Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na poziv predsjednika Društva tjelesnih invalida Milana Ožegovića, u srijedu, 19. rujna 2018. godine, na Trgu Petra Preradovića, zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević pridružila se manifestaciji  Igre mobilnosti. Radi se o edukativno rekreacijskim igrama koje se održavaju u okviru Europskog tjedna mobilnosti.  Igre mobilnosti održavaju se pod sloganom Preko boljeg upoznavanja do boljeg razumijevanja, a sudionici uz pomoć stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti moraju svladavati zapreke u invalidskim kolicima te se orijentirati u prostoru pomoću bijelog štapa. Kako je istaknula zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević Grad već godinama radi na uklanjanju barijera i tako će nastaviti s ciljem što kvalitetnijeg života svih građana.

ZAGREB – Na poziv gradonačelnika talijanskog grada Gorizije, Hrvatska će ove godine po prvi puta predstavljati svoju bogatu gastronomsku ponudu na najvećoj eno-gastronomskoj manifestaciji sjeverne Italije – Gusti di Frontiera – Okusi granice. Na manifestaciji se očekuje oko 600 sudionika sa četiri kontinenta te čak 700 tisuća posjetitelja, a Hrvatska će sudjelovati sa četiri štanda, od kojih će se na jednom promovirati Zagreb i zagrebačka gastronomija. „U Goriziji ćemo iz prve ruke predstaviti turistički, gastronomski i agrikulturni potencijal Zagreba“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Manifestacija Gusti di Frontiera bit će održana od 27. do 30. rujna.

KOPRIVNICA – Nedavni plasman Rukometnog kluba Podravka Vegeta u grupnu fazu EHF Lige prvakinja bio je razlog u srijedu, 19. rujna 2018. godine, upriličenog prijema za članice, Upravu i Nadzorni odbor kluba kojeg su zajednički organizirali koprivničko-križevački župan Darko Koren i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Povratak u Ligu prvakinja iznimno je značajan, ističe direktorica Kluba Božica Palčić, jer se dugi niz godina nisu igrala europska natjecanja, a ovo je pravi put povratka Kluba na žensku rukometnu kartu Europe. Pravu vruću rukometnu jesen u Koprivnici očekuje i gradonačelnik Mišel Jakšić, dok župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren očekuje da koprivničke „kokice“ postanu i europske prvakinje. Ligu prvakinja koprivničke rukometašice igraju u grupi C zajedno s Gyorom iz Mađarske, aktualnim europskim prvakinjama, slovenskim Krimom te njemačkim Thuringerom. Prva europska utakmica na domaćem terenu na rasporedu 14. listopada protiv Gyora.

ZAGREB – Više od 3.500 trkača i trkačica iz 50 zemalja svijeta sudjelovat će na ovogodišnjem, 27. Zagrebačkom maratonu koji će biti održan 14. listopada, sa startom i ciljem na Trgu bana Jelačića. U subotu od 10,00 sati bit će održane dječje utrke, a u nedjelju u 10,00 sati počet će polumaraton i maraton te utrka za rekreativce od 5 km u kojoj će sudjelovati i osobe s transplantiranim plućima iz Udruge INSPIRO. Trkače i trkačice će na nekoliko lokacija uz stazu, uz navijače, bodriti i svirači, a na dan održavanja maratona na gradskim prometnicama vrijediti posebna regulacija prometa.

ZAGREB – Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti dobitnik je međunarodnog priznanja za kreativnost u muzejskoj djelatnosti. Priznanje tom zagrebačkom muzeju dodijeljeno je prošli tjedan u Pragu u sklopu svečanosti dodjele Nagrade Živa za najbolje slavenske muzeje, u organizaciji Foruma slavenskih kultura. Stručni žiri koji je MSU-u dodijelio posebno priznanje za kreativnost, u svom obrazloženju ističe da je ta institucija tijekom svog djelovanja stekla istaknutu poziciju u zemlji i šire, na polju umjetničkog vrednovanja, prezentacije umjetnika i noviteta u umjetnosti, uključena je u niz edukativnih projekata, te proširuje polje za razvoj vizualne umjetnosti, filma, videa, glazbe, pjesništva i kazališta. Inače, od 25 prijavljenih slavenskih muzeja, titulu najboljeg ponio Muzej emigracije iz poljskog Gdynija.

ZAGREB – Za javne potrebe u kulturi, za koje se sredstva osiguravaju iz proračuna Grada Zagreba, raspisan je poziv za  Program javnih potreba u kulturi za 2019. Pravo podnošenja prijava imaju javne gradske ustanove kulture, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, udruge i druge pravne osobe koje obavljaju djelatnosti iz područja kulture i umjetnosti. Prijave se podnose do 17. listopada ove godine i to  internetski na odgovarajućim obrascima (za svako programsko područje posebna prijavnica) koji su dostupni na službenoj web stranici Grada.

