Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Fašnička hajdučija smijenila je gradonačelnika Milana Bandića i preuzela vlast u Gradu Zagrebu. Tradicionalnom predajom ključeva grada službeno je počela manifestacija Fašnik vu Zagrebu koja će i ove godine obilovati brojnim zabavnim sadržajima te na zagrebačke ulice izvesti maske iz cijele Hrvatske. Tako je u subotu 22. veljače od 11:00 sati na programu već tradicionalna fašnička povorka, a utorak od 19:30 na Trgu bana Josipa Jelačića je veliko finale manifestacija Fašnik vu Zagrebu. – Mi nismo kao ova vlast, naše institucije rade svoj posao. Ako naš novi gradonačelnik, princ Fašnik ne ispuni svoja obećanja mi ćemo ga uhitit, osuditi i zapaliti – najavio je Josip Lipar, ravnatelj KUD-a Prepuštovec koji je organizator manifestacije Fašnik vu Zagrebu.

ZAGREB – Zagrebački velesajam započeo je novu sajamsku sezonu sajmovima Nautika i Dani lova i ribolova. Oba sajma od 19. do 23. veljače u osam paviljona Zagrebačkog velesajma donose ukupno više od 400 izlagača iz 26 zemalja. Perjanica ovih sajmova je jedan od najposjećenijih nautičkih sajmova u Hrvatskoj, Nautika, koja u svom 29. izdanju predstavlja više od 300 atraktivnih plovila, od jahti i glisera do kajaka i gumenjaka kao i brodskih i vanbrodskih motora te opreme za sportove na vodi. Direktorica Zagrebačkog velesajmu Dina Tomšić. – Na ovogodišnjem sajmu nas očekuju četiri svjetske premjere i 13 hrvatskih premjera plovila te se zahvaljujem svim izlagačima koji prva predstavljanja čuvaju za Nautiku – kazala je Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

IVANIĆ GRAD – Ministar turizma Gari Capelli zajedno sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem  ove srijede, 19. veljače 2020. godine obišao je Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić Gradu.  S ciljem obogaćivanja zdravstvenih, ali i turističkih kapaciteta u Naftalanu su trenutno u tijeku radovi na razvojnom projektu „Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima“. Tako su na 6 tisuća metara četvornih izgrađeni veliki vanjski bazen, tri unutarnja, nova fitness dvorana, teretana, velika predavaona te kuhinja i restoran. U novoj strategiji turizma Hrvatske jedan od naglasaka bit će zdravstveni turizam, koji u svijetu ima dvoznamenkasti rast, rekao je nakon obilaska ministar Capelli uvjerivši se da je budućnost Naftlana u tom smilsu neupitna.  Inače, Specijalna bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu je jedinstvena bolnica u Europi poznata po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu i stoga je jedan od najjačih nacionalnih aduta zdravstvenog turizma. Vrijednost ove investicije, koju su zajednički financirali Bolnica i Zagrebačka županija je 63,5 milijuna kuna. Obzirom da se projektom planira i proširenje smještajnih kapaciteta, kako je naglasio župan Kožić uvjeren je da će se omogućiti financiranje europskim sredstvima daljnji projekti specijalnih bolnica.

VARAŽDIN – Govoreći o obnovi vodotornja, na aktualnom satu sjednice Skupštine Varaždinske županije, u utorak, 18. veljače 2020. godine, župan Radimir Čačić rekao je kako će za otprilike pet mjeseci biti završena obnova zgrade, a nakon toga ulazi se u novi projekt izgradnje tropskog akvarija, koji će biti napravljen u nekadašnjim rezervoarima za vodu. – To će biti na razini onoga što nema cijela Hrvatska, ali i regija – najavio je župan na sjednici. Inače, na krovu Vodotornja uredit će se terasa do koje će voditi vanjski stakleni lift, a tropski akvarij bit će na 10. i 11. katu zgrade.

BJELOVAR – Za projekt regionalnog centra kompetentnosti Medicinskoj školi Bjelovar dodijeljeno je 30 milijuna bespovratnih EU kuna. Projekt je ukupno vrijedan 33,3 milijuna kuna, a tu će razliku podmiriti Bjelovarsko-bilogorska županija. U sklopu škole projektom će se dograditi prostor bruto površine od 1.866 metara kvadratnih zatvorenog te 106 metara kvadratnih natkrivenog prostora, u kojima će biti smješteno osam kabineta, simulacijski centar, po dva laboratorija i specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije.

KOPRIVNICA – Održana je deveta sjednica Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije koju je vodio predsjednik Savjeta, ujedno i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Pročelnica za zdravstvo Željka Koluder-Vlahinja izvijestila je članove o provedbi odluke o sufinanciranju smještaja u domovima za starije i nemoćne te istaknula kako će se na ovaj način sufinancirati trećina ukupnih smještajnih kapaciteta u Koprivničko-križevačkoj županiji, a za ovu je namjenu u proračunu osigurano milijun kuna. Na sjednici se raspravljalo među ostalim i o aktivnostima u tjednu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja.

ČAKOVEC – Podršku deset pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za ovu školsku godinu osigurava Udruga slijepih Međimurske županije.. Projekt „Zajedno do cilja“ financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pomoćnici su zaposleni u osnovnim školama u Strahonincu, Maloj Subotici, Kotoribi, Čakovcu, Svetom Juraju na Bregu te Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec. Opći cilj projekta je pridonijeti integraciji i inkluziji djece s teškoćama u razvoju u redovan sustav odgoja i obrazovanja, a specifični cilj uspješan početak ili nastavak školovanja za desetero djece s razvojnim teškoćama u redovnim školama, uz pomoć osobnih pomoćnika u nastavi.

KLANJEC – Predavanje i predstavljanje publikacije „Ribe rijeke Sutle“ Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, organizira u srijedu 19. veljače 2020. godine, s početkom u 18,00 sati u Kulturnom centru Klanjec. Publikacija je rezultat provedene projektne aktivnosti istraživanja populacije riba i školjkaša u rijeci Sutli tijekom 2019. godine na području Krapinsko-zagorske županije u okviru projekta Veze prirode. Istraživanje je provedeno kao potpora pripremi stručnih osnova za upravljanje vidrom na Sutli s obzirom na to da su ribe i školjke najvažniji izvor hrane za vidre te su dobri indikatori stanja njihova staništa.

loading