Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ – Sporazum o partnerstvu  s ciljem pripreme i provedbe projekata od zajedničkog interesa za razvoj znanstvene i obrazovne suradnje te realizacije gradskih projekata ovog su utoraka, 19. veljače 2019. godine u upravi Grada Zaprešića potpisali dekan Veleučilišta Baltazar Vladimir Šimović i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Ovime će 60-ak studenata 2. godine projektnog menadžmenta kreirati i dati svoje ideje za četiri gradska projekta, veliki dječji park, prometna sigurnost, Smart City i vinska cesta. – Ovo je način dualnog obrazovanja naših studenata koji će na temelju realnih projekata ući u poduzetništvo i svijet rada – istaknuo je dekan Šimović. Grad Zaprešić kao osnivač Veleučilišta ovime potiče obrazovni sustav te daje priliku mladima da svoje ideje i znanje implementiraju u realizaciju gradskih projekata – naglasio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

ZAGREB – U Zagrebačkom inovacijskom centru u paviljonu 12 Zagrebačkog velesajma grad Zagreb dodijelio je konvertibilne zajmove perspektivnim startupovima koji svoja inovativna visokotehnološka rješenja razvijaju u okviru ZICER-a. Riječ je o dva zajma od 200 tisuća kuna te jednog od 100 tisuća kuna koji će trima malim tvrtkama pomoći u bržem razvoju ideja kao i opstanku na komercijalnom tržištu. Konvertibilni zajmovi se daju na dvije godine s kamatnom stopom od tri posto, a u slučaju da korisnici ne ostvare poslovni uspjeh Grad Zagreb će dobiti maksimalno pet postotni udio u njihovom start-upu. „Želimo ih potaknuti da se realiziraju na tržištu te im želimo poslovni uspjeh u kome ih pratimo od početka do kraja“, rekla je Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Grad Zagreb putem Gradskog ureda za gospodarstvo osim ovih 500 tisuća kuna osigurao još 700 tisuća kuna za konvertibilne zajmove koji će biti podijeljeni zagrebačkim start-upovima do kraja ove godine.

ZAGREB – Predstavnici tradicionalnog Vodičkog festivala žudija susreli su se u utorak, 19. veljače 2019. godine sa gradonačelnikom Milanom Bandićem u prostorijama Gradske uprave. Tema razgovora bila je održavanje jubilarnog, 20. Vodičkog festivala žudija na Trgu svetog Marka i to na Uskrsni ponedjeljak iduće, 2020. godine. Inače, Vodički festival žudija prošle je godine održan u Svetištu Majke Božje Bistričke, a ove će godine žudije iz 35 župa gostovati u Oklaju u Općini Promina.

ČAKOVEC – O Izvješću o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji za 2018. godinu, Programu rada u ovoj godini te o političkoj, fiskalnoj i moralnoj odgovornosti političara i dužnosnika, kulturi njihovog djelovanja i ophođenja kao i o kretanju na tržištu rada u Međimurskoj županiji i stanju socijalnog dijaloga u najsjevernijoj hrvatskoj županiji je danas, 19. veljače 2019. godine, na svojoj 95. sjednici raspravljalo Gospodarsko socijalno vijeće Međimurske županije. Najviše pozornosti izazvala je točka koju je uvrstio predsjednik Vijeća Ivan Senčar. Kako ističe GSV Međimurske županije, koji svoj rad  temelji na demokraciji, tripartitnom dijalogu poštovanju i u svom radu kroz 17 godišnje postojanje nije zabilježio nijedan eksces, ima pravo i od Vlade i Sabora tražiti drugačiji pristup politici, a osobito gorućim problemima društva kaže Senčar i nastavlja kako će tražiti da se trenutno odustane s praksom neprimjerene komunikacije i slike koja se svakodnevno šalje iz Sabora, a tražit će i fiskalnu odgovornost političara.

ZAGREB – U Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu u utorak, 19. veljače 2019. godine održana je sjednica Odbora za kulturu. Na dnevnom redu bile su dvije točke. Prva se odnosila na dopune Statuta Kulturnog centra Travno, a koje bi omogućile da KC Travno bude organizator Međunarodne smotre folklora u kolovozu. Druga točka dnevnog reda bila je vezana uz prijedlog o razrješenju Zlatka Hasanbegovića kao člana Kazališnoga vijeća HNK u Zagrebu, te imenovanja Mladena Čuture na spomenutu poziciju. Obje točke dnevnog reda jednoglasno su prihvaćene.

