Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.03.2019.

Posted in Vijesti

JANJEVO – Delegacija Krapinsko-zagorske županije je u sklopu službenog posjeta Republici Kosovo u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine, posjetila hrvatsku zajednicu u Janjevu koja potječe iz 14. stoljeća, prije tridesetak godina brojala je nekoliko tisuća Hrvata, dok je danas ostalo samo oko 200 pripadnika koji žive u teškim uvjetima. O teškoćama s kojima se susreću u svakodnevnom životu su na sastanku sa župnom Krapinsko – zagorske županije Željkom Kolarom i suradnicima te ministrom inovacija i poduzetništva Republike Kosovo Besimom Beqajom i veleposlanicom RH u Republici Kosovo Marijom Kapitanović govorili su župnik Župe sv. Nikole Janjevo don Matej Palić, Branko Blaško iz Hrvatske udruge mladih Janjevo te Sebastijan Čolakić iz Hrvatske udruge Svetog Nikole Janjevo. Župan Željko Kolar ovom je prilikom župniku Paliću te predstavnicima hrvatskih udruga uručio ugovore o donaciji, ukupne vrijednosti 30.000 kuna, što će biti iskorišteno za poboljšanje položaja Hrvata na Kosovu.

ZAPREŠIĆ – Svečano obilježavanje blagdana svetog Josipa, zaštitnika Ratne škole Ban  Josip Jelačić, održano  je u utorak, 19. ožujka 2019. godine u Zaprešiću  Tom prigodom zaprešićki gradonačelnik Željko Turk i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman general bojnik Mate Pađen položili su vijence kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata te kod zaprešićke grobnice obitelji Jelačić. – Izuzetno nam je drago što je ovo Visoko vojno učilište još od 1998. godine uspostavilo suradnju s našim gradom, te za svog zaštitnika imaju našeg najpoznatijeg sugrađanina bana Josipa Jelačića- istaknuo je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Prema riječima zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general bojnika Mate Pađena ovo je samo jedan od primjera suradnje ove škole s civilnim društvom. Ovom prigodom 13 polaznika Visokog učilišta Ratne škole primilo je prigodne poklone grada Zaprešića.

ZAGREB – U četvrtak 21. ožujka, bit će održana 21. sjednica Gradske skupštine. Na dnevnom redu nalazi se 31 točka, među kojima su osnivanje društva Sportski objekti koje bi upravljalo sa svim sportskim objektima u vlasništvu Grada, financiranje izgradnje Sljemenske žičare, dugoročno zaduživanje Grada Zagreba kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od gotovo 162 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, kao i ponovno pokrivanje višemilijunskih gubitaka Kliničke bolnice „Sveti Duh“, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti u Rockefellerovoj. „Ljudi koji vode te institucije vrhunski su liječnici no manje su dobri kao menadžeri. Gradska skupština nije „kasica prasica“ da zastupnici svaki put dignu ruku kada netko predloži podmirenje dugovanja. Predlažem ovima koji generiraju velike gubitke da odluče jesu li menadžeri ili vrhunski liječnici“, rekao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine. Dugovi triju bolnica u vlasništvu Grada Zagreba iznose gotovo 119 milijuna kuna.

ZAGREB – Završna konferencija europskog projekta Enjoyheritage održana je u utorak, 19. ožujka 2019. godine u Zagrebu. U sklopu projekta koji je trajao 30 mjeseci sudjelovalo je šest partnera iz Hrvatske i Slovenije, a među kojima je bila i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Cilj projekta bio je razvijanje održivog obiteljskog turizma u pograničnom području na temelju privlačne interpretacije prirodne i kulturne baštine. „Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije uključila se projektom uređenja kružne staze Hušnjakovo. Cilj nam je bio dati još veću vrijednost spomeniku prirode, povezati Muzej krapinskih neandertalaca, jezero Dolac i ruševine crkve Sveta tri kralja, napraviti zanimljivu stazu koja će privući posjetitelje i obogatiti područje“, istaknula je Dijana Hršak iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Projekt Enjoyheritage vrijedan je oko 2 milijuna i 300 tisuća eura, od kojih je oko milijun i 91 tisuća kuna izdvojena za projekt Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – Festivali svjetla postali su tradicijom u sve više gradova diljem svijeta, pa tako i u Gradu Zagrebu. Zagrebački Festival svjetla je događaj koji najavljuje turističku sezonu , a kreativni majstori gradske simbole posebnim osvjetljenjima zaodjenu u životopisne boje koje do punog izražaja dolaze u proljetnim večerima kroz inovativnu umjetnost. Ovogodišnji Festival svjetla u Zagrebu bit će održan od srijede, 20. do nedjelje, 24. ožujka.

