Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.12.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U odnosu na prvo čitanje, proračun Grada Zagreba za 2017. godinu, uvećan je za 207 milijuna kuna te će tako iznositi ukupno 7 milijardi i 500 milijuna kuna, istaknuo je danas na uobičajenoj konferenciji za novinare, ususret sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić. Kako se moglo čuti od ukupno 14 amandmana, dio ih je prihvaćen te tako postao sastavni dio proračuna, a među njima i 2 amandmana kluba zastupnika HDZ-HSLS-HSP AS-BUZ, naglasio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Od bitnijih projekata koji će biti financirani iz proračuna, sljedeće godine ići će se u realizaciju projekta sljemenske žičare, rotora na Remetincu, otkup zemljišta za nastavak projekta produžetka Branimirove ulice, obnovu gradskih pročelja i dr.

ČAKOVEC- Prijem za predstavnike gospodarskog, kulturnog, političkog i vjerskog života Grada Čakovca upriličio je u ponedjeljak 19. prosinca 2016. godine u Muzeju Međimurja Čakovec gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Romanom Bogdanom. Tom prigodom, Kovač se osvrnuo na godinu koja je na izmaku, izrazivši zadovoljstvo postignutim. Kao najvažniji projekt istaknuo je projekt Aglomeracije Čakovec, u sklopu kojeg je u sva naselja uveden sustav odvodnje te nakon kojeg su obnovljene i prometnice u čakovečkim naseljima. Kovač je uputio svim prisutnima božićnu čestitku i zaželio puno uspjeha u Novoj godini, u kojoj se nada da će se krenuti s realizacijom tri najvažnija projekta- izgradnjom Centra za odgoj i obrazovanje, izgradnjom sportske dvorane u Kuršancu i natkrivanjem Gradske tržnice u Čakovcu.

VARAŽDIN – Tradicionalno blagdansko druženje novinara s dužnosnicima Varaždinske županije, održano je danas u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu. Predstavnike medijskih kuća primili su zamjenici župana Alen Kišić i Alan Košić , te predsjednica županijske skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić. Osim zahvale predstavnicima sredstava javnog priopćavanja na sjajnoj suradnji tijekom 2016. godine, županijski su dužnosnici izrazili uvjerenje kako će brojni županijski projekti planirani u 2017. godini biti popraćeni na jednako kvalitetan način.

ZAGREB – Nacionalne turističke nagrade i priznanja „Suncokret ruralnog turizma“ dodijeljene su danas, četvrtu godinu za redom najboljim seoskim domaćinstvima, projektima i tvrtkama koje su se istaknule u poticanju rasta i razvoja ove grane turizma. Između ostalih Suncokretom ruralnog turizma u kategoriji gastronomije nagrađeni su organizatori Dana rudarske greblice koji se održavaju u Samoboru, a u Zagrebačku županiju stigla je i srebrna povelja u kategoriji poduzetnik. U kategoriji ruralni turistički projekt zlatnom poveljom nagrađena je TZ Bjelovarsko bilogorskr županije za projekt upoznajte i istražite bjelovarsko bilogorski kraj na konju. Posebna priznanja za revitalizaciju starih zanata pripalo je Tematskom parku stari zanati iz Međimurske županije, a priznanje za prezentaciju hrvatske etno baštine dobila je Hrvatska kuća – Materina priča iz Zagreba.

ZAGREB – Danas je predstavljena i u rad puštena aplikacija WEB GIS koja na jednom mjestu donosi prikaz 20 poduzetničkih zona Zagrebačke županije. Cilj aplikacije je omogućiti poduzetnicima da na jednostavan način dobiju  osnovne podatke o poduzetničkim zonama u Zagrebačkoj županiji. Aplikacija donosi pregled poduzetničkih zona u području Dugog Sela, Ivanić Grada, Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje, Svetog Ivana Zeline, Velike Gorice, Vrbovca i Zaprešića te općina Bedenica, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Jakovlje, Križ, Luka, Marija Gorica, Pisarovina, Rakovac i Rugvica. Aplikaciju, koja je besplatno dostupna i može se preuzeti na stranicama županije, izradili su županijski Zavod za prostorno uređenje u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom.

KOPRIVNICA – Na sjednici Gospodarskog vijeća danas su svečano uručeni ugovori o stipendiranju novim stipendistima Zaklade Županijske gospodarske komore Koprivnica. Stipendija iznosi 1.500 kuna mjesečno, isplaćuje se do završetka školovanja, a danas je ugovore dobilo pet studenata; dvije studentice medicine, dva studenta strojarstva te jedna studentica građevinarstva. Deseti je već ovo natječaj Zaklade; do sada je dodijeljeno 44 stipendija te osam novčanih pomoći učenicima i studentima iznimno lošeg ekonomsko-socijalnog statusa. Osnivački zaklade su podravsko-prigorske tvrtke, a rad pomažu i gradovi te Koprivničko-križevačka županija. Osnovni kriteriji za dodjelu stipendija su izvrsnost, deficitarnost zanimanja te socijalno-imovinski status.

