelko Yuresha, rođen kao Željko Jureša u skromnoj zagrebačkoj obitelji, slavu je stekao na svjetskim baletnim pozornicama. Riječ je vrijednoj zbirci doniranoj nakon uspješne adventske izložbe Orašar – najljepša božićna bajka.

KRAPINA – Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava Obrtničkoj komori Krapinsko-zagorske županije i Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Krapina u ukupnom iznosu od pola milijuna kuna potpisani su danas, 19. veljače 2018. godine, u Krapini. Sa županom Željkom Kolarom potpisali su ih predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško i predsjednik Županijske gospodarske komore Krapina Josip Grilec. Gospodarska komora dobila je 150 tisuća kuna za promociju gospodarstvenika u zemlji i inozemstvu, a što se tiče Obrtničke komore, danas su potpisana dva ugovora, jedan u vrijednosti 150 tisuća kuna za promociju obrtnika u zemlji i inozemstvu, a drugi u vrijednosti od 200 tisuća kuna za uređenje Edukacijsko – izložbenog centra tradicijskih, umjetničkih  i ostalih obrta. Župan Kolar zahvalio je svim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima s područja županije na sjajnim rezultatima koje su postigli u 2016. godini, za koju postoje službeni rezultati, a prema svim pokazateljima, 2017. godina trebala bi biti još bolja.

MOLVE – Nova školsko općinska knjižnica danas, 19. veljače 2018. godine, otvorena je u Osnovnoj školi Molve. Riječ je o investiciji Koprivničko-križevačke županije, koja obuhvaća dogradnju knjižnice i zbornice te rekonstrukciju postojeće kotlovnice uz nadogradnju kata gdje se nalazi spremište. Vrijedna je milijun kuna te je u iznosu od 750 tisuća kuna odobrena za
sufinanciranje od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren. Nova knjižnica bit će otvorena i za sve vanjske zainteresirane korisnike, a ne samo, kao do sada, učenike Osnovne škole Molve.

ZAGREB – Zagrebačka županija poziva poslodavce, nevladine udruge i organizacije koje se bave problemima suzbijanja korupcije da dostave prijedloge za imenovanje dva člana u Antikorupcijsko povjerenstvo iz reda uglednih javnih djelatnika koji imaju sjedište, odnosno prebivalište na području Zagrebačke županije. Rok za dostavu prijedloga je do sutra,  20. veljače 2018. godine. Antikorupcijsko povjerenstvo imenuje Skupština Zagrebačke županije s ciljem podizanja javne svijesti o štetnosti korupcije i potrebi njezina suzbijanja u radu tijela javne vlasti. Povjerenstvo ima predsjednika, potpredsjednika, tri člana iz redova opozicije, dva člana iz redova pozicije Županijske skupštine te dva člana koja se imenuju iz reda uglednih javnih djelatnika. Poziv i obrazac dostupni su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

ZAGREB – Ugovor kojim se Domu zdravlja Varaždinske županije dodjeljuje 14 milijuna i 780 tisuća  kuna bespovratnih sredstava za projekt specijalističkog usavršavanja 14 doktora medicine, potpisan je u Ministarstvu zdravstva. U prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića, posebne savjetnice župana Natalije Martinčević, te ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, ugovor o financiranju projekta „Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije“ potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i ravnatelj Doma zdravlja Dražen Jagić. Zahvaljujući ovom projektu, u Varaždinskoj županiji će gotovo 15 milijuna kuna biti uloženo u specijalizaciju sedam liječnika obiteljske medicine, tri pedijatra, tri liječnika iz područja ginekologije i opstetricije te jednog liječnika iz područja kliničke radiologije.

ČAKOVEC – U Međimursku županiju je stigla vrijedna stomatološka oprema, nabavljena u sklopu projekta „Povećanje broja usluga i poboljšanje pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“, vrijednog  gotovo 7,6 milijuna kuna. Oprema je vrijedna 317.500,00 kuna, a dostavljena je ordinacijama Doma zdravlja u Belici i Podturnu. Radi se o stomatološkim stolicama vrijednosti oko dvjesto tisuća kuna. Također, radi osiguranja pune funkcije i sigurnog rada isporučena je i montirana zubarska jedinica u stomatološkoj ambulanti u Belici, gdje je održana i edukacija za medicinsko osoblje.

KOPRIVNICA – Održana je Koordinacija klubova članova uoči šeste sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, koja će se održati narednog ponedjeljka, 26. veljače u dvorani koprivničke Gradske vijećnice. Na Koordinaciji je dogovoren termin održavanja pojedinih odbora te je usuglašen prijedlog dnevnog reda sjednice Županijske skupštine na kojem će se naći 32 točke. Koordinaciji su nazočili predsjednik Skupštine Željko Pintar, župan Darko Koren i njegovi zamjenici Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predstavnici Klubova članova Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Zahtjevi za specijalistički pregled pluća i bronha, koji provodi Gradski ured za branitelje u suradnji s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava, još uvijek se zaprimaju. Pregled pluća i bronha ciljano je namijenjen ranom otkrivanju plućnih bolesti te prevenciji najčešćih malignih oboljenja koji čine jedan od najčešćih uzroka smrti prema podacima koji su  objavljeni u Publikaciji „Uzroci smrti hrvatskih branitelja 15 godina poslije“. Zahtjeve podnose svi zainteresirani hrvatski branitelji i članovi obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s prebivalištem u gradu Zagrebu i to u resornom  Gradskom uredu, svaki radni dan od 08,00 do 15,00 sati, do popunjenosti kapaciteta.

ZAGREB – Pjesnikinja, kantautorica i etnologinja Lidija Bajuk iz Zagreba dobitnica je Nagrade Zvonimir Golob za 2018. godinu, za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu, koju joj dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Nagrada joj pripada za pjesmu „Z tvojih rok“, pisanu specifičnom međimurskom kajkavštinom, visoko izbrušena izraza i slojevite strukture, a ljubav se u njoj ogleda na nekoliko razina. Lidiji Bajuk nagrada će biti uručena danas, 19. veljače 2018. godine, u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, na obljetnicu rođenja Zvonimira Goloba.

ČAKOVEC – Dobrovoljno darivanje krvi pod nazivom „Čakovečki sportaši daruju krv“ danas, 19. veljače 2018. godine, u Čakovcu je organizirala Zajednica sportskih udruga Čakovca zajedno s Gradskim društvom Crvenog križa i Gradskim poduzećem EKOM. Akcija darivanja krvi održavala se u prijepodnevnim satima u prostorima čakovečkih Gradskih bazena Marija Ružić, a brojni sportaši, učenici i građani donirali su više od 50 doza krvi. Svi oni moći će se ponovno uključiti u ovakve slične akcije, koje će svakog mjeseca diljem Međimurja organizirati Gradsko društvo crvenog križa, a važno je samo da su punoljetni i zdravi te da imaju minimalno 55 kilograma.

loading