Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 2.5.2016.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – U povodu 14. hodočašća sportaša grada Zagreba u Mariju Bistricu, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, i u društvu povjerenika Odjela za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije Marijana Spehnjaka, te rektora Svetišta u Mariji Bistrici mons. Zlatka Korena, primio je u palači Dverce predstavnike zagrebačkih sportskih klubova. Tradicionalno, hodočašće će se održati danas, 2. svibnja 2016. godine, a Grad Zagreb će, kao i prethodnih godina, organizirati prijevoz za sportaše. – Hvala gradonačelniku što nas svake godine podupire, kako bi što više sportaša, pogotovo oni koji su na početku svoje karijere, moglo doći u Mariju Bistricu, rekao je mons. Zlatko Koren. Program hodočašća koji organizira Odjel za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije, započinje Križnim putom u 17,00 sati, nastavlja se svetom Misom u 18,00 sati, a za kraj je predviđeno zajedničko druženje.

ZAGREB – Tjedan dana duže no što je prvotno planirano, trajali su radovi na Marohnićevoj ulici. Prva faza radova odvijala se na Slavonskoj aveniji nakon urušavanja asfalta na samom raskrižju, a nakon toga nastavila se sanacija Marohnićeve na dionici prema potoku Kuniščak. Radovi su završeni tijekom subote, a ulica je u promet puštena jučer ujutro. Radovi su obuhvatili sanaciju kolektora u ukupnoj dužini od oko 60 metara, nakon čega je uslijedilo asfaltiranje i uređenje same prometnice. Otvaranje “rupe” na Slavonskoj te posebnu prometnu regulaciju Zagrebačke ceste iskoristili su za asfaltiranje prometnica koje su bile predviđene na ljeto, u Programu redovnog održavanja, a u ukupnoj vrijednosti od tri milijuna i 200 tisuća kuna.

ZAPREŠIĆ – Prva e- punionica za brzo punjenje električnih vozila otvorena je danas u Zaprešiću  u Ulici Baltazara Adama  Krčelića. Ovime je Zaprešić uvršten na kartu europskih zelenih gradova te će se uskoro za potrebe Grada nabaviti i dva električna vozila, najavio je gradonačelnik Željko Turk. Gradnju i puštanje u rad punionice vrijedne gotovo 140 tisuća kuna zajednički su sufinancirali Zagrebačka županija sa 54 tisuće, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 30 tisuća i Grad Zaprešić sa 54 tisuće kuna. Nakon Zeline i Zaprešića, e- punionice  bit će otvorene u svim gradovima na području Zagrebačke županije, koja time potvrđuje naziv zelenog prstena grada Zagreba, naglasio je župan Stjepan Kožić. Nakon otvorenja punionice organizirana je i vožnja hibridnim autobusom na relaciji komunalni centar- okretište u Šibicama- komunalni centar, jer će upravo takav autobus voziti Zaprešićem do 13. svibnja.

IMG_6051

IMG_6053

Image-1

IMG_6052

KRAPINA – Devet novih svjetski poznatih lokaliteta od ove godine nosi prestižnu Oznaku europske baštine. Među njima je i Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem Hušnjakovo u Krapini, kojem je Oznaka dodijeljena na svečanosti sredinom travnja u Bruxellesu. Inače, ovu je vrijednu oznaku u protekle dvije godine primilo 20 destinacija, a konferencija za novinare povodom svečanog otkrivanja Oznake Europske baštine na zgradi Muzeja krapinskih neandertalaca održana je danas. Krapinski muzealci ističu kako im je ovo priznanje za uspješnih šest godina poslovanja, razdoblje u kojem je Muzej primio 20 vrijednih nagrada te ga je razgledalo 600 tisuća posjetitelja. Čestitke povodom dobivanja Oznake europske baštine uputio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ističući kako je sada vrijeme da se krene dalje, te novim sadržajima, poput neandertalskog parka, nadogradi uspješan muzejski koncept.

KOPRIVNICA – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Koprivničko-križevačke županije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na koprivničkom groblju kod središnjeg križa odala je počast braniteljima poginulim u vojno- redarstvenoj operaciji Bljesak i  poginulim redarstvenicima u Borovom Selu 1991. godine. U operaciji Bljesak u manje od 32 sata hrvatske postrojbe oslobodile su 500 četvornih kilometara okupiranog zapadno-slavonskog područja te je uspostavljen nadzor nad autocestom i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Delegaciju veterana činili su članovi Udruge koji su i sami bili aktivni sudionici te zapovjednici slavne oslobodilačke operacije Bljesak.

ČAKOVEC – Ovogodišnji Dani Međimurske županije, u okviru kojih je obilježen i Spomendan na pogibiju Zrinskog i Frankopana, završili su sinoć. U okviru manifestacije u proteklih deset dana održano je više od 80 događanja diljem cijele županije, u čiju su organizaciju bile uključeni međimurski gradovi, općine, udruge, klubovi, KUD-ovi, obrazovne i kulturne institucije, kao i pojedinci. Da je program obilježavanja zadovoljio afinitete većine žitelja potvrđuje i velik broj posjetitelja na događanjima kojima se ove godine slavio 30. travnja- Dan Međimurske županije i 5. Spomendan na Zrinskog i Frankopana.

VARAŽDIN – Tjedan karijera u Varaždinu   organiziraju Fakultet organizacije i informatike i njegov Centar za podršku studentima i razvoj karijera.  Od danas do petka će se  prirediti petnaestak predavanja i pet radionica koje će za studente održati više od 30 poslodavaca iz IT i biznis sektora. U sklopu tjedna karijera, u četvrtak će biti održan i okrugli stol odnosno znanstveno stručna rasprava na temu „Kako visoka učilišta podržavaju razvoj karijera studenata“, dok je u petak, 6. svibnja na programu panel diskusija s poslodavcima, nakon koje će se poslodavci prezentacijama predstaviti studentima.

ZAGREB – Zbog niskih temperatura do minus 4 °C, zabilježenih na području Zagrebačke županije, u ponedjeljak i utorak, 25. i 26 travnja 2016. godine, došlo je do smrzavanja poljoprivrednih kultura, osobito na višegodišnjim nasadima vinograda i voćnjaka. Zagrebačka županija poziva poljoprivrednike koji su pretrpjeli štete na svojim poljoprivrednim kulturama da prijave nastale štete svojim općinama i gradovima koji će zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode uputiti Zagrebačkoj županiji. Nakon Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta dužna su u roku od 8 dana od proglašenja izraditi izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom i Državnom povjerenstvu.

ĐURĐEVAC – Zbog niskih temperatura i mraza krajem travnja, u Đurđevcu su nastale velike štete na poljoprivrednim, ratarskim i povrtlarskim kulturama kao i na voćnjacima i vinogradima. Grad Đurđevac poslao je zahtjev Koprivničko-križevačkoj županiji za proglašenje elementarne nepogode. Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na terenu će utvrditi nastalu štetu te će se nakon proglašenja elementarne nepogode i uvida u stanje na terenu, moći podnositi pojedinačni zahtjevi za prijavu štete u đurđevačkoj Gradskoj upravi.

KRAPINA – Dva natječaja Krapinsko-zagorske županije, za poticanje poljoprivredne proizvodnje, otvorena su do četvrtka, 5. svibnja. Riječ je o natječaju za kupnju malih purića i nabavu hrane za njih, u cilju povećanja broja zagorskih purana kao autohtone pasmine domaćih životinja na području županije. Prijaviti se mogu poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik, a prihvatit će se troškovi nastali nakon 1. siječnja ove godine. Drugi natječaj objavljen je za pokretanje proizvodnje za male poljoprivrednike – početnike, u svrhu povećanja ekonomske veličine gospodarstva. Potpore se mogu dobiti za kupnju domaćih životinja i sadnog materijala, građenje ili opremanje prostora za uzgoj, kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, stjecanje potrebnih stručnih znanja i slično.

loading