VARAŽDIN – Više od 420 studenata prvostupnika u šest smjerova – sestrinstva, strojarstva, elektrotehnike, logistike i održive mobilnosti, multimedije i graditeljstva promovirano je u Sveučilišnom centru Varaždin. Većina studijskih programa na Sveučilištu Sjever je u deficitarnim područjima elektrotehnike, strojarstva, graditeljstva, medicinske sestre, ljudi koji bez problema nalaze zaposlenje ovdje na sjeveru Hrvatske, rekao je tom prigodom prorektor za nastavu i studentska pitanja Vlado Tropša. Od prošle godine studijski programi su u ekspanziji, pa Varaždin sada ima diplomske studije strojarstva, graditeljstva, multimedije, sestrinstva, a otvorena su i tri nova preddiplomska studija mehatronika, fizioterapija i prehrambena tehnologija.

ZAGREB/KOPRIVNICA – Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za projekt „Srce na kotačima“ potpisali su predstavnici koprivničkog Društva Crvenog križa i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Koprivničkom je Društvu odobreno 30 tisuća kuna za projekt kojem je cilj poboljšati kvalitetu života socijalno osjetljivih skupina na području 11 okolnih općina te im na kućne adrese dostaviti pakete s prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama. Ugovorom su tako odobrena sredstva za 200 paketa u kojima će se naći brašno, ulje, šećer, riža, konzervirana hrana te šampon, sapun i toaletni papir. U sklopu projekta bit će organizirana i edukacija za volontere koji će sudjelovati u projektu.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija ove je godine kroz pet  natječaja osigurala 2 milijuna i 35 tisuća kuna za rad udruga. Javni poziv otvoren u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskim pravima, demokratizaciji i razvoju civilnog društva “težak“ je 600 tisuća kuna te je otvoren do 25. veljače. Za javni poziv o promicanju istine o Domovinskom ratu osigurano je 250 tisuća kuna, a natječaj je također otvoren do 25. veljače, kao i natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga za što je osigurano 200 tisuća kuna. Za projekte i programi u kulturi osigurano je čak 885 tisuća kuna, a zainteresirani se mogu prijaviti do 27. veljače. Do 15. prosinca otvoren je i 100 tisuća kuna „težak“ javni poziv za pokroviteljstva, manifestacije i druga događanja od važnosti za Krapinsko – zagorsku županiju.

SAMOBOR – Izvršni odbor Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije raspisao je natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2018. godinu. Natječaj je otvoren do 28. veljače 2019. godine. Nagrada tehničke kulture „Rudolf Perešin“ dodjeljuje se  za životno djelo i kao godišnja nagrada za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za prinos u postizanju ciljeva i razvitku djelatnosti i tehničke kulture.  Prijedlozi se šalju na adresu Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, pp 14, 10430 Samobor.

KRAPINA – Bez treme i sa puno kreativnosti, počeo je ovog utorka, 19. veljače 2019. godine susret Lidrano 2019. Krapinsko-zagorske županije, Smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola. Pojedinačni i grupni nastupi učenika održavaju se u Srednjoj školi Krapina, a sudjeluje 198 učenika i 115 mentora. Svečanom otvorenju prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina i župan Željko Kolar. – Ovo iskustvo djeci puno znači. Svi županijski pobjednici Lidrana, prošle su godine imali izuzetno zapažene nastupe na državnom natjecanju, a vjerujem da će naši talentirani učenici izvrsno predstaviti našu županiju i ove godine – istaknuo je župan Kolar. Inače, županija svake godine iz proračuna izdvaja 20 tisuća kuna za potrebe Lidrana. Nastupi osnovnoškolaca počeli su u prijepodnevnim satima, dok se srednjoškolci predstavljaju od 17,00 sati.

ČAKOVEC – Besplatna vođenja po Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu, povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča i s geslom „Upoznajte svoj grad“, organizira  novoosnovana Udruga Turističkih vodiča i pratitelja Međimurja. Besplatni razgledi su u subotu, 23. veljače. U Čakovcu je početak obilaska na Trgu Republike kod sata u 10,00  te u 11,15 sati. U Prelogu je susret kod župne crkve u 10,30 sati, a u Murskom Središću susret je ispred Turističko informativnog centra također u 10,30 sati. Ture traju po sat vremena, a vođeni razgledi su besplatni.

loading