Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 19.09.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji uutorak 19. rujna 2017. godine je boravio ministar državne imovine Goran Marić. Nakon radnog sastanka sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, ministar Marić se danas u velikoj vijećnici Međimurske županije sastao sa svim međimurskim gradonačelnicima i načelnicima. Ministar državne imovine Marić i Međimurski župan Posavec ocijenili su sastanak vrlo uspješnim, a osim razgovora o konkretnim pitanjima vezanim uz  predmete iz nadležnosti ministarstva, ministar Goran Marić predstavio je i glavne elemente  novog zakona o  upravljanju državnom imovinom koji će kad stupi na snagu, kako je rekao, ići u prilog lokalnoj samoupravi. Današnji sastanak u Međimurskoj županiji bio je i prilika za razgovor o poslovanju dvije tvrtke s međimurskog područja koje su u većinskom državnom vlasništvu.

ZAGREB – Zagrebačka županija i Grad Zagreb organiziraju, petnaesti put zaredom, izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koja će se održati 7. i 8. listopada 2017. godine u balonu Boćarskog doma, na zagrebačkom Prisavlju. Zainteresirani izlagači s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba, koji žele besplatno predstaviti svoje proizvode, trebaju se prijaviti najkasnije do ovog petka, 22. rujna ispunjavanjem obrasca koji je dostupan na mrežnoj stranici županije Prijave se šalju na županijski Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. Dani hrane organiziraju se povodom Svjetskog dana hrane 16. listopada i Svjetskog dana seoske žene 15. listopada.

KUMROVEC – Prema prikazu vodostaja na mjernoj postaji Zelenjak, Sutla je 19. rujna 2017. godine  u 12,00 sati mjerila 334 centimetra te su na snazi izvanredne mjere. Načelnik općine Kumrovcec Robert Šplajt rekao da su u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama te da su ih obavijestili da će tijekom poslijepodneva i noći iz Slovenije stići značajniji vodni val koji bi trebao još više podići razinu Sutle koja je već i sad poprilično nabujala. U Kumrovcu se intenzivno pripremaju za nadolazeći val, pune se vreće za nasipe, a prekopani su i neki kanali.

ZAGREB – Konferencija za male trgovce obrtnike održana je u utorak, 19. rujna 2017. u Hrvatskoj obrtničkoj komori, s ciljem razmjene znanja i iskustva, kada je u pitanju opstanak malih trgovaca i obrtnika u središtima gradova. Da je obrtništvo srž gospodarskih aktivnosti brojnih suvremenih ekonomija pa tako i naše, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, naglasivši kako grad Zagreb ulaže značajne napore da obrtništvo ostane u srcu grada. Uz to, dodala je kako se radi na revitaliziranju i repozicioniranju obrtam da bi se što više obrta iskoristilo u turističke svrhe. Oni koji to ne budu mogli, bit će izmješteni na druge lokacije, zaključila je Majić. Unatoč naporima problema je mnogo pa ne čudi da je broj obrta još uvijek manji u odnosu na razdoblje prije krize. Tako je u Hrvatskoj oko 77 tisuća aktivnih obrta koji zapošljavaju oko 200 tisuća ljudi.

VARAŽDIN – Hrvatska je Vlada imenovala ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića  predsjednikom, a župana Varaždinske županije  Radimira Čačića zamjenikom predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda. – Riječ je o imenovanju koje među ostalim omogućava izravan utjecaj na projekte aglomeracije u cijeloj Varaždinskoj županiji, kaže župan Radimir Čačić. Nakon Aglomeracije Varaždin, čeka se potpisivanje ugovora za Aglomeraciju Varaždinske Toplice vrijednu 62,1 milijun kuna. Uslijedit će Aglomeracija Ludbreg vrijedna 217,9 milijuna kuna i Aglomeracija Novi Marof vrijedna 134,8 milijuna kuna, za koje je u tijeku izrada studijske dokumentacije, kao i konačno odobrenje za natječaj i realizaciju pročistača vrijednog 203 milijuna kuna za Aglomeraciju Varaždin istaknuo je Čačić.

KRIŽEVCI – Početna konferencija projekta „Opremanje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci“ održana je jutros. Projekt je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Svrha projekta je razvoj i poboljšanje kvalitete poduzetničko-poslovne infrastrukture u Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji, naglašava Tihomir Hodak, ravnatelj Križevačkog poduzetničkog centra, nositelja projekta, dok gradonačelnik Križevaca Mario Rajn kaže, kako je upravo Razvojni centar i tehnološki park okosnica i za ekonomski razvoj Križevaca. Taj projekt, dodaje zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, pokazuje dobru sinergiju institucija i lokalne samouprave. Projektom će se opremiti osam zajedničkih unutarnjih prostorija te urediti vanjski prostor Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

