Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.08.2016.

Posted in Vijesti

BRAČAKMinistar zdravlja Dario Nakić danas je zajedno sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom obišao dvije zagorske bolnice. U sklopu obilaska bolnica koje su završile postupak sanacije ministar se u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana uvjerio, kako ističe, u dobro poslovanje i smanjivanje duga. Kako bi bio zadovoljniji da je ministar bolnicu posjetio ranije, a ne sada kad je tehnički ministar, izjavio  je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, dodavši kako je ponosan na vodstvo bolnice koje uspješno posluje ismanjuje njen dug. Ministar Nakić posjetio je i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te naglasio kako je to jedna od ustanova gdje Hrvatska prednjači u jednom segmentu fizikalne terapije te mjesto gdje se oslobađa puno prostora za nešto što u Hrvatskoj nažalost nije dobro iskorišteno, a to je zdravstveni turizam.

ZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio je „Poziv za podnošenje zahtjeva za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te otpis ili djelomičan otpis potraživanja“, kojim se nastoji olakšati poslovanje poduzetnika i obrtnika te život građana Grada Zagreba koji imaju opravdane probleme u podmirivanju svojih obveza prema Proračunu Grada Zagreba. Otpis i djelomičan otpis potraživanja može se odobriti fizičkoj osobi – građaninu u slučaju ispunjenja „socijalnog kriterija“. Detalji su dostupni na službenoj stranici Grada Zagreba. To će se naći na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine 31. kolovoza.

KOPRIVNICA – Radovi na rekonstrukciji odvojka Ulice Miklinovec u Koprivnici, koji povezuje dva koprivnička raskrižja i to raskrižje glavne Ulice Miklinovec i Mije Šimeka s raskrižjem Ulice Miroslava Krleže i Ivana Sabolića započeli su danas. Dužina zahvata koji se rekonstruira je 370 metara, a troškovi iznose 1,1 milijun kuna i financira ih Grad Koprivnica, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. S obzirom na učestale prometne nesreće na navedenom raskrižju, napravit će se i nova prometna regulacija, a radovi na rekonstrukciji odvojka Ulice Miklinovec trajat će do kraja rujna.

ZAGREB – S procedurom produljenja postojećih ili izradom novih pokaza za javni gradski prijevoz, učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima, za novu školsku i akademsku godinu 2016./2017. započeo je ZET. Učenici i studenti koji imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju, uz ovjereni Zahtjev ZET-a, produljiti učenički, odnosno studentski status i to na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a. Produljenje statusa se ne naplaćuje niti je potrebna nova fotografija, već se prilikom dolaska na prodajno mjesto ažuriraju podaci na postojećoj kartici korisnika.Za izradu nove kartice treba priložiti, potvrdu o školovanju i fotografiju dimenzija 3 x 3,5 cm, a izrada se naplaćuje 30 kuna. Prateći suvremene trendove poslovanja, ZET će od 1. rujna omogućiti i produljenje pokaza elektroničkim putem, na kioscima ugovorenih partnera.Inače, učenički pokazi od prošle školske godine vrijede do 30. rujna, a studentski do 31. listopada.

VARAŽDIN – Danas započinje 18. Špancirfest,  čija će se brojna koncertna i zabavna zbivanja u Varaždinu  odvijati do 28. kolovoza. Prvog dana festivala, Varaždin će posjetiti i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koju će ispred biskupskog ordinarijata dočekati gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Nakon kraćeg razgovora, predsjednica će obići Špancirfest. Prije dolaska na Špancirfest predsjednica  Grabar Kitarović posjetit će Novi Marof i Varaždinske Toplice.

KOPRIVNICA – Kako bi se djeca što bolje upoznala s opasnostima cestovnog prometa i educirala o sigurnom sudjelovanju u prometu i kako bi se njihovo stradavanje smanjilo na minimum, Policijska uprava koprivničko-križevačka provodit će i ove godine akciju „Poštujte naše znakove“. S akcijom ovo godine kreću nešto ranije, kako bi i roditelji na vrijeme upoznali djecu s pravilima ponašanja u prometu, kaže voditeljica odsjeka za sigurnost prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke Mirela Škvorc. U podravsko-prigorskoj Policijskoj upravi za roditelje su stoga pripremili prezentaciju sa savjetima kako pripremiti dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, dostupnu na Internet stranicama uprave. Na današnjem predstavljanju akcije „Poštujte naše znakove“ u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj najavili su kako će policijski službenici na prometnicama u zonama škola tijekom rujna pojačano nadzirati promet.

ZAGREB –  Klinički bolnički centar Zagreb poznatiji kao Rebro raspisao je natječaj za zapošljavanje 178 radnika što će za bolnicu na mjesečnoj razini značiti više od 2 milijuna kuna dodatnih troškova. Uz 10 liječnika traži se 50 medicinskih sestara, biolozi, socijalni radnici, tajnice, kuhari, spremačice, pomoćni radnici i fizioterapeuti.  Ova najveća bolnica u Hrvatskoj trenutno zapošljava više od 5 tisuća zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, a prema nekim procjenama nedostaje oko 700 radnika.

ZAGREB – Zagrebačka županija predstavit će svoje projekte i proizvode na sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni u Sloveniji u ponedjeljak, 22. kolovoza. Cilj ovog međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma je upoznavanje i uspostava buduće suradnje na razvojnim projektima s potencijalnim partnerima. Zagrebačka županija za vrijeme trajanja sajma, od 20. do 25. kolovoza, posjetiteljima će predstaviti svoje razvojne projekte, gradove i općine, turističke potencijale te robne marke Zagrebačke županije.

ČAKOVEC –  Dynamic Light – Prema dinamičnoj, inteligentnoj i energetskoj učinkovitoj urbanoj rasvjeti, naziv je projekta u kojem grad Čakovec sudjeluje zajedno se petnaestak partnera iz sedam zemalja središnje Europe.  Uz austrijski Graz, talijansku Cesenu i njemački Rostock, u sklopu projekta će i u Čakovcu od 2018. godine biti testiran novi sustav rasvjete. Čakovečki dio projekta vrijedan je oko 800 tisuća kuna, a prema planu, dinamična led rasvjeta postavit će se u širem središtu grada. Projekt Dynamic light sufinanciran je sredstvima transnacionalnog programa Interreg Central Europe.

ĐURĐEVAC – Grad Đurđevac osigurao je financiranje prehrane za najpotrebitije učenike osnovne škole. Putem natječaja Ministarstva socijalne politike i mladih te Europskog socijalnog fonda Grad Đurđevac dobio je 213 tisuća kuna. Projekt besplatne prehrane za najpotrebitije obuhvatit djecu iz Osnovne škole Grgura Karlovčana, a na ovaj način osigurat će se prehrana za 12 mjeseci. Projektom je osigurana prehrana za 84 učenika čiji su roditelji primatelji zajamčene minimalne naknade te polaznici Područne škole s teškoćama u razvoju.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Tradicionalna kulturno, zabavna i športska manifestacija „Tjedan kulture,zabave i športa“, počinje sutra, 20. kolovoza, u Svetom križu Začretju. Ovu 48. po redu manifestaciju, koja traje do 27. kolovoza organizira svetokriška Udruga za kulturu, zabavu i šport, a da se kod kreiranja programa vodilo računa da se zadovolje interesi svih generacija, ističe predsjednik Izvršnog odbora Udruge, načelnik Općine Sveti križ Začretje Marko Kos. – Program objedinjava 60 različitih sadržaja, kojima se domaćim ljudima, ali i turistima, nastoji prikazati jedna cjelovita priča kroz pjesmu, ples, tradiciju, kulturu, sport i zabavu – navodi Kos. Središnji događaj svetokriškog „Tjedna kulture,zabave i športa“ je festival pjevača amatera „Prvi glas Zagorja“, koji se održava u samoj završnici manifestacije, u petak i subotu, 26. i 27. kolovoza.

loading