Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.07.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Novoizgrađene  odgojno-obrazovne objekte, OŠ Odra i Područni vrtić Donji  Dragonožec jutros je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Napokon osnovnoškolci Odre i okolnih naselja s početkom nove školske godine više neće biti podstanari škole na Kajzerici. Uz već postojećih 9 učionica, nadograđena je škola sa 7 novih te upravnim traktom te će biti jedna od najsuvremenije opremljenih škola u Zagrebu. Vrijednost radova je nešto više od 18 milijuna kuna. Kako je naglasio gradonačelnik Milan Bandić, od jeseni će uz školu krenuti i  izgradnja sportske školske dvorane. A po prvi puta Donji Dragonožec dobiva dječji vrtić u koji će mališani krenuti 1. rujna. Objekt je planiran i projektiran sredstvima GČ Brezovica u vrijednosti od 4,7 milijuna kuna, a u cijelosti će ga opremiti resorni Gradski ured. U PV Donji Dragonožec već je upisano 64 djece.

ČAKOVEC – Prijem za tri učenice koje su bez greške riješile ispit državne mature upriličio je danas u Maloj vijećnici Međimurske županije župan Matija Posavec. Radi se o jedine tri učenice iz Međimurske županije koje se ove godine mogu pohvaliti takvim učinkom, a to su Ana Novak iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec u matematici, te Martina Halić i Dalija Korpić iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec u njemačkom jeziku. Od oko 35 tisuća maturanata u Hrvatskoj koji su ove godine polagali državnu maturu, 108-ero ih je s učinkom od sto posto, a među njima tri su učenice iz Međimurja, kaže župan Posavec, koji je učenice danas i prigodno nagradio sa po petsto kuna.

ZAGREB – Dvoje od 17 hrvatskih paraolimpijaca koji će nastupiti od 7. do 18. rujna ove godine na 15. Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru dolaze iz klubova s područja Zagrebačke županije. Bacača diska Velimira Šandora, člana Atletskog kluba za osobe s invaliditetom „Uspon“ iz Velike Gorice i člana hrvatske reprezentacije, te paraolimpijku stolnotenisačicu Mirjanu Lučić danas je  u prostorijama Zagrebačke županije  primio i čestitao na postignutim rezultatima zamjenik župana Rudolf Vujević.Jedan od povoda susreta je i  Šandorova osvojena srebrna medalja na Europskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u talijanskom Grossetu.Oboje sportaša intenzivno se priprema za paraolimpijske igra, gdje kako isitče Šandor očekuje i medalju. Ovom prigodom Zagrebačka županija darovala im je sportsku opremu u protuvrijednosti 3 tisuće kuna.

ZAGREB – Jedna od prepoznatljivih zagrebačkih manifestacija, Međunarodna smotra folklora,  ove godine slavi svoje jubilarno 50. izdanje. Međunarodna smotra folklora održat će se od 20. do 24. srpnja, a program će se odvijati na Trgu bana Josipa Jelačića, Gradecu i Katarininom trgu na Gornjem gradu. Osim glazbe i plesa folklornih ansambala, u sklopu ove manifestacije organizirat će se koncerti etno i tradicijske glazbe, bit će upriličena svečana priredba u povodu obilježavanja 50. jubileja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, održavat će se plesne radionice itd.

ZAGREB – Prodavači s Borongaja od rujna će moći prodavati odjeću i obuću na Dubcu. Riječ je o površini sjeverno od autobusnog terminala omeđenoj parkiralištem na istočnoj strani, Dubečkom ulicom na sjeveru i pješačkom stazom na zapadnijoj stani. Ovu odluku mora potvrditi još Gradska skupština, a nakon toga u kolovozu će se ondje postaviti 60 drvenih kućica. Oni koji ne prihvate preseljenje u Dubec moći će prodavati na Volovčici ili Trešnjevci.

KOPRIVNICA – U sklopu projekta „Pristup mikrofinanciranju malih i srednjih poduzetnika“ u Koprivnici je održan prvi sastanak lokalnih dionika, kojem je nazočio i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota.. Projekt je financiran kroz Interreg Europe, vrijedan je 1,6 milijuna eura, te ima 10 partnera iz osam europskih zemalja, a PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja jedini je hrvatski predstavnik. Glavna svrha projekta je sprječavanje manjka raspoloživih kredita i financijske isključenosti koja predstavlja ozbiljnu prepreku pokretanju poslovanja u regijama Europe i poboljšanje pristupa mikrofinanciranju u regijama koje sudjeluju u ovom projektu.

ČAKOVEC – Prostore u kojima bi od jeseni trebao početi raditi Socijalni dućan u Čakovcu obišli su gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj. Naime, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Čakovec započinje realizacija projekta koji će socijalno ugroženim obiteljima s područja Grada Čakovca, a koje nisu u sustavu Pučke kuhinje, omogućiti besplatnu nabavu prehrambenih namirnica, ali i higijenskih potrepština. Crveni križ će se pobrinuti za logistiku i prostor, Centar za socijalnu skrb će ustupiti evidenciju korisnika usluga Socijalnog dućana, a Grad Čakovec će osigurati njegovu opskrbu. Gradonačelnik Kovač poziva sve prehrambene i trgovačke tvrtke s područja Grada da se uključe u ovaj projekt te svojim donacijama pomognu potrebitima.

NOVI GOLUBOVEC – U tijeku je sanacija klizišta na lokalnoj cesti na području Novog Golubovca, koja povezuje Mihovljan i Veternicu. Radovi su vrijedni 320 tisuća kuna, počeli su prije mjesec dana, a rok za njihov završetak je 31. kolovoza. Ovo klizište jedno je od 10 na području Zagorja koja  ŽUC planira sanirati do kraja godine, za što će biti izdvojeno oko 4 milijuna kuna. Klizište neće biti sanirano na klasičan način, gradnjom potpornog zida, već specijalnom tehnikom stepeničastih kaskada koje se ispunjavaju zamjenskim materijalom i ojačavaju geo mrežama. Nakon završetka sanacije ovog klizišta, radovi će biti preseljeni 2 kilometra dalje, na lokaciju u  Novom Golubovcu, gdje je klizište slične veličine, koje će biti sanirano potpornim zidom.

VARAŽDIN – Pijanist Danijel Detoni i  violončelistica Kajana Pačko održat će večeras koncert u Varaždinu. U Atriju varaždinskoga  Staroga grada ovi će renomirani glazbeni umjetnici izvesti program djela  Bacha, Schuberta, Scarlattija, Bhramsa i Ive Mačeka. Početak koncerta koji je dio programa Ljeto u Varaždinu, bit će u 21,00 sat.

loading