Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.11.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Konferencija pod nazivom „Industrija 4.0 – prilika i/ili izazov“ na temu digitalizacije poslovanja održana je danas, 19. studenog 2019. godine, u Varaždinu. Tema konferencije bila je četvrta industrijska revolucija, a cilj industrije 4.0 su pametna poduzeća, tvornice i pogoni koji su prilagodljivi i učinkovito integriraju sve svoje dionike u jedinstvenom, bržem i usklađenijem, a posljedično efikasnijem procesu. Naime, kroz uvođenje digitalizacije pozicija hrvatskog gospodarstva unutar Europske unije, trebala bi se uvelike promijeniti, a to je prilika koju treba iskoristiti, mišljenja je predsjednica HUP-a Gordana Deranja. Digitalizacija nije samo kupnja računala već promjena cijelog sustava rada pri čemu nije presudno raspoloženje poslodavaca već čitav niz drugih faktora poput kvalitetne radne snage, implementaciju cjeloživotnog učenja i veću fleksibilnost Zakona o radu, kaže Deranja. U radu konferencije sudjelovao je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ne samo digitalna transformacija već kompletno digitalno gospodarstvo bit će predmet javne rasprave s ciljem izrade kvalitetnog Nacionalnog plana, a na temelju kojeg će se nastaviti s konkretnim ulaganjima od 250 milijuna u gospodarstvo usmjereno ka programima industrije 4.0, najavio je danas u Varaždinu ministar Horvat. Inače, današnja konferencija je okupila više od 150 uzvanika, poslodavaca i institucija iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

ZAGREB – Pod temom „Radnik uvijek vrijedi više“ započeo je 6. redovni Sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata koji je u Zagrebu okupio više od 120 sindikalnih predstavnika iz cijele Hrvatske. Osim o rezimea rada u proteklih četiri godine te biranja novog vodstva, na Saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata bit će govora o budućnosti radnika u digitalnom i sve više automatiziranom svijetu i poslovnom okruženju. Kako je istaknuo predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever država bi trebala jače regulirati utjecaj tehnologije na radna mjesta. – Ne bi se smjelo događati da oni koji uvode nove tehnologije na tome još više zarađuju a pritom otpuštaju radnike nego da to usporedno znači skraćivanje radnog vremena uz zadržavanje ili povećavanje plaća zbog ekstra zarade. Jednako tako država bi trebala posegnuti u tu zaradu kroz poreze ili doprinose iz čega bi se trebala financirati javna dobra – rekao je Sever. Podršku sindikatima u njihovim sadašnjim i budućim naporima u borbi za radnička prava pružila je predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović koja je naglasila da je ljudski kapital jedna od najvrjednijih stvari koju Hrvatska ima. – Taj kapital Hrvatska mora sačuvati i unaprijediti kako kroz zakonodavstvo, poreznu i monetarnu odnosno kreditnu politiku tako i kroz sve druge politike – kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

ZAGREB – S ciljem motiviranja predstavnika regionalne i državne vlasti za sudjelovanje u Međunarodnom maršu živih, hodu od Auschwitza do Birkenaua u znak sjećanja na žrtve holokausta, veleposlanik države Izrael u Republici Hrvatskoj, Ilan Mor te direktor projekta Međunarodni marš živih, Aharon Tamir održali su sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom, Milanom Bandićem. Na sastanku je uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta Yom Hashoah hodom od tri kilometra između koncentracijskih logora Auschwitz i Birkenaua, koji se obilježava svake godine 21. travnja, bilo riječi i davanju počasti Branku Lustigu, nedavno preminulom višestrukom oskarovcu koji je preživio strahote Auschwitz. Kako je istaknula savjetnica zagrebačkog gradonačelnika, Nataša Jovičić, Grad Zagreb aktivno će se uključiti u projekt Međunarodni marš živih od iduće godine. – Ovaj projekt je iznimno važan i za edukaciju i za civilizacijsku Europu. To je jedan uljudbeni čin koji želimo slijediti – naglasila je Jovičić.

ZAGREB – Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo objavio je do 31. prosinca javni poziv na temelju Pravilnika o dodjeli oznake „Plavi ceker“. Radi se o regionalnoj oznaci tradicijskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, namijenjena je označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na području Republike Hrvatske čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevana i očekivana od strane potrošača. Ciljano tržište je Grad Zagreb. Proizvodi ne samo da moraju biti proizvedeni na području Republike Hrvatske već i proizvedeni od sirovina koje su podrijetlom iz Republike Hrvatske.

ZAGREB – Zagrebačka županija prijavila je 100 milijuna kuna vrijedan projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“ za sufinanciranje iz EU fondova. Time se očekuje da će se 30 milijuna kuna povući iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, dok će Zagrebačka županija osigurati preostalih 20 milijuna kuna. Regionalni centar obrazovanja organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije srednjih škola koje bi se dogradile i opremile. Zagrebačka županija je za izradu projektno-tehničke dokumentacije za prijavu projekta izdvojila gotovo milijun kuna.

