Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila je u petak, 19. srpnja 2019. godine novi promotivni video, „Discover Žumberak“ koji je napravljen u suradnji s poznatom ambasadoricom hrvatskog turizma Ashley Colburn. Cilj videa je pozvati sve Zagrepčane kao i stanovnike cijele Hrvatske, ali i one znatiželjne putnike iz cijelog svijeta da svrate na područje Žumberka i Samoborskog gorja i uživaju u očuvanoj prirodi te bogatoj povijesti, tradiciji, kulturi i gastronomskoj ponudi tog dijela Zagrebačke županije. „Žumberak ima sve, lijepu prirodu, dobru hranu i bogatu ponudu sadržaja u čemu mogu uživati i mladi i oni stariji“, naglasila je autorica promotivnog videa, Ashley Colburn.

ZAGREB – Cijene stambenog prostora u Hrvatskoj rasle su na godišnjoj razini za gotovo 7,4%, a kuća  za 5,5%. Najveći rast cijena zabilježen je na Jadranu te u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Tako prosječne tražene cijene nekretnina u Gradu Zagrebu, variraju ovisno o pojedinom kvartu. Prosječna tražena cijena metra četvornog stana u centru Zagreba iznosi 2.576 eura, dok je istovremeno u Dugavama 1.599 eura. Kuće su nešto povoljnije, pa je tako u centru prosječna tražena cijena metra četvornog kuće s dvorištem 2.053 eura, dok je u Dugavama 1.424 eura. Na Jarunu je prosječna cijena metra četvornog stana oko  1.965 eura, a kuće 1.735 eura.

ZAGREB – Javni poziv za dodjelu potpora Grada Zagreba zasamozapošljavanje za proizvodne djelatnosti raspisao je Grad Zagreb do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 15. studenog. Sve informacije o natječaju mogu se naći na stranicama Grada i Zagrebačkog inovacijskog centra  poslovne jedinice Poduzetnički centar – Plavi ured. Potpora na temelju ovog javnog poziva ne može se odobriti osobama koje su već koristile potporu za samozapošljavanje od Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Odobrene i dodijeljene potpore na temelju ovog javnog poziva smatraju se potporama male vrijednosti.

VARAŽDIN – U ljetnom upisnom roku u srednje škole u Varaždinskoj županiji ukupno je, prema neslužbenim podacima, upisano 1.885 učenika. Pri tome su popunjene Prva i Druga gimnazija, dok u ostalim srednjoškolskim ustanovama ima još nekoliko slobodnih mjesta. U gimnazijske programe upisano je 26,05 % učenika, slijedi sektor strojarstva s 12,89 % upisanih, sektor ekonomije, trgovine i poslovne administracije s 8,97%, te sektor elektrotehnike i računalstva s 8,70 %. Ove godine veći interes učenika bio je iskazan i za strukovna zanimanja mesar, stolar, tapetar, koja su deficitarna, izjavio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

KRAPINA – U pripremi je postupak Javne nabave za odabir projektanta za projektiranje dva mosta u Krapini. Za sanaciju i rekonstrukciju pješačkog mosta na šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda te most na cesti od Lepajaca prema Krapinskim Toplicama koji je i kompliciraniji za realizirati. Naime, osim što je u lošem stanju, još je i dosta uzak. U planu je ove godine taj most projektirati kako bi se iduće godine našlo sredstava za njegovu rekonstrukciju.

PRELOG – Naknade za novorođenu djecu uručio je u gradskoj vijećnici gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. Visina naknade iznosi 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo, a 2.500 kuna za treće dijete u obitelji. Uz prigodnu čestitku i najljepše želje gradonačelnik Kolarek roditeljima je uručio ukupno 18 novčanih naknada. Grad Prelog je ovom prilikom za novorođenčad izdvojio ukupno 34.500 kuna. Ovo je bila druga ovakva dodjela ove godine te je ove godine ukupno podijeljeno naknada za trideset i devetero djece.

KOPRIVNICA – Na području koprivničkog Mjesnog odbora Lenišće, na Trgu Zlate Bartl, nastavljena je izgradnja javne vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, čime će se cijelo ovo područje Koprivnice u potpunosti opremiti vodno-komunalnom infrastrukturom. Vrijednost investicije je 940 tisuća kuna, a rok za završetak radova je početak rujna. Završetkom investicije, ujedno završava i opremanje Mjesnog odbora Lenišće sustavom javne vodoopskrbe i odvodnje, te će se time stvoriti preduvjeti za buduću gradnju stambenih objekata i za uređenje staza i cesta u ovom dijelu Koprivnice.

loading