Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 19.-20.10.2019.

Posted in Vijesti

RADOBOJ – Sadržajnim programima u tjedan dana Općina Radoboj slavi svoj Dan, a središnja svečanost održana je danas, 20. listopada 2019. godine,  na sam Dan Općine na prostoru ispred perjanica razvoja ove zagorske općine; Muzeja Radboa, Centra za prirodu Zagorje i novoizgrađene Hiže vinove loze. Iza nas je uspješna godina, u kojoj je realiziran niz važnih projekata, koji će bitno doprinijeti boljitku života u ovom kraju, istaknuo je načelnik Anđelko Topolovec posebno ponosan što je zahvaljujući velikom trudu i angažmanu zaposlenika Općine izvorni proračun od 5 milijuna kuna, sredstvima dobivenim na raznim natječajima povećan na čak 12 milijuna. Da je Radoboj jedna od najaktivnijih općina u Krapinsko-zagorskoj županiji po pitanju realizacije značajnih projekata istaknuli su brojni gosti, među kojima i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica županijske Skupštine Vlasta Hubicki, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Mario Antonić te pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, saborski zastupnici Marija Puh, Žarko Tušek i Veljko Kajtazi te potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić. Proslava Dana Općine Radoboj završava sportskim događanjima, uz otvorenje novouređenog nogometnog igrališta s umjetnom travom.

DONJA VIŠNJICA – Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i  predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave Robert Dukarić, u nazočnosti državnog tajnika i Višnjičanca generala Zdravka Jakopa te brojnih mještana, položili su u subotu, 19. listopada 2019. godine, povelju o izgradnji vrtića u temelje Dječjeg vrtića u Donjoj Višnjici. Riječ je u investiciji vrijednoj 3,98 milijuna kuna koja će, zajedno s vanjskim uređenjem prostora i opremanjem vrtića u konačnici iznositi i do 4,5 milijuna kuna koju Grad Lepoglava financira iz vlastitog proračuna. Završetak izgradnje vrtića planiran je do svibnja 2020. godine dok će vrtić, kapaciteta 50- ero djece, u funkciji biti od naredne školske godine. Inače, Grad Lepoglava jedini je grad u Hrvatskoj u kojem se trenutno grade čak dva vrtića.

ZAGREB – Manifestacija „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba„ održana je ovog vikenda, 19. i 20. listopada u staklenom paviljonu na Trgu bana Jelačića. Na ovoj već tradicionalnoj manifestaciji koja bilježi 17. godina postojanja proizvode predstavilo se više od 100 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača meda, suhomesnatih proizvoda te kruha i kolača s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. „Oni su ti koji su cijele godine bez obzira na vremenske prilike na svojim gospodarstvima kako bi nam ponudili proizvode koji ili već jesu ili bi trebali biti na stolovima diljem Europske unije“, rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije. Kupujući zdrave, domaće proizvode čuvamo zdravlje, ali i pomažemo malim proizvođačima, naglasio je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. „Ova manifestacija još je jedna potvrda partnerskog odnosa Grada i Zagrebačke županije. Zahvaljujem svim izlagačima i pozivam sve da posjete sajam, jer nigdje nije bolje, a jeftinije“, kazao je gradonačelnik Bandić. Sajam na „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba„ traje danas i sutra od 8:00 do 18:00 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan

RADOBOJ – Proslava Dana Općine Radoboj u samoj je završnici. U subotu, 19. listopada 2019. godine, prigodnom svečanošću obilježena je 40 obljetnica KUD-a Zagorec Radoboj, a zajednička proslava njihova 40. rođendana te 10. obljetnice Radobojskih mažoretkinja, na novouređenom radobojskom nogometnom igralištu okupila je, uz domaćine i mažoret timove iz Desinića, Krapine, Viškova te Češće, kao i pet puhačkih orkestara koji su pratili njihove nastupe i to iz Krapine, Kumrovca, Petrovskog, Špičkovine te Rogaške Slatine. Svečanosti je, kao visoki pokrovitelj, prisustvovao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je kao kum, voditeljici mažoretkinja Dragici Pospiš, uručio zastavu Radobojskih mažoretkinja u znak priznanja za osobito djelovanje. Dan Općine Radoboj, je u nedjelju, 20. listopada, kada će prigodno druženje biti održano na prostoru ispred Muzeja Radboa, Centra za prirodu Zagorje te novoizgrađene Hiže vinove loze.

