Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dva tjedna nakon 26. sjednice koja je na dnevnom redu imala samo četiri točke, zagrebački gradski zastupnici su se u četvrtak, 19. rujna 2019. godine vratili u skupštinske klupe, po 27. put u ovom sazivu. Na dnevnom redu sjednice su 34. točke, a najviše reakcija kod oporbenih zastupnika izazvalo je osnivanje novih Gradskih ureda. Sadašnji Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada preimenovat će se u Gradski ured za upravljanje imovinom Grada, a  dosadašnju djelatnost razdjeliti na dva nova ureda – Ured za zastupanje i Gradski ured za imovinsko-pravne poslove. Prema riječima gradonačelnika Milana Bandića, cilj je veća učinkovitosti i transparentnost Gradske uprave te bolja usluga građanima kao i logistička podrška poduzetnicima. Gradski zastupnici imaju na raspravi i nove kriterije za dobivanje gradske stipendije za učenike osnovnih i srednjih škola kao i za studente i doktorande, bilo da je riječ o stipendijama za izvrsnost, deficitarna zanimanja ili pak za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, osobe s invaliditetom te pripadnike Romske nacionalne manjine. Na dnevnom redu 27. sjednice je prijedlog ovogodišnjih dobitnika Nagrade Luka Ritz –Nasilje nije hrabrost koja se dodjeljuje učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola za afirmaciju ljudskih prava te suzbijanje vršnjačkog nasilja. Za nagradu ove godine predloženi su Niko Radujković, učenik Osnovne škole „Dr. Ivan Merz“ i Matija Ostoić, učenik Industrijske strojarske škole. Nagrade će im biti  svečano uručene 16. studenog na Međunarodni dan tolerancije.

ZAGREB – Dograđenu novu školsku sportsku dvoranu zagrebačke Osnovne škole Tin Ujević  te uređena vanjska rukometna, nogometna i košarkaška igrališta ovog četvrtka, 19. rujna 2019. godine otvorio je gradonačelnik Milan Bandić. -Ulaganje u športsku infrastrukturu je preduvjet zdrave i prosperitetne hrvatske djece – istaknuo je gradonačelnik Bandić. U okviru radova, vrijednosti 14,4 milijuna kuna, napravljena je prostorija za učenike sa senzibilnim i motoričkim poteškoćama, trakt pratećih prostorija s dva kabineta za nastavnike, dva sklopa garderoba sa sanitarijama, spremište za sprave i plinska kotlovnica. Stara sportska dvorana bit će preuređena u tri učionice za što je osigurano milijun kuna, a slijedi i 4 milijuna 700 tisuća kuna vrijedna energetska obnova ove škole datira iz 1935. godine.

ČAKOVEC – Bogat program 6. „Sajma sigurnosti i prevencije“, u organizaciji Vijeća za prevenciju Međimurske Županije, Vijeća za prevenciju Grada Čakovca i Policijske uprave međimurske, predstavljen je danas, 19. rujna 2019. godine, na konferenciji za medije u Čakovcu. Aktivnosti sajma predstavili su župan Međimurske županije, Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca, Mario Medved, načelnik Policije uprave međimurske, Ivan Sokač te policijska službenica za prevenciju Marina Matulic Horvat.  Sajam će se održati u utorak, 24. rujna, od 10,00 do 16,00 sati na vanjskim terenima SRC „Mladost“ ili, u slučaju lošeg vremena, u prostorijama sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec. Okupit će više od 50 izlagača, iz područja sigurnosti, a u sklopu sajma održat će se niz atraktivnih pokaznih vježbi, 23 zanimljive radionice, za sve generacije posjetitelja, a uz policijske službenike iz Međimurske, predstavit će se i policijski službenici iz Varaždinske, Koprivničko- križevačke, Zagrebačke i Osječko- baranjske županije kao i pripadnici policija Slovenije i Mađarske. Inače, riječ je o najmasovnijoj priredbi takve vrste u Hrvatskoj, primijetio je međimurski župan Matija Posavec i najavio dolazak ministra unutarnjih poslova Ivana Božinovića s kojim će tom prilikom biti održan radni sastanak na temu dodatnih prijedloga Međimurske županije, a u cilju povećanja stanja sigurnosti u najsjevernijoj hrvatskoj županiji.

