Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Rekonstruirano raskrižje Dugoselske ulice i Ulica Bedema ljubavi u Sesvetama rano jutros u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Rekonstrukcijom je obuhvaćeno  200 metara Dugoselske ulice i 100 metara Ulice Bedema ljubavi. Na glavnom smjeru Dugoselske, na privozu istok-jug, izveden je prometni trak za lijevo skretanje, napravljene su obostrane pješačke staze uz obje ulice, obnovljeni kolnici, te sustav površinske odvodnje oborinskih voda. Postavljena je i nova javna rasvjeta, a samo raskrižje je semaforizirano.

ZABOK – Nagradu Gjalski, prestižno godišnje priznanje za najbolje prozno djelo objavljeno u Hrvatskoj, koje dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika, Grad Zabok i Ministarstvo kulture, primit će Kristian Novak za roman „Ciganin, ali najljepši“. Dobitnik Nagrade Gjalski predstavljen je 19. listopada 2017. godine na  konferenciji za medije u dvorcu Gjalski kod Zaboka, gdje je živio veliki pisac koji je obilježio hrvatsku književnost s kraja 19. i početkom 20. stoljeća. Prestižnu nagradu Kristian Novak je osvojio u konkurenciji od 60 djela, za knjigu u kojoj opisuje napeti odnos između romske nacionalne manjine i većinskog hrvatskog stanovništva na prostoru između Drave i Mure.  Književna Nagrada Gjalski Kristianu Novaku bit će uručena u subotu, 28. listopada u Zaboku, na završnoj svečanosti manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, koja počinje u ponedjeljak, 23. listopada otvaranjem izložbe istaknutog akademskog slikara Vatroslava Kuliša.

TRNOVEC BARTOLOVEČKI – U rekonstrukciju Dravske ulice u u Općini Trnovec Bartolovečki investirano je 944 tisuće kuna. Veći dio sredstava za rekonstrukciju, odnosno 769 tisuća kuna, izdvojila je  Županijska uprava za ceste Varaždinske županije. Otvorenju Dravske ulice u Trnovcu, danas  je prisustvovao i župan Varaždinske županije Radimir Čačić.  Među ostalim rekonstrukcijom je riješeno pitanje odvodnje i pročišćavanja  oborinskih voda, a uz obnovljenu prometnicu izgrađen je i nogostup, što će, budući da Dravska  ulica vodi i prema osnovnoj školi,  svakako povećati sigurnost djece u prometu.

KLANJEC – Da Hrvatska treba dobro profilirane turističke destinacije s kvalitetnim turističkim doživljajem i proizvodom koristeći jedinstvene resurse gastronomije, wellnessa i kulture tijekom cijele godine pokazao je današnji edukativni seminar održan u Studiju galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu u organizaciji Udruge nezavisnih putničkih agenata. Sa svojom eno-gastronomskom i kulturnom ponudom Klanjec idealno mjesto za takav skup, rekao je  gradonačelnik Zlatko Brlek.Odavno je poznato da hrvatskom turizmu nisu dovoljni sunce i more i da kontinent nije dovoljno prepoznat , pa su ovakve edukacije dobro došle drži Luka Lukčić iz Hrvatske turističke zajednice. Ministarstvo turizma dalo je potporu i ovim edukativnim radionicama za posebne oblike turizma, a tu su potencijali Krapinsko-zagorske županije veliki, rekao je Bosiljoo Domazet  iz Ministarstva turizma. Skup turističkih djelatnika u Klanjcu je ukazao na potrebu  stvaranja komplementarne mreže jakih hrvatskih destinacija s prepoznatljivim turističkim proizvodima, koji im omogućuju zajedničku promociju i djelovanje u sinergiji.

ZAGREB – Proslavljeni češki filmski i kazališni režiser i oskarovac Jiri Menzel snimit će dokumentarni film o Zagrebu. Dokumentarac će između ostaloga poslužiti i za turističku promociju hrvatske metropole ne samo u Češkoj nego i u cijelom svijetu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri Menztel je snimio samo dva dokumentarca, a oba su posvećena Hrvatskoj – Vaše more, naše more i Moj Dubrovnik. Snimanje dokumentarca počinje u proljeće sljedeće godine. Direktorica turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld ističe kako su Češki turisti na tridesetom mjestu po dolascima i noćenjima te su u Zagrebu u prvih devet mjeseci ostvarili  8,5 tisuća dolazaka i 14 tisuća noćenja.  Te brojke mogle bi, nakon ovog dokumentarca zaključila je Bienenfeld biti značajno bolje.

