Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.01.2020.

Posted in Vijesti

DONJA STUBICA – Odlični turistički rezultati Krapinsko-zagorske županije za 2019. godinu, ali i za razdoblje od 2013. do 2019. godine predstavljeni su na konferenciji za medije danas, 20. siječnja 2020. godine, u Donjoj Stubici. – Prema dolascima protekle smo godine rasli za 11%, a prema noćenjima za 7,09%, a u ovih šest godina povećanje u dolascima je 146%, rekla je voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, ističući kako se ovi rezultati mogu zahvaliti i povećanju smještajnih kapaciteta, jer je primjerice prošle godine broj ležajeva u odnosu na 2018. godinu povećan za 7%. Najviše gostiju dolazi iz Slovenije, Njemačke i Poljske, a od domaćih prednjače gosti iz Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije. – Gledajući turističke brojke za čitavu središnju Hrvatsku, izuzev Grada Zagreba, najbolja smo županija, a po broju noćenja na drugom smo mjestu nakon Karlovačke županije, koja prednjači zbog Plitvičkih jezera, rečeno je na današnjoj press konferenciji. – U razdoblju pred nama, zbog ograničenih kapaciteta, ne možemo očekivati preveliki rast, no ono što će nam biti u fokusu je poboljšanje kvalitete usluge, stvaranje kvalitetnih kadrova, ali i rebranding, naglasio je župan Željko Kolar dodavši kako će se svim specifičnostima Krapinsko-zagorske županije, odnosno termama, vjerskom i zdravstvenom turizmu posvetiti dodatna pažnja.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je pojeftinjenje odvoza otpada i češći odvoz otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže. Tako Zagrepčani od 1. travnja 2020. mogu očekivati manje račune za 25 do 30%, a taj otpad će se odvozit jednom tjedno, a ne kao što je to do sada bilo svaki drugi tjedan. Ovo je ujedno i najava napuštanja sustava zelenih otoka, na kojima se često nelegalno odlaže otpad. Zeleni otoci koji će ostati u funkciji, bit će pod kontinuiranim nadzorom komunalnog redarstva. Za smanjenje fiksnog dijela cijene, potrebno je provesti javno savjetovanje, u trajanju od 30 dana, nakon čega izmijenjena Odluka ide na Gradsku skupštinu. Gubici koje će radi smanjena računa imati Čistoća, pokrivat će se iz komercijalnih djelatnosti Zagrebačkog holdinga, ali uz dodatne napore i učinkovitiju organizaciju očekuju se nove uštede.

ZAGREB – Grad Zagreb krenuo je s provedbom projekta Socijalno se uključi i zaposli – SUZI koji će pomoći u socijalnom uključivanju i zapošljavanju višestruko marginaliziranih skupina društva. Cilj projekta SUZI je stručno osposobiti i zaposliti na dvije godine 50 nezaposlenih žena s najviše završenom srednjom stručnom spremom – Romkinje, žrtve obiteljskog nasilja, supruge branitelja, beskućnice i osobe iznad 50 godina starosti. – Te žene će biti zaposlene na poslovima pomoći u kućanstvima za 250 osoba starije životne dobi i potrebitim osobama –  naglasio je Andrija Petrović iz Gradskog ureda za međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava. Projekt SUZI trajat će do veljače 2022. godine i vrijedan je nešto više od 9,9 milijuna kuna, a financijska sredstva u potpunosti su osigurana iz Europskog socijalnog fonda.

ZAPREŠIĆ – Velika trodijelna školska sportska dvorana Osnovne škole Antuna Augustinčića kapitalni je projekt grada Zaprešića u ovoj 2020. i 2021. godini. Tako su započeli zemljani radovi na izgradnji temelja, koji bi trebali biti gotovi do proljeća nakon čega slijedi izgradnja same dvorane čiji je završetak planiran na proljeće 2021. godine. Radi se o dvorani veličine 2.100 četvornih metara u kojoj će se moći istovremeno dovijati tri sportska sadržaja te će imati 300 sjedećih mjesta. Vrijednost investicije je gotovo 25 milijuna kuna, koju uz grad Zaprešić sufinancira i Zagrebačka županija. – Izgradnjom ove školske sportske dvorane stavljamo točku na „i“ što se tiče ciklusa uređenja pripadajućih sportskih objekata uz zaprešićke škole, a uz učenike u ovoj dvorani moći će se odvijati i brojni rekreacijsko sportski sadržaji za sve građane Zaprešića – istaknuo je, prilikom obilaska gradilišta, ovog ponedjeljka, 20. siječnja 2020. godine gradonačelnik Željko Turk.

