Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.-20.01.2019.

Posted in Vijesti

NOVI MAROF – Ugovori o dodjeli stipendija, sa studentima i njihovim roditeljima, potpisani su u subotu, 19. siječnja 2019. godine u maloj dvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu. Ukupno je 39 studenata, 11 po socijalnom i 28 po kriteriju deficitarnosti i nadarenosti, ostvarilo pravo na gradsku stipendiju kroz 10 mjeseci  u iznosima od 600 kuna, za one koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije i 800 kuna, za one na udaljenijim fakultetima. U proračunu je za stipendije osigurano 300.000 kuna, a od 56 predviđenih studentskih iskorišteno je za sada 39, pa će se s nešto ublaženim socijalnim kriterijem raspisati novi natječaj, najavio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, čestitajući studentima i njihovim roditeljima, zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Benjakom. Studentima će odjednom biti isplaćen iznos stipendije od listopada prošle godine.

ČAKOVEC – U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, ove subote 19. siječnja 2019. godine u Čakovcu na Trgu Republike obilježen je 12. Hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Uz brojne građane, akciju su kupnjom mimoza podržali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.

KLANJEC – Ovogodišnje Vincekovo, proslavili su danas, 19. siječnja 2019. godine u vinogradu, u Cesarskoj Vesi, članovi Društva vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina Antun Mihanović iz Klanjca. Blagoslovom na obroncima Cesarske gore započelo je obilježavanje blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, koji označava početak vinogradarske godine, a potom su članovi Društva, prijatelji i znatiželjnici vesela duha i u dobrom raspoloženju orezali i prvi trs, na njega tradicionalno objesiti najbolji domaći suhomesnati proizvod te zaželjeli da godina pred njima bude plodna i bogata kvalitetnim vinima. Na ovom događanju sudjelovali su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin, direktorica ureda Turističke zajednice područja Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar te sedamdesetak vinogradara sa ovog područja. Domaćini su se i ove godine pobrinuli za bogatu ponudu domaćih gastronomskih specijaliteta.

ĐURMANEC – Stranka rada i solidarnosti-Bandić Milan 365 užurbano radi na osnivanju novih podružnica u Krapinsko-zagorskoj županiji. Tako je u subotu, 19. siječnja 2019. godine u Đurmancu održana konstituirajuća sjednica, a pred dvadesetak novih članova predstavljeno je  djelovanje stranke. Sjednici su prisustvovali predsjednik stranke, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, saborska zastupnica Marija Puh te povjerenik Županijske organizacije, načelnik Radoboja Anđelko Topolovec. – Do sada stranka ima 10 općinskih i gradskih organizacija u županiji – istaknuo je Milan Bandić, dodajući da je ponosan biti u Zagorju sa radišnim ljudima i najavio do kraja idućeg tjedna osnivanje još 8 organizacija. Govora je bilo i o uspjelim projektima stranke vezanim za županiju poput Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina za koje je u državnom proračunu osigurano 4,1 milijun kuna, vračanje autobusne linije koja povezuje Krapinu i Zagreb, a od budućih projekata izdvojen je integrirani prijevoz na kojem se već radi te osnivanje Znanstveno – edukativnog abavnog centra u dvorcu Stubički Golubovec. Također, nakon Đurmanca, konstituirajuća sjednica održana je i u Petrovskom.

ZAGREB – Radionice pod nazivom RAZOTKRIVANJE održavaju se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla ove subote i nedjelje, 19. i 20. siječnja od 10,00 sati. Voditeljice radionice su Lea Vene i Ivana Čuljak.  Metodom pričanja priče na radionici će nastojati iščitati različite biografije, značenja i identitete odjevnih predmeta koje ga čine važnim i vrijednim čuvanja. Za sudjelovanje na radionici potrebno je donijeti jedan ili više odjevnih predmeta proizvedenih u bivšoj ili aktualnoj domaćoj tekstilnoj industriji. Ove radionice su dio projekta „Skrojene budućnosti“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, a njegova vrijednost je 547.246 kuna.

ZAGREB – Jedan od ponajboljih svjetskih orguljaša, Vincent Dubois, glavni orguljaš znamenite katedrale Notre- Dame,  u subotu,19. siječnja, gostuje u ciklusu Lisinski subotom. Radi se o jednom od ponajboljih svjetskih orguljaša koji je već tijekom studija doživio svjetsku slavu osvojivši mnoštvo nagrada te nastupivši u najuglednijim koncertnim prostorima. Na programu su i Bach, Mozart, Franck te Widor, dok će ovaj veliki umjetnik izvesti i vlastitu improvizaciju te tako zaokružiti večer jedinstvene i kompleksne orguljaške virtuoznosti.

