Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.01.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Ugovor sa Vatrogasnom zajednicom Krapinsko-zagorske županije i Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Krapina o izravnom dodjeljivanju sredstava iz proračuna Krapinsko-zagorske županije potpisan je danas u Krapini. Ugovor sa županijskom Vatrogasnom zajednicom predviđa dodjelu 910.000 kuna, a sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Krapina 40.000 kuna.

KOPRIVNICA – Predstavnici Grada Koprivnice danas su obišli osnovne škole kojima je osnivač grad. Prilika je to da čelnici grada doznaju više o radu u koprivničkim osnovnim školama, ali i da ravnatelji ukažu na probleme i potrebe škola, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Koprivničke osnovne škole polazi oko 2500 učenika. Prilikom obilaska škole Đuro Ester, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić napomenuo je kako u gradu pripremaju model po kojem će, ukoliko hrvatska Vlada uistinu odustane od modela javno-privatnog partnerstva, graditi novu osnovnu školu.

ZAGREB – S ciljem olakšavanja kupnje osobama s invaliditetom, Zagrebparking je uveo mogućnost kupnje naljepnica za vozila osoba s invaliditetom putem web portala, za sve koje zadovoljavaju propisane uvjete, a to su važeće Rješenje o invalidnosti i Znak pristupačnosti. Inače, ovu je uslugu 2011. godine omogućio Grad Zagreb, a osobama s invaliditetom pruža mogućnost besplatnog parkiranja u trajanju do 2 sata dnevno na svim javnim parkiralištima. Ukupno je tijekom 2016. godine prodano 6.681 naljepnica.

KOPRIVNICA – Muzej grada Koprivnice deseti puta za redom priključuje se manifestaciji Noć muzeja koja će se održati narednog petka, 27. siječnja. 12. Noć muzeja obilježava se pod temom „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“ kojom se želi ukazati na, među ostalim, izniman utjecaj koji je imala glazba i glazbeni stvaratelji kroz povijest do najsuvremenijeg doba. Muzej grada Koprivnice Noć muzeja obilježit će na dva načina; muzeološki, postavom šest izložbi te cjelovečernjim koncertom koji će se održati u koprivničkoj Sinagogi,  kaže ravnatelj Robert Čimin. Osim u prostoru koprivničkog Muzeja, program će se održavati u Galeriji, Franjevačkom samostanu i crkvi svetog Antuna Padovanskoga, Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama te koprivničkoj Sinagogi, napominje Čimin. Program Noći muzeja u Koprivnici narednog petka kreće od 18 sati u samom prostoru Muzeja grada te se nastavlja sve do 1 sat iza ponoći, a ulaz na sva događanja je besplatan.

ZAGREB – Kazališna predstava „Nikad nije prekasno“ autora Ladislava Prežigala dirljiva je i komična priča o ljubavi dvoje beskućnika, koja je praizvedena krajem prosinca, a pred Zagrebačkom će se publikom ponovno naći na pozornici Kazališta lutaka. Predstava govori o padu na društveno dno junaka ove priče, a razlozi se mogu pronaći u tranzicijskoj svakodnevici, ali i u nesretnim ljubavima iz prošlih vremena. Autor predstave Ladislav Prežigalo, kaže kako je predstava drama, satira i komedija u jednom, koja izaziva oduševljenje publike. Predstava će se moći pogledati u ponedjeljak 23. siječnja u 20,00 sati.

VARAŽDIN – Kako bi   se  osiguralo funkcioniranje sporta i sportskih klubova u Varaždinu, u prva tri mjeseca ove godine koliko je u Varaždinu na snazi privremena mjera financiranja, Skupština Zajednice sportskih udruga prihvatila je odluku o financiranju najvažnijih programa i troškova varaždinskog sporta. Sufinancirat će se i rad trenera mlađih uzrasnih kategorija, zatim sportske aktivnosti osoba sa teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te troškovi održavanja i funkcioniranja gradskih sportskih objekata kojima upravljaju ostale sportske udruge. Zajednica je na sjednici Skupštine u svoje članstvo primila i dvije nove sportske udruge. Riječ je o Streljačkom klubu „Varteks“ Varaždin te Padobranskom klubu „Apollo“ Varaždin. Nakon njihovog primanja Zajednica sada broji 107 članica.

ČAKOVEC – U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ i Županijske lige protiv raka Čakovec, kao i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u Čakovcu će se na Trgu Republike, sutra od 10,00 do 12,00 sati obilježiti 10. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Na trgu će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti stručnog medicinskog osoblja. U Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec bit će održana i edukacija o prevenciji raka vrata maternice te o čuvanju vlastitog reproduktivnog zdravlja.

KOPRIVNICA – Tradicionalno druženje na početku kalendarske godine za ravnateljice i ravnatelje osnovnih i srednjih škola s područja Koprivničko-križevačke županije održao je župan Darko Koren, a domaćin je bila Obrtnička škola Koprivnica. Župan Koren zahvalio je na međusobnoj suradnji, dobroj komunikaciji i suradničkim odnosima među školama, a posebno je izrazio zadovoljstvo što su se pozivu odazvali i ravnatelji škola kojima Županija nije osnivač. Istaknuo je kako su svi djelatnici obrazovnog sustava arhitekti društva, jer ono što oni projektiraju od onih malih nogu od onih nešto većih, sutra će biti zajednica, društvo u kojem ćemo svi živjeti. Gošća okupljanja bila je dobitnica nagrade „Ivan Filipović“ za 2015. godinu Elizabeta Trepotec Marić.

VRBOVEC – Tradicionalno, 24. godinu za redom, „Vincekovo“ u goricama oko Vrbovca organizira tamošnja udruga vinogradara i vinara ove nedjelje, 22. siječnja . Središnja svečanost orezivanja trsja bit će u vinogradu obitelji Senić u vinogradima Hruškovica. Okupljanje je u 11,00 sati nakon čega slijedi formiranje povorke, te svečanost rezidbe u vinogradu nešto iza podneva koju će voditi meštri ceremonije Zlatko Mađerec, Darko Gotal i Slavko Povrlišek.

loading