Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.02.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb ove godine izdvojit će 40 milijuna kuna za razvoj obrtništva i poduzetništva, od toga više od 12,5 milijuna bit će osigurano za potpore obrtnicima.  Sve do 15. ožujka otvoren je natječaj za tradicionalne, deficitarne i proizvode obrte. Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, Mirka Jozić istaknula je kako najviša potpora koja se može dobiti iznosi 30, a najniža 10 tisuća kuna godišnje. Osim što financijski podupire obrtnike, grad će drugu godinu za redom sufinancirati obrtnički sajam  koji će se održati krajem travnja na Zagrebačkom velesajmu.  Sajam ima za cilj popularizaciju obrtničkih zanimanja među osnovnoškolcima. U tijeku su i pripreme za obrtnički centar koji će se prema planu graditi na zagrebačkoj Kajzerici. Dodajmo, da će do travnja zaživjeti web stranica koja će na jednom mjestu donijeti najbolje od tradicionalnih, umjetničkih i drugih obrta. Portal bi trebao do kraja godine prerasti  u web shop. Inače ovo je projekt grada i Obrtničke komore Zagreb koji ima za cilj do 2019. godine na jednom mjestu okupiti svih 17.500 zagrebačkih obrtnika.

ZAGREB – Direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić podnio je Turističkom vijeću molbu za razrješenje s direktorske pozicije. Iza njega su, kako je rekao, dvije i pol godine uspješnog rada na promociji Hrvatske kao destinacije. Da promjene u vrhu HTZ-a neće utjecati na sezonu uvjeren je ministar turizma Gari Capelli koji je istaknuo kako od novog vodstva očekuje turistički rast iznad 3%. Natječaj za novog direktora/cu HTZ-a bit će raspisan u roku od 30 dana, a kroz najduže tri mjeseca bit će poznato tko će preuzeti njegov posao.

ZAGREB – Novi veliki uspjeh s osvojenih 12 medalja postigli su hrvatski inovatori na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija u Kuala Lumpuru, u Maleziji,  na kojoj su se predstavili s oko 470 inovacija inovatori  iz Malezije i brojnih država jugoistočne Azije i Europe. Za 7 predstavljenih najboljih hrvatskih inovacija izlagači, svi iz Zagreba, osvojili su ukupno 12 odličja. To su glavna nagrade Best Award, te  3 zlata, 2 srebra, 2 bronce i 3 posebne nagrade. Organizatori su hrvatski izložbeni prostor ocijenili najboljim na izložbi i za to uručili posebno priznanje Hrvatskoj gospodarskoj komori i Savezu inovatora Zagreba. Hrvatski nastup  organizirali su Savez inovatora Zagreba i Hrvatska gospodarska komora, uz potporu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

ČAKOVEC – S ciljem pozicioniranja Međimurske županije kao cikloturističke destinacije visoke kvalitete usluge, temeljem uvida u primjere dobre prakse razvijenih europskih cikloturističkih destinacija, Turistička zajednica Međimurske županije danas je u Pušćinama organizirala radionicu vezanu uz program „Cyclists welcome“. Okupila je dvadesetak voditelja smještajnih objekata, restorana, OPG-a i Turističko informativnih centara na području Međimurja i grada Varaždina kojima su prezentirane mogućnosti dobivanja oznake kvalitete „Cyclist Welcome Quality“. U tom standardu kvalitete TZ nudi oznaku usluge od jednog do pet kotača, u kojem jedan označava onu osnovnu uslugu za cikloturiste, a pet označava maksimalnu uslugu, pojašnjava voditelj ureda TZ Međimurske županije Rudi Grula. Svi ugostitelji koji prihvate standarde oznake ove kvalitete bit će uključeni u integralni sustav pod nazivom „Cyclist Welcome Mreža“.

KRIŽEVCI – Nastavljaju se investicije privatnog sektora na prostoru nekadašnje križevačke vojarne, izvješteno je na jutrošnjoj sjednici Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga. Na javni natječaj za osnivanja prava građenja na prostoru nekadašnje vojne spavaonice, koji obuhvaća prvi i drugi kat te potkrovlje javila se križevačka tvrtka koja u prizemlju zgrade ima zdravstvenu djelatnosti, kaže gradonačelnik Branko Hrg. Do 2024. godine u potpunosti će preurediti prostor za zdravstvenu namjenu, uložiti 19 milijuna kuna te će broj zaposlenih s trenutnih 29, narasti na 70. Grad Križevci u prostor nekadašnje vojarne u infrastrukturu uložio je oko 15-ak milijuna kuna, a ukupna ulaganja u prostor iznose oko 150 milijuna kuna. Tamo se nalazi gradska knjižnica, dječji vrtić, srednja škola, dom za starije, Razvojni centar i tehnološki park, hostel, pekar i čokolaterija.

