Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb nastavlja sa digitalizacijom svojeg poslovanja. Tako je ovog petka, 19. travnja 2019. godine predstavljena nova on-line usluga za građane, e-Bebe, koja omogućava prijavu za novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta putem obrasca na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba. Nova usluga e-Bebe, povezana je s bazama podataka MUP-a i Ministarstva uprave i tako pojednostavljuje prijavu roditelja za novčanu pomoć za opremu tek rođenog djeteta koja za prvo dijete iznosi 1800 kuna, za drugo 3600 kuna te za treće i svako iduće 56 tisuća kuna. „Zagreb je jedini gradu u Hrvatskoj koji već drugu godinu ima pozitivnu stopu prirodnog prirasta što je rezultat pronatalitetne politike koju provodimo od 2003. godine“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Nova usluga e-Bebe pojednostavljuje postupak prijave za novčanu pomoć, za zahtjev nisu potrebni papirnati dokumenti  već se oni prikupljaju automatski iz baza podataka MUP-a i Ministarstva uprave a ne plaćaju se ni upravne pristojbe.

ZAGREB – U tijeku su prijave za sudjelovanje na 54. Floraartu koji će ove godine biti održan od 13.do 19. svibnja. Svi koji su zainteresirani za sudjelovanje na izložbi ili žele sudjelovati na natjecanjima za najljepše uređen kućni vrt i za izlagače biljnog materijala, Hrvatskom kupu florista te Međunarodnom natjecanju učenika srednjih škola mogu se prijaviti na web-u  /floraart.hr/prijave.

ZAGREB –  Zagrebačka županija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizirala je  sastanak s predstavnicima gradova i općina na kojemu se razgovaralo o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH. Do 10. travnja Ministarstvu su na suglasnost dostavljeni programi raspolaganja za 23 jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije, a Ministarstvo je dosad izdalo šest suglasnosti. Dobili su je općine Marija Gorica, Farkaševac i Orle te gradovi Jastrebarsko, Velika Gorica i Sveti Ivan Zelina. O problematici raspolaganja poljoprivrednim zemljište u vlasništvu države s predstavnicima gradova i općina razgovarao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je među ostalim rekao da je u postupku donošenje novog Pravilnika o provođenju javnog natječaja za zakup poljoprivrednoga zemljišta i zakup ribnjaka.

ČAKOVEC – Ugovor između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Socijalne zadruge Humana Nova potpisali su u Čakovcu upravitelj zadruzge  Ivan Božić i direktor Fonda Dubravko Ponoš. Humana Nova jedina je socijalna zadruga u Hrvatskoj koja zapošljava 28 osoba, od čega ih je 19 s invaliditetom, a tu su i osobe starije životne dobi i nacionalne manjine čime je pokriven priličan dio socijalno osjetljive skupine ljudi. Na natječaj za ponovnu uporabu proizvoda koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Humana Nova se prijavila s projektom ‘Novi proizvodi od starog tekstila’ i ‘Širenje sakupljanja od vrata do vrata’. Vrijednost projekata je 245.000 kuna, od čega ih Fond sufinancira s 40%, a ostatak su sredstva zadruge.

VARAŽDIN –  Prijem za sestre Majhen, Mihaelu, Klementinu, Barbaru i Luciju, koje su ostale bez odgovarajuće roditeljske skrbi i unazad pet godina žive u udomiteljskim obiteljima, upriličili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i posebna savjetnica Natalija Martinčević. Nakon nekoliko godina razdvojenosti sestre žele vratiti u kuću kojoj treba obnova. Udruga Zipka – “Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije” pokrenula je humanitarnu akciju ”Da kuća postane dom” kojoj se odazvalo mnogo donatora, a župan Čačić je iz svojeg osobnog fonda koji je oformio nakon odricanja od plaće, izdvojio 20 tisuća kuna za pomoć u obnovi kuće. – Četiri sestre su odlučile vratiti se u svoj dom i naravno da sam odlučio pomoći. Siguran sam da će se kuća obnoviti što prije, kako bi djevojke opet bile na okupu – rekao je Župan Čačić.

KOPRIVNICA – Radne sastanke s ravnateljima osnovnih i srednjih škola iz Koprivničko-križevačke županije održao je zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima. Raspravljalo se o uvođenju druge faze programa „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola“, predstavljen je nacrt Pravilnika o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnoj školi, usuglašene su daljnje aktivnosti u projektu „Pametan obrok za pametnu djecu“, a dogovore je i program obilježavanja završetka nastave za maturante. Tako će maturanti koprivničkih i đurđevačkih srednjih škola i ove godine završetak srednjoškolskog obrazovanja proslaviti uz ples tradicionalnog salonskog kola dok će križevački maturanti plesati kvadrilu.

BEDEKOVČINA – S ciljem da Sajam vina učine mjestom okupljanja vinogradara i vinara Krapinsko-zagorske županije, koji će javnosti prezentirati najkvalitetnija vina koja se proizvode u zagorskim vinogorjima, te sa željom poticanja konkurentnosti zagorskih vina na tržištu i uključivanja vinske ponude Krapinsko-zagorske županije u enogastronomsku ponudu Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija, Općina Bedekovčina, županijska Turistička zajednica, Udruge Vino zagorje, HGK-Županijska komora Krapina, Obrtnička komora KZŽ i Ministarstvo poljoprivrede organiziraju 52. Sajam i izložbu zagorskih vina“. Manifestacija će se održati 24. i 25. svibnja 2019. godine na Bedekovčanskim jezerima, a Udruga Vino zagorje 02. svibnja u prostorijama restorana na Bedekovčanskim jezerima od 16,00 do 21,00 sati prikupljat će uzorke vina za ocjenjivanje.

loading