Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Površinu oko spomenika kralja Tomislava na kojoj su završeni radovi čak mjesec dana ranije od roka jutros, 19. lipnja 2018. godine je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.U okviru radova, vrijednosti gotovo 2 milijuna kuna,  popločan je dio zelene površine oko postamenta spomenika, napravljena prelazna stepenica od postamenta do novog popločenja, a umjesto prijašnjih stepenica izgrađene su prilazne staze u sipini koje omogućavaju ulazak u park i osobama s invaliditetom. Ujedno su napravljeni i konzervatorsko-restauratorski radovi na granitnom postamentu, brončanom reljefu na postamentu i spomeniku.

ZAGREB – Na dnevnom redu 14. sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja će biti održana u četvrtak 21.lipnja 2018. godine, nalaze se 23. točke među kojima je smanjenje naknada gradskim zastupnicima, po šesti put smanjenje plaća gradonačelnikovim najbližim suradnicima. Kako je istaknuo predsjednik gradske skupštine, Andrija Mikulić uoči 14. sjednice, HDZ neće dati svoj glas ni za smanjenje plaća pročelnicima i savjetnicima gradonačelnika kao ni za smanjenje naknada gradskim zastupnicima za prisustvovanje sjednicama Gradske skupštine i skupštinskih odbora. – Mi kao Klub to nećemo podržati zato što smatramo kako oni koji rade i koji se pripremaju za to moraju dobiti naknadu, a gradonačelnika pozivam da bude primjer i sebi smanji plaću – rekao je Mikulić. Osim plaća i naknada gradskim zastupnicima, na dnevnom redu 14. sjednice Gradske skupštine bit će i prijedlog zaključka kojim se želi spriječiti preoblikovanje Dinama iz kluba građana u dioničko društvo koji su podnijeli, svatko u svojem obliku, i Neovisni za Hrvatsku i SDP.

SVETI MARTIN NA MURI – Svečanost potpisivanja Ugovora s korisnicima bespovratnih  turističkih potpora u Međimurskoj županiji za ovu godinu održana je u utorak, 19. lipnja 2018., u Svetom Martinu na Muri. Podjelom bespovratnih potpora u turizmu želi se potaknuti i pospješiti projekte koji mogu pridonijeti turističkoj ponudi i privlačnosti Međimurske županije pa je tako turistička ponuda Međimurja uskoro bogatija i za prvi autokamp vrijedan oko milijun kuna, osnažena je ponuda smještajnih kapaciteta, a nije zanemareno obogaćivanje eno i gastro ponude Međimurja kao ni dodatna promocija međimurskih turističkih potencijala, naglasio je župan Matija Posavec. Ukupna vrijednost odobrenih sredstava je 300.000 kuna, a potpore je ostvarilo 15 subjekata.  Inače, od 2012. godine od kada se dodjeljuju ovakve potpore iz županijskog je proračuna za tu namjenu izdvojeno oko 2 milijuna kuna.

ZAGREB – S ciljem promidžbe Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine i mogućnosti financiranja iz europskih fondova, u zgradi Gradske skupštine u Zagrebu, danas, 19. lipnja 2018. godine, održan je Dan Urbane aglomeracije Zagreb. Riječ je o projektu koji obuhvaća Grad Zagreb, dio Zagrebačke i dio Krapinsko-zagorske županije, odnosno 30 jedinica lokalne samouprave – od toga 11 gradova i 19 općina. Strategija obuhvaća provedbu devet strateških projekata – Integrirani prometni sustav za Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, Program Sava, Tračničku vezu grad Zagreb-Međunarodna luka Zagreb – Velika Gorica, Greenway – državnu biciklističku rutu broj 2, Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo, Obrtničko poduzetnički strukovni centar – OPSC, Sveučilišni kampus Borongaj, Newlight – rekonstrukciju i dogradnju sustava javne rasvjete, te Žičaru Sljeme. – Tim projektima trebali bi se poboljšati uvjeti življenja stanovnicima najvećeg urbanog područja u Hrvatskoj – istaknula je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković. Na događanju je, između ostalih, bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

ZAGREB – Promocija monografije odnosno kataloga izložbe „Šezdesete u Hrvatskoj- mit i stvarnost“ održana je ovog utorka, 19. lipnja u   zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Radi se o vrlo opsežnom katalogu- monografiji na 452 stranice koji donosi brojne tekstove i fotografije, na čemu je radilo 18 autora pojedinih segmenata, rekao je autor izložbe i jedan od urednika Zvonko Maković. Dizajn i likovno grafičko oblikovanje potpisuje Tomislav Vlainić, a na jesen će monografija biti izdana i na engleskom jeziku. Kako je rekla ovom prilikom zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelen Pavičić Vukičević, ovaj Muzej, baš kao i autor ove izložbe, prepoznati su po najboljim primjercima primijenjene umjetnosti koju predstavljaju javnosti. Inače, izložba 60-te- mit i stvarnost u MOU može se razgledati do 30. rujna.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, akademik Dragan Čović održali su u utorak, 19. lipnja 2018. godine, u Gradskoj upravi u Zagrebu radni sastanak. Razgovarali su o oblicima gospodarske, kulturne i znanstvene suradnje između Grada Zagreba i Bosne i Hercegovine. Akademiku Čoviću u utorak će biti dodijeljen i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.

KRAPINA – Sporazum  o sufinanciranju izgradnje željezničko-cestovnog prijelaza i prilaza naselju Dolac potpisan je danas, 19. lipnja 2018. godine, u Krapini. S gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem potpisao ga je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture za upravljanje, održavanje i izgradnju željezničke infrastrukture, Ivan Kršić. – Radi se o projektu koji se vuče već preko deset godina, a od 2013. godine do danas uspjeli smo s Hrvatskim željeznicama riješiti projektnu dokumentaciju, dobiti sve suglasnosti, riješiti imovinsko – pravne odnose, i sad smo došli pred samo finale, ističe gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Postojećim prilazom prema naselju Dolac i Muzeju krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom, dnevno prođe ponekad i više stotina djece, a taj je dio izrazito nepregledan tako da će se ovim projektom, ulaz prema Hušnjakovom i naselju Dolac izmjestiti sjeverno od Kneippove zgrade, osigurat će se željezničkom signalizacijom, pa će postojeća cesta i ovaj dio kod Hušnjakova na neki način postati pješačka zona, dodaje Gregurović. Ukupna vrijednost projekta je dva milijuna i 461 tisuću kuna. Tijekom ljetnih mjeseci pripremit će se dokumentacija za javnu nabavu, da bi početkom jeseni bio objavljen javni natječaj, a radovi bi trebali završiti kroz otprilike godinu dana.

VARAŽDIN – Početna konferencija projekta „Lokalne inicijative za Poticanje Zapošljavanja – LEPEZA VŽ“ održana je u utorak, 19. lipnja 2018. godine, u županijskoj palači u Varaždinu.  Cilj ovog projekta je povećanje konkurentnosti lokalnog gospodarstva kao i povećanje samozapošljavanja ljudi, korištenjem prije svega cjeloživotnog učenja. Isto tako  kroz projekt Lepeza osnažilo bi se Lokalno partnerstva za zapošljavanje Varaždinske županije koje trenutno okuplja 23 predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora. Nositelj projekta je Varaždinska županija, a partneri u projektu su Regionalni varaždinski ured zavoda za zapošljavanje  , Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA , Razvojna agencija Sjever – DAN i udruga „Njezina druga šansa“.

ČAKOVEC – Šest koncerata, četiri kazališne predstave i tri filmske projekcije donosi ovogodišnji, bogat program manifestacije „Ljeto u gradu Zrinskih 2018.“, rečeno je na danas održanoj konferenciji za medije u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Program Ljeta u gradu Zrinskih održat će se od 29. lipnja do 14. srpnja 2018. godine u organizaciji tvrtke „Dvije lije“ Čakovec te uz potporu Grada Čakovca koji je za njegovo održavanje izdvojio 330.000 kuna, rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca David Vugrinec

KOPRIVNICA- Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije, kojemu je prisustvovao i državni tajnik Mile Horvat u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike održan je u utorak, 19. lipnja 2018. godine, u Koprivnici.  Tema Kolegija bila je mogućnosti EU sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom, a cilj je predstaviti mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom ove godine kako bi ispunile svoje obaveze.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni poziv vrijedan 6 milijuna i 230 tisuća kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu. Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore koju jedan korisnik može ostvariti po svim sektorima i mjerama iznosi sto tisuća kuna. Javni poziv je otvoren do 30. studenog. Potpore će se dodjeljivati za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju te modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, legalizaciju zgrada poljoprivredne namjene, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području, ulaganja u sektor šumarstva itd.

ZABOK – Prijem i dodjela nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije i njihove mentore koji su na državnim natjecanjima osvojili neko od prva tri mjesta, održan je u utorak, 19. lipnja 2018. godine u Gimnaziji A.G. Matoša u Zaboku. Bilo je to najljepše događanje na kraju školske godine koje je pokazalo koliko se ulaže u mlade i njihovo obrazovanje. Nagrađeni su učenici željni znanja, talentirani i kreativni, i njihovi učitelji – mentori kojima je stalo do uspjeha učenika. Preko 4 tisuće učenika sudjelovalo je na školskim natjecanjima, 1.270 na županijskim, a 232 na državnim natjecanjima, od čega se polovica plasirala na prva tri mjesta, što je ispunilo ponosom župana Željka Kolara, njegovu zamjenicu Jasnu Petek i predsjednicu Županijske skupštine Vlastu Hubicki koji su im uručili nagrade. Za nagrade je Krapinsko-zagorska županija izdvojila 68.300 kuna, a školama će za postignute uspjehe biti dodijeljeno 22 tisuće kuna.

IVANEC – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Ivanca večeras, 19.lipnja 2018. godine, proslavljen je 622. rođendan grada Ivanca i blagdan njegovog zaštitnika, sv. Ivana Krstitelja. Proslavu Dana grada Ivanca uveličali su izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Anđelko Stričak, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ujedno izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak te brojni predstavnici gospodarskog, kulturnog, političkog i vjerskog života. Uz osvrt na brojne realizirane projekte u proteklih godinu dana, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić ovogodišnjim je laureatima uručio i prigodne nagrade. Plaketa Grada Ivanca dodijeljena je Udruženju hrvatskih obrtnika Ivanec i Vatrogasnoj zajednici grada Ivanca. Mala plaketa Grada Ivanca dodijeljena je Plesnom klubu Ivančica Ivanec, ekipi učenika Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec s prof. Ivanom Matić dok su Zahvalnice Grada Ivanca dobili Suzana Jagić, Ivanečki klub kolekcionara i Glumačka družina Komedijaši Stažnjevec. Nagrada „Volonter godine“ dodijeljena je Marijanu Friščiću, planinaru i amaterskom fotografu.

loading