Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.10.2018.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Donedavno visokopozicionirani HNS-ovci, saborska zastupnica Marija Puh i načelnik Radoboja Anđelko Topolovec o svojoj suradnji sa Strankom rada i solidarnosti progovorili su danas, 19. listopada 2018. godine, u Mariji Bistrici, u prisutnosti predsjednika stranke i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Pod nazivom “Srcem, radom i solidarnošću za Zagorje”, konferencija je održana na Trgu pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici, gdje su uz spomenute sudionike govorili i Alojz Sajko, u ime njihovih vijećnika Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije. Milan Bandić je naglasio neraskidivu vezu Zagreba i Zagorja koja će od sad biti još snažnija. – Zagorci zaslužuju uživati onako kako uživaju i Zagrepčani, a ovo su ljudi koji ulijevaju povjerenje – rekao je gradonačelnik Milan Bandić dodajući da se Zagorje uklapa u svjetonazor stranke. Zadovoljna suradnjom sa novom strankom je i saborska zastupnica Marija Puh. – Moja parola je uvijek bila da Zagorje ne smije postati Slavonija te da moramo reagirati što prije i zaštiti ljude na našim zelenim bregima – istaknula je Puh.

ZABOK – Sa vojne vježbe Velebit 18 , gdje su proveli posljednjih desetak dana, vratili su se u petak, 19. listopada 2018. godine pripadnici pričuvnih snaga Hrvatske vojske iz Krapinsko-zagorske županije. Oni su u ovoj združenoj sveobuhvatnoj vježbi Hrvatske vojske u okviru 1. pješačke pukovnije, kao jedini pričuvni sastav, sudjelovali uz bok profesionalnom sastavu i pokazali izuzetnu pripremljenost i ozbiljnost, što je prilikom posjeta vojnom vježbalištu Gakovo pohvalio i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević. Zagorske pričuvnike, uz njihove obitelji, dočekali su na povratku voditelj Područnog ureda za poslove obrane Krapina Darko Kucelj, zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

ZAGREB  – U petak, 19 . listopada građanima Grada Zagreba predstavljena je nova atrakcija Varaždinske županije, balon na vrući zrak. Naime, prije mjesec dana, u okviru proslave Dana Varaždinske županije, prvi puta je poletjeo balon na vrući zrak registarske oznake 9A-ORA, a ono što ga čini iznimnim, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelome svijetu, jest što je kupola balona ujedno i reprodukcija jednog on najimpresivnijih djela hrvatske naive – slike „Svečanost cvijeća“ slikara Ivana Rabuzina, jednog od najvećih svjetskih umjetnika naive rodom iz Novog Marofa. Podizanju balona kod zagrebačkih fontana prisustvovao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić,  koji je najavio kako će ovaj sport biti sve zanimljiviji za Varaždinsku županiju koja će prema svemu sudeći 2020. biti domaćin i ženskom europskom natjecanju. Ujedno ovo je bio uvod u manifestaciju „Garantirano z Varaždinske županije“ u sklopu koje će se po prvi puta na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u subotu, 20. listopada predstaviti 60-ak OPG i obrta te glazbeni i zabavni program Varaždinske županije.

KOPRIVNICA – Ugovori za izradu glavnih projekata za energetsku obnovu zgrada škola u Novigradu Podravskom, Ferdinandovcu, Đelekovcu i Velikom Pogancu te poslovne zgrade Koprivničko-križevačke županije na Florijanskom trgu u Koprivnici potpisani su danas, u petak, 19. listopada 2018. godine, u sjedištu Županije. Vrijednost potpisanih ugovora je 380 tisuća kuna, a nastavak je to daljnjih ulaganja Koprivničko-križevačke županije u energetsku obnovu, koja je još prije nekoliko godina označena kao važna. Stoga je i izrađeno 29 energetskih certifikata za osnovne, područne i srednje škole, sportske dvorane i učenički dom, a trenutno se provode i dva velika projekta energetske obnove. Radi se o obnovama školskih zgrada u Drnju i Virju, ukupne vrijednosti 9 milijuna kuna, a najvećim su dijelom sufinancirani sredstvima Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, uz participaciju Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Ključeve tri autobusa za javni gradski prijevoz gradonačelnicima Benkovca, Korčule i Drniša, Tomislavu Buliću, Andriji Fabrisu i Josipu Begonji, koje im donira Zagrebački električni tramvaj, odnosno Grad Zagreb, ovog petka, 19. listopada 2018. godine, ispred Upravne zgrade ZET-a na Remizi predao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ideja je,  Ministarstva mora, prometa i infrasturkture, Grada Zagreba i Fonda za EU sredstva, preko kojeg Zagreb dobiva nove autobuse, da se ova tri u još dobrom stanju doniraju drugim gradovima, a što smo danas i učinili, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Bandić. Kako se moglo čuti, u Drnišu autobus će pokrivati nerentabilne linije za prijevoz građana i učenika, u Benkovcu će autobus prvenstveno korisiti sportske i kulturne udruge dok će u Korčuli biti namiijenjen za prijevoz djece s cijelog otoka i Pelješca u Korčulu na obuku plivanja i vaterpola.

