Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.03.2018.

Posted in Vijesti

MURSKO SREDIŠĆE – HDZ Međimurske županije u ponedjeljak 19. ožujka 2018. godine obilježio je  28. obljetnicu svog osnutka, na svečanosti koja je okupila više od 200 članova i simpatizera stranke u Centru za kulturu Rudar, u najsjevernijem hrvatskom gradu Murskom Središću. Svečanosti je nazočio predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, koji je djelovanje stranke u Međimurskoj županiji u proteklih 28 godina ocjenio uspješnim. “Dugo godina HDZ je ovdje u oporbi, ali imamo čvrste gradove koji su sada već utvrde Hrvatske demokratske zajednice, a nadam se da će u budućnosti rezultati na lokalnim izborima biti još bolji”, kazao je Jandroković. “Iako se HDZ zbog povijesnog nasljeđa i nepovjerljivosti ljudi teže probijao na političku scenu Međimurja, mi smo u tome uspjeli, imamo vlast u dva grada, Murskom Središću i u Prelogu te u četiri općine, a siguran sam da ćemo s vremenom participirati i u županijskoj vlasti”- kazao je gradonačelnik Murskog Središća, grada domaćina ove svečanosti, Dražen Srpak.

ZAGREB – S ciljem poticanja  i promicanja  izvrsnosti u obrazovanju, Grad Zagreb već niz godina osigurava stipendije za najbolje  učenike, studente i doktorante.Do sada su, uključujući i ovu školsku/akademsku godinu, ukupno dodijeljene 3.652 stipendije, za što je Grad ukupno izdvojio 295.000.000 kuna. Grad Zagreb ima šest vrsta stipednija, od onih za iz socijalno ugroženih obitelji, deficitarna zanimanja, za osobe s invaliditetom, nagrađivane, Romsku nacionalnu manjinu te za izvrsnost, za što se godišnje osigura 50-ak milijuna kuna te se pojedinačno kreću od tisuću do 3,5 tisuće kuna. Nažalost, zbog visine stipednija mnogi roditelji temeljem Zakona o porezu gube pravo na poreznu olakšicu, pa će Grad nastaviti apelirati na Vladu da se to promjeni, istaknuo je na press konferenciji u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine gradonačelnik Milan Bandić. Svečanost dodjele ovogodišnjih stipednija bit će u dva termina u sljedećih desetak dana u palači Dverce.

ZAGREB – Obnovljeni dio 300 metara Ulice Josipa Šabana na Črnomercu rano jutros, 19. ožujka 2018. godine, otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na dijelu od Ulice Fraterščica do Kvaternikove ulice postavljeni su novi rubnjaci, tampon, stabilizacija, slivnici s priključcima na kanalizaciju, poklopci revizioih okana i linijske rešetke. Ukupna vrijednost radova je 1,2 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Povodom upisa Varaždinskog zelja u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na nivou Europske unije te 20. godišnjice rada i djelovanja Udruge proizvođača povrća i voća „Zeljari“, danas poslijepodne će u Nedeljancu i u Vidovcu biti održane prigodne svečanosti. Na ulazu u Općinu Vidovec u naselju Nedeljanec u 17,00 sati će biti otkrivena turistička signalizacija pod nazivom „Putevi Varaždinskog zelja“. Nakon toga će župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik općine Vidovec Bruno Hranić i predsjednik Udruge Zlatko Zagorec održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o važnosti Varaždinskog zelja i njegove zaštite na razini EU, dok će u školsko-sportskoj dvorani OŠ Vidovec u 18,00 sati početi  svečana sjednica Udruge proizvođača povrća i voća „Zeljari koja se održava upravo povodom upisa Varaždinskog zelja u EU registar te 20. rođendana Udruge.

KRAPINA – Ugovor o sufinanciranju rada Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije, ukupne vrijednosti 400 tisuća kuna, potpisan je danas, 19. ožujka 2018. godine, u Krapini. Potpisali su ga župan Željko Kolar i predsjednik županijske Matice umirovljenika Nikola Capar, a događanju je nazočio i predsjednik Matice umirovljenika RH Josip Kovačić. Da Matica sredstva koja se izdvajaju iz županijskog proračuna itekako dobro iskoristi, za dodatnu skrb i aktivnosti koje si umirovljenici, zbog izuzetno malih primanja, sami ne bi mogli priuštiti istaknuo je Nikola Capar, a da bi mirovine trebale rasti, u odnosu na prosjek plaća, prilikom potpisivanja naglasio je župan Željko Kolar. –. Trenutno prosječna mirovina iznosi 38% od prosjeka plaće, a u svim razvijenim zapadnoeurospkim zemljama

VELIKA GORICA – Inicijativom Zagrebačke županije, njezina Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, u Distributivnom centru za voće i povrće u Velikoj Gorici održan je radni sastanak pročelnika za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te grada Zagreba. Središnja tema bila je „Poticanje razvoja hortikulturne proizvodnje – izazovi, proizvodnja, logistika, distribucija, prodaja, udruživanje, zajednički projekti“. Poseban naglasak bio je na proizvodnji jabuke, te je načelno prihvaćen prijedlog pročelnika za poljoprivredu Zagrebačke županije Josipa Kraljičkovića o iniciranju projektne ideje „Devet županija za konkurentniju proizvodnju voća i povrća – primjer proizvodnja jabuka“. Prisutni su se složili da ovakav projekt, prije svega, trebaju podržati sami proizvođači, koje treba uvjeriti da je to dobra ideja u njihovom interesu. U konačnici zamisao je da se udruže proizvođači devet hrvatskih županija i tržištu ponude jedinstvenu (hrvatsku) robnu marku jabuke.

ČAKOVEC – U Proračunu Grada Čakovca za ovu godinu osigurano je sto tisuća kuna za isplatu uskrsnica svim umirovljenicima s područja Grada koji primaju mirovine do tisuću i pol kuna. Umirovljenici koji udovoljavaju tom kriteriju mogu podići uskrsnice u čakovečkoj Gradskoj upravi od danas, 19. ožujka, do srijede, 28. ožujka, u vremenu od 08,00 do 13,00 sati. Umirovljenička uskrsnica Grada Čakovca iznosi sto kuna po osobi, a primatelji moraju donijeti osobnu iskaznicu kojom potvrđuju da imaju prebivalište na području Grada Čakovca te dokument na kojem je naveden OIB.

GORNJA RIJEKA – Vatrogascima Gornje Rijeke predana je oprema vrijedna 60 tisuća kuna koju im je donirala Koprivničko-križevačka županija i županijska Vatrogasna zajednica. Župan Darko Koren podsjetio je kako Županija ima najveći broj vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika te u skladu s tim ulaže značajna sredstva u vatrogastvo.  Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan ističe kako se svake godine za nabavku vatrogasne opreme izdvaja 360 tisuća kuna pa je upravo za tu namjenu Koprivničko-križevačka županija posljednjih godina izdvojila čak 10 milijuna kuna.

loading