Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.05.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Andrija Mikulić iz HDZ-a novi je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine. Odlučili su tako gradski zastupnici na sjednici 19. svibnja 2016. godine, a nakon što je Darinko Kosor, prije gotovo mjesec dana, podnio ostavku na tu dužnost. Novi predsjednik skupštine, Andrija Mikulić istaknuo je kako mu je pripala velika čast i kako će ju obavljati zdušno i predano. Na mjestu potpredsjednika gradske skupštine Mikulića će zamijeniti Nenad Matić iz HSS-a.

ZAGREB – Uredit ćemo Borongaj, kako taj dio grada kao dio istinske europske metropole i zaslužuje – tako je gradonačelnik Milan Bandić tijekom aktualnog sata 40. sjednice skupštine Grada Zagreba odgovorio na peticiju koju su potpisali  obrtnici i mali poduzetnici koji posluju na toj gradskoj tržnici. S tim ljudima tri puta sam razgovarao. Od 1. srpnja ovisno gdje stanuju dobit će štand i neka rade. Gradonačelnik Bandić se osvrnuo i na nezadovoljstvo agencijskih radnika, koji obavljaju u Zagrebačkom Holdingu najvećim dijelom poslove čišćenja, uređenja parkova, održavanju cesta i očitanja vodomjera. Svi oni do jeseni će biti zaposleni za stalno sa svim pravima, zaključio je Bandić. Gradski zastupnici prihvatili su i izvješće o sigurnosti u Gradu Zagrebu, prema kojem je Zagreb jedan od sigurnijih gradova u Hrvatskoj, ali i u Europi. Kako je rekao načelnik PU Zagrebačke Željko Prša, u posljednjih 5 godina broj kaznenih djela je prepolovljen. Smanjen je broj ubojstava, provala, pljački i prometnih nesreća sa smrtnim ishodom. S druge strane sve se više krši javni red i mir. Prema izvješću najsigurnija gradska četvrt je Brezovica, a najnesigurnija Donji grad.

ČAKOVEC- U sklopu obilaska županijskih organizacija HNS-a, vodstvo stranke danas je u Čakovcu održalo konferenciju za medije i to godinu dana uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj. Na konferenciji su govorili predsjednik stranke i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak, zamjenik predsjednika HNS-a i župan Varaždinske županije Predrag Štromar te predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Međimurske županije Matija Posavec.

ČAKOVEC – Izviješće o izvršenju proračuna za 2015. godinu usvojili su vijećnici na današnjoj sjednici Županijske skupštine Međimurske županije. Prihodi u prošloj godini iznosili su oko 126 milijuna kuna, no proračun je bio manji zbog smanjenja poreza na dohodak od 37 posto, odnosno 17 milijuna kuna. Unatoč tome, u 2015. godini smo poslovali bolje no prije, ističe župan Matija Posavec i dodaje da je s današnjim danom zabilježen županijski dug u iznosu od 17 milijuna kuna, koji je od prosinca 2015. smanjen za oko 8 milijuna. Vjerujem da će županija do kraja našeg mandata uspjeti vratiti sva dugovanja, naglasio je na kraju župan Posavec.

ZAGREB – Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao je radni sastanak u Zagrebu s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislavom Tolušićem. Teme sastanka bili su projekti vezani uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju, ali i ovaj dio Hrvatske. Bjelovarsko-bilogorska županija drži da prostora za partnerski odnos ima, posebice oko projekata koji su pripremljeni, a koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije planira kandidirati na europske fondove.

VIROVITICA –  „Poslovni uzlet grada Virovitice“ sutra,  20. svibnja održat će se u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici. Besplatne edukacije za poduzetnike i obrtnike organiziraju Grad Virovitica te Poslovni dnevnik, uz medijsko partnerstvo Radija Kaj, a cilj manifestacije je promocija i edukacija malog i srednjeg poduzetništva. Poslovni uzlet će otvoriti  Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, Vesna Bedeković, dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici te Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. U okviru edukacija bit će održana i panel diskusija pod nazivom „Decentralizacija i razvojna uloga lokalnih zajednica“, na kojoj će sudjelovati Ivica Kirin, gradonačelnik grada Virovitice, Sanja Bošnjak, vršiteljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije, Darko Sobota, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije,  Ferdinand Troha, zamjenik župana Požeško-slavonske županije te  Damir Jakoubek, pročelnik za financije i proračun Požeško-slavonske županije.

HUM NA SUTLI – Hrvatska udruga poslodavaca dodijelila je nagrade tvrtkama koje su u prošloj godini imale najbolje projekte društveno odgovornog poslovanja na područjima brige za zaposlenike, brige za zajednicu i brige za okoliš te za promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca. U kategoriji velikih tvrtki nagradu za društveno odgovorno poslovanje dobila je i Vetropack Straža iz Huma na Sutli za projekt „Pročišćavanje otpadnih plinova“. Nagradu je preuzeo direktor Tihomir Premužak. Tim povodom, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar uputio je čestitku djelatnicima Vetropack Straže i direktoru Premužaku u kojoj ističe da je ovo priznanje još jedna potvrda kvalitete tvrtke, koja ima stručan menadžment i marljive radnike, zahvaljujući čemu ne izostaju dobri poslovni rezultati.  