VARAŽDIN – Na predstojećim izborima HNS-ov kandidat za župana Varaždinske županije bit će Predrag Štromar, a kandidat za zamjenika župana Alan Košić. Tako je jednoglasno odlučilo Predsjedništvo HNS-a Varaždinske županije. Nastavit ćemo tamo, gdje smo stali, realizirati projekte koji su u planu, ali HNS-u i meni osobno uvijek su bili na prvom mjestu građani, a tako će biti i dalje, izjavio je Predrag Štromar, župan Varaždinske županije i predsjednik HNS-a ŽO Varaždinske županije.

ZAGREB – Povodom proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji se obilježava 22. veljače, u četvrtak 23. i petak 24. veljače održat će se manifestacija Dani otvorenih vrata NSK. U ta dva dana zainteresiranima će biti omogućen obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom od 10,00, 12,00 i 14,00 sati. Obilazak uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste, Referentnoj zbirci, čitaonicama, zatvorenome spremištu knjiga, tiskari i knjigovežnici te digitalnoj knjižnici. U sklopu manifestacije bit će priređena radionica Ručna izradba uveza, gdje će se, između ostaloga, predstaviti tehnike ručne izradbe uveza i ukrašavanja knjiga.Za vrijeme trajanja Dana korisnicima će biti omogućeno vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine.

ZAGREB – Zagrebačka županija dodijelit će bespovratno 900.000 kuna gradovima i općinama za izgradnju e-punionica i postavljanje pametnih klupa. Tijekom 2016. godine Zagrebačka županija sufinancirala je sa 689.930 kuna izgradnju 12 e-punionica u svih 9 gradova te 3 općine od posebne državne skrbi Žumberku, Pisarovini i Pokupskom, a namjera je ove godine nastaviti s projektom. Drugi projekt,  pametne klupe omogućavaju punjenje mobitela, i to više njih istovremeno, imaju hot spot za internet, a ujedno će služiti i kao promocija e-mobilnosti u Zagrebačkoj županiji. Javni poziv za dodjelu sredstava otvoren je do 20. ožujka 2017. godine.

KRAPINA –  Profesionalno usmjeravanje učenika u školskoj godini 2016./2017, bilo je tema sastanka stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije sa predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održanog u Krapini. – Ove smo se godine potrudili profesionalno informiranje učenika učiniti još zanimljivijim i atraktivnijim. Jako nam je važno da ne ostanu neupisani programi za zanimanja u kojima djeca mogu vrlo brzo naći posao na području naše županije i zato će jedan od glavnih fokusa biti usmjeravanje na deficitarna zanimanja one djece koje imaju i mogućnosti i talenta za ta područja – poručila je zamjenica župana Jasna Petek. Također, ona je najavila završetak kratkih filmova koji će djeci približiti deficitarna zanimanja u metalurgiji i građevinarstvu.

VARAŽDIN – Povodom današnjeg  Svjetskog dana socijalne pravde, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić je s ravnateljicom Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nadom Liber, ravnateljem biskupijskog Caritasa Antom Šolom te Socijalnom samoposlugom „Kruh sv. Antuna“ danas u županijskoj palači u Varaždinu potpisao ugovor o financiranju za ovu godinu. Već četvrtu godinu za redom Varaždinska županija financira ustanove koje vode brigu o ljudima u potrebi. Ove će godine iz proračuna izdvojiti  430.000 kuna za redovnu djelatnost Društva Crvenog križa, 60.000 kuna za Caritasovu pučku kuhinju, te 30.000 kuna za Socijalnu samoposlugu „Kruh sv. Antuna“.

KOPRIVNICA – Danas počinju radovi na rekonstrukciji Ulice hrvatske državnosti u Koprivnici, od Florijanskog trga do Križevačke ulice. Rekonstrukcija će se provoditi u dvije faze, te će u prvoj fazi biti zatvoren dio ulice od Florijanskog trga do Taraščica. Druga faza radova obuhvaća dio od Taraščica do Križevačke ulice. Radovi će trajati do lipnja, a prva faza će biti gotova u travnju. Uz rekonstrukciju prometnice, radit će se i na vodovodu i kanalizaciji te javnoj rasvjeti i kabelskoj kanalizaciji. Rekonstruirat će se i parkirališne površine i javna rasvjeta na pješačkim površinama. Vrijednost rekonstrukcije Ulice hrvatske državnosti, jedne od najprometnijih u užem središtu Koprivnice je 5,1 milijuna kuna.

loading