Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.12.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Četvrtu po redu konferenciju „Hrvatska kakvu trebamo“ organizirao je Večernji list danas, 19.prosinca 2017. godine, u Zagrebu. Ovaj put vodeći hrvatski stručnjaci dali su presjek stanja i moguća rješenja vezana uz energetiku. Na početku prisutnima su se obratili izaslanik predsjednika Vlade Ivo Milatić te glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, dok je konferenciju otvorila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović istaknuvši, kako je za razvoj hrvatske energetike bitno da slijedi europsku politiku koja zagovara sigurnost, konkurentnost i održivost.  – Hrvatska se tome treba prilagoditi i donijeti nove dokumente – istaknula je predsjednica Grabar Kitarović i dodala da se zakonska regulativa mora promijeniti sljedeće godine te da je jedan od najvažnijih projekata u tom području izgradnja LNG terminala na Krku. U sklopu konferencije održane su i dvije panel diskusije na temu ” Hrvatska energetska politika danas i sutra” i “Energija i geostrategija-Hrvatska između istoka i zapada”

VARAŽDIN- Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i Gradska organizacija HDZ-a Varaždin, organizirale su u utorak 19. prosinca u Varaždinu već tradicionalno božićno druženje. Brojne okupljene članove stranke, koalicijske partnere i druge goste, pozdravili su predsjednik varaždinske gradske organizacije HDZ-a i predsjednik gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan, predsjednik Županijske organizacije stranke i saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik županijske skupštine Alen Runac te saborski zastupnik Josip Križanić, te su, osvrnuvši se sa zadovoljstvom na godinu koja je na izmaku, najavili brojne projekte koji predstoje, kao i dodatno jačanje stranke u 2018. godini.

ZLATAR – U Varaždinskoj ulici u Zlataru svečano je danas, 19. prosinca 2017. godine, otvoren novi Trgocentar. Radi se o 111. poslovnici ove renomirane zabočke tvrtke, a ujedno i o drugom supermarketu koji je napravljen kao “greenfield investicija”. U svega šest mjeseci, vlasnik je otkupio zemljište i infrastrukturu izgradio iz temelja. Poslovnica Trgocentra, veličine 500 metara četvornih prodajnog prostora, nalazi se u zgradi koja se prostire na površini većoj od 1600 metara četvornih te je ondje otvoren i Agro Centar te još jedna trgovina pa se može reći kako se zapravo radi o jednom malom trgovačkom centru. Na investiciji, koja je rezultirala otvorenjem 15 novih radnih mjesta direktoru Darku Bratkoviću zahvalila je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, koja je zajedno s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom otvorila poslovnicu. Prilikom otvorenja, Dječjem vrtiću i jaslicama “Uzdanica” uručen je poklon bon Trgocentra u vrijednosti 10 tisuća kuna za uređenje dječjeg igrališta.

ČAKOVEC – Druženje s predstavnicima medija povodom božićno – novogodišnjih blagdana, upriličili su danas u Čakovcu čelnici Međimurske županije predvođeni županom Matijom Posavcem. Bila je to prilika za  rezime rezultata i aktivnosti provedenih u 2017. godini, ali i da se čelnici Međimurske županije zahvale medijskim kućama na kvalitetnoj suradnji i praćenju brojnih manifestacija.

ZAGREB – Na prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a, HSLS-a, HSU-a i BM 365 stranka rada i solidarnosti po hitnom postupku na dnevni red sjednice Skupštine Zagrebačke županije uvršetno je osam točaka dnevnog reda, među kojima se traži razrješenje sadašnjeg predsjednika Skupštine SDP-ovog Mihaela Zmajlovića te izbor novog. Naime, donedavna oproba HDZ s partnerima sada uz troje nezavinsih vijećnika ima većinu, odnosno 26 od ukupno 51 vijećnika županijske Skupštine. Nakon toga na zahtjeve Klubova stranka, SDP i HSS , BM 365 te HDZ, zaredale su stanke, zbog novonastale situacije, da bi nakon tri i pol sata sjednica bila prekinuta i zakazana nova za 27. prosinac.