KOPRIVNICA – Završen je projekt „Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Koprivničko-križevačkoj županiji“ kojim je javnost upozorena na štetnost prekomjerne upotrebe antibiotika u liječenju. Nakon što je projekt proveden u Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici, u ovoj je fazi bio usmjeren na liječnike primarne zdravstvene medicine, kaže jedna od autorica projekta Darija Kuruc Poje, koje se željelo dodatno educirati o štetnosti antibiotika i pružiti im potpora prilikom takvih odluka. U sklopu projekta održana su predavanja u ispostavama Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, a kampanju je pratio i promotivni letak o štetnosti antibiotika. Projekt je financijski podržala Koprivničko-križevačka županija, a zamjenik župana Ratimir Ljubić ističe kako je ključna poruka kampanje da je nekontrolirano i bespotrebno korištenje antibiotika štetno za zdravlje. Kako je danas, u utorak, 19. studenoga 2019. godine, najavljeno, priprema se i nastavak ovog projekta a sve s ciljem edukacije i liječnika i stanovnika da se korištenju antibiotika treba pristupiti racionalno i s oprezom.

ZAGREB – Prilikom svečanog obilježavanja 140. obljetnica osnutka Klinike za psihijatriju Vrapče otvoren je obnovljeni Centar za dnevno bolničko liječenje, te je Zavod za forenzičku psihijatriju imenovan imenom Vlade Jukića, preminulog dugogodišnjeg ravnatelja KP Vrapče. Radi se o zgradi koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na listu zaštićenih kulturnih dobara, a punih 140 godina u nenarušenom afirmativnom, uzlaznom kontinuitetu, prilagođena je svojim korisnicima i na ponos Grada Zagreba.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je milijun kuna te uputila javni poziv gradovima i općinama za prijavu projekata za financiranje izrade nove katastarske izmjere. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenoga. Cilj sufinanciranja ovakvih projekata je poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja na cijelom području Zagrebačke županije. Za projekte jedinica lokalne samouprave I., II., III. I IV. stupnja razvijenosti Zagrebačka županija može izdvojiti do 100% iznosa vrijednosti projekta, za gradove i općine V. i VI. stupnja razvijenosti maksimalni iznos sufinanciranja iznosi do 80% ukupne vrijednosti, dok one najrazvijenije koje se nalaze VII. i VIII. skupini razvijenosti mogu ostvariti maksimalnu potporu do 60% iznosa.

BJELOVAR – U sklopu provedbe kreditne linije „Bjelovarski poduzetnik“ koja je prvi puta provedena 2007. godine, Grad Bjelovara je do listopada ove godine poduzetnicima sufinancirao 7,8 milijuna kuna kamata. U tom razdoblju banke su poduzetnicima odobrile 123 kredita u vrijednosti oko 140 milijuna kuna.

RASINJA – Otvorena je rekonstruirana dionica lokalne ceste između naselja Belanovo Selo-Ivančec u Općini Rasinja, a cestu je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Vrijednost radova na ovoj dionici iznosila je 680 tisuća kuna i obnovljen je dotrajao kolnik. Župan Koren naglasio je kako će obnovljena cesta biti od velikog značaja za mještane naselja te kako je zadatak Županijske uprave da u suradnji s lokalnim jedinicama osigura što bolje prometne uvjete za stanovnike Koprivničko-križevačke županije.

KRAPINA – U gradu Krapini je proveden postupak javne nabave za izgradnju četiri nova dječja igrališta, u Žutnici, Zagori, Tkalcima 1 i Tkalcima 2 te rekonstrukciju postojećeg igrališta na Trškom Vrhu, koje je u izuzetno lošem stanju. Vrijednost radova je oko 2,5 milijuna kuna, a igralište Tkalci 1 bit će sufinancirano sredstvima odobrenim preko natječaja LAG – a Zeleni bregi, u iznosu 148 tisuća kuna. Želja nam je da se u zimskim mjesecima napravi iskop i zemljani radovi, a na proljeće iduće godine završi asfaltiranje, postavi urbana oprema, zaštitne ograde iza golova, dječje sprave i sve predviđeno projektom – pojasnio je gradonačelnik Zoran Gregurović.

MURSKO SREDIŠĆE – Skela Mursko Središće – Fusek je jedan od atraktivnijih turističkih proizvoda, koju godišnje koristi preko 2000 turista i posjetitelja, organizirane grupe učenika, ali i lokalno stanovništvo. Grad Mursko Središće svake godine u skladu sa proračunskim sredstvima ulaže u njenu obnovu, a s projektom „Održavanje ostale opreme i uređaja na plovilu, opremanje plovila sa ciljem zaštite i sigurnosti posade i putnika na plovilu – skela „Mursko Središće – Fusek“ i skela „Križovec“ natjecao se za sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Gradu Mursko Središće odobrena su bespovratna financijska sredstava u iznosu od 40 tisuća kuna za uređenje skele u Murskom Središću i Križovcu.

loading