Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.10.2015.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva za najbolju realiziranu izložbu u prošloj godini pripala je Gradskom muzeju Varaždin za izložbu   Narod u nevolji / Veliki rat na varaždinskom području. O ovom uspjehu, kao i predstojećoj izložbi pod nazivom  Varaždin pod krunom Habsburgovaca koja će biti otvorena krajem ovog mjeseca, danas su u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin govorili varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i muzejske savjetnice u Gradskom muzeju Varaždin Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević. Nagrađena izložba na kojoj je bilo prikazano čak 438 eksponata iz fundusa gradskog muzeja u Varaždinu, upotpunjena je i posuđenom građom iz nekoliko hrvatskih ustanova kao i predmetima iz privatnih zbirki, a obilovala je i novostima u prezentaciji , ponudivši osim audio, vizualnih i taktilnih doživljaja i olfaktivnu dimenziju. Svečana dodjela godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva bit će upriličena krajem studenoga.

KRAPINA – Ugovori o potporama Krapinsko-zagorske županije za pripremu projekata za mjere ruralnog razvoja potpisani su danas u Krapini. Riječ je o drugom ovogodišnjem krugu potpora, koje je ostvario 21 korisnik u ukupnom iznosu od 153 tisuće kuna. – Ovo je samo jedan od načina kako bi se pomoglo poljoprivrednicima da dođu do ozbiljnijih sredstava kojima će unaprijediti posao kojim se bave – ističe župan župan Željko Kolar te najvaljuje da će se i za narednu godinu u županijskom proračunu osigurati značajna sredstva za razvoj poljoprivrede. Inače, mjera Potpora za pripremu projekata provodi se od 2012. godine te je dosad korisnicima ukupno isplaćeno 533 tisuće kuna.

ZAGREB – Grad Zagreb pomoći će ugostiteljima. Pred gradskim zastupnicima na sljedećoj sjednici gradske skupštine naći će se prijedlog da se ugostiteljima smanji porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića sa 3 na 2 posto. Ovom odlukom prihod u gradskoj blagajni bit će smanjen za 8 milijuna kuna, što će se kompenzirati povećanjem potrošnje, a ujedno će utjecati na očuvanje radnih mjesta i novo zapošljavanje u sektoru ugostiteljsko-turističke djelatnosti. Podsjetimo, u Zagrebu je oko 5.000 ugostiteljskih objekata.

OPATIJA – Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u Opatiji su održani Hrvatski dani sigurnosti, 9. konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti, a središnja tema ovogodišnjeg skupa bila je sigurnost, privatnost i razvoj.  Uz predavanja, prezentacije te okrugli stol upriličena je i svečana dodjela Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2015. Među nagrađenima su i Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina i Policijska uprava varaždinska u kategoriji Partnerstvo u sigurnosti – inicijativa godine, za projekt Zaštitimo naše bicikle, web aplikaciju za registriranje bicikala i dojavu krađe. U sklopu trodnevne konferencije, organizirana je vrijedna tombola, a prikupljena sredstva donirana su u korist rada Zaklade Varaždinske županije za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael.

KRAPINA – Poludnevne radionice namijenjene ženama koje žele pokrenuti posao ili su ga tek pokrenule održavat će se do kraja listopada u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ove radionice su namijenjene ženama, poduzetnicama – početnicama koje su često višestruko diskriminirane na osnovu spola, bračnog i obiteljskog statusa, porijekla ili dobi. Nakon radionica sudionicama će biti osigurana podrška i mentorstvo u razvijanju ideje započinjanja poslovnog poduhvata. Besplatne radionice će se održavati u Oroslavju, Donjoj Stubici, Zlataru, Zaboku, Krapini i Pregradi. Projekt provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena HERA Križevci  i Centrom za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN.

ZAGREB – Testiranje kandidatkinja za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2016. godinu održano je na gospodarstvu Lagradi na Plešivičkoj cesti. Za kraljicu konkuriraju: Lucija Fabek i Paola Franceković, obje iz Samobora, Lucija Šember iz Jastrebarskoga, Valentina Trcak iz Svetog Ivana Zeline i Doris Vincek iz Brdovca. Nakon pismenoga ispita kojime se provjeravalo znanje opće kulture, eno-gastronomije i kulture stola, pet kandidatkinja odgovaralo je na pitanja članova ocjenjivačkoga suda, a potom su pokazale i praktično znanje – odabir, kušanje i komentiranje vina. Ime nove kraljice objavit će se kroz nekoliko dana.

ČAKOVEC – Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za sufinanciranje troškova stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj proizvodnji objavila je Međimurska županija temeljem županijskog Programa potpora poljoprivredi za razdoblje od 2015-2016. godine. Potpora se dodjeljuje u iznosu stvarnih troškova stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja a najviše do pet tisuća kuna ukupnih troškova u tekućoj godini. Svi detaljniji uvjeti prijave nalaze se na mrežnim stranicama županije, gdje se nalaze i potrebni obrasci za prijavu. Javni poziv otvoren je do 30. listopada, odnosno do utroška sredstava planiranih u proračunu Međimurske županije.

KOPRIVNICA – Povećat će se temeljni kapital koprivničkog Belupa, s 356,6 milijuna kuna na 410 milijuna. Odluka je to Glavne skupštine društva, a značajnim povećanjem temeljnog kapitala farmaceutske divizije naglašava se važnost ovog dijela Grupe Podravka, izjavio je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke i predsjednik Glavne skupštine Belupa. Povećanje temeljnog kapitala tvrtke slijedi nakon uspješno dovršene dokapitalizacije Podravke kojom je u kompaniju ušlo 510 milijuna kuna. Tim kapitalom financirat će se proizvodno i tržišno širenje kompanije, a na tom je tragu i gradnja novih Belupovih tvornica krutih, polukrutih  te tekućih oblika lijekova, vrijedna oko 400 milijuna kuna. Tvornice će biti gotove u prvom kvartalu 2017. i zaposlit će 100-tinjak novih zaposlenika.

loading