ZAGREB –  Mini bus kojim se prevoze putnici sa Trga bana Jelačića na Gornji grad potpuno je besplatan. Tu odluko donio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nakon što su građani, a posebno oni stariji upozorili na poteškoće prilikom uspona na Gornji grad. Mini bus kretat će svakih 20 minuta, a od 06,40 do 22,00 sata.

LEPOGLAVA – Delegacija Kraljevine Belgije na čelu s veleposlanikom Philippe Benoitom boravi danas u Lepoglavi. Uz njega su prva tajnica i zamjenica šefa misije Vladislava Lordanova kao i vojna izaslanica obrane brigadirka Ann Dubois. U Lepoglavi ih je dočekao gradonačelnik Marijan Škvarić sa zamjenikom Hrvojem Kovačem i predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Mačekom. Belgijskoj delegaciji je predstavljen 20. Međunarodni festival čipke te će im je predano Pismo namjere Kraljevine Belgije kao Zemlje partnera ovogodišnjeg festivala. Nakon sastanka, delegacija je obišla Dom kulture, Poduzetničku zonu te Pavlinski samostan i crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

ZAGREB –  U petak, 20. svibnja i službeno završava sezona grijanja. Odmah po zatvaranju ventila, HEP toplinarstvo počinje sa radovima na revitalizaciji 11 kilometara postojeće vrelovodne i toplovodne trase te na gradnji 7 kilometara nove trase.  Ogrjevna sezona 2016./2017. započet će u skladu s vremenskim uvjetima, najranije do 15. rujna ove godine.

SVETA NEDELJA  – Na području Zagrebačke županije sve je veći broj e –punionica. Nakon Svetog Ivana Zeline i Zaprešića, od danas se vozila na električni pogon mogu napuniti i na središnjem Trgu Ante Starčevića  u Svetoj Nedelji. Riječ je e o pilot projektu koji je inicirala Zagrebačka županija,  u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, S kojim će se  do kraja godine ukupno  otvoriti 12 e -punionica. U sklopu projekta Zagrebačka županija će do kraja godine sufinancirat otvorenje e- punionica u još 6 gradova te u općinama Pokupsko, Kravarsko i Pisarovina.

KRAPINA – Dobitnici županijskog priznanja “Volonter/ka godine” za 2015. godinu su Zdenko Babić, u kategoriji odrasli i Sandra Benčić, u kategoriji mladi. Medicinski tehničar Zdenko Babić iza sebe ima 510 volonterskih sati u 2015. godini, a volontira već 14 godina. Srednjoškolka Sandra Benčić u 2015. godini volontirala je 148 sati, a njezin ukupni volonterski staž iznosi 5 godina. Krapinsko- zagorska županija i Volonterski centar VolontiraAJMO ove su godine po prvi puta objavili Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu ovog županijskog priznanja, a prijem za najvolontere održan je danas u Krapini.

LUDBREG – Na konferenciji za novinare s temom „Gospodarstvo i investicije u Ludbregu“, koja je održana jučer u ludbreškoj Gradskoj upravi, najavljene su dvije nove investicije u Varaždinskoj županiji. Naime, tvrtka ACG Lukaps ulaže 35 milijuna eura u izgradnju tvornice za proizvodnju kapsula za farmaceutsku industriju. Novi će pogoni zapošljavati 350 novih radnika. S druge strane tvrtka Ducati ulaže 7 milijuna eura, a zaposlit će dodatnih 40 radnika.

KRIŽEVCI – Srednjoškolci u križevačkoj školi za strane jezike Nika mogu dobiti akreditiranu svjedodžbu američke srednje škole. University of Missouri pokrenulo je program Mizzou K-12 kojim srednjoškolci imaju priliku da, uz redovne škole u Hrvatskoj, online putem pohađaju  predavanja te polože šest ispita razlike i tako dobiju u potpunosti akreditiranu svjedodžbu američke srednje škole. S tom svjedodžbom imaju mogućnost upisati sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama ili diljem Europe, a imaju i direktan upis na University od Missouri. Tim povodom predstavnici ovog američkog sveučilišta upoznali su križevačke učenike s programom, a predstavljanju je nazočio i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal. Ovo je jedina škola u Hrvatskoj u kojoj će se moći polagati ispiti predmeta razlike.

LENDAVA – Nakon predstavljanja u Ljubljani, hrvatski turizam i kultura uz nezaobilaznu enogastronomiju, predstavljeni su i u Lendavi, gdje je održan „Dan hrvatske kulture“. Dosad su se u Lendavi tijekom godina predstavljala međimurska kulturno- umjetnička društva, a ove godine je mnogobrojna publika uživala u izvedbama Ansambla nacionalnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“ iz Zagreba. Organizator ovogodišnje priredbe bilo je Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje“.

loading