ČAKOVEC – U nazočnosti brojnih uglednika, među kojima i saborskih zastupnica Sunčane Glavak i Bernarde Topolko, pomoćnika ministra zdravstva  Vilija Beroša te župana Međimurske županije Matije Posavca, danas 19. ožujka 2019. godine, je svečano otvorena novoizgrađena zgrada Doma zdravlja Čakovec. Novi objekt ima 5350 kvadratnih metara, objedinit će se niz dislociranih ambulanti u jedan centar odnosno tu će biti smještene 32 ambulante od kojih 16 ambulanti obiteljske medicine, 6 dentalnih te po četiri pedijatrijskih i ginekoloških ambulanti kao i dvije ambulante medicine rada, a tu je i niz drugih pratećih sadržaja. Projekt vrijednosti blizu 40 milijuna kuna pružit će tako prvorazrednu zdravstvenu skrbi za više od 82 tisuće stanovnika Međimurja, naglasio je župan Matija Posavec. Tome valja pridodati i osiguranje velikih europskih sredstava. Naime, za nabavku 710 komada dijagnostičko terapijske opreme osigurano je 7,5 milijuna kuna, za provedbu projekta Cross care home care 800 tisuća kuna, specijalizacije liječnika 3 milijuna kuna te opremanje ordinacija oko milijun kuna, što je ukupno 50 milijuna kuna ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, zaključio je međimurski župan Matija Posavec.

ZAGREB – Povodom provedbe projekta „Županija – prijatelj djece“  koordinacijski odbor Zagrebačke županije održao je prvi sastanak na kojem se raspravljalo o programskim osnovama i kriterijima koje je potrebno zadovoljiti kako bi Županiji bio dodijeljen ovaj vrijedan status. Koordinacijski odbor nadležan je za planiranje i pokretanje aktivnosti za djecu, izradu višegodišnjeg programa rada te godišnjeg izvedbenog plana projekta, a za voditeljicu Odbora izabrana je zamjenica župana Nadica Žužak. Da bi Zagrebačka županija ostvarila status „Županije – prijatelja djece“ nužno je da 50% jedinica lokalne samouprave s njenog područja bude uključeno u projekt, a 1/3 uključenih, ima status „Grad/općina – prijatelj djece“. Do sada su pravo na taj počasni naziv ostvarili gradovi Dugo Selo, Jastrebarsko, Samobor i Velika Gorica te općina Križ.

VARAŽDIN – Čak 29 učenika iz varaždinskog Centra izvrsnosti iz matematike ide na državno natjecanje, od 262 pozvanih, što je više od 10 posto i veliki uspjeh. Bez rada u školama i Centru izvrsnosti za matematiku te izuzetne potpore Varaždinske županije teško bi se  postizali ovakvi rezultati. – Čestitka svima koji sudjeluju u ovom projektu županije znanja. Nismo još gotovi, radimo do državnog natjecanja kako bismo popravili prošlogodišnji rezultat – poručio je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u 2018. je prikupilo 5.751 dozu krvi što je 10,09 darivanja na 100 stanovnika na koprivničkom području što svrstava koprivnički Crveni križ na drugo mjesto u Hrvatskoj po broju doza dobrovoljno darivanja krvi na 100 stanovnika, dok je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije prvo u Hrvatskoj sa 6,99 davanja na 100 stanovnika. U prošloj su godini po prvi puta ruku pružila 188 darivatelja krvi, a s posljednjim danom prosinca 2018. u koprivničkom Crvenom križu registrirano je 6.410 aktivnih dobrovoljnih darivatelja krvi.

ČAKOVEC – Grad Čakovec jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima svoju biblioteku te u njoj kontinuirano izdaje nova djela. Riječ je o projektu pokrenutom prije 16 godina pa se ova biblioteka može pohvaliti s 48 knjiga međimurskih autora, a ove je godine u planu izdanje četiriju knjiga. Kategorije su proza, poezija, dramski tekst te znanstveni ili publicistički tekst. Rukopisi se predaju na adresu Grada Čakovca, u pet primjeraka, a prijaviti se mogu autori s područja Međimurske županije, Za potrebe biblioteke „Insula“ u proračunu grada Čakovca na godišnjoj je razini osigurano 150 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do 1. travnja ove godine.

KRAPINA – Izložba keramike polaznika radionica keramike u okviru projekta “Ok! Otkrijmo kreativnost” bit će otvorena u petak 22. ožujka 2019. u 19,00 sati u Galeriji grada Krapine. Radovi su nastali na radionicama keramike koje su vodile renomirane likovne umjetnice i keramičarke Ljerka Njerš i  Mirjana Smolić. Projekt „Ok! Otkrijmo kreativnost“ provodi krapinsko Pučko učilište, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija izložbe je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. U prigodnom glazbenom programu nastupit će FS “Viline”.

loading