KOPRIVNICA – Tradicionalno u posljednjim danima prosinca, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima ugostio je novinare koji prate rad Gradske uprave kako bi u ležernoj atmosferi porazgovarali o godini na izmaku ali i planovima za narednu godinu. Druženje s novinarima bila je prilika da predsjednica Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac Maja Hleb zahvali na suradnji, a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić kaže kako u svim događanjima i situacijama koje se odvijaju u životu Grada, i novinari i čelnici Gradske uprave održavaju jednu profesionalnu, a potom i prijateljsku razinu, što nije uvijek jednostavno. Druženje s novinarima održano je u koprivničkom gradskom parku u okruženju Koprivničke bajke.

ZAGREB – Grad Zagreb, u suradnji sa Socijalnim vijećem, organizira prezentaciju Socijalne slike za 2016. godinu danas u prostoru Tribine grada na Kaptolu. Socijalna slika Grada Zagreba izrađuje se već sedamnaestu godinu zaredom u cilju praćenja socijalnih indikatora i pokazatelja kvalitete života građana grada Zagreba. Socijalne slike izrađuje Centar za razvoj neprofitnih organizacija i Socijalno vijeće Grada Zagreba, uz koordinaciju Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Socijalne slike svake godine prezentiraju se stručnoj i široj javnosti, što izaziva veliki interes te ukazuje na potrebu dijaloga između državnog i civilnog sektora kao i među različitim resorima koji čine područje socijalne politike.

ZAGREB – Dodjela nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ u sedam kategorija održava se ovog utorka, 19. prosinca 2017. godine, u Zagrebu. U projekt Suncokret ruralnog turizma uključeni su poduzetnici, obrtnici, OPG-i, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske kao i jedinice područne i lokalne samouprave te turističke zajednice. Ove je godine prijavljeno je ukupno 130 projekata i subjekata iz 18 županija. Uz čestitke,  nagrađenima se kao izaslanik predsjednika Vlade RH, obratio ministar turizma Gari Cappelli istaknuvši, kako se i u ruralnom turizmu potvrđuje da je “čovjek ključ turizma”.  – S preko 100 milijuna noćenja približavamo se cilju, da turistima pružimo mogućnost aktivnog odmora tijekom cijele godine – rekao je ministar Cappelli. Na dodjeli nagrada su, uz brojne gradonačelnike i načelnike, bili i državni tajnik u MInistarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak,  potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher te državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević. Osim nagrada u više kategorija, za životno djelo nagrađeni su Eduard  Kušen i Stjepan Cukor.

ZABOK – Veliku zlatnu plaketu, u povodu treće obljetnice uspješnog djelovanja, Veteranskoj bolnici u Zaboku dodijelila je  Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. u suradnji s drugim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Dodjeljujući ovo priznanje, branitelji još jednom žele zahvaliti ovoj bolnici na skrbi za one koji su bili prvi kad je trebalo, ali i potaknuti druge sredine na još veću i  kvalitetnu skrb za ljude  koji su stvorili samostalnu, neovisnu i slobodnu hrvatsku državu. Branitelji su ove godine, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja,  dodijelili zlatno  priznanje i čuvenoj svjetski poznatoj glazbenoj skupini – The Dire Straits Experience  za čuvenu  pjesmu – „Brothers in Arms“.

VARAŽDIN – Besplatne radionice programiranja za učenice i učenike osnovnih škola s područja grada Varaždina od  prosinca ove do travnja iduće godine zajedno organiziraju Fakultet organizacije i informatike, Pučko otvoreno učilište Varaždin i udruga Mladi informatičari Strahoninca. U prostorima prostorijama Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu provodi se radionica „Moj prvi program“ za učenike 3. i 4. razreda, te „Micro:bit radionica” za učenike petih i šestih razreda osnovnih škola. Voditelji radionica su članovi udruge Mladi informatičari Strahoninca – diplomanti Fakulteta organizacije i informatike i vrhunski stručnjaci u području programiranja.

KRIŽEVCI – Srednja gospodarska škola Križevci dobila je 465 tisuća bespovratnih kuha za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja na natječaju Ministarstva poljoprivrede. Ministarstvo je za ovu namjenu potpisalo ugovore s poljoprivrednim školama vrijedne ukupno 13 milijuna kuna. Križevačka škola sredstva će koristiti za opremanje svojih prostora te prostora za praktikum i nabavku ostale opreme za rad.

 

loading