KOPRIVNICA – Sporazum o suradnji u provedbi Operativnog plana Razvoja cikloturizma Podravine i Prigorja u Koprivničko-križevačkoj županiji potpisan je danas u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Uz čelnike Koprivničko-križevačke županije sporazum su potpisali predstavnici gradova i općina, turističkih zajednica, biciklističkih udruga i institucija. Ministarstvo turizma je upravo cikloturizam prepoznalo kao turistički proizvod na kojem se može temeljiti cjelogodišnji turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj, naglašava pročelnik za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac dok koprivničko-križevački župan Darko Koren naglašava kako je Ministarstvo turizam županiji odobrilo bespovratnih 350 tisuća kuna za projekt „Razvoj cikloturizma Podravine i Prigorja 2018.-2020.“. U sklopu projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji utvrdit će se standard uređenja biciklističkih staza i trasirat će se nove rute koje će povezati sve postojeće, a posjetiteljima će od koristi biti i aplikacija za pametne telefone koja će im omogućiti da unaprijed vide kakva je ponuda sadržaja.

ZAGREB – Raspisan je novi natječaj i javni poziv za prikupljanje ponuda izvođača radova na energetskoj obnovi višestambenih zgrada. Traži se izvođač za obnovu stambene zgrade u Šenovoj ulici, a natječaj je otvoren do 07. studenoga. Do 02. studenoga traži se izvođač radova za zgradu u ulici Andrije Žaje, a uz to produljen je rok za dostavu ponuda za stambenu zgradu u Maretićevoj. Kako ističu iz Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva do sada je objavljeno 20 natječaja, a više detalja može se pronaći na službenim stranicama holdinga – zgh.hr.

ZAGREB -U Nacionalnoj I sveučilišnoj knjižnici otvorena je jubilarna 15. međunarodna izložba inovacija ARCA 2017. i 9. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji ipoljoprivrednoj mehanizaciji. Na izložbi i sajmu inovacije predstavit će se poduzetnici, akademska i znanstvena zajednica te pojedinci i istraživački timovi okupljeni oko nacionalnih udruženja iz Hrvatske te Europe i svijeta, Irana, Libanona, Kine, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Srbije i BiH. Riječ je o više od stotinu i pedeset inovacije iz različitih područja ljudskog rada, od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, preko medicine, poljoprivrede, prehrane do rekreacije i zabave. Izložba će biti otvorena do 21. listopada

ZAGREB – Javni poziv vrijedan šest milijuna i 40 tisuća kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu raspisala je Zagrebačka županija. Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore koju jedan korisnik može ostvariti po svim sektorima i mjerama iznosi sto tisuća kuna. Javni poziv je otvoren do 31. listopada 2017. godine. Potpore će se dodjeljivati za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju te modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, legalizaciju zgrada poljoprivredne namjene, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području, ulaganja u sektor šumarstva itd.

ČAKOVEC – U okviru Mjeseca hrvatske knjige, koji službeno traje do 15. studenog, Knjižnica i čitaonica Nikola Zrinski Čakovec organizira brojna događanja. U narednih nekoliko tjedana čakovečka čitalačka publika moći će se informirati o novom kolu čakovečke Biblioteke “Insula”, koji će biti predstavljen idućeg utorka, 24. listopada u 19,00 sati u prostorijama knjižnice, a nakon toga će moći uživati i u putopisnom predavanju Vesne Perhoč pod nazivom „Mali Tibet“, koje je na rasporedu 08. studenog u 18,00 sati. Ulaz na sva događanja do 15. studenog je besplatan, a spomenimo i to da će u povodu mjeseca knjige čakovečka knjižnica sredinom idućeg mjeseca nagraditi i najbolje čitače u protekloj godini.

KOPRIVNICA –  I ove je godine Koprivničko-križevačka županija u suradnji s partnerima, 18 osnovnih škola kojima je osnivač i PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja, prijavila projekt „Svi u školi, svi pri stolu 2“ kojim će se osigurati školska prehrana za učenike u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Vrijednost projekta je 850 tisuća kuna i tijekom narednih 10 mjeseci, kroz pripremu obroka u školskoj kuhinji, bit će omogućena prehrana za 822 učenika. U svakoj županijskoj školi učenici će svakog dana nastave dobiti jedan obrok dnevno, te će tijekom trajanja projekta biti podijeljeno 147.960 obroka.

ČAKOVEC – U Muzeju Međimurja Čakovec održan je inicijalni sastanak kao priprema za prekogranični projekt operativnog programa Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020, u kojem će sudjelovati Međimurska županija i Grad Szigetvar. Zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i drugi dužnosnici ugostili su izaslanstvo mađarskog Szigetvara na čelu s gradonačelnikom Peterom Vassom. Suradnjom Čakovca i Szigetvara te njihovih matičnih muzeja žele se osmisliti kulturni projekti, unaprijediti kulturno–turistička suradnja, ali i provjeriti mogućnosti dinamičnijeg korištenja europskih fondova. Dobru suradnju dva su grada pokazala već prošle godine kada su zajedno surađivali na obilježavanju 450. obljetnice Sigetske bitke.

 

loading