Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.10.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – U srijedu, 19. listopada 2016. godine, u Uredu župana u Krapini, održan je prijem za novoimenovanog rektora Hrvatskog nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, prečasnog Domagoja Matoševića. Dobrodošlicu novom rektoru poželjeli su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek.

– Neraskidiva je veza Krapinsko-zagorske županije sa ovim svetištem, što se može iščitati iz naše suradnje, koju ćemo vjerujem nastaviti i u razdoblju koje je pred nama – rekao je župan uvjeren u dobru suradnju s novim rektorom. Na toploj dobrodošlici, kao i na svemu što se čini za svetište i bolje povezivanje hodočasnika koji posjećuju Mariju Bistricu zahvalio se novi rektor Domagoj Matošević. Današnjem susretu prisustvovao je i Zlatko Koren, dosadašnji rektor svetišta Majke Božje Bistričke, koji je ovu dužnost obnašao 12 godina te zahvalio županu Kolaru na svemu što čini kad je crkva u pitanju, od ulaganja u obnovu sakralnih objekata i gradnju novih te obnovu prometnica koje vode prema Mariji Bistrici. Novi rektor marijabistričkog svetišta u službu će biti uveden 6. studenog 2016. godine.

ZAGREB – Najvažnije točke s dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba tiču se proračuna – tako će gradski zastupnici raspravljati o  izmjenama i dopunama Proračuna za 2016. godinu te polugodišnjem izvještaju o izvršenju za prvih 6 mjeseci. Kako je objasnio pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izvršenje proračuna je veće za 8% u odnosu na prošlu godinu te suficit iznosti 344 milijuna kuna, dok je za 145 milijuna kuna povećan ukupan iznos proračuna, od čega najveći dio ide na rashode u Gradskom uredu za obrazovanje, za mjeru majke odgojiteljice, razne sportske priredbe i sl. Rebalans je, kako objašnjava Kojić, posljedica povećanja poreza na dohodak, što je pak pokazatelj da je u Gradu Zagrebu došlo ili do smanjenja nezaposlenosti ili povećanja plaća. Ipak, u GO SDP Zagreb, smatraju da je iz izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna jasno da se projekti ne realiziraju, te da, kako naglašava predsjednik SDP-a Zagreb Davor Bernardić, investicije padaju 4. godinu za redom, kao i građevinska aktivnost u gradu.

VARAŽDIN – Prijem za tri desetine vatrogasaca, članova DVD-a Novi Marof, DVD-a Biškupec i Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina danas je u Maloj dvorani Županijske palače u Varaždinu upriličio župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Naime, spomenute desetine su na 7. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske i 12. Državnom natjecanju vatrogasne mladeži osvojile odlična mjesta i svojim plasmanom stekle pravo sudjelovanja na Međunarodnoj vatrogasnoj olimpijadi koja će biti održana iduće godine u Villachu u Austriji. Muška B ekipa JVP-a Varaždin, odnosno vatrogasci stariji od 30 godina osvojili su prvo mjesto, muška B ekipa DVD-a Biškupec treće mjesto, dok su članovi muške mladeži DVD-a Novi Marof osvojili drugo mjesto i naslov viceprvaka države.

ZAGREB – U zagrebačkom naselju Odranski  Obrež otvoreni su zdravstveni sadržaji u novouređenim prostorijama zdravstvenog objekta Doma zdravlja Zagreb – Centar. Izradu projektne dokumentacije za  ambulantu, uređenje prostora, električni priključak te dodatne radove na uređenju ambulante financiralo je Vijeće gradske četvrti Brezovica sa 319.655 kuna. U suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo završeno je uređivanje ordinacije opće/obiteljske medicine.

