Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.07.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Novu ordinaciju obiteljske i dentalne medicine te prostorije patronažne službe Doma zdravlja Zagreb Centar na Dolcu 2 jutros je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o preseljenju zdravstvenih sadržaja doma zdravlja s lokacije Kamenita 15 na lokaciju Dolac 2, koju je Grad Zagreb dodijelio ustanovi Dom zdravlja Zagreb Centar na korištenje. U novim zdravstvenim sadržajima radit će dva tima obiteljske medicine te jedan tim dentalne medicine i dvije patronažne sestre, a skrbit će za oko pet tisuća osiguranika.

VARAŽDIN – Ključeve četiri nova sanitetska vozila, jutros je ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladenu Smoljancu predao župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Nova vozila ukupne vrijednosti milijun i 142 tisuće kuna nabavljena su sredstvima Županije i decentraliziranim sredstvima. Opremljena su  najsuvremenijom opremom za sanitetski prijevoz, te će se njima još više poboljšati  kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite stanovnika Varaždinske županije. Po jedno vozilo bit će raspoređeno na lokacijama u Ivancu, Novom Marofu, Ludbregu i Varaždinu.

KRAPINSKE TOPLICE – U Krapinskim Toplicama gradit će se nova bolnička zgrada, budući da postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju dio koji je potreban za tržište. Za ovu se investiciju tek sada kreće u izradu idejnog rešenja, a koliki udio će u novom objektu biti smještajni kapaciteti, a koliko će se namijeniti za određene odjele, odlučit će struka i stručno vijeće, najavio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Kako je planirano, nova bolnička zgrada trebala bi se izgraditi sjeverno od najnovijeg bolničkog objekta tzv. SDU ili ‘NNBO’, za potrebe čega će se srušiti postojeća stambena zgrada, koja je u vlasništvu bolnice.

KOPRIVNICA – Završna konferencija projekta „Prilika za sve 2“ održana je danas u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Radi se o projektu kojim su osigurani pomoćnici u nastavi u 16 osnovnih i šest srednjih škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač. Cilj projekta bio je zbrinuti učenike s teškoćama kojima je pomoć prijeko potrebna, kaže zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić dok župan Darko Koren naglašava kako je projekt prepoznat kao iznimno vrijedan i važan. Za 50 učenika s teškoćama u razvoju u 16 osnovnih i šest srednjih škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač, osigurano je bilo 37-ero pomoćnika, a projekt vrijedan dva milijuna kuna, s 1,9 bespovratnih milijuna sufinancirala je Europska unija kroz Europski socijalni fond.

ZAGREB – Povijesna utvrda Medvedgrad kojom upravlja državna Javna ustanova PP Medvedgrad, do 2020. godine, bit će rekonstruirana. Zbog radova Medvedgrad će biti zatvoren za posjetitelje od 1. prosinca 2017. godine naredna 33 mjeseca. U sklopu projekta rekonstrukcije koji  će biti financiran EU sredstvima – bit će obnovljen i Oltar domovine, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Cilj svih ovih radova je očuvati baštinu te potaknuti lokalno stanovništvo, ali i turiste u obilazak ove utvrde sagrađene još u 13. stoljeću. Ukupna vrijednost projekta je 5 milijuna eura.

VARAŽDIN – Ključeve četiri nova sanitetska vozila, danas će ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladenu Smoljancu predati župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Nova vozila ukupne vrijednosti milijun i 142 tisuće kuna nabavljena su sredstvima Županije i decentraliziranim sredstvima. Opremljena su  najsuvremenijom opremom za sanitetski prijevoz, te će se njima još više poboljšati  kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite stanovnika Varaždinske županije. Po jedno vozilo bit će raspoređeno na lokacijama u Ivancu, Novom Marofu, Ludbregu i Varaždinu

ČAKOVEC – Hrvatska turistička zajednica i ove godine provodi izbor nacionalnog pobjednika za “Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN)” za 2016./2017. godinu na temu „Kulturni turizam“. Zadnji krug ocjenjivanja, u sklopu kojeg se bira nacionalni pobjednik ovogodišnjeg izbora, održat će se danas u podne  Muzejsko informativnom centru, Muzeja Međimurja Čakovec. U uži izbor od pet finalista odabrane su sljedeće destinacije: Zagorje–bajka na dlanu Grad Đakovo–općina GorjaniVukovar – Vučedol – Ilok; Smiljan–Gospić te destinacija Ruralne Konavle. Predstavnici svake od pet navedenih destinacija finalista održat će završnu prezentaciju, a nakon izlaganja prezentacija Povjerenstvo će donijeti odluku o ovogodišnjem pobjedniku.

KOPRIVNICA – Stanovnike romskog naselja Herešin u Koprivnici posjetio je gradonačelnik Mišel Jakšić. Razlog je nezadovoljstvo tamošnjeg stanovništva vezano uz kompostište koje se nalazi uz naselje, a iz kojeg se prema njihovim riječima šire neugodni mirisi. Gradonačelnik Jakšić kazao je stanovnicima kako se u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem traže novi smještaji na koje bi se obitelji, kojih je u naselju trenutno pet, ukoliko to žele, mogle preseliti. Jakšić je napomenuo kako će Grad Koprivnica osigurati dodatnu deratizaciju u naselju obzirom na povećani broj muha i glodavaca.

ZAGREB – Putem javnih poziva ukupne vrijednosti tri milijuna i 290 tisuća kuna, Zagrebačka županija nastavlja i ove godine sufinancirati troškove tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje, izradu projektne dokumentacije te izradu Strategija razvoja pametnih gradova. Od ukupnog iznosa, 2,2 milijuna kuna osigurano je gradovima i općinama s područja županije za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije  za projekte koji će se financirati iz fondova i programa EU. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše 4 dokumenta za sufinanciranje, a maksimalan iznos potpore po jednom prijavitelju iznosi 280 tisuća kuna. Također za jedinice lokalne samouprave, ali i pravne osobe kojima je osnivač Zagrebačka županija, izuzev trgovačkih društava, otvoren je milijun kuna vrijedan Javni poziv za sufinanciranje tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje u sklopu kojeg će Županija sufinancirati stručnu pomoć konzultanata za identifikaciju i evaluaciju projektnih ideja, pripremu projekata te izradu potpune prijave na EU natječaj. Maksimalni iznos potpore po jednom prijavitelju iznosi 30 tisuća  kuna. Županija je osigurala 90 tisuća kuna za sufinanciranje izrade Strategija razvoja pametnih gradova na svom području. Javni pozivi su otvoreni do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2017. godine.

loading