Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.-20.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Javnozdravstvena akcija „To nisu samo ženske stvari“ na temu prevencije svih ginekoloških karcinoma i podrške bolesnicama bit će održana ove subote, 19. svibnja 2018. godine na Bundeku od 10,00 do 14,00 sati pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika te u organizaciji Udruge „Sve za nju“. Cilj  je podizanje svijesti u javnosti o važnosti tjelesne aktivnosti, prevencije ginekoloških karcinoma te važnosti pružanja sveobuhvatne skrbi o oboljelima. Na edukativnim štandovima posjetitelji će se moći informirati o radu Udruge, programima Centra za psihološku pomoć te uzeti edukativne materijale.Osim edukativnih sadržaja i prigodnog programa, središnja aktivnost su utrke u 2 kategorije: 800 m i 4 km, uz podršku Zagrebačkog atletskog saveza.

ZAGREB – Otvoreni dan Instituta, tradicionalno znanstveno – popularno događanje koje je do sada na Institutu Ruđer Bošković ugostilo više od 35 tisuća posjetitelja svih uzrasta, ove će se godine održati u subotu 19. svibnja 2018.  Od 10,00 do 17,00 sati uz besplatan ulaz na sve radionice i predavanja posjetitelji će moći sudjelovati u 14 znanstveno – popularnih predavanja za sve uzraste, na 16 tematskih punktova u različitim laboratorijima gdje će znanstvenici IRB-a izvoditi mnoštvo pokusa iz različitih znanstvenih područja i različite druge aktivnosti. Kako se ove godine obilježava i europska godina kulturne baštine tema ODI-ja je „BašTiNa znanosti“, a svi posjetitelji imat će priliku posjetiti i izložbu starih znanstvenih uređaja i pribora koje su znanstvenici IRB-a koristili od njegovog osnutka 1950. godine.

ZABOK – Više od 400 malih olimpijaca iz 13 vrtića Krapinsko-zagorske županije uz svoje odgajatelje, natjecali su se danas, 19. svibnja 2018. godine u pet disciplina  u sklopu 17. Olimpijskog festivala dječjih vrtića, kojeg organizira Športska zajednica Krapinsko – zagorske županije na prostoru sportskog terena Mladost u Zaboku. Mališani su se natjecali u skoku u dalj, sprintu na 50 metara, malom nogometu, štafeti i bacanju loptica, u svakoj disciplini 20 djevojčica i 20 dječaka. Njihov sportski duh, ali i prepoznatljivu dječju razigranost pratili su ponosni roditelji i rodbina s tribina, a podršku ovom događanju dali su i predsjednik županijske Športske zajednice Stjepan Fotivec, predsjednik županijskog nogometnog saveza Stjepan Merkaš, gradonačelnik Ivan Hanžek, dok je igre svečano otvorio župan Željko Kolar. – Ova olimpijada poklopila se s dobivanjem statusa „Županija-prijatelj djece“ koji je dobiven jučer, što jasno dokazuje da županija radi puno za dobrobit djece, a ova 17. olimpijada pokazuje da vodimo brigu o djeci i od vrtićke dobi – rekao je župan Kolar.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Javna ustanova Maksimir organiziraju Dan bioraznolikosti. U subotu, 19. svibnja 2018. godine od 11,00 do 17,00 sati u Parku Maksimir bit će održane brojne radionice, interaktivne igre i izložbe na otvorenom. Svoje aktivnosti predstavit će i svih osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode.  Uz edukativne ture, na štandu kampanje „Za ljepšu našu“ djeca će moći zaigrati igre u kojima će naučiti kako smanjiti nastanak otpada i kako odvajati otpad te kako od svakodnevnog otpada napraviti korisne predmete.

ZAGREB – Otvoreno prvenstvo grada Zagreba u kajaku i kanuu na mirnim vodama i 17. međunarodna memorijalna utrka Matija Ljubek održat će se na regatnoj stazi  zagrebačkog Jaruna 19. i 20. svibnja 2018. U subotu natjecanje počinje u 10,00 sati, a sudjelovanje su potvrdili natjecatelji iz Mađarske, Češka, Srbija, BIH, Austrija i Slovenija. Osim Regate i Međunarodne memorijalne utrke,  bit će organizirana i utrka u Dragon boat čamcima na kojoj će nastupiti poznati lađari iz Bjelovara, pobjednici maratona lađa iz 2016. godine te ujedno i prva kontinentalna ekipa koja je bila pobjednik maratona lađa, te brojni drugi lađari i veslački klubovi. U nedjelju, 20. svibnja, s početkom u 10,00 sati održat će se drugi po redu Zagreb Open Water Festival – maraton za kajak-kanu i veslanje na dasci. Nakon maratona će uslijediti SUPer Surfers Challenge, atraktivna utrka veslanja na dasci za profesionalce i amatere.

ZAGREB- Kao i ranijih godina zagrebačku biciklijadu s Trga bana Jelačića ove subote, 19. svibnja biciklirajući je predvodio zagrebački gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Nakon vožnje duge oko 21 kilometar, bicikliste u Prepuštovcu očekuje bogat kulturno-sportski program, uz razna natjecanja i mnoštvo delicija do kasnih večernjih sati.
Uz to podsjećamo da je izložba „Kronika uspjeha, povijest bicikla u Zagrebu“ otvorena u Tunelu Grič. Postavljena je u sklopu manifestacije Žbicanj, koja nudi lepezu sportskih i edukativnih aktivnosti za djecu i odrasle, a mogu se razgledati fotografije s poznatih biciklističkih utrka, dokumente prvih biciklističkih klubova, medalje, diplome i druge predmete koji svjedoče o povijesti bicikla i biciklizma u Zagrebu s kraja 19. do sredine 20. stoljeća. Izložbu je organizirao Grad Zagreb, zajedno s Hrvatskim športskim muzejom, a bit će otvorena do kraja mjeseca svibnja – mjeseca vožnje biciklom.