KRAPINA – Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Zavodom za javno zdravstvo provodi projekt „Živjeti zdravo“. U sklopu projekta danas, 19. rujna 2018. godine, u Krapini, u Ulici Ante Starčevića, na novouređenoj šetnici otvorena je hodačka staza s edukativnim pločama o aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ iz Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. Prema riječima kineziologa u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Slavena Krtalića projekt je osmišljen kako bi se građane potaklo na tjelesnu aktivnost, a hodanje je njen najjednostavniji i najnezahtjevniji oblik. Dr. Vijorka Rosig iz Središnjeg ureda Hrvatskog Crvenog križa pohvalila je inicijativu krapinskog Crvenog križa da se duž šetnice postavi deset edukativnih tabli s porukama o važnosti tjelesne aktivnosti, a da su posebno ponosni što je upravo u Krapini, u sklopu ovog projekta, otvorena prva hodačka staza u Hrvatskoj, naglašava zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.

ZAGREB – Savjet za zdravlje Zagrebačke županije dao je pozitivno mišljenje na prijedlog župana Kožića za  izmjenu i dopunu Mreže hitne medicine za Zagrebačku županiju, kojega će župan uputiti na raspravu i donošenje Županijskoj skupštini na sljedećoj sjednici. Traži se povećanje broja T1 timova za ispostave Samobor i Zaprešić, ustroj nove ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Svetoj Nedelji s pet T1 timova, potpuno financiranje svih T1 timova u ispostavama Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina (sada po jedan tim u svakoj ispostavi financira Županija) te uvođenje dodatnih doktora medicine koji neće biti u sastavu T1 tima, ali će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza. Župan predlaže da izmjenom Mreže hitne medicine Zagrebačka županija dobije 60 T1 timova (sada ih ima 45), po pet T2 timova u ispostavi Velika Gorica i prijavno-dojavnoj jedinici županijskog Zavoda za hitnu medicinu, te po pet dodatnih doktora medicine u ispostavama Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec.

VARAŽDIN – Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, domaćin je znanstvenoj konferenciji posvećenoj informacijskim i inteligentnim sustavima -CECIIS 2018. Konferencija počinje u srijedu, 19. i trajat će do 21. rujna 2018. godine. Ove godine tematski je naglasak na digitalnoj transformaciji. Uz predavanja dvaju renomiranih svjetskih stručnjaka i znanstvenika, profesora Dimitrisa Karagiannisa sa Sveučilišta u Beču te profesora Dietera Hertwecka sa Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj, svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz osam zemalja Europe i svijeta.

ČAKOVEC –  Predstavljanje rezultata istraživanja „Stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji“ provedenog u okviru Provedbenog programa preventivnih mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti i jačanje socijalne uključenosti Roma na području Policijske uprave Međimurske, a potom i rasprava uz donošenje zaključaka bili su, uz ostalo,tema 2. sjednice Vijeća za prevenciju Međimurske županije koja je održana u srijedu, 19. rujna 2018. godine.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica sufinancira troškove prijevoza u željezničkom prometu za redovite studente s prebivalištem na području Grada Koprivnice. Sufinanciraju se troškovi u visini 30% troškova iznosa cijene pretplatne karte za dnevna putovanja redovitih studenata, a pravo na sufinanciranje ostvaruje se od 1. listopada. Tijekom prošle akademske godine, od 1. listopada 2017. do 31. srpnja 2018. za ovu je namjenu iz proračuna Grada Koprivnice izdvojeno 36.600 kuna, a za ovu je godinu u proračunu osigurano 100 tisuća kuna.

ZELENJAK – Mladim čuvarima prirode, koji su prošli dvodnevne radionice u sklopu programa „PTIČEK – program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji“ danas, 19. rujna 2018. godine, uručene su diplome u Zelenjaku.  Radionice je po 11. puta organizirala županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, a na njima su sudjelovala 24 učenika iz 6 škola. Po programu i kontinuitetu radi se o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj koji se svake godine unaprjeđuje djeci zanimljivim novinama, a  ovogodišnja je izrada radne bilježnice. Također, u sklopu radionioca, napravili su i hotele za korisne kukce koje će postaviti pored svojih škola.  Diplome je mladim čuvarima uručio Župan Željko Kolar. – Bitno je da naša djeca šire svijest o načinu na koji bi trebali živjeti i ponašati se prema prirodi, pogotovo mi u Krapinsko-zagorskoj županiji jer je naše zeleno Zagorje puno čiste i bogate prirode – istaknuo je župan Kolar. Inače, na radionicama je do sad sudjelovalo 238 učenika iz šestih i sedmih razreda  svih osnovnih škola  na području županije.

loading