ZAGREB – Novu sezonu 19/20 KD Vatroslava Lisinskog otvorit će koncert Lisinski 200 u sklopu ciklusa Lisinski subotom, 28. rujna čime će se obilježiti 200. obljetnica rođenja ovog velikog hrvatskog skladatelja, a čije ime s ponosom nosi ovaj glazbeni hram. Pred nama je jedna od najboljih sezona KD Vatroslava Lisinskog naslova „Ljubav i zloba ili ljubav bez zlobe?“ u sklopu koje će biti održano 16 koncerata, nastupit će 9 velikih simfonijskih orkestara, 7 različitih zborova, 33 vrhunska solista,  10 dirigenata iz ukupno 11 zemalja svijeta-istaknuo je ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević. Inače, da je pred nama izuzetna sezona potvrđuje i veliki interes za ulaznicama za koncerte. Inače, godišnje sezona košta oko 6 milijuna kuna, od čega Grad Zagreb financira milijun kuna dok se preostalo prihoduje vlastitim sredstvima- istaknuo je ravnatelj Siriščević.

ZAGREB – S ciljem senzibiliziranja javnosti na problem demencije, mjesec rujan u cijelom se svijetu obilježava kao mjesec Alzheimerove bolesti. U organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, u suradnji s Gradom Zagrebom, tijekom rujna bit će organizirano niz događanja koja će aktualizirati potrebe osoba koje boluju od demencije te članova obitelji koji se u potpunosti moraju posvetiti o njihovoj brizi. Tako svi zainteresirani mogu testirati kognitivne sposobnosti u gradskim Domovima zdravlja kao i 21. rujna na Cvjetnom trgu na sami Svjetski dan Alzheimerove bolesti, posjetiti dnevnu bolnicu za liječenje demencija pri Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan. Ovogodišnja tema je Razgovarajmo o demenciji – prekinimo stigmu. Za sve oboljele od Alzheimerove bolesti 6. listopada bit će održana humanitarna utrka – Utrka za pamćenje sa startom u 10,00 sati sa Europskog trga.

EISENSTADT/VARAŽDIN – Eisenstadt, sjedište austrijske pokrajine Gradišće, posjetilo je izaslanstvo Varaždinske županije na čelu sa županom Radimirom Čačićem. Varaždinsko izaslanstvo je bilo na prijemu kod gradišćanskog guvernera Hansa Petera Doskozila koji je istaknuo, kako je hrvatska manjina jako važna i zato se poduzima sve da joj se ne oduzme identitet.  – Gradišće se nameće kao prirodni, logični partner jer osim gospodarske, postoji i emocionalna potreba Gradišćana za održavanje veza s domovinom – istaknuo je župan Čačić. Na sastanku je najavljeno pokretanje suradnje osnovnih i srednjih škola u Gradišću i u Varaždinskoj županiji putem razmjene učenika i nastavnika, a dogovoreno je i potpisivanje sporazuma o suradnji s Gradišćem na idućem Svečanom balu Varaždinske županije.

KOPRIVNICA – Održan je sastanak Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije kojim je predsjedao predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Članovima savjeta predstavljena je informacija o tome kako je u privatnim ustanovama trenutno 91 korisnik koji ostvaruje pravo na subvenciju smještaja, te kako su do sada zaprimljena 122 zahtjeva, usuglašen je program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, raspravljano je i o mogućnostima proširenja sufinanciranja smještaja na obiteljske domove, a zaključaj je Savjeta kako bi se u proračunu za narednu godinu trebalo po tom pitanju osigurati milijun kuna za proširenje Odluke o sufinanciranju smještaja na korisnike u obiteljskim domovima.

BJELOVAR – Grad Bjelovar objavio je javni poziv za podnošenje Zahtjeva za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć sufinanciranja troškova kupnje radnih bilježnica i radnih materijala za učenike osnovnih škola za aktualnu školsku godinu. Za učenike od 1. do 4. razreda sufinancira se trošak u iznosu od 200 kuna po učeniku, a 400 kuna po učeniku od 5. do 8. razreda. Sve potrebno za predaju zahtjeva, koji se primaju do 17. listopada, objavljeno je na Internet stranici grada Bjelovara.

KLANJEC – Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec organiziraju tradicionalni 18. prodajno-izložbeni sajam u sklopu kulturno-turističke manifestacije „Zahvala jeseni u Klanjcu 2019.“ koji će se održati 5. i 6. listopada. Na ovom izložbeno-prodajnom sajmu prezentirat će se domaći autohtoni proizvodi, proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvodi tradicijskih obrta te rukotvorine hobista iz Krapinsko-zagorske i drugih županija. Iz Grada pozivaju zainteresirane proizvođače, udruge, zadruge i hobiste da prijave svoje sudjelovanje na sajmu najkasnije do 20. rujna 2019. godine.

ZAPREŠIĆ – Rok za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja, koja dodjeljuje Gradsko vijeće Grada Zaprešića uz Dan grada, je petak, 20. rujan 2019. godine. Dodijelit će se Godišnja Nagrada Grada Zaprešića, Nagrada za životno djelo te za počasnog građanin Grada Zaprešića.

loading