Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.02.2018.

Posted in Vijesti

KARLOVAC – Prezentacija investicije norveških investitora u Karlovačkoj županiji održana je danas, 20. veljače 2018. godine u uredu župana . Županu Damiru Jeliću i njegovim suradnicima investiciju su prezentirali predstavnici društva Croatia REN AS – dioničkog društva u vlasništvu od 80 norveških investitora. Riječ je o  projektu vrijednom oko 18,7 milijuna eura kojim se želi u industrijskoj zoni  općine Žakanje razviti proizvodnju električne i termalne energije. U sklopu projekta želi se izgraditi energana za proizvodnju te linija za pelete na zemljištu površine 23 tisuće metara četvornih. Oba pogona imala bi 30 novih zaposlenika. Prezentaciji su nazočili predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, investitora, REGEA-e i brojni drugi. – Veseli nas što norveški partneri u ovom projektu imaju podršku svojeg veleposlanstva – rekao je župan Jelić. Po procjeni projektnog savjetnika fonda Edina Ališića, sa izgradnjom bi se trebalo krenuti već ovog proljeća.

ZAGREB – Gospodarenja otpadom ponovno je vruća tema u Zagrebu. Pitanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, odnosno prijedlog načina njihovog čuvanja na javnim površinama o kojem će u četvrtak raspravljati gradski zastupnici na 9. sjednice Gradske skupštine, kritizirali su danas i HDZ i skupštinska oporba – SDP. Naime, Prema prijedlogu izmjena Odluke o komunalnom redu gradonačelnika, Milana Bandića, Zagrepčani čiji se spremnici za otpad nalaze na javnoj površini, kako bi izbjegli da im treće osobe u te spremnike ubacuju svoj otpad, o vlastitom trošku trebali bi postaviti ogradu. Ovakav prijedlog nije naišao na odobravanje najvećeg koalicijskog partnera Bandićeve stranke u Gradskoj skupštini HDZ-a. „Mislim da to nije dobro. Grad, odnosno davatelj usluge određuje lokaciju spremnika pa neka onda i snosi trošak čuvanja spremnika. Ne možemo to od građana tražiti a pritom ne pružiti maksimalnu javnu uslugu koju bi oni trebali imati“, rekao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine.Prijedlog izmjena Odluke o komunalnom redu o kojem će raspravljati gradski zastupnici na 9. sjednice Gradske skupštine, kritizirali su i iz SDP-a, najveće oporbena stranka u zagrebačkog gradskoj skupštini. „Građani ne smiju plaćati nešto što je zadatak i obveza Grada. Umjesto da postavimo najmoderniji sustav mi postavljamo polovični sustav samo kako bi trošak prebacili na građane“, naglasio je Zvane Brumnić, gradski zastupnik.

JASTREBARSKO –  Treći Obrtnički forum – obrtništvo Zagrebačke županije, s ciljem pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama, održan je ovog utorka, 20. veljače 2018.  u Jastrebarskom. Zagrebačka županija kao tradicionalno obrtnička županija,  u 2017. godini u usporedbi sa 2016. bilježi pozitivne pomake u porastu broja obrtnika i njihove zarade. Zagrebačka županija dobar je partner obrtnicima, kojima je tijekom 2017. godine isplatila više od 2 milijuna  715 tisuća kuna potpora, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić. Središnja tema Foruma bila je „Obrazovanje i zapošljavanje u obrtništvu.“  Inzistira se na uvođenju dualnog obrazovanja učenika strukovnih škola kako bi bili što kvalificiraniji za tržište rada. Uz niz potpora kao i stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja, kroz dualno obrazovanje Županija će pomoći u  otvaranju centara izvrsnosti, naglasio je  župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Od 556 gradova i općina, 63 ih je svrstano u VIII. razvojnu skupinu teritorijalnih jedinica prema vrijednosti indeksa razvijenosti, od čega su 34 grada i 29 općina. Među Top 25 gradova/općina u VIII. skupini prema vrijednosti indeksa razvijenosti je deset gradova, od kojih su dva županijska središta, Dubrovnik i Zagreb, te 15 općina. Iza Kostrene, koja ima najveći indeks razvijenosti u RH, na trećem je mjestu Zagreb. Naime, u Gradu Zagrebu u 2016. godini sjedište je imao najveći broj poduzetnika u državi njih 38.127. Poduzetnici Zagreba imali su i najviše zaposlenih – 324 866, ostvarili su najveći prihod – 311,9 milijardi kuna i najveću dobit razdoblja 20,1 milijardu kuna.Prema prihodu po zaposlenom najbolji rezultat ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Svetoj Nedelji, u iznosu od 1,2 milijuna kuna.ZAGREB – Do 28. veljače traje  javna rasprava o Strateškoj studiji o utjecaju Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba na okoliš, koja sadrži i glavnu ocjenu prihvatljivosti Plana za ekološku mrežu, i Nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba. Uvid u Stratešku studiju, Netehnički sažetak studije i Plan gospodarenja otpadom moguć je od 08,30 do 15,30 sati u predvorju Gradske uprave kao i u područnim uredima u Novom Zagrebu, Peščenici, Trešnjevci i Susedgradu, a objavljen je i na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba. Mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Stratešku studiju i Plan mogu se upisati u knjige primjedbi ili dostaviti na obrascu objavljenom na službenoj mrežnoj stranici Grada.

JASTREBARSKO – Svečano otvorenje „III. Obrtničkog foruma – obrtništvo Zagrebačke županije“ održat će se u utorak, 20. veljače 2018. godine u Kongresnom centru u Jastrebarskom od 11,00 sati. Cilj ovog foruma je pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije. U ime Zagrebačke županije Obrtnički forum će otvoriti župan Stjepan Kožić.

VARAŽDIN – Varaždinska županija danas i sutra, 20. i 21. veljače 2018. godine, domaćin je radionice koja će okupiti predstavnike svih regija članica – regionalne koordinatore i predstavnike tematskih koordinacijskih točaka Saveza Alpe-Jadran. Upravo Varaždinska županija prva je županija u Hrvatskoj  koja je preuzela predsjedanje ovom organizacijom, a cilj održavanja radionice je rasprava i analiza o dosadašnjem radu Saveza, izrada novih strateških smjernica, te priprema za raspisivanje novog poziva za financiranje iz zajedničkog proračuna. Sudionicima radionice koja započinje danas u 10,30 sati u maloj dvorani Županijske palače u Varaždinu, uvodno će se obratiti župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Savez Alpe-Jadran jedna je od najstarijih međuregionalnih organizacija, koja u studenom ove godine obilježava 40. godišnjicu postojanja.

ČAKOVEC – Hrvatska gorska služba spašavanja- Stanica Čakovec od nedavno je bogatija za novu opremu, doniranu od strane Međimurske županije. Čakovečka stranica HGSS-a od sada na teren može izaći s novim specijaliziranim zaštitnim prslucima, kacigama, daskama za imobilizaciju, trakama za spinalna nosila, stabilizatorima glave, ali i termovizijskom kamerom, koja će poslužiti za potrage za osobama izvan urbanih područja. Inače, među 25 temeljnih ustrojstvenih jedinica HGSS-a, Stanica Čakovec je u protekle tri i pol godine s 20 članova postala jedan od jačih elemenata službe na nacionalnoj razini, što potvrđuje i rekordan broj intervencija u prošloj godini, čak 28.

KOPRIVNICA – Sastanak s predstavnicima gradskih službi zaduženih za provedbu poslova Zimske službe održao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Analiziran je dosadašnji rad te je zaključeno kako prilikom dosadašnjih oborina nije bilo problema u prometu i kako je Zimska služba pravovremeno i kvalitetno odradila svoj posao. Sudionici sastanka razgovarali su o pripremama za najavljene nove padaline. Zaključeno je kako su osigurane dovoljne količine soli i sipine za posipanje te kako je sva potrebna mehanizacija spremna za pravovremenu reakciju.

VARAŽDIN – Hrvatska demokratska zajednica Varaždinske županije obilježila je 20. veljače 28. obljetnicu osnivanja. Svečanosti obilježavanja u varaždinskoj Areni, prisustvovali su brojni članovi stranke, kao i gosti,   a glavni tajnik stranke Gordan Jandroković posebno je istaknuo ponos činjenicom da je HDZ nakon dugo godina opet sukreator gradske i županijske politike, izrazivši nadu kako će stranka u vremenu koje predstoji dodatno jačati.NOVI MAROF – Agencija za razvoj Varaždinske županije AZRA u sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“ organizira danas u Novom Marofu okrugli stol na temu „EU pogodnosti za javni sektor“. Cilj je informirati javni sektor o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova u nadolazećem razdoblju. Na okruglom stolu okupit će se predstavnici javnog sektora, te gradova i općina, kojima će zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik Novog Maroaf Siniša Jenkač, stručnjak za promociju projekta Opće bolnice Varaždin Ivan Tuk i tajnik LAG-a Prizag Marijan Kopjar predstaviti korištenje ESI fondova za održivi razvoj regije.

ČAKOVEC – Međimurska županija je raspisala Poziv za predlaganje projekata, odnosno programa udruga civilnog društva za financijsku potporu iz Proračuna Međimurske županije za ovu godinu. Radi se o raspodjeli proračunskih sredstava za rad udruga civilnog društva s područja odgoja i obrazovanja,  civilnog društva, unapređenja kvalitete života, zdravstva, socijalne skrbi, djece i mladih, socijalno osjetljivih skupina, humanitarne djelatnosti, volonterizma, promicanja ljudskih prava i nacionalnih manjina. Javni poziv objavljen je na internetskim stranicama Međimurske županije, a otvoren je do 1. ožujka 2018. godine.

KRAPINA – U tjednu od 19. do 25. veljače, već jedanaestu godinu zaredom, Društvo psihologa Krapinsko-zagorske županije nizom aktivnosti se pridružuje obilježavanju Tjedna psihologije. U Srednjoj školi Krapina tijekom cijelog tjedna može se razgledati izložba učeničkih radova na temu “Psihologija”, a pripremljene su i brojne radionice,  debate, predavanje “Emocionalna inteligencija”, probna državna matura iz psihologije, te posjet učenika Centru za socijalnu skrb Krapina. U zabočkoj Gimnaziji Antuna Gustava Matoša danas, 20. veljače 2018. godine, u 13,30 sati održat će se predavanje na temu “Psihologija ljudskih vrlina kao prilog etičkom kodeksu naše škole”, namijenjeno nastavnicima, dok je u 18,00 sati u Gradskoj knjižnici “Ksaver Šandor Gjalski“ na rasporedu radionica namijenjena široj javnosti, pod nazivom “Unaprjeđenje kvalitete komunikacije – što je to i kako biti asertivan?”. U četvrtak će se u knjižnici održati predavanje na temu “Psihologija sreće: što nam treba za sretan život?”, s početkom u 19,00 sati.

loading