Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.11.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Radni sastanak temeljem regionalne suradnje župana sjevernih županija RH, održan je  danas, 19. studenog 2018. godine, u Maloj vijećnici Međimurske županije. Matija Posavec, župan Međimurske županije kao domaćin održao je radni sastanak sa kolegama županima iz pet sjevernih županija – Damirom Bajsom, županom Bjelovarsko-bilogorske županije, Radimirom Čačićem, županom Varaždinske županije, Darkom Korenom, županom Koprivničko-križevačke županije, Željkom Kolarom, županom Krapinsko-zagorske županije, te sa Stjepanom Kožićem, županom Zagrebačke županije. U dijelu sastanka razgovarali su o pripremama za projekt Kajkavci u Lisinskom 2019. , koji će se održati 3. ožujka 2019. godine, istaknuo je Drago Gradečak direktor organizatora Radija Kaj.

 ZAGREB – Zagrebački Advent nalazi se na desetom mjestu na popisu  od 15 najboljih adventskih sajmova u Europi prema preporuci Daily Mail-a. Najviše se ističe po bogatoj ponudi hrane, spoju modernog i tradicionalnog te dobroj atmosferi, te se nalazi uz poznata adventska središta s belgijskim Bruggeom, austrijskom Viennom,  francuskim, engleskim i drugima . Inače, ove godine zagrebački Advent ima i nove lokacije poput prolaza Sestara Baković, Stare Tkalče i Zoološkog vrta.

KRAPINA – Press konferenciju na temu „Strateške investicije aktualne Vlade u javnu i komunalnu infrastrukturu na području Krapinsko-zagorske županije“, danas, 19. studenog 2018. godine, u Krapini je održala Županijska organizacija HDZ-a. Prema riječima zastupnika u Hrvatskom saboru, predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Žarka Tušeka u mandatu aktualne Vlade, Krapinsko-zagorska županija jedno je od najvećih gradilišta u Republici Hrvatskoj te se realiziraju ili će se najskorije realizirati po svim resorima projekti vrijedni gotovo dvije milijarde kuna. Samo se s pozicije Hrvatskih cesta trenutno ili realiziraju ili su u fazi očekivanja natječaja u 2019. godini, investicije vrijedne oko 400 milijuna kuna. Svojim tijekom idu i radovi na rekonstrukciji pruge Zaprešić – Zabok, vrijedni 530 milijuna kuna, a potpisan je i 598 milijuna kuna vrijedan ugovor aglomeracije Zabok i Zlatar, a uskoro se očekuje isto za aglomeraciju Krapina – rekao je Tušek. Vlada će za klizišta izdvojiti 150 milijuna kuna, operativnim planom Hrvatskih voda definiran je trogodišnji investicijski ciklus vrijedan 150 milijuna kuna, a raspisivanje natječaja za prvih 50 milijuna kuna, očekuje se početkom 2019., istaknuo je Tušek. Na press konferenciji su govorili i načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša te načelnik Konjščine Mirko Krznar, koji su iznimno zadovoljni ulaganjem u cestogradnju na području svojih općina.

ZAGREB – Kako bi se kod djece probudio poduzetnički duh te ih se potaknulo na poduzetničko promišljanje, ali i upoznalo ih s osnovnim frazama u poduzetništvu, danas je u Zagrebačkom inovacijskom centru na Velesajmu predstavljena slikovnica „Ja sam mali poduzetnik“ koja na zabavan i slikovit način najmlađima objašnjava kako poduzetništvo funkcionira. Slikovnica je namijenjena djeci vrtićke dobi te učenicima prvog i drugog razreda osnovnih škola. „Želimo hrvatsku djecu naučiti da je jedan od važnijih karijernih izbora svakako poduzetništvo. Gotov smo tri desetljeća u tržišnoj ekonomiji, a mi našu djecu još uvijek ne odgajamo kako se ponašati u toj istoj ekonomiji dok razvijene zemlje zapadnog kapitalizma, primjerice, djecu vrtićke dobi uče kako pokrenuti vlastitu tvrtku“, rekla je Sanela Dropulić, autorica poduzetničke slikovnice. „Ja sam mali poduzetnik“ je prva slikovnica u jugoistočnoj Europi koja uči o poduzetništvu i u cijelosti je besplatna.

ZAGREB – Konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva predstaviti doček Nove godine u Sarajevu, odnosno Trodnevni novogodišnji program pod sloganom Sarajevo – novogodišnji centar regije i doček Nove godine predstavaljen je ovog ponedjeljka, 19. studenog 2018. godine na konferenciji za novinare održanoj u palači Dverce u Zagrebu . Zadnje dvije godine Sarajveo bilježi dobre turističke rezultate posjeta za vrijeme Nove godine, a na ovaj način odlučili smo program predstaviti regionalno odnosno i u prijateljskog gradu Zagrebu isaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Program baš kao i prijateljstvo ova dva grada podržao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VARAŽDIN – Bivšu vojarnu u Optujskoj ulici Varaždinu u kojoj su u tijeku završni radovi, posjetili su danas, 19. studenog 2018. godine državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković.    U bivšoj vojarni Ivan V. Drašković odvijaju se završni građevinski radovi kako bi sve bilo spremno za prihvat i povratak 600 vojnika koji sada rade u Našicama, a od čega je oko 200 njih iz Varaždina i okolice. – Pume se vraćaju u Varaždin za mjesec dana – naglasio je prilikom obilaska  saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak koji je u društvu državnog tajnika Jakopa i general bojnika Jurkovića obišao vojarnu.    Povratak Puma u Varaždin obilježit će se svečanim koncertom 19. i posebnom svečanošću na sam dan povratka 20. prosinca.