ZAGREB – Yoga u parku, Mini luftanje, besplatan popravak plišanih igračaka, ciklorama, mala škola ribolova i street art samo su neki od sadržaja dvodnevnog festivala LUFTANJE kojeg organizira Udruga 100 koraka od Save ovog vikenda, 19. i 20. svibnja 2018. godine na obali Savice. Uz bogatu ponudu razbibrige i laganih sportskih aktivnosti, najmlađe očekuje turnir u starim igrama te šaroliki izbor besplatnih sadržaja i edukativnih radionica, a šetalište prema nasipu pretvorit će se u mali ulični sajam rukotvorina i secondhand robe. Održat će se i amaterski turnir u boćanju, kao i prezentacije zagrebačkih sportskih klubova, uz bogat zabavno-glazbeni program.

ZAGREB – Međunarodni izbor Automaritea Miss Alpe Adria International  bit će održan ove subote, 19. svibnja u Zagrebu u popularnom Rebuy Stars cabarett u Supernova Buzinu uz medijsko pokroviteljstvo Radija Kaj i Z1. Uz brojne sponzore, generalne sponzore i pokrovitelje te glavne pokrovitelje birat će se MISS Alpe Adria  među 21 kandidatkinjom, a u glazbenom će dijelu nastupiti poznati glazbenici Zdenka Kovačićek, Minea, Dajen, Sandi Cenov i Jacques Houdek. Program počinje u 21,30 sati.

ZAPREŠIĆ – Ovog vikenda, od 18. do 20. svibnja,  Zaprešić je domaćin izložbe cvijeća Zagrebačke županije. Kvalitetne ljetnice i trajnice županijskih proizvođača cvijeća spremne su uljepšati vaš dom, terasu ili balkon. Izložba se održava na zaprešićkom Trgu Ivana Pavla II. I ove godine posjetitelji će moći razgledati  bogatu ponudu  raznog ukrasnog i začinskog bilja za balkone i vrtove, a izložba je i prodajnog karaktera.  Cilj je izložbe predstavljanje proizvoda županijskih proizvođača cvijeća, udruženih u Udrugu „Maćuhica“.

IVANIĆ GRAD – Peti Festival igračaka održat će se 19. i 20. svibnja 2018. godine u Sportskom parku Zelenjak u Ivanić Gradu. Cilj je Festivala, koji će okupiti 50-tak izlagača, podsjetiti roditelje na važnost igranja s djecom. Organizatori festivala u tu su svrhu priredili su  pet različitih radionica pod nazivom “Mala škola za veliku igru“ na kojima će pedagozi stručno usmjeriti roditelja kako da se igraju sa svojom djecom. Kroz dva dana djeca i odrasli će moći uživati u carstvu igračaka, raznim natjecanjima, kazališnim i mađioničarskim predstavama, filmskim projekcijama dječje tematike, zabavnim i edukativnim radionicama te igraonicama.

ZAPREŠIĆ – Tradicionalni koncert “Banu u čast” u povodu obilježavanja godišnjice smrti bana Josipa Jelačića, ove nedjelje, 20. svibnja 2018. godine održat će zaprešićki KUD “Ban Josip Jelačić”. Koncert će biti održan u Crkvi Marije Kraljice apostola od 20,00 sati.

VARAŽDIN – U Varaždinu će ove subote, 19. svibnja 2018. godine, biti obilježen Dan nacionalnih manjina. Predstavnike veleposlanstva, vijeća  albanske, bošnjačke, makedonske, slovenske, srpske i ukrajinske nacionalne manjine u prijepodnevnim satima primit će varaždinski domaćini, nakon čega će se na Franjevačkom trgu nacionalne manjine predstaviti prigodnim  programom.

ČAKOVEC Lions klub Zrinski Čakovec te Udruga za autizam Pogled u suradnji s Leo klubom Čakovec organiziraju još jednu ovogodišnju humanitarnu akciju pod nazivom „Pogled na golf“. Radi se o natjecanju u mini golfu u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani građani i rekreativci, a koje će se održati ove subote, 19. svibnja 2018. godine, od 10,00 sati na golf igralištu kod Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu. Sva prikupljena sredstva donirat će se nedelišćanskoj udruzi Pogled, za nabavku didaktičkih pomagala te za opremanje manjeg dječjeg igrališta prilagođenog potrebama članova Udruge.

KOPRIVNICA – Koprivnička knjižnica „Fran Galović“ organizira treću proljetnu tržnicu knjiga ove subote, 19. svibnja 2018. godine od 9,00 do 13,00 sati. Također, održat će se i pričaonica za bebe i malu djecu do tri godine „Smirena djeca – vježbe opuštanja za djecu“. Proljetna tržnica u Koprivnici održat će se u gradskom parku (u slučaju lošeg vremena u knjižnici) u tri termina: od 9,30, 10,30 i 11,30 sati.

 

loading