Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.12.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA/MARTINIŠĆE – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je danas, 19. prosinca 2018. godine Krapinsko-zagorsku županiju te se upoznala sa projektima i investicijama u obrazovanje. Svoj posjet započela je u Krapini gdje je sa županom Željkom Kolarom, između ostalog razgovarala i o Centru kompetencija u Zaboku, Znanstveno edukacijskom centru, ali i o financiranju Veleučilišta u Krapini iz državnog proračuna. – Posebno mi je drago vidjeti primjer županije koja prepoznaje i stavlja obrazovanje u prvi plan – istaknula je ministrica Divjak. Ministrica je svoj posjet upotpunila i obilaskom područne škole u Martinišću kod Zaboka gdje su je dočekali razigrani mališani, te vidjela kako se u praksi provode projekti vezani za školstvo u županiji. – Imamo projekata vrijednih oko 100 milijuna kuna vezanih za obrazovanje, a to zaista potvrđuje da smo Županija-prijatelj djece – istaknuo je župan Kolar. Ministrica Divjak se danas sastala i sa županovim zamjenicima Jasnom Petek i Anđelkom Ferekom Jambrekom, predsjednicom županijske skupštine Vlastom Hubicki, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurevićem, načelnikom Kumrovca Robertom Šplajtom, dekanom Veleučilišta Krapina Nenadom Sikiricom i ostalima. Osim škole u Martinišću, ministrica je posjetila i Osnovnu školu Matije Gupca u Gornjoj Stubici koja je u eksperimentalnom programu „Škola za život“.

ZAGREB – Bogat program u sklopu Adventa u Zagrebu obišao je i gradonačelnik Milan Bandić. Prošetao je tunelom Grič, a zajedno s direktoricom Turističke zajednice Grada Zagreba Martinom Bienenfeld degustirao je delicije brojnih adventskih kućica na Štrosmajerovom šetalištu, Gornjem gradu te kod Klovićevih dvora. „Nismo uzalud tri puta zaredom dobili nagradu za najbolji Advent u Europi. Sretan sam i ponosan zbog toga“, zaključio je gradonačelnik Bandić. Inače, u prva tri tjedna koliko Advent u Zagrebu traje, u Turističkoj zajednici Grada Zagreba zabilježili su 7 posto više dolazaka i 11 posto više noćenja, nego u istom razdoblju prošle godine.

ZAGREB – U povodu božićnih blagdana, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić posjetila je u srijedu, 19. prosinca 2018. godine Dom za starije osobe Maksimir i 400-tinjak korisnika darivala prigodnim poklonima. „Svake godine u ovo doba imamo prigodni božićni domjenak, a s dobivenim poklonima još je veselije“, istaknula je ravnateljica Doma Jasminka Dlesk Božić.U sklopu domjenka korisnici Doma priredili su glazbeni program s božićnim pjesmama.

ZAGREB – U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u srijedu, 19. prosinca održan je božićni susret kardinala Josipa Bozanića s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova na području Zagrebačke nadbiskupije. Tom prilikom kardinal Josip Bozanić naglasio je da je važno graditi odgojni savez između odgojno-obrazovnih institucija i roditelja kako bi djeca i mladi stasali u dobro odgojene i obrazovane ljude, te pozvao ravnatelje da čuvaju hrvatski kulturni identitet i religioznu baštinu. Na susretu na Kaptolu bio je i gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski ove godine, točnije 29. prosinca, slavi svoj dan. Izgradnja dvorane, prema projektu arhitekta Marijana Haberlea započela je 1961. godine, a dovršena je te je započela s radom 1973. godine. Ta okrugla 45. obljetnica djelovanja koncertne dvorane Vatroslav Lisinski bit će obilježena koncertnim spektaklom pod nazivom Glazbe svijeta. U sklopu proslave 45. obljetnice koncertne dvoran bit će i obilježeno i 200. godina od rođenja skladatelja Vatroslava Lisinskog i to notnim izdanjem prve hrvatske opere Ljubav i zloba koja je praizvedbu imala 1846. godine.

