Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.02.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Cilj posjeta Varaždinu i Varaždinskoj županiji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u srijedu, 20. veljače 2019. godine, kako je sam naglasio, bio je europski projekt Aglomeracije koji diže kvalitetu života na području grada Varaždinske Toplice, a drugi potpisivanje Ugovora o donaciji između Ministarstva državne imovine i Grada Varaždina temeljem kojeg će bivša „menza“ Varteksa biti prenamijenjena za potrebe širenja Tehnološkog parka Varaždin. Osim toga, obišavši pogone Varteksa i Vindije te održavši sastanke s poslovodstvom dviju tvrtki, premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih gospodarskih kretanja te nastojanja nekadašnjeg tekstilnog giganta da se u 101. godini postojanja, kroz niz investicijskih zaokreta, ponovno nametne u području modne industrije. Isto je i s varaždinskom Vindijom koja ove godine slavi 60. rođendan, a što će biti obilježeno i milijunskim investicijama u nova proizvodna postrojenja i zapošljavanjem radnika. Sve to razlozi su zbog kojih će i Vlada, nizom mjera, podržati ovakva nastojanja koja imaju za cilj poboljšati gospodarski rast i kvalitetu života na sjeveru Hrvatske, poručio je premijer Andrej Plenković. U programu posjeta predsjednika Vlade Plenkovića bio je i obilazak Vojarne “7. gardijske brigade Puma”, gdje je u kapelici – Spomen poginulim i umrlim pripadnicima 7. gardijske brigade Puma, položio vijenac i zapalio svijeću. Sastao se i  sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem te gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom te saborskim zastupnicima. Tijekom posjeta Varaždinu, u pratnji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, a u Vojarni “7. gardijske brigade Puma” dočekao  ga je general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Svoj boravak u Varaždinu, kao predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković završio je na proslavi 29. obljetnice stranke u varaždinskoj Areni.

JASENOVAC – Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem i izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ilanom Morom posjetilo je danas Spomen-područje Jasenovac gdje je odalo počast svim žrtvama holokausta. Gradonačelnik Bandić najavio je i da će Grad Zagreb izdvojiti oko 100 tisuća kuna za studiju uređenja spomenika Cvijet Bogdana Bogdanovića, te za uređenje okoliša i prilaznih cesta spomen obilježju. U izaslanstvu, među ostalim, bili su i Rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, osnivačica i izvršna direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.

ZAGREB – Prve spremnike za biootpad počeli su dobivati građani Zagreba koji stanuju u obiteljskim kućama u Podsljemenu, Brezovici i Maksimiru, a nakon toga spremnici bi trebali stići i u ostala kućanstva. Spremnik za biootpad označen je smeđom bojom. Zbog sanitarno-higijenskih razloga, iz Zagrebačkog holding pozvali su građane da, prije odlaganja u smeđe spremnike, svoj biootpad stave u bioorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotaju u papir. Biootpad će biti odvožen jedanput tjedno u svakoj gradskoj četvrti. Nakon podjele spremnika obiteljskim kućama, počet će podjela za višestambene objekte koji koriste zajedničke spremnike. Na njihove kućne adrese stići će biorazgradive vrećice od 30 litara, po četiri za jedan mjesec, koje će odlagati u smeđi spremnik.

ZAGREB – Međunarodni sajmovi Nautika, Hotel & Gastroteh  te Dane lova i ribolova  otvoreni su u  srijedu, 20. veljače 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu. U okviru sajmova, 23. i 24. veljače u Kongresnom centru održat će se i Festival maslina koji će okupiti brojne maslinare iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Prisutne je pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako sajmovi bilježe rast te se ukupno predstavlja više od 450 izlagača iz 32 zemlje i Hrvatske. Značaj ovih sajamskih priredbi za turizam, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli, jer gastronomija, kvalitetni hoteli, lov i ribolov te nautika, su dodatna vrijednost hrvatskog turizma, zbog kojeg Hrvatsku posjećuje sve veći broj turista.Prisutne su pozdravili direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak i predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever .Svi sajmovi su otvoreni do nedjelje, 24. veljače, a za posjetitelje parking je besplatan.

KOPRIVNICA – Održana je prezentacija suradnje koprivničke prehrambene kompanije s poljoprivrednim proizvođačima te braniteljskim zadrugama s područja Koprivničko-križevačke županije. tom prilikom Kompanija je predstavila mogućnosti ugovaranja proizvodnje i otkupa voća, povrća i žitarica koje proizvode braniteljske poljoprivredne zadruge, poljoprivredne zadruge, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Prisutnima se obratila i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec koja je podsjetila i na sličan projekt zdravog doručka „Zdravkec“ kojeg provodi Grad Koprivnica u svojim osnovnim školama, u koji su uključeni lokalni OPG-i i poljoprivredne zadruge, a projektom se osigurava kratki opskrbni lanac kojim se u škole izravno od OPG-a dostavlja svježe voće i povrće. Plan je projekt proširiti i na koprivničke vrtiće.

IVANIĆ GRAD – Nakon Samobora, Zaprešića i Jastrebarskog, Obrtnički forum Zagrebačke županije održan je u Ivanić Gradu. Glavne teme ovogodišnjeg foruma su razvoj obrtništva, problem manjka radnika, centri kompetencija, kao i osnivanje poduzetničkih inkubatora u udruženjima obrtnika županije. Kako bi se stvorili što povoljniji uvjeti na tržištu te riješili aktualni problemi u obrtništvu, važnu ulogu imaju lokalna i regionalna samouprava. – Ove godine smo za poduzetnike i obrtnike izdvojili 7,5 milijuna kuna, a u zadnje 4 godine više od 20 milijuna kuna. Na taj način ćemo i dalje povećavati broj obrtnika na području županije – istaknuo je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić koji je prisustvovao forumu. Cilj IV. Obrtničkog foruma je pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva na cijelom području Zagrebačke županije, a organizatori su Zagrebačka županija te Obrtnička komora Zagreb

KRAPINA – Prezentaciju mjera aktivne politike zapošