Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Treću godinu za redom izložbeno – prodajna sajamska manifestacija  Dani Slavonije otvorena je na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića do četvrtka, 22. rujna. Predstavlja se 124 izlagača iz Slavonije, ali i drugih dijelova Hrvatske, uglavnom članova braniteljskih zadruga, OPG-ova i obrta. Tako se na Jelačić placu mogu degustirati i kupiti domaći slavonski specijaliteti, slanine, kulen, sir i med te uporabni predmeti. Cilj ove manifestacije je edukativni, da se javnosti pokaže s čime se sve bave branitelji i članovi njihovih obitelji, kako proizvode domaće proizvode te da još uvijek radom i plaćanjem proreza mogu pomoći državi, rekao je u ime organizatora Udruge branitelja proizvođača Panonija Nenad Kračun.

ZAGREB – Edukaciju za službenike Gradske uprave o pravilnoj i sigurnoj vožnji biciklom kroz grad, danas u okviru Europskog tjedna mobilnosti, organizira Grad Zagreb, u suradnji s Policijskom akademijom. Najhrabrijih petero sudionika edukacije koji su  krenuli  biciklima ispred garaže Gradske uprave, prema Policijskoj akademiji ispratio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Gradonačelnik je  istaknuo kako je sve veći broj građana na biciklima, a na Gradu je da im osigura kvalitetnu infrastrukturu. Tako da svaka novouređena ulica mora imati biciklističku stazu, što će po završetku radova imati i Gajeva ulica. Među sudionicima je i djelatnica 8. policijske postaje Jelena Budimir koja redovito grad ophodi  biciklom te upozorava građane na propuste među kojima je najčešći prekršaj biciklista, što ne silaze s bicikala prilikom prelaska pješačke staze.

ČAKOVEC – Ovogodišnji, treći po redu međimurski “Sajam prevencije i sigurnosti”, bit će održan u petak, 23. rujna od 09,00 do 17,00 sati u Sportskoj dvorani u Murskom Središću, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Čakovcu. Uz podršku županije i Grada Mursko Središće, sajam i ove godine organiziraju PU međimurska i županijsko Vijeće za prevenciju. Radi se o jedinstvenoj sajmenoj manifestaciji takvog tipa u Hrvatskoj, na kojem će sve svoje usluge i novine iz domene sigurnosti prezentirati 50-ak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, kaže načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić i dodaje da će ulaz za sve posjetitelje biti besplatan.

ZAGREB – Dok se u nekim dijelovima Hrvatske broj djece smanjuje pa se škole u ruralnim sredinama  zatvaraju, u Zagreb broj škola raste. Prema podacima Ministarstva obrazovanja u posljednjih 5 godina u Zagrebu je otvoreno 10 matičnih škola, a povećava se i broj područnih. Unatoč tome u pojedinim dijelovima Zagreba, pogotovo u centru značajno je smanjen broj djece. Inače, na razini države u 3 školske godine vrata je zatvorilo 12 škola – najviše u Ličko senjskoj županiji.

ZAGREB – U Zagreb, točnije u Umjetnički paviljon, stiže izložba jednog od najvećih kipara 20. stoljeća, Aleberta Giacomettija. Građani će izložbu moći razgledati od srijede, 21.rujna do 8. siječnja 2017. godine.  Za vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren od utorka do nedjelje od 11,00 do 20,00 sati te petkom od 11,00 do 21,00 sat. Za sve posjetitelje organizirana su i besplatna stručna vodstva od utorka do petka u 17,00 sati.

ZAGREB – 14. izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koja će se održati 8. i 9. listopada u balonu Boćarskog doma na zagrebačkom  Prisavlju organiziraju Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Prijaviti se mogu zainteresirani izlagači s područja Županije i Grada do ove srijede, 21. rujna. Broj izlagačkih mjesta je ograničen te će se poštivati redoslijed prijave. Inače, Dani hrane organiziraju se povodom Svjetskog dana hrane (16. listopada) i Svjetskog dana seoske žene (15. listopada).

VARAŽDIN – Semafori na frekventnom  raskrižju Zagrebačke ulice i Ulice Franca Prešerna u Varaždinu  od danas su  u režimu redovnog rada. Grad Varaždin i Policijska uprava varaždinska na semaforizaciju ovog raskrižja su se odlučili zbog sve većeg broja prometnih nesreća i učestalih gužvi, a sve kako bi se olakšao promet svim sudionicima u prometu. Iz grada su zamolili vozače i sve ostale sudionike u prometu da dodatno obrate pažnju na početak rada postavljenih semafora, budući da su do sad semafori bili na žutom treptanju, odnosno probnom režimu rada.

ČAKOVEC – U  Izložbenom su salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu od prošlog petka izložena dva ekskluzivna eksponata- kaciga i sablja Nikole Zrinskog Sigetskog,  a posjetitelji muzeja ih mogu vidjeti do 30. rujna. Po prvi puta nakon 1562. godine, kada je upravo iz palače u Čakovcu Nikola Šubić Zrinski krenuo put Sigeta, njegova kaciga i sablja vraćaju se natrag kako bi se mogle predstaviti javnosti. Radi se o predmetima neprocjenjive vrijednosti, koji su izloženi povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i smrti jednog od velikana naše povijesti. Spomenuti eksponati inače su pohranjeni u čuvaonici bečkog  Kunsthistorisches Museuma.

KOPRIVNICA –  Na stručnoj ekskurziji u Sloveniji boravili su djelatnici koprivničke Osnovne škole „Đuro Ester“ te su zajedno s djelatnicima ptujske Osnovne škole Olge Meglič održali aktive razredne i predmetne nastave. U ovoj školskoj godini ove dvije škole obilježavaju jubilarnih 35 godina prijateljstva, stoga će rezultate rada iz zajedničkog projekta „Drava nas povezuje“ predstaviti u svibnju naredne godine na proslavi povodom Dana koprivničke škole „Đuro Ester“. Nastavit će se provoditi i knjižnični projekt „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“, u kojem slovenski učenici čitaju djelo hrvatskog, a koprivnički učenici djelo slovenskog autora.

GORNJA STUBICA – Preventivna akcija “Program prometne kulture za najmlađe“ održava se u organizaciji Jumicar Hrvatska s partnerima – Krapinsko-zagorskom županijom, županijskim Odborom za sigurnost u prometu, županijskim Društvom Crvenog križa, Ministarstvom unutarnjih poslova i nekoliko zagorskih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Program Jumicar nastao je u Finskoj, a već se godinama uspješno provodi u većini europskih zemalja. U Hrvatskoj je prisutan već četvrtu školsku godinu i do sada je kroz njegovu obuku prošlo više od 20.000 učenika drugih i trećih razreda iz više od 140 škola. Program će se ove školske godine provoditi i u većem broju škola Krapinsko-zagorske županije. Kroz pet dnevnih edukacija, od 19. do 26. rujna, u njemu će sudjelovati učenici iz 17 škola s područja županije. Po provedenoj obuci djeca dobivaju Jumicar vozačke dozvole, a tijekom obuke prolaze i kroz radionice DVD-a i Crvenog križa na kojima uče osnove prve pomoći, o opasnostima požara i  rizicima za njegovo nastajanje.

loading