VARAŽDIN – Drugi po redu gitarski festival Festival letećih gitara bit će održan 14, 15. i 16. listopada u Varaždinu. Ovu su glazbenu manifestaciju, utemeljenu na ovdašnjoj gitarskoj i glazbenoj baštini i njen zanimljiv program koji će se sredinom listopada odvijati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a dijelom i u Galerijskom centru Varaždin, danas prijepodne u Varaždinu predstavili organizatori. Da Festival letećih gitara i ove godine nastavlja programsku orijentaciju predstavljanja žanrovskog i stilskog bogatsva gitarističkog svijeta, rekla je direktorica turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec, zahvalivši na potpori Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu, kao i Hrvatskoj turističkoj zajednici. Osim vrhunskih inozemnih glazbenika, među kojima se izdvaja američki blues gitarist Eric Gales, na festivalskom progamu će nastupiti i varaždinske gitarističke snage, što će svakako potaknuti razvoj ovdašnje gitarističke scene.

ZAGREB – Tradicionalna najmasovnija atletska utrka 26. zagrebački maraton bit će održan 8. listopada u središtu grada, a već sada je prijavljeno više od 2.400 maratonaca i polumaratonaca. Utrka će biti i utrka za Prvenstvo Balkana, tako da sudjeluju natjecatelji iz 17 zemalja, istaknuo je  predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović. Podršku ovom sportskom događaju, koji je postao zagrebački brend, već godinama daje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Gradonačelnik je istaknuo kako se i na ovaj način Zagreb pridružuje ostalim europskim metropolama u promicanju zdravog načina života. Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 2. listopada. Ovogodišnji 26. zagrebački maraton ima humanitarni karakter tako da će se prikupljena sredstva donirati za potrebe Udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas će boraviti ministar državne imovine Goran Marić. Nakon radnog sastanka sa županom Međimurske županije, ministar Marić će se danas rano poslijepodne u velikoj vijećnici Međimurske županije sastati sa svim međimurskim gradonačelnicima i načelnicima. Svoj boravak u Međimurskoj županiji, ministar Marić iskoristit će i za posjet tvrtki Meiso iz Goričana koja se nalazi u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske.

MALI LOŠINJ – Grad Križevci pokrenuo je inicijativu za bratimljenje i suradnju s Gradom Mali Lošinj, a tim je povodom u službenom posjetu tom gradu boravio gradonačelnik Križevaca Mario Rajn. Naime, ovi su gradovi već dugi niz godina povezani prvenstveno u gospodarskom, a potom u turističkom smislu, čineći tako idealan spoj kopna i mora. Na sastanku u malološinjskoj gradskoj upravi s gradonačelnicom Anom Kučić i njezinim suradnicima, razgovaralo se o brojnim mogućnostima suradnje gradskih uprava na području gospodarstva, obrazovanja, kulture, sporta i ostalim područjima, ali i jedinstvenoj prilici da ovi gradovi uče jedni od drugih.

ZAGREB – U Plavom uredu Razvojne Agencije Grada Zagreba od utorka, 19. do petka, 22. rujna po 55. put održava se Start up akademija namijenjena poduzetnicima početnicima. Program je osmišljen za poduzetnike početnike koji koriste mikrokredite, bespovratne potpore i druge poticaje. Cilj programa je buduće poduzetnike kroz četiri dana trajanja seminara educirati kako razraditi poslovnu ideju, upravljati s ljudskim potencijalima, uskladiti prodaju i marketing te razraditi poslovni plan. Svi polaznici nakon uspješne edukacije dobit će certifikat o završenoj Start-up akademiji.

KONJŠČINA/KRAPINSKE TOPLICE – Sredstva za izgradnju reciklažnih dvorišta na natječaju u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, odobrena su Općinama Konjščina i Krapinske Toplice. Općina Konjščina tražila je nešto više od 2,6 milijuna kuna, a odobreno je 85% prihvatljivih troškova, odnosno 2.225.970 kuna. Prema projektu, osim izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, planira se provesti deset edukativnih radionica za stanovništvo te za djecu školske i vrtićke dobi, s ciljem povećanja odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i smanjenja količine otpada na odlagalištu. Općina Krapinske Toplice tražila je 5,2 milijuna kuna, a odobren je 5,1 milijun kuna, a iz Kohezijskog fonda sa 4,3 milijuna kuna sufinancirat će se izgradnja reciklažnog dvorišta te održavanje devet edukativnih radionica.

ZAGREB – Zagrebačka policija do 22. rujna 2017. godine svaki dan od 7,00 do 20,00 sati provodi akciju Nadzora parkiranja vozila na mjestima označenim za parkiranje vozila sa znakom pristupačnosti. Akcijom se želi podići razina sigurnosti u prometu, s ciljem sprječavanja i sankcioniranja nepropisnog parkiranja vozila bez znaka pristupačnosti na posebno obilježena mjesta. Kako upozoravaju iz zagrebačke policije, po potrebi pauk će ukloniti nepropisno parkirana vozila na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom.

loading