ZAGREB – Više od 100 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, voćara, medara, vinara i proizvođača suhomesnatih proizvoda, kruha i kolača predstavlja i prodaje svoje proizvode 19. i 20. listopada 2018. godine na 16. Danima hrane i tradicijskih proizvoda na Trgu bana Jelačića koje zajednički organiziraju Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Sajam su u petak otvorili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

ZAGREB – Nakon gotovo tri godine radova, druga faza obnove staklenika i ciglene kuće u Botaničkom vrtu je danas okončana. Riječ je o staklenicima koji su izgrađeni davne 1891. godine te koji su vrijedan primjer specifičnog arhitektonskog nasljeđa i jedinstveni sačuvani staklenici tog tipa u Hrvatskoj. Radovi vrijedni nešto više od 2,5 milijuna kuna obuhvatili su roh-bau uređenje dijela kompleksa staklenika s pripadajućom ciglenom kućom. Za kompletnu obnovu staklenika, odnosno završnu treću fazu, potrebno je izdvojiti oko deset milijuna kuna.

ZAGREB – U organizaciji Hrvatske udruge za bolesti štitnjače u petak, 19. listopada 2018. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, bit će održan humanitarni koncert za oboljele od bolesti štitnjače, u povodu 55. godišnjice rada Udruge. U sklopu koncerta nastupit će četiri pjevačke dive – Radojka Šverko, Martina Tomčić i sestre Ivana i Marija Husar u pratnji Zagrebačke filharmonije, pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog. Koncert će u petak početi u 19,30 sati.

PRELOG – Srednja škola Prelog u petak, 19. listopada 2018. godine, drugu godinu za redom obilježava Svjetski dan kuhara, a ujedno je održana prigodna svečanost povodom dobivene Erasmus+ povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju. Svečanosti su prisustvovali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec, uz nazočnost ravnatelja Srednje škole Prelog Tomislava Gregura.

VARAŽDIN – Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine u listopadu s ciljem zahvale za sve plodove, radosti, uspjehe i darove tijekom godine. Bit će tako i u Varaždinskoj županiji, gdje će sutra prijepodne na županijskoj smotri učenici osnovnih i srednjih škola predstaviti tradicijska jela svojega kraja, od različitih vrsta kruha i drugih pekarskih proizvoda, pa sve do kolača i namaza. Županijska smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje održat će se na Franjevačkom trgu u Varaždinu, a bit će otvorena u subotu,  20.listopada u 10,15 sati.

KOPRIVNICA – Učenici trećih razreda Osnovne škole Drnje i područnih škola Hlebine, Torčec, Sigetec i Peteranec s učiteljicama su posjetili sjedište Koprivničko-križevačke županije, gdje ih je dočekala pročelnica za obrazovanje Ana Mušlek i predstavila im osnovne podatke o Koprivničko-križevačkoj županiji, teritorijalni ustroj, zanimljivosti i prirodne ljepote. U razgovoru s pročelnicom Mušlek učenici su pokazali zavidno znanje u poznavanju Županije, a zatim im je pokazan turistički film „Podravina i Prigorje na dlanu“.

RADOBOJ – Bogat program povodom Dana Općine Radoboj te Dana Osnovne škole Side Košutić Radoboj u tijeku je od proteklog vikenda. U petak, 19. listopada 2018. godine programom u školi od 16,00 sati bit će obilježeno 185 godina školstva u Radoboju, a središnja svečanost proslave Dana općine bit će u subotu, 20. listopada 2018. godine. Druženje će se održati u Radobojskom trnacu i prostoru muzeja Radboa gdje sve počinje Radobojskim doručkom od 11,00 sati te predstavom za djecu „Gdje li raste zdrava hrana, usred polja ili stana“, a bit će tu i animacijski park za djecu. U 16,00 sati na rasporedu je dramska predstava „Hudi beteg“, a organiziran je i nastup mažoretkinja te bogat glazbeni program. Program završava u nedjelju, 21. listopada tradicionalnim maratonom od 11,00 sati  i Vnučekovim popevkama od 17,30 sati.

ZAPREŠIĆ – Tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije, uz Dan grada Zaprešića, bit će održan ove subote, 20. listopada u tamošnjoj crkvi svetog Ivana Krstitelja. Zagrebačka filharmonija nastupit će pod ravnanjem dirigenta Stjepana Vugera, uz nastup baritona Ljubomira Puškarića. Koncert počinje u 20,00 sati, a ulaz je besplatan.

loading