ZAGREB – Skijalište Sljeme od sutra je otvoreno za građanstvo, a s prvim danom skijaške sezone, Grad Zagreb svim Zagrepčanima daruje besplatno noćno skijanje od 19,00 do 22,00 sata. Osim noćnog skijanja utorkom i četvrtkom Crveni će spust i žičara Trosjedežnica biti otvoreni za rekreativne skijaše svaki dan od 9,00 do 16,00 sati, dok su ostale staze u procesu zasnježivanja. Uz to, kako je istaknuo rukovoditelj Skijališta Sljeme Igor Žiljak, održavanje utrke svjetskog prvenstva Snježne kraljice nije upitno, a na Crvenom je spustu trenutno 60-70 cm snijega. Utrke su na rasporedu 3. i 5. siječnja iduće godine.

GORNJI LADUČ – U prigodi božićnih blagdana Dom za nezbrinutu djecu Laduč, koji pruža socijalne usluge djeci u dobi od 6 do 18 godina, koji su bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posjetio je zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević. Dom trenutno skrbi o 31 djetetu kojima su uručeni simbolični poklon paketi u vrijednosti od 200 kn.

ZAGREB – Novih 20 nadzornih kamera postavlja se ovih dana na području grada Zagreba, a uz postojećih 118 na raznim lokacijama u gradu, uskoro će ih biti ukupno 354. Vozače u prekršaju kamere detektiraju  automatski i to tako da zabilježe svaki automobil koji na cesti zastane dulje od nekoliko minuta. Do vozača dolazi se zumiranjem registarskih oznaka, a vlasniku se šalje opis prekršaja i fotografija s nalogom za plaćanje kazne. Uz prometne redare kamere su umrežene i s policijom u Petrinjskoj, gdje se mogu analizirati slučajevi prometnih nesreća, krađa ili razbojstava. Ured za upravljanje u hitnim situacijama također ima pristup snimkama. Među prvima kamera je postavljena u Ulici kneza Mislava, a bit će i  na Savici, u Savskoj, ali i na području Avenije Marina Držića.

ZAGREB – WEB GIS aplikaciju s prikazom 20 perspektivnih poduzetničkih zona Zagrebačke županije na prostornim planovima  danas će u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu predstaviti Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije i tvrtkom GDi Gisdata. Riječ je o poduzetničkim zonama na području gradova Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić te općina Bedenica, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Jakovlje, Križ, Luka, Marija Gorica, Pisarovina, Rakovec i Rugvica.WEB GIS aplikacija omogućit će prikaz poduzetničkih zona na prostornim planovima u realnom okružju sa vidljivim prometnim čvorovima, pristupnim cestama, obližnjim naseljima i drugim postojećim ili planiranim sadržajima koji ih okružuju.

ZAGREB – Radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem danas će u Zagrebu održati Župan Međimurske županije Matija Posavec. S njim će razgovarati o kapitalnim investicijama u Međimurju, a koje nisu dobile financijsku podršku u državnom proračunu za iduću godinu.

ZAGREB – Tradicionalni, jedanaesti po redu, božićni koncert „Želim život“ i ove godine, u ponedjeljak, 19. prosinca 2016., na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu organizira Zaklada Ana Rukavina. Koncert se održava u sjećanje na deset godina od Aninog preranog odlaska te kao zahvala svima koji su se tijekom ovih deset godina na bilo koji način uključili i pomogli rad Zaklade.

KRIŽEVCI – Nacionalna i međunarodna suradnja, provedba raznih projekata financiranih sredstvima Europskih fondova, sustavno ulaganje u ljudske potencijale i organizacija okruglih stolova i radionica samo su neke od aktivnosti koje su Udruga osoba s invaliditetom Križevci svrstale u jednu od najproduktivnijih u gradu podno Kalnika, izviješteno je na redovnoj godišnjoj Skupštini Udruge. Uz svakodnevno pružanje pomoći svim potrebitim članovima te senzibiliziranje javnosti o potrebama osoba s invaliditetom, jedna od najuspješnijih aktivnosti jest osnivanje socijalnog poduzeća Hedona, čija je osnovna djelatnost proizvodnja čokolade i čokoladnih pralina. Kako bi se zaista osigurala stvarna ravnopravnost osoba s invaliditetom u društvu, grad Križevci, istaknuo je na skupštini zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, nastoji ulaganjem u razne segmente društva, izgradnjom prilaza i poticanjem obrazovanja spriječiti njihovu marginalizaciju i ovisnost o drugima.

loading