ČAKOVEC – Radovi na projektu Aglomeracije Čakovec privode se kraju. U tijeku su radovi na sanaciji Zrinsko-frankopanske ulice u Čakovcu, a ukoliko vremenski uvjeti to dozvole, radovi će biti gotovi do kraja ovog tjedna. Tijekom ljeta zamijenjene su kanalizacijske cijevi u dužini od 800 metara, a početkom mjeseca počeli su radovi na obnovi prometnice. Na mjestu gdje je ova, vrlo prometna ulica bila raskopana, postavljeni su novi rubnici te će ovih dana biti položen novi asfaltni sloj. Ukupna vrijednost radova na obnovi ove prometnice je oko milijun kuna, dok je ukupno ove godine za obnovu svih prometnica gdje se radi na Aglomeraciji, utrošeno oko 25 milijuna.

ZAGREB – Svjetski dan osteoporoze, 20. listopad, s ciljem podizanja svijesti o prevenciji, dijagnozi i liječenju osteoporoze obilježava Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskim društvom za osteoporozu. Besplatno ultrazvučno mjerenje gustoće kostiju uz savjet liječnika, organizirano je za sve Zagrepčane,  u prostorijama Doma zdravlja Zagreb Centar, Kruge 44, svaki radni dan od  16,00 do 19,00 sati. Mjerenja se obavljaju do 10. studenog uz obaveznu prethodnu predbilježbu  radnim danom od 14,00 do 16,00 sati,  na tel. 6062 488.

ZAGREB – Turističku i gastro-enološku ponudu, kulturnu i povijesnu baštinu na netom završenom međunarodnom sajmu turističkih putovanja „WORLD TRAVEL SHOW u Varšavi predstavila je Zagrebačka županija. Nakon otvorenja i obilaska Sajma održan je bilateralni sastanak između Zagrebačke županije i Mazowijeckog Vojvodstva na kojem je zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević potpisao Sporazum o suradnji između dvije regije. Posebna atrakcija predstavljanja Zagrebačke županije bili su Vitezovi Zelingradski. Inače, na Sajmu se predstavilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Poljskoj postavljanjem atraktivne izložbe umjetničkog fotografa Davora Rostuhara „Hrvatska iz zraka“.

KRIŽEVCI – Centar za socijalnu skrb Križevci i Udruga Hera potpisali su Sporazum o suradnji, nastao u sklopu projekta „Aktivno protiv nasilja“ koji provodi ova križevačka Udruga, a financira Grad Križevci. Cilj projekta je unapređenje zaštite žrtava nasilja u obitelji i njihovo osnaživanje putem stručne savjetodavne, pravne i psihosocijalne pomoći te promicanje uspostavljanja mreže suradnje i partnerstva s institucionalnim pružateljima usluga, a u svrhu podizanja kvalitete života i socijalne uključenosti žrtava nasilja. Potpisani Sporazum uređuje i određuje načela suradnje i partnerstva.

DONJA STUBICA – Velika kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije Chtef Zagorski chef bit će održana u Donjoj Stubici, utorak, 25. listopada. Kulinarski show Chtef Zagorski chef, šesto je po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to je meso zagorske patke te zagorski mlinci i kesteni. Novost na ovogodišnjoj manifestaciji je da će učenici Srednje škole Zabok po prvi puta sudjelovati kao ravnopravni natjecatelji. Posjetitelji će moći će pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali će moći i uživati u bogatom popratnom programu tijekom kojeg ih očekuju degustacije brojnih zagorskih delicija poput bučinog ulja, meda, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača te vrhunskih zagorskih vina i pjenušaca poznatih zagorskih vinara.

VARAŽDIN – Javni poziv za financiranje projekata, odnosno programa udruga mladih i za mlade 2016. godini raspisao je Grad Varaždin. Natječaj vrijedi za udruge registrirane na području Grada, koje su programski usmjerene uz rad s mladima i za mlade, odnosno za one koje bi svojim projektima doprinijele kvalitetnijem i sadržajno bogatijem životu mladih Grada Varaždina. Rok za podnošenje prijava je 10. studenog.

loading