Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.08.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zbog uređenja istočnog kolnika Avenije Marina Držića, na dijelu od Ulice grada Vukovara do Ulice Milke Trnine, od ponedjeljka 19. kolovoza do ponedjeljka 26. kolovoza 2019. godine, zatvoren je za sav promet. Radove vrijednosti 2,5 milijuna kuna jutros je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Ovo je najduža dionica kolnika koji se ovog ljeta obnavlja, pa pozivam građane na strpljenje i da prate privremenu regulaciju prometa, istaknuo je gradonačelnik te najavio radove kod Svačićevog trga, u Ulici SR Njemačke i Kukuljevićevoj. U šest dana na dionici Držićeve duljine 1.200 metara  skinut će se 10 cm starog asfalta, podići poklopci i zamijeniti oštećeni rubnjaci te presvuči sa 3.500 tona novog asflata i iscrtati nova horizontalna signalizacija- rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Željko Dukić. Obilazni pravac za vrijeme radova je Avenija Marina Držića – Lastovska ulica – Kruge – Ulica grada Vukovara – Avenija Marina Držića.

ZAGORSKA SELA – Gospodarska i turistička manifestacija BUČNICA FEST, peta po redu, održat će se 25. kolovoza 2019. godine, u Zagorskim Selima, a tim povodom ovog ponedjeljka, 19. kolovoza održana je i konferencija za novinare. Za natjecanje u pravljenju buče, prijavilo se 13 ugostitelja, najviše do sada, a osim natjecanja, bogat program pripremljen je za sve generacije. Posjetitelji će moći sudjelovati u demonstracijama izrade bučnice, a za najmlađe je pripremljen i animacijski program. Također, na konferenciji za medije je predstavljen  i program 2. LEGENDFESTA, festivala narodnih priča, legendi i mitova Krapinsko-zagorske županije, koji se u Velikom taboru održava 24. kolovoza, a za temu ove godine ima zmajeve. Radi se o obiteljskom festivalu na kojem će za najmlađe biti organizirane radionice izrade zmajeva i zmajevih jaja, a odrasli će moći prisustvovati kazališnim predstavama. Na samo završetku manifestacije, bit će upriličeno i spaljivanje velike skulpture zmaja. Na konferenciji su prisustvovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnica općine Ksenija Krivec Jurak, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, direktor TZ područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Milan Kladnički, muzejska pedagoginja Dvora Veliki Tabor Kristina Pavlović i predsjednik udruge Val kulture koja organizira LEGENDFEST Ivor Žnidarić.

ZAGREB – Radovi na novoj školi Ivanja Reka, vrijednosti većoj od 100.000.000 kuna, privode  se kraju. Školu će na početku pohađati 270 učenika s područja Ivanja Reke i Resnika, a nastava će se odvijati u jednoj smjeni sa 16 razrednih odjela i dvije skupine produženog boravka. U planu je i 26 različitih izvannastavnih aktivnosti. Svi radovi bi trebali biti  završeni do 29. kolovoza za kada je zakazan tehnički pregled te će se urediti i javna prometna površina.

ZAGREB – U Zagrebačkoj županiji prošle je godine sjedište imalo 8.589 poduzetnika kod kojih je zaposleno 60.182 radnika što je u odnosu na 2017. godinu povećanje zaposlenih za 6,3%. Poduzetnici županije ostvarili su u 2018. godini ukupne prihode u iznosu od 54 milijarde kuna što je 10,6% više u odnosu na 2017., ukupne rashode od 51,7 milijardi kuna odnosno 9,5% više, dobit razdoblja u iznosu od 2,8 milijardi kuna više za 12,7%, te neto dobit nešto manju od 1,9 milijardi kuna što je za 61,3% više. Bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu povećane su u odnosu na 2017. za 13,1%. Uvoz je povećan za 8,6%, a izvoz za 9,3% s tim da je trgovinski deficit 5,4 milijarde kuna. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.646 kuna što je 4,2% više u odnosu na 2017. Zagrebačka županija je u odnosu na druge županije na drugom mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika, a na trećem mjestu prema neto dobiti. Prema broju zaposlenih je na četvrtom, a prema broju poduzetnika na petom mjestu.

KRAPINA – Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u sklopu projekta FEAD “Humanitarni paket za središnju Hrvatsku II“, započinje sa podjelom školskog pribora za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Kompleti školskog pribora sadrže, između ostalog i školsku torbu, drvene bojice, tempere, flomastere, ravnalo, 35 bilježnica, mapu za likovni odgoj, pernicu i 12 grafitnih olovaka.  Kompleti odjeće sadržavaju dvije majice, kratke hlače, trenirku i vrećicu za tjelesni odgoj, a kompleti obuće  sadrže jedan par platnenih tenisica za dvoranu i jedan par sportskih tenisica za van.

ZAGREB – Javni poziv za dodjelu potpora Grada Zagreba za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti raspisao je Grad Zagreb do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 15. studenog 2019. godine. Sve informacije o natječaju mogu se naći na stranicama Grada i Zagrebačkog inovacijskog centra  poslovne jedinice Poduzetnički centar – Plavi ured. Potpora na temelju ovog javnog poziva ne može se odobriti osobama koje su već koristile potporu za samozapošljavanje od Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ujedno, odobrene i dodijeljene potpore na temelju ovog javnog poziva smatraju se potporama male vrijednosti.

IVANEC – Grad Ivanec pokrenuo je postupak izrade dvaju prostornih planova i to VI. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Ivanca i IV. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja zone užeg centra Ivanca. Iako su zadnje izmjene ovih planova donesene u studenom lani, u međuvremenu je Grad primio nekoliko novih zahtjeva investitora koji se odnose na stavljanje u gospodarsku funkciju objekata u Ivancu koji godinama stoje neiskorišteni. Stoga je nužno krenuti u izmjenu spomenutih planova, kako bi se ulagačima omogućilo da krenu u radove. Detaljnije informacije o tijeku izrade prostornih planova možete dobiti u Upravnom odjelu za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Grada Ivanca.

MURSKO SREDIŠĆE – Nastavljaju se radovi na modernizaciji javne rasvjete na području grada Mursko Središće. Tijekom 2017. godine u Murskom Središću zamijenjena je sva postojeća javna rasvjeta s led rasvjetom. U Zavrtnoj ulici u Peklenici ovih dana postavljena je nova javna rasvjeta u vrijednosti od oko 60 tisuća kuna. Osim javne rasvjete, na području grada uređuju se i društveni domovi, grade se pješačko biciklističke staze, obnovljena je Stara škola, uređuju se dječja igrališta, produžena je šetnica uz Muru, sanirano odlagalište otpada ‘Hrastinka’, gradi se novi dječji vrtić i oborinska odvodnja i ceste u Gospodarskoj zoni ‘Brezje’.

KOPRIVNICA – Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica i DVD-a na petoj su smjeni redovne dislokacije na Brijunskom otočju. Za potrebe osiguranja Velikog Brijuna upućena su četiri vatrogasca iz JVP Koprivnica,  a po dva vatrogasca iz DVD-a će osiguravati otok Mali Brijun i otok Vangu. Na Velikom Brijunu nalazi se interventno vatrogasno vozilo opremljeno pripadajućom opremom za gašenje požara otvorenog prostora i požara u objektima, a na Malom Brijunu nalazi se vozilo Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice opremljeno radio stanicom. Peta smjena dislokacije traje 15 dana, a očekuje se da će, kao i  prethodnih godina, redovne dislokacije završiti najkasnije do 30. rujna ove godine.

loading