VARAŽDIN – Nakon što je jučer župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima održao tradicionalni prijem za gospodarstvenike, predstavnike vjerskih zajednica, predstavnike nacionalnih manjina i ravnatelje škola te direktore javnih ustanova, danas, 19. prosinca 2018. godine je i prijem za predstavnike medija koji prate rad Varaždinske županije. Uloga, značaj, odgovornost i potreba moralnosti i profesionalnosti ljudi koji rade u medijima danas je više nego ikad važna za zdravlje društva, njegov uspjeh i rezultat koji ostvaruje, rekao je uz ostalo okupljenim medijskim djelatnicima varaždinski župan Radimir Čačić i zahvalio na visokoj razini profesionalnosti koja nedvojbeno u medijskim krugovima postoji u ovom dijelu Hrvatske. Nerijetko je važno istaknuti, osobito kad se sumiraju rezultati godine na izmaku, kao je Varaždinka županija po svim pokazateljima jedna je od najboljih i po realizaciji i ostvarivanju niza projekata financiranih iz EU fondova, s više od 700 milijuna kuna uloženih u školstvo i zdravstvo, a tu je i niz drugih izrazito pozitivnih gospodarskih pokazatelja, zaključio je župan Čačić.

LADUČ – 39 štićenika Dječjeg doma Laduč ove srijede, 19. prosinca 2018. godine  u prostorijama Doma u Šenkovcu posjetio je i povodom božićnih blagdana s prigodnim poklon paketima sa slatkišima darivao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Tom prigodom župan Kožić darovao je Domu ček u vrijednosti 50.000 kuna za nabavu automobila. Kako je rekla ravnateljica Dječjeg doma Zagreb, podružnice Laduč,  Jasna Ćurković Kelava s ovom hvalevrijednom donacijom prikupljeno je dovoljno sredstva kako bi se kupilo vozilo za stručni tim djelatnika koji obilaze i savjetuju obitelji u potrebi s područja županije.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica europskim će novcem graditi novi dječji vrtići u prigradskom naselju Starigrad, vrijedan 8,4 milijuna kuna. Još do kraja ovog tjedna bit će potpisan ugovor o sufinanciranju u Zagrebu, a Koprivnici je odobreno sufinanciranje u iznosu od 6,5 milijuna kuna. Novi dječji vrtić bit će površine od 560 metara četvornih, imat će tri odgojne skupine čime će se osigurati kapacitet za smještaj 66 djece. Dječji vrtić u Starigradu gradit će se između zgrade tamošnje područne škole i društvenog doma, a rok za završetak je 16 mjeseci od potpisivanja ugovora.

ČAKOVEC – Svečano otvorenje obnovljene školske sportske dvorane i zgrade Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, u koju je uloženo 6 milijuna kuna, održano je u srijedu, 19. prosinca 2018. godine. Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar  i župan Međimurske županije Matija Posavec.

ČAKOVEC – 39 milijuna kuna vrijedan ugovor uručio je danas, 19. prosinca 2018. godine, u prostorijama Međimurske županije županu Matiji Posavcu, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag  Štromar. Riječ je o ugovoru kojim će se adaptirati i energetski  obnoviti posljednje tri zgrade Županijske bolnice u Čakovcu, odnosno Paviljon 1, zgrada Opskrbno- servisnog centra i dijelom Paviljon 2 koji spaja sve tri zgrade, a što će donijeti uštede od oko 60% u potrošnji energenata, što je ušteda od oko 2 milijuna kuna na godišnjoj razini, rekao je župan Matija Posavec.

ZAGREB – Svečana dodjela nacionalnih godišnjih nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2018.“ najboljim turističkim seljačkim gospodarstvima, poduzetnicima, manifestacijama, gastronomiji, projektima te destinacijama u ruralnom turizmu održava se u srijedu, 19. prosinca u Zagrebu  s početkom u 18,00 sati.

loading