ZAGREB – U povodu Dana mimoza na Cvjetnom trgu je u subotu, 19.siječnja održana javnozdravstvena akcija u sklopu koje su građani mogli kupiti mimoze, ali i saznati više informacija o prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Rak vrata maternice jedan je od najčešćih sijela zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena. Ipak, te brojke iz godine u godinu opadaju. „Prošle je godine zabilježeno 280 oboljelih što je za sto osoba manje u odnosu na 2008. godinu. To je velik uspjeh, alicilj nam je da broj oboljelih bude manji od 100, a recept je redovitodlazak ginekologu, odazivanje na besplatne preglede i cijepljenje za adolescente i adolescentice“, istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga. Dan mimoza održao se i ove godine u organizaciji Hrvatske lige protiv raka u suradnji s Gradom Zagrebom i Hrvatskim
zavodom za javno zdravstvo.

SVETI IVAN ZELINA – Proslava Vincekova u organizaciji Udruge vinara i vinogradara „Brina“, Grada Sveti Ivan Zelina i gradske Turističke zajednice održat će se u nedjelju, 20. siječnja na zelinskom bregu „Vrtače“ s početkom u 15,00 sati. U ime Zagrebačke županije događanju će prisustvovati pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

MURSKO SREDIŠĆE – Kako bi obilježili Dan sv. Vinka, Planinarsko društvo „Bundek“ iz Murskog Središća organizira 21. Vincekov pohod u nedjelju, 20. siječnja 2019. godine. Pohod je organiziran po pet međimurskih brega, dužina planirane rute je 14,5 kilometara, što bi trebalo prijeći za 4-5 sati laganog hodanja s mnogo stajanki i odmorišta. Start je, u 8,00 sati, u Toplicama Sv. Martin, zatim se obilazi Grkaveščak- Gradiščak- Kapelščak- Koncovčak- Balog-Bundek s dolaskom u Mursko Središće.

ZAGREB – Obilježavanje Dana mađarske kulture održano je u Mađarskom kulturnom društvu Ady Endre u subotu, 19. siječnja. U sklopu programa  otvorena je izložba fotografija „Skulpture Miklosa Melocca“. Događaj su obogatili Daniel Molnar na horni i Daniel Detoni na glasoviru izvodeći djela Bartoka i Beethovena. Organizatori su Mađarsko  kulturno društvo „Ady Endre“ i Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

NOVI MAROF – “KAJkavski vikend v Marofu” treću godinu za redom organizira tamošnje Pučko otvoreno učilište, želeći sačuvati ljepotu kajkavskog izričaja. Nakon izložbe”Dal’ se zmisliš starih cajti” i koncerta kajkavskih popevki, u subotu, 19. siječnja su izložene rukotvorine udruga koje njeguju tradicijske običaje i starinski kolači, a održan je i književni susret Josipa Kropeka te kazališna predstava “Advokatova žena” Dramske udruge Kaj iz Zaboka. U nedjelju, 20. siječnja, s početkom u 16,00 sati, održat će se kajkavski dječji recital na kojem će djeca i mladi izvesti svoje samostalne uratke. Sva događanja odvijaju se u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” Novi Marof.

ZAPREŠIĆ – Koncert kvarteta gitara Zorana Dukića, Petrita Cekua, Maroja Brčića i Tvrtka Sarića održan je u Vršilnici zaprešićkih Novih dvora u subotu, 19. siječnja.

ČAKOVEC – „V. Otvoreno prvenstvo Grada Čakovca“ u šahu, u organizaciji Šahovskog kluba Čakovec i Šahovskog kluba Stridon, održava se ovog vikenda, od 18. do 20. siječnja 2019. godine, u Zrinsko- Frankopanskoj ulici u Čakovcu. Natjecanje je međunarodnog karaktera. Prošle godine je nastupilo 180 šahista, pretežno mladih, iz pet država, dok se u ovoj manifestaciji očekuje još veći odaziv.

KOPRIVNICA – U sklopu projekta „Živjeti zdravo“, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Koprivnici je provedeno 19 aktivnosti „Volonteri u parku“ koje su uključivale sport, kretanje, učenje, čitanje, vježbanje i ostalo na zabavan i opušten način za sve dobne skupine. Aktivnosti su provodili koprivnički vrtići i obrti za čuvanje djece, osnovne i srednje škole, koprivnička Knjižnica „Fran Galović“ te sportski klubovi. Sudjelovalo je 959 djece i 303 odrasle osobe, a grad Koprivnica i u ovoj će godini nastaviti provoditi aktivnost „Volonteri u parku“ koja je osmišljena kako bi se pružila podrška usvajanju zdravih stilova života te očuvala životna okolina među djecom, mladima i odraslima u zajednici.

loading