Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.04.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Izložba fotografija „Zrinska garda“ autorice Miroslave Novak otvorena je u utorak 18. travnja 2017. godine u čakovečkoj zgradi Scheier i time je započelo obilježavanje Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane. Čakovečku povijesnu postrojbu, koja je i jedan od suorganizatora ove manifestacije, autorica fotografira već dugi niz godina, a među više od tisuću fotografija, koliko ih je do sada snimila, jučer je izložila njih dvadesetak. Izložba će u zgradi Scheier biti otvorena  do petka od 17,00 do 19,00 sati, te u subotu od 10,00 sati pa sve do poslijepodnevnih sati kada se očekuje njeno zatvaranje uz prisustvo povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske.

HUM NA SUTLI – U radnom posjetu tvornici  stakla Vetropack Straža, u Humu na Sutli, boravio je u srijedu, 19. travnja 2017. godine ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, u pratnji državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Maria Antonića.  S generalnim direktorom Tihomirom Premužakom , između ostalog, razgovarao je o mogućnosti povećanja stope recikliranja stakla u Republici Hrvatskoj. Naime, stopa recikliranja stakla se kreće oko  50%, što znači da preko 40 tisuća tona starog stakla završi na komunalnim ili divljim deponijima. Vetropack Straža može preraditi sav stakleni ambalažni otpad koji se prikupi u Hrvatskoj, kaže direktor Premužak i dodaje, kako imaju prijedlog sustava zbrinjavanja staklene ambalaže prema modelu koji je uspješno implementiran u Švicarskoj, gdje se reciklira čak 96% ambalažnog stakla. Iznimno zadovoljan susretom, ministar Dobrović Vetropack Stražu vidi kao tvrtku u kojoj u praksi funkcionira kružno gospodarstvo za kakvo se zalaže njegovo ministarstvo i na čijim načelima počiva plan gospodarenja otpadom. Ova tvrtka će povećanjem odvojenog prikupljanja otpada dobivati veće količine otpadnog stakla čime će smanjiti uvoz staklenog krša i biti još konklurentnija, ističe ministar Dobrović.

KRIŽEVCI – Hitna sjednica Gradskog vijeća grada Križevaca održana je jutros, posljednjeg dana mandata kako bi se riješio zahtjev HŽ infrastrukture o prijenosu prava vlasništva te osnivanju prava građenja vezano uz gradnju nadvožnjaka preko željezničke pruge u Križevcima. Pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Anđelko Nervo objašnjava,  kako je riječ o gradnji nadvožnjaka za Lemeš i poslovnu zonu Gornji Čret, u sklopu rekonstrukcije postojećeg željezničkog kolosijeka i izgradnju drugog kolosijeka. Križevački gradski vijećnici donijeli su ove odluke, te su predložili da se pravo vlasništva, nakon izgradnje, nekretnine vrate u vlasništvo Grada. Današnjim odlukama stvoreni su preduvjeti izgradnje pristupne ceste od Majurca do ulaska na brzu cestu Križevci-Gradec.

ZAGREB – Na 52., ujedno i posljednjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine u ovom sazivu, koja je otvorena aktualnim satom, najviše pažnje izazvala je rasprava o izgradnji nogometnog kampa na Sveticama. Odgovarajući na pitanje SDP-ovog Dominika Etlingera, gradonačelnik Milan Bandić je rekao, kako čini sve što je u njegovoj moći da bi se krenulo s izgradnjom kampa na Sveticama koji će, prema njegovim riječima, biti ponos Zagreba. Gradonačelnik se osvrnuo i na rad Hrvatskog filmskog saveza koji upravlja Zagrebačkim kinom Tuškanac. Rekao je, kako će kino Tuškanac nastaviti s projekcijama, a grad će kao i do sada financijski potpomagati njegov rad. Odlukom zastupnika, u lipnju ove godine Zagreb će dobiti ured za demografiju koji će brinuti o populacijskim i socijalnim mjerama. Zastupnici su podržali i prijedlog kojim će grad sufinancirati obnovu pročelja i krovova vjerskih zajednica s 50% ukupne vrijednosti radova. Uz to, sa 80% sufinancirat će se troškovi uklanjanja grafita i nabave kamera te sa 60% nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza.

KOPRIVNICA – Početna konferencija projekta Everywhere international SMEs održana je danas u prostorima Koprivničkog poduzetnika, jednog od devet partnera iz sedam regija koji zajedno rade na četverogodišnjem projektu. Projekt je zasnovan na prepoznatoj regionalnoj i europskoj potrebi da se više malih i srednjih poduzetnika odvaži na internacionalizaciju svog poslovanja, kaže voditeljica projekta Mateja Horvat, dok direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić ističe kako će EIS partneri razviti EIS alat, metodologiju u šest koraka kako bi pomogli uključenim regijama razviti snažne Akcijske planove. Četverogodišnji projekt vrijedan je 1,6 milijuna eura i financiran je u sklopu programa INTERREG EUROPE s 85%, dok proračun Koprivničkog poduzetnika iznosi 92 tisuće eura.

ZAGREB – Zagreb ima novi suvenir. Dizajneri  URIHO-a osmislili su  “Purgera” i “Purgericu”, likove koji na sebi imaju prepoznatljivu narodu nošnju te ostale tradicionalne detalje. Tako “Purger” nosi šestinsku nošnju, dok je “Purgerica” u prigorskoj nošnji, s rupcem na glavi te pregačom. Motivi “Purgera” i “Purgerice” otisnuti su na majice, pregače, magnete, keramičke predmete i kišobrane. Proizvode izrađuju osobe s invaliditetom, a kupnjom se pridonosi izjednačavanju njihovih mogućnosti te jačanju njihove socijalne uključenosti.

VARAŽDIN/SZOMBATHELY – U posjetu mađarskom gradu Szombathelyu, boravili su  ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i organizator baroknog festivala Raymond Rojnik. Susreli su se s gradonačelnikom Tivadarom Puskásom i razgovarali o potrebi uspostave još bolje kulturne suradnje između dva grada. Gradonačelnik Puskas pohvalio je izbor Mađarske za zemlju partnera VBV-a ove godine i najavio posjet svoje delegacije Varaždinu.  Inače, već sutra, u Varaždin dolazi još jedna mađarska delegacija, ovog puta iz partnerskog grada Zalaegerszega. Mađarska je vlada partnerstvo s Varaždinskim baroknim večerima proglasila nacionalno važnim, a u vrijeme održavanja 47. Varaždinskih baroknih večeri dva će barokna vikenda biti u znaku promocije mađarskih županija.

KOPRIVNICA – Osvijetljeno je dječje te košarkaško igralište iza društvenog doma u koprivničkom prigradskom naselju Štaglinec. Vrijednost radova je 11 tisuća kuna, a radove je obišao zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. Kod donošenja ovogodišnjeg proračuna posebno je istaknuta komunalna infrastruktura jer Koprivnica želi biti grad budućnosti koji skrbi ne samo o središtu, već i o svim svojim prigradskim naseljima, istaknuo je Jakšić. Uz ove radove, završeni su i radovi izgradnje nadstrešnice kod Društvenog doma u Štaglincu. Za radove je izdvojeno 30 tisuća kuna iz koprivničkog proračuna. Osim izgradnje nadstrešnice, planira se i zamjena prozora na društvenom domu, a trenutno se prikupljaju ponude.

ZAGREB – . Čitava je lepeza poljoprivrednih  poticajnih mjera Zagrebačke županije, od poticanja novih nasada, proizvodnje , uređenja smještajnih ruralnih kapaciteta do prodaje za što je u županijskom proračunu osigurano ukupno 6 milijuna 40 tisuća kuna. Javni poziv za poticanje poljoprivrede otvoren je do iskorištenja sredstava, najkasnije do 31. listopada.

loading