KRAPINA – Grad Krapina raspisao je natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija za tekuću školsku godinu. Ukupno se dodjeljuje 10 učeničkih stipendija u iznosu od 350 kuna mjesečno i 15 studentskih stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno. Pravo na stipendije mogu ostvariti učenici trogodišnjih strukovnih programa te redovni studenti sveučilišnih i stručnih studija. Kriteriji na temelju kojih će se izvršiti bodovanje kandidata su uspjeh u školovanju, materijalne prilike, socijalne prilike, deficitarna zanimanja, uspjeh na natjecanjima te kategorizirani vrhunski sportaši. Sve ostale informacije i obrasci mogu se naći na službenoj web stranici Grada Krapine.

KOPRIVNICA – Smotra zimske službe Grada Koprivnice održana je jutros, 19. studenoga 2018. godine, prigodno uz prve pahulje snijega u Podravini. Rad zimske službe trajat će do 15. travnja naredne godine prema Programu kojim su predviđene mjere i postupci potrebni za omogućavanje prohodnosti cesta i sigurnog prometovanja u zimskim uvjetima. Koprivnička zimska služba je spremna za predstojeće nevolje s padalinama, a ni ove se godine neće čekati propisanih 15 centimetara na kolniku, kaže Ksenija Kancelak iz Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac i naglašava kako se ne čiste biciklističke staze. Nabavljeno je oko 850 tona soli i 300 tona sipine za što je procijenjeno kako će to biti dovoljno za područje Koprivnice, ističe zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i podsjeća kako zimska služba brine o 250 kilometara nerazvrstanih cesta te 100 kilometara pješačko-biciklističkih staza. Još je jednom istaknuto prilikom današnje smotre, kako građani moraju čistiti ispred svojih kolnih ulaza te ne ostavljati svoja vozila na kolnicima i kolnim prilazima kako bi strojevi mogli prolaziti i kvalitetno čistiti.

ZAGREB – U Osnovnoj školi Vukomerec završeni su radovi uređenja sportskih terena i postavljanja novog sigurnosnog sustava i to gotovo dva mjeseca nakon pucnjave u neposrednoj blizini škole. Školu je zajedno s gradonačelnikom Milanom Bandićem obišao i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, koji je napomenuo da je Grad Zagreb isplatio odštetu roditeljima čiji su automobili oštećeni u pucnjavi. Riječ je o iznosu od oko 46 tisuća kuna. Iako se život u Vukomercu vratio u normalu, učenike i djelatnike škole policija će čuvati do daljnjega.

ZAGREB – Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i ove godine obilježava Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti, 21. studenog. Zaklada Hrvatska kuća disanja provest će javnozdravstvenu akciju „Otkrij rano“ na Trgu Petra Preradovića ove srijede, 21. studenog od 10,00 do 13,00 sati, rekao je član Upravnog vijeća Zaklade Marko Jakopović. I Poliklinika za bolesti dišnog sustava u Prilazu baruna Filipovića 11, organizira od srijede do petka,  21. 22. i 23 studenog, za pušače i bivše pušače, građane Zagreba, starije od 35 godina Dane otvorenih vrata Poliklinike kada će građani moći obaviti besplatan preventivni pulmološki pregled od 10,00 – 17,00 sati.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno je 450 tisuća kuna za Školsku shemu u ovoj školskoj godini kojom se osiguravaju besplatni obroci svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Obroci voća i povrća osigurani su za 7.823 učenika dok će obroke mlijeka i mliječnih proizvoda dobivati 1.986 učenika.

VARAŽDIN – Blagi pad broja nezaposlenih bilježi varaždinska područna služba zavoda za zapošljavanje. Krajem prošlog mjeseca u Varaždinskoj je županiji tako bilo 2869 nezaposlenih. U odnosu na mjesec dana ranije to je smanjenje za 0,1 posto, no krajem listopada protekle godine u evidenciji zavoda bilo je gotovo 900 radnika više bez posla.  Inače prolog su mjeseca poslodavci  tražili 1.018 radnika. Najviše slobodnih radnih mjesta i dalje je u prerađivačkoj industriji, a nakon toga u obrazovanju te u zdravstvu.

ZAGREB – Cikloturizam je u Hrvatskoj najintenzivniji rastući turistički proizvod i bilježi se rast po godišnjoj stopi od 15 do 20 %. Zagrebačka županija je to prepoznala pa je dosad donijela Operativni program razvoja cikloturizma, pri kraju je izrada prometnog elaborata postavljanja cikloturističke signalizacije, izrađena je mobilna aplikacija ‘ZG bike’. Zagrebačka županija prva je u RH sve biciklističke rute objedinila na jednom mjestu, u mobilnoj platformi Vision One“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije  Ružica Rašperić.

loading