Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.-20. 08.2017

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Na poziv župana Varaždinske županije Radimira Čačića, u subotu 19. kolovoza 2017. godine su u Varaždinu boravili bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i bivša premijerka Jadranka Kosor. U društvu župana Čačića i njegove posebne savjetnice Natalije Martinčević, oni su prošetali gradom i razgledali štandove izlagača na Špancirfestu. Inače, Špancirfest što je započeo jučer, u Varaždinu će trajati do 27. kolovoza.

MARIJA BISTRICA – Jubilarno 15. hodočašće s konjskim zapregama u Mariju Bistricu, upriličeno je ove nedjelje 20. kolovoza 2017. godine. Bogata je to tradicija koja organiziranjem hodočašća u Svetište Majke Božje Bistričke nastavlja sa povijesnim prikazom prijevoza „romara“ sa željezničke stanice Zlatar Bistrica. Hodočašće je organizirala Županijska udruga uzgajivača konja Krapina, uz podršku Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatskog hladnokrvnjaka i konja posavca. Prije su konji služili za rad, a danas ih se najviše koristi upravo za manifestacije, izjavio je predsjednik udruge Mirko Majsec te dodaje kako mu je drago što su se opet ljudi ponovno okupili u velikom broju bez obzira na očekivanu kišu. U povorci je sudjelovao i izaslanik predsjednika vlade Žarko Tušek koji je naglasio kako vlada poštuje udruge koje sa ljubavlju i entuzijazmom brinu o konjima te ulažu vrijeme u nešto što danas više nije profitabilno. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zahvalio je svim sudionicima te se nadovezao kako je vozočašće  zapravo praznik za koji se priprema cijele godine. Da ova manifestacija ima međunarodni karakter, potvrđuju sudionici iz raznih krajeva Hrvatske te Slovenije, Austrije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Hodočasnike je iz Zlatar Bistrice ispratio zlatarbistrički načelnik Žarko Miholić, a u Mariji Bistrici ih je dočekao načelnik općine Josip Milički.

ZLATAR BISTRICA – Deset godina postojanja obilježio je ove nedjelje 20. kolovoza 2017. godine Aeroklub Bistrica. Ova udruga svojim upornim radom nastoji promicati i popularizirati aeronautičke djelatnosti, ali i razvitak tehničke osvještenosti građana te sudjeluje u organizaciji brojnih smotri, natjecanja i radionica. Zadovoljan s onim što su postigli do sada je predsjednik Aerokluba Vladimir Škrlec, ali i žalostan kako je rekao, što nema više mladih koji bi pokazali zanimanje za avijaciju i modelarstvo. Da Aeroklub Bistrica puno znači za općinu potvrdio je načelnik Žarko Miholić, dodajući da ga on kao načelnik sa svojim suradnicima ali i mještanima sto posto podržava.  Na obilježavanju je bio i župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar. U budućnosti, Aeroklub Bistrica ima svoju priču – istaknuo je župan te izjavio da su ovakvi klubovi bitni za Krapinsko-zagorsku županiju jer nude gostima i turistima dodatni sadržaj. Aeroklub Bistrica ima 20 aktivnih članova.

ZABOK – Dvadeset i peta Smotra kuburaša Krapinsko-zagorske županije,u organizaciji Kuburaškog društva ‘Grof Kulmer’ iz Zaboka, održava se ove subote, 19. kolovoza 2017. godine pokraj Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. Očekuje se nastup 35 kuburaških društva iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije. Posjetitelji će moći vidjeti preko sto kuburaša u različitim odorama, a nakon smotre pripremljen je i glazbeno-zabavni program.

ZAGREB – Novakova ulica u samom centu Zagreba uskoro bi mogla postati jednosmjerna. U tijeku su radovi na II. fazi rekonstrukcije ulice, a plan je uz sve potrebne suglasnosti izraditi cjeloviti projekt koji bi doveo u red promet kako u kretanju tako i u mirovanju u ovom dijelu grada. Dok se čekaju potrebite suglasnosti (vijeća gradske četvrti, mjesnog odbora i stanar) Novakova će biti zona smirenog prometa odnosno kako je rekao zamjenik pročelniak gradskog ureda za izgradnju grada, Alan Ordulj maksimalna brzina kretanja će biti 5 km/h. Ako se ovaj pilot projekt – koji će zaživjeti u najkraćem mogućem roku pokaže dobrim, slično će se učiniti i u drugim ulicama u samom centru grada.

ZAGREB – U subotu, 19. kolovoza, u promet je puštena novoobnovljena Ilica na dionici od Selske ceste do Ulice Črnomerec. Kako je rekao voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić radilo se na sanaciji kolničke konstrukcije u dužini 575 metara. U isto vrijeme započeli su radovi na sanaciji kolnika Ulice Črnomerec, na dionici od Ilice do Krčelićeve ulice, u dužini od 500 metara. Za vrijeme radova promet se odvija po privremeno postavljenoj regulaciji odnosno obilazni pravac je; – Ilica – Sv. Duh – Bijenik – – Mikulići – Gorenci – Kustošijanska – Ilica i obratno. Radovi će biti gotovi u ponedjeljak 21. kolovoza.

BELEC – Manifestaciju „KUD Belec i prijatelji“ i ove je godine organiziralo
Kulturno umjetničko društvo Belec. Riječ je o trodnevnom događanju, na sportskom igralištu OŠ Belec, odnosno danima zabave, folklora i tradicijske kulture. U petak, 18. kolovoza 2017. godine manifestacija je bila u znaku proslave 40 godina sastava Dečki z bregov. U subotu, 19. kolovoza 2017. godine održana je Noć pod lampašima – prva večer izvornog hrvatskog folklora. Nedjelja, 20. kolovoza 2017. godine bila je u znaku završnice projekta „Hajd’ u kolo dječice“ te je održana olimpijada tradicijskih igara, nastup dječjih folklornih skupina te Tamburaškog sastava KUD-a Belec. Kulturni dio manifestacije podržali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Krapinsko-zagorska županija i Grad Zlatar, a okupljene su pozdravili zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

JESENJE – Tradicionalno, 15. podizanje klopoca upriličeno je ove subote, 19. kolovoza 2017. godine, u Jesenju. U davna vremena klopotec je štitio vinograde od ptica, a danas je to lijepa tradicija, koja iz godine u godinu u vinogradarskom predjelu Jesenja, Straži, okuplja brojne mještane, rekao je predsjednik Udruge vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina Sv. Martin Franjo Cvrtila. Kumstvo nad klopocem ove je godine prihvatio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, kojeg je, kako je rekao, današnje događanje u Jesenju, vratilo u djetinjstvo. – Ovo je dio naše tradicije koju trebamo čuvati te stoga hvala članovima svih naših udruga koje se svojski trude očuvati naš kulturni identitet i naslijeđe – ističe župan Kolar.

KRIŽEVCI – Udruga Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci održala je godišnju i izbornu skupštinu na kojoj je za novog predsjednika izabran Božidar Štubelj, dok je za zamjenicu predsjednika izabrana Katica Vojta. Skupštini je prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar.  Osim izbora novog vodstva, podneseno je i Izvješće o radu u kojem su predstavljene brojne provedene aktivnosti, kao i podaci o broju umirovljenika u Križevcima, kojih je krajem prošle godine bilo oko 5 tisuća.

ČAKOVEC U znak sjećanja na velikana međimurskog trčanja, Stjepana Koraja, ove će se nedjelje, 20. kolovoza 2017. godine, održati memorijalna utrka u Međimurju. Okupljanje i start bit će u Malom Mihaljevcu, a trkači će moći trčati na dvije staze, jednoj u duljini od dvanaest kilometara te kraćoj od pet kilometara.

loading