Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.05.2016.

Posted in Vijesti

 ZAGREB – Pun lijepih emocija sinoć je bio slavljenički koncert  „Popevke Zagrebu“ odnosno 50. godina Krapinskog festivala i 25. godina Radija Kaj, koji je održan u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Najpopularnije kajkavske pjesme uz veliki revijski festivalski orkestar, pod ravnanjem Siniše Leopolda izveli su poznati glazbenici hrvatske estrade, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Matija Dedić, Radek Brodarec, Elvira Voća, Drago Diklić, Krunoslav Slabinac, Vera Svodboda, Ivica Pepelko, Višnja Korbar i mnogi drugi. Ovom prigodom posebno priznanje za 50 godina suradnje i medijskog praćenja Krapinskog festivala primili su u ime HRT-a Radio Sljeme  te Večernji list, a za 25 godina Radio Kaj. Priznanja su uručili krapinsko zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a primili su ih  urednica programa Radija Sljeme Tanja Baran, direktorica Stiria grupe za Hrvatsku i predsjednica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić i direktor Radija Kaj Drago Gradečak. Koncert su organizirali Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, Krapinsko zagorska županija, Grad Krapina, Grad Zagreb i Radio Kaj.

ZAGREB –  Obnovljeni dio sjevernog kolnika Avenije Dubrovnik, od Avenije Većesalava Holjevca do Cimermanove, dužine 1.300 metara, dan ranije nego što je bilo planirano, rano jutros otvorila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.Riječ je o ukupno 13 tisuća četvornih metara površine prometnice,  gdje je skinuto 12 cm starog asfalta te je sanirana prometnica i odvodnja te je stavljeno 7 cm osnovnog i 5 cm habajućeg asfalta. Vrijednost radova je  3,5 milijuna kuna. Inače, djelatnici Zagrebačkih cesta rade na oko 100-njak lokacija u gradu, a od ponedjeljka, 30. svibnja kreće i obnova Ulice Hrgovići, od Zagrebačke avenije do Horvaćanske.

ZAGREB – Izvješća o prošlogodišnjem radu javnih zdravstvenih ustanova prihvatili su danas  vijećnici Skupštine Zagrebačke županije. Sve zdravstvene ustanove dobro su poslovale, istaknuo je župan Stjepan Kožić. Uz to, temeljem predložene izmjene mreže hitne medicine resornog Ministarstva nakon nekoliko godina inzistiranja na njenom ujednačavanu za Zagrebačku županiju konačno je definirano povećanje T1 timova hitne medicine, sa sadašnjih 30 na 45. Na Skupštini je prihvaćeno izvješće o stanju sigurnosti na području Županije u 2015. godini koja je po svim pokazateljima, pa tako i s najmanjim brojem kaznenih djela, njih 810 na sto tisuća stanovnika, najsigurnija županija u državi, konstatirao je načelnik PU zagrebačke Željko Prša.Vijećnike je zanimala i procjena šteta od nedavne elementarne nepogode – mraza, koja prema prvim procjenama iznosi 96 milijuna kuna. Također, na sjednici je prihvaćena Strategija turističkog razvoja županije do 2025. godine.

VARAŽDIN – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković  jučer poslijepodne boravio je u Varaždinskoj županiji. Nakon Poduzetničkih zona  Jalžabet Gornji Kneginec , ministar Butković je u društvu saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, varaždinskog župana Predraga Štromara i ostalih čelnika lokalne samouprave obišao mjesto  gradnje novog kružnog toka u Poduzetničkoj zoni Kneginec . Da je ovaj dio Hrvatske razvijen i ogledan primjer ostalim županijama što se tiče poduzetništva, odnosa prema radu i infrastrukturnim projektima, izjavio je ministar Butković, koji je svoj posjet  nastavio je u Varaždinu i Svetom Iliji.  Na kraju se u Novom Marofu  susreo s tamošnjim gradonačelnikom Sinišom Jenkačom. Najavio je potporu  velikim infrastrukturnim projektima na novomarofskom području, a prije svega   izgradnji istočne obilaznice u Novom Marofu koja će, kako se procjenjuje, koštati oko 100 milijuna kuna.

PAZIN – Besplatne edukacije za poduzetnike i obrtnike koje organiziraju Poslovni dnevnik, uz medijskog partnera Radio Kaj,  Grad Pazin i Istarska županija, pod nazivom „Poslovni uzlet grada Pazina“ održavaju se danas u Gradskoj sportskoj dvorani. Cilj manifestacije je promocija i edukacija malog i srednjeg poduzetništva, a  događaj će otvoriti Valter Flego, župan Istarske županije, Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina te Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Osim radionica, bit će održana i panel diskusija pod nazivom „Od ideje do uspješnog biznisa, dobri primjeri iz prakse“.

 

ČAKOVEC – Program obilježavanja Dana Grada Čakovca započeo je danas prijepodne održavanjem prvog Minigolf turnira za učenike čakovečkih osnovnih škola. Pobjednik prvog turnira, koji je održan na Minigolf igralištu pored bazena Marija Ružić, je ekipa učenika iz I. OŠ Čakovec, a pehar im je uručio zamjenik čakovečkog gradonačelnika Romano Bogdan. Obilježavanje je nastavljeno u knjižnici Nikola Zrinski gdje je predstavljena knjiga „Zapisnici sjednica Gradskog poglavarstva 1914- 1918“, a program se nastavlja i poslijepodne u 18,00 sati na Trgu Republike, gdje će startati tradicionalna Utrka Grada Čakovca. U 21 sat na Starom gradu po prvi puta će na otvorenom biti održana projekcija filma „Janis: Little Girl Blue“.

ZAGREB – Ugovori o sufinanciranju projekata u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice za 2016. godinu potpisani su danas s korisnicima u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske. Ministarstvo će ove godine financirati 170 projekata sa 40 milijuna kuna, a sredstva će dobiti i Krapinsko-zagorska županija te deset zagorskih jedinica lokalne samouprave. Županiji je odobreno 400 tisuća kuna za rekonstrukciju sportske dvorane Osnovne škole u Desiniću. Za modernizaciju nerazvrstanih cesta Budinščina će dobiti 201 tisuću kuna, Konjščina 150 te Novi Golubovec 190 tisuća kuna. Mihovljanu je dodjeljeno 260 tisuća za rekonstrukciju ceste uz mjesno groblje i dogradnju parkirališta te Mariji Bistrici 162 tisuće kuna za izgradnju parkirališta i rekonstrukciju prilaza domu zdravlja.

BEDEKOVČINA – Sajam i izložba zagorskih vina Bedekovčina 2016. bit će svečano otvoreni na Bedekovčanskim jezerima, u petak, 27. svibnja. S obzirom da su na ovogodišnji, 49. Sajam prijavljena čak 164 uzorka vina, ocjenjivanje su izvršile tri komisije od 15 članova na čelu s predsjednicom Ana Jeromel s Agronomskog fakulteta i potpredsjednicom Jasminkom Šaško. Dobar odaziv vinara pokazuje kako je prošla godina bila izuzetno plodna za zagorske vinare, te da se vinogradarstvo i vinarstvo u Zagorju iz godine u godinu sve više razvija na zadovoljstvo vinara i ljubitelja vina. Ove godine bit će dodijeljena tri velika zlata, 45 zlata, 88 srebra, 24 bronce i jedno priznanje. Svečano otvorenje Sajma i izložbe zagorskih vina je u petak u 17,00 sati, a  dodjela priznanja počinje u 19,00 sati. Sajam i izložba bit će otvoreni i u subotu od 15,00 do 21,00 sat.

ZAGREB – Za poticanje rekonstrukcije postojećih objekata javne namjene u gradovima i općinama sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti Zagrebačka županija dodijelit će 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt se provodi u sklopu strategije povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Zgrade javne namjene su zgrade državnih upravnih i drugih tijela, tijela lokalne i regionalne samouprave, zgrade za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, te za više obrazovanje, zgrade za stanovanje zajednica, zgrade sportskih udruga i organizacija, zgrade kulturnih namjena poput kina, kazališta i muzeja, bolnice i druge ustanova namijenjene zdravstveno-socijalnoj i rehabilitacijskoj svrsi. Javni poziv, koji je otvoren do 1. prosinca,  objavljen je na web stranici Zagrebačke županije.

ČAKOVEC –  Deveti Nacionalni susret Franjevačke mladeži iz cijele Hrvatske, u organizaciji Nacionalnog vijeća Franjevačke mladeži, održat će se od ovog petka, 27. do nedjelje, 29. svibnja u Franjevačkom samostanu i župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu. Na susretu, koji se priređuje s temom “Živite život dostojno poziva kojim ste pozvani”  očekuje se oko 700 mladih iz cijele Hrvatske. Nacionalni susret završit će u nedjelju svečanim misnim slavljem koje će u 11,00 sati u samostanskom dvorištu predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

ĐURĐEVAC – Dani otvorenih polja kamilice u Đurđevcu privukli su i velike i male poljoprivrednike, koji su dobili priliku upoznati se s načinom i tehnologijom branja kamilice te savjete o uzgoju ovog bilja. U berbi kamilice sudjelovao je i gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković koji je istaknuo kako za otkup ljekovitog bilja postoji velika potražnja. Đurđevac je prepoznao tu priliku te je raspisao poziv za potporu male vrijednosti za proizvodnju ljekovitog bilja čiji je cilj povećanje proizvodnje ljekovitog bilja na području Grada. Korisnici mogu biti fizičke i pravne osobe upisane u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a subvencija je 1.000 kuna po hektaru.

loading