ZAGREB – Svjetski dan oživljavanja obilježen je na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu u subotu, 19. listopada. Europsko vijeće za reanimatologiju od 2013. godine obilježava Europski dan oživljavanja. Taj je dan prošle godine prerastao u globalnu javnozdravstvenu akciju. U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon toga mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika što je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći.  Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora građane je podučilo osnovama oživljavanja uz uporabu automatskih vanjskih defibrilatora.

ZAGREB – OFF ciklus Zagrebačke filharmonije  uvijek donosi nešto novo i zanimljivo, a nova sezona te omiljene serije koncerata  počela je u petak, 18. listopada u KD Vatroslava Lisinskog, uz zvuke operete i mjuzikla, nastupom solista Sandre Bagarić i Đanija Stipaničeva, Vlatke Burić Dujmović i Dražena Bratulića. Uz veliki orkestar Zagrebačke filharmonije pod vodstvom maestra Krešimira Batinića, posjetitelji su  uživali u izvedbama popularnih brojeva iz opereta i mjuzikla od Grofice Marice, Kneginje čardaša, Vesele udovice, Šišmiša i Male Floramye, sve do Byrona, Dunda Maroja i nezaobilazne Jalte, Jalte.

VARAŽDIN – Svoju  XXVI. koncertnu sezonu  2019./2020. Varaždinski komorni orkestar svečano je otvorio u nedjelju, 20. listopada  u Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Sopranistica Ivana Lazar i maestro Sreten Krstić izveli su djela W. A. Mozarta, V.Lisinkog i J. Brahmsa.

KRAPINA – Izložba slika klanječke akademske slikarice  Maje Vukina Bogović, pod nazivom “Između dva svijeta“, otvorena je u Galeriji grada Krapine do 15. studenog. Maja Vukina Bogović od 2000. godine je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, od 2015. članica Likovne udruge Oton Iveković i od 2017. predsjednica likovne udruge CityArtStudio. Umjetnica je do sad imala već niz samostalnih izložbi,  između ostalog s istom je izložbom gostovala i u The Gallery Steiner u Beču.

VELIKO TROJSTVO – Festival „Bilogoro, u srcu te nosim“, peti po redu, održan je u nedjelju, 20. listopada u Školsko-športskoj dvorani u Velikom Trojstvu. U sklopu programa izvedene su 22 odabrane skladbe, a za posjetitelje iz Bjelovara organiziran je i besplatan prijevoz.

ZAGREB – Cjelodnevni zabavno-edukativni događaj „Zajedno za rijetke” na Zrinjevcu u subotu, 19. listopada organizirao je Hrvatski savez za rijetke bolesti. Cilj ovakvog događanja okupljanje je relevantnih dionika, uključujući i medije, kako bi šira javnost dobila sliku o svakodnevnom životu i potrebama oboljelih od rijetkih bolesti.

PRELOG –  Festival meda, u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga i Udruge pčelara Nektar, na Trgu Slobode u Prelogu održan je ove subote, 19. listopada.  Izlagači su predstavili svoj med od bagrema, lipe, livadni med i šumski med. Festival je okupiti veliki broj pčelara te privukao brojne ljubitelje ove slasne i zdrave namirnice.

KOPRIVNICA – Potvrđena je biciklistička ruta Amazon of Europe Bike dužine 1.600 kilometara, podijeljenih na 26 etapa koja se prostire od austrijskog Murecka do Sombora u Srbiji s obje strane rijeke Mure, Drave i Dunava kroz pet europskih država. Dio je to projekta Amazon of Europe Bike Trail u kojem je Koprivničko-križevačka županija jedan od partnera. Projektom se unaprjeđuje suradnja regija pet država, razvija se aktivni biciklizam u rekreativne svrhe, ujedno se i širi turistička ponuda te štiti priroda na međunarodnoj razini.

loading