ZAGREB – Okrugli stol na temu „Stanje u privatnim domovima za starije i nemoćne kao i u obiteljskim domovima u privatnom vlasništvu“ održan je ovog ponedjeljka, 20. siječnja 2020. godine u prostorijama Stranke rada i solidarnosti u Zagrebu. Naime, u Hrvatskoj je 19% populacije starije od 65 godina, ima 90 tisuća starijih od 85 godina te je na 10. mjestu po starosti stanovništva u Europi. Uz nemili događaj koji se dogodio u Andraševcu pokazuje se da sustav brige o starijima, kao i zakon te pravilnike treba mijenjati. – Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti dat će dva prijedloga u Saboru i to da se pooštre kriteriji i standardi otvaranja obiteljskih domova i privatnih domova kao bi se ujednačili sa  gradskim  te da se inspekcijski nadzor rada spusti na razinu jedinica lokalne samouprave – rekao je predsjednik stranke Milan Bandić istaknuvši kako je Grad Zagreb spreman preuzeti cjelokupni posao na svom području. Naime, u gradu Zagrebu ima 11 gradskih domova na 17 lokacija, a Grad je od 2001. godine izdao 219 rješenja za rad obiteljskih i privatnih domova od čega su 32 dobila rješenje o prestanku rada. Kako je naglasila pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom Romana Galić  Zagreb je spreman preuzeti i kontrolu nadzora njihovog rada te je za rad domova, gerontoloških centara, dnevnih boravaka i ostalih oblika skrbi o starijima lani izdvojio 149 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – U Koprivnici je ovog ponedjeljka, 20. siječnja 2020. godine, nastavljen EU projekt „Chain experiment in preschool“ u sklopu Erasmus + programa čiji je nositelj Ljudska univerza Jesenice iz Slovenije, a Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Dječji vrtić Tratinčica te još osam ustanova iz Italije, Slovenije, Austrije i Poljske partneri. Četvrti trening je danas počeo u Koprivnici i trajat će sve do ovog petka, kaže ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek te dodaje kako će se raditi lančani pokus koji će se potom implementirati u dječjim vrtićima te će mališani uz odgajatelja i sami pokušati napraviti jedan lančani pokus. Zadovoljan što dvije obrazovne ustanove sudjeluju u još jednom europskom projektu je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je istaknuo kako je ovo lijep priča međugeneracijske solidarnosti s praktičnom primjenom. Projekt s ciljem povezivanja ustanova za obrazovanje odraslih i vrtića kako bi se ojačala multigeneracijska suradnja traje do rujna 2021. godine.

ZAGREB – Dom za starije i nemoćne osobe Trešnjevka kreće u energetsku obnovu koju provodi Grad Zagreb, uz bespovratna EU sredstva. Vrijednost projekta iznosi 5.955.971 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 3.014.735 kuna. Vrijeme trajanja projekta je do srpnja 2020. Nakon energetske obnove potreba za grijanje trebala bi se smanjiti za 76%, čime bi zgrada prešla u energetski razred B. Time bi se postigla i značajna financijska ušteda za energente i održavanje zgrade, procijenjena na 455.000 kuna godišnje. Posebnu važnost ima podizanje ugodnosti boravka u zgradi, s obzirom da su korisnici zgrade starije osobe čiji je to dom.

ČAKOVEC – Radovi na razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec u punom su zamahu. Buduće prostore prvog znanstveno-istraživačkog centra na području Međimurja obišao je župan Matija Posavec u društvu ravnatelja Marija Šercera. Infrastrukturni dio aktivnosti uspostavljanja Metalske jezgre sufinanciran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u iznosu nešto većem od 31 milijun kuna. Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri su Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Međimursko veleučilište u Čakovcu. Radovi su započeli početkom lipnja prošle trebali bi u potpunosti biti završeni do listopada ove godine.

VINICA – Počinje realizacija projekata od povijesnog značaja za Vinicu, ukupne vrijednosti blizu 100 milijuna kuna. Riječ je o projektima obnove Srednje škole „Arboretum Opeka“ i Područne škole Gornje Ladanje te onom najznačajnijem – rekonstrukciji dvorca Opeka, a koji su predstavljeni danas, 20. siječnja 2020. godine, u Srednjoj školi Arboretum Opeka u Vinici. Projekte, koji će biti svojevrsna renesansa ovog dijela Varaždinske županije, je predstavio župan Radimir Čačić sa suradnicima. Naime, u energetsku obnovu Područne škole Gornje Ladanje bit će uloženo 783 tisuća kuna, a u Srednju školu „Arboretum Opeka“ 5,58 milijuna kuna. Pri tom su 56%  bespovratna EU sredstva, a prestali iznos osigurava Varaždinska županija uz učešće državnog novca. Najveći projekt je „Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“, čija je ukupna vrijednost, u ovoj fazi, više od 43 milijuna kuna pri čemu su gotovo 30 milijuna kuna europska sredstva. Sve su to preduvjeti  stvaranja Centra kompetentnosti u poljoprivredi, a za potrebe obrazovanja učenika iz cijele Hrvatske pa i susjedne Slovenije koji će ovdje dobiti najkvalitetnije uvjete, kaže ravnateljica Rajka Tršinski. Zadovoljstvo zbog realizacije projekata izrazio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac rekavši kako će biti veliki poticaj razvoju ovog kraja u svim smjerovima i na svim područjima. Upravo, zahvaljujući kvaliteti u obrazovanju Varaždinska županija je dobila čak dva Centra kompetentnosti, u zdravstvu i poljoprivredi, podsjetio je župan Radimir Čačić. Samo ulaganje u dvorac Opeku u konačnici će biti oko 93 milijuna kuna budući da će, uz smještajne kapacitete za oko 50 učenika, ovdje biti uređeni laboratoriji, kušaonice, vinski podrumi te niz potrebni sadržaja potrebnih za obrazovanje suvremenih kadrova prijeko potrebnih hrvatskom turizmu.

ZAGREB – Odlukom Skupštine Zagrebačke županije u ovoj godini nove su cijene turističkih pristojbi. Pristojbe se kreću od 7 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima. Visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu po krevetu iznosi 350 kuna, a na OPG-u po 200 kuna i to za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Visina godišnjeg paušalnog iznosa za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu u kampu za svaku smještajnu jedinicu iznosi 500 kuna, a na OPG-u po 250 kuna. Turistička pristojba koju plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor u godišnjem paušalnom iznosu za sebe i članove uže obitelji za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije iznosi za prvog i drugog člana po 60 kuna, a za svakog sljedećeg 25 kuna.

BJELOVAR – Završena je energetska obnova još jedne bjelovarske škole i to Područne škole u Ždralovima. Gradu Bjelovaru odobreno je bespovratno sufinanciranje projekta vrijednost 2,08 milijuna kuna, u iznosu od 1,2 milijuna. Prilikom obilaska obnovljene škole gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak rekao je da je uz 1,2 milijuna bespovratnih kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za projekt odobrilo 456 tisuća kuna, a Grad je izdvojio 391 tisuću.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica objavio je Javni poziv za razvoj kapaciteta organizacija civilnog društva za tehničku opremu. Za ovu je namjenu u gradskom proračunu osigurano 30 tisuća kuna, a rok za podnošenje Zahtjeva je 15. prosinca 2020. Svaka organizacija civilnog društva može dostaviti Zahtjev u sklopu ovog poziva najkasnije 15 dana prije potrebe za korištenjem tehničke opreme.

loading