Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.04.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Sastanak župana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske održan je danas, 19. travnja 2018. godine u Krapini. Uz domaćina, župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, prisustvovali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, te župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Naime, župani su prošle godine u rujnu Vladi Republike Hrvatske uputili zajednički prijedlog o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, a da očekuju skori poziv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na drugi sastanak u Vladu, koji je inače bio dogovoren za kraj veljače, odnosno početak ožujka, te odluku Vlade o formiranju savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku izjavio je danas nakon sastanka župan Željko Kolar. – Od trenutka kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje Savjeta za razvoj sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske pa do danas ništa se konkretno nije dogodilo, sa žaljenjem je konstatirao župan Varaždinske županije Radimir Čačić, a da župani smatraju kako bi slični europrojekti kakvi dolaze u Slavoniju trebali dolaziti i u ovaj dio Hrvatske, naglašava župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Da ova inicijativa ukazuje na jedan od najvećih problema sustava u Hrvatskoj, a to je decentralizacija ističe župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te dodaje kako je iz brojnih primjera vidljivo da su županije operativnije od same države, koja bi to trebala iskoristiti na način da što više obaveza, funkcija te sredstava spušta na te niže razine. Župani su prošlog tjedna predsjedniku Vlade poslali svojevrsno pismo požurnice, vezano uz osnivanje Savjeta, jer, kako kažu, moramo biti efikasni kako bi i iz ove, postojeće, financijske omotnice povukli maksimalna sredstva iz EU fondova, ali i pripremali projekte za novu financijsku omotnicu.

ZAGREB – Ministar turizma Gari Cappelli susreo se s čelnim ljudima Turističke zajednice Grada Zagreba, predsjednikom TZGZ, gradonačelnikom Milanom Bandićem te direktoricom TZGZ Martinom Bienenfeld. Tom prigodom ministar je pohvalio pozitivnu turističku politiku glavnog grada naše zemlje. – Zagreb je destinacija koja u punom smislu živi turizam 365 te je u 2017. godini bio broj jedan po broju dolazaka turista u Hrvatsku – rekao je, ministar Cappelli i dodao, kako Ministarstvo podupire aktivnosti TZ Zagreba, jer je Zagreb pozitivan primjer destinacije koja živi turizam tijekom cijele godine. Predsjednik TZGZ, gradonačelnik Milan Bandić, izrazio je zadovoljstvo time što turistička industrija i Grad Zagreb imaju izvrsnu suradnju te da turizam u Zagrebu i dalje bilježi kvalitetan razvoj i pozitivan rast. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba,  tom prilikom je istaknula, da je ministar Cappelli drugi ministar koji je ikada posjetio TZGZ koja ove godine obilježava 65 godina postojanja. – Obostrano nas veseli suradnja koju TZGZ ima s Ministarstvom turizma i sigurno je da će se takva suradnja nastaviti u budućnosti, rekla je Martina Bienenfeld.

DUBRAVA – Radove na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Dubrava, koji će u potpunosti biti završeni do kraja ovog mjeseca, ovog  četvrtka, 19. travnja obišao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ukupna vrijednost investicije iznosi 6.929.681 kuna, od čega bespovratna sredstava Europskog Fonda za regionalni razvoj i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iznose 2.710.242 kuna, a preostalih 4.219.439 kuna financira Zagrebačka županija vlastitim sredstvima. Mi smo županija koja već dugi niz godina izdvaja najveća sredstva za podizanje nadstandarda obrazovanja, tako da je i u ovogodišnjem proračunu kroz Odjel za prosvjetu osigurano 150 milijuna kuna, od čega 50 milijuna za kapitalnu izgradnju, istaknuo je župan Kožić.

ZAGREB – Onečišćenje zraka postaje sve veći javnozdravstveni problem, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, a jedan od najvećih izvora zagađenosti zraka u urbanim sredinama su ispušni plinovi automobila. Kao bi se riješio taj gorući problem, konzorcij kojeg čine Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te zagrebački inovatori osmislili su projekt „Zagreb – Zeleni grad“ koji se temelji na jedinstvenoj tehnologiji čišćenja motora s unutarnjim izgaranjem kojom se emisije štetnih plinova smanjuju od 30 do 95 posto što će uvelike utjecati na kvalitetu života u urbanim sredinama. „Prednost za naše sugrađane je produljenje vijeka trajanja motora vozila, smanjenje potrošnje od 10% do 15% ovisno o vrsti vozila, smanjene vibracije, buka i zagađenje što za Zagrepčane znači sve kvalitetniji zrak“, istaknuo je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Projektom „Zagreb – Zeleni grad“ predviđeno je osnivanje četiri do šest „eko centara“ u kojima bi se postavilo 250 uređaja za čišćenje motora s unutrašnjim sagorijevanjem, što je dovoljno da se sva vozila u gradu Zagrebu pročiste jedanput godišnje, a čime će se u konačnici postići smanjenje emisije štetnih plinova od 30 do 95%, što će utjecati na smanjenje onečišćenja zraka za preko 20%.

ČAKOVEC – Atletski klub Međimurje, Grad Čakovec i Međimurska županija zajedno organiziraju i ove godine 2. Čakovečki polumaraton Zrinskih- atletsku utrku od 21 km i utrku građana od 5 km, koja će prolaziti kroz sam centar Čakovca. Utrka će se održati u nedjelju, 29. travnja, sa startom u 10,00 sati. Prošle godine u obje je utrke bilo uključeno 370 trkača, a ove ih godine organizatori očekuju više od 400. Najbolji trkači dobit će i medalje, a kažimo i to da je od ove godine Čakovečki maraton Zrinskih, službenom izmjerom staze, dobio certifikat AIMS-a. Prijave za sudjelovanjem već su u tijeku, a spomenimo i to da je utrka i dio sportskog dijela programa proslave Dana Međimurske županije.

ZAGREB – I ove godine, od 19. do 29. travnja, Strossmayerov trg postaje proljetna oaza Welcome Spring Festivala. Cilj festivala je u 11 dana kroz brojne zabavne i edukativne programe potaknuti građane da odgovorno koriste prirodne resurse jer kroz otpad koji stvaramo neposredno utječemo na vodu, zrak, tlo, hranu i naposljetku zdravlje ljudi. Tema ovogodišnjeg festivala Welcome spring je zaštita voda od otpada tako će biti organizirane edukacije o Zemlji kao vodenom planetu, zalihama pitke vode, kretanju vode u prirodi, društvenoj odgovornosti, inovacijama i budućnosti iskorištavanja otpada kao sekundarne sirovine. Uz edukacije, radionice i sportski program festival će Svaki dan završit glazbenim programom.

KOPRIVNICA – Na izvanrednoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije za predsjednicu Komore izabrana je Irena Kovačić, do redovnih izbora koji će se održati 20. listopada ove godine. Do izvanrednih je izbora došlo jer je dugogodišnji predsjednik podravsko-prigorske Obrtničke komore Zvonko Pecikozić s prvim danom travnja otišao u mirovinu.

VARAŽDIN – Smotra operativnih snaga civilne zaštite Varaždinske županije i grada Varaždina, održava se danas, 19. travnja 2018 godine, na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu. Bit će prezentirane mogućnosti djelovanja operativnih snaga te izložena vozila, oprema i tehnika operativnih snaga, od policije, vatrogasaca,  zavoda za hitnu medicinu, gorske službe spašavanja, Crvenog križa, Kluba podvodnih aktivnosti, Rafting kluba, Županijskog centra 112, do radio amatera.  Smotra će trajati do 14,00 sati.

NEDELIŠĆE – Humanitarna malonogometna utakmica između veterana Dinama i Hajduka, veterana Hrvatske i Slovenije te veterana liječnika dviju zemalja jučer, 18. travnja 2018. godine, odigrana je u Nedelišću. Pod nazivom „Malim nogometom za veliki osmijeh“, prikuplja se novac za uređenje dječjeg igrališta i za rehabilitacijske tretmane u Udruzi. Bilo je to ujedno i prvo događanje u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije, koji će potrajati do 05. svibnja. Uz međimurskog župana Posavca, podršku ovom humanitarnom događanju su, uz brojne žitelje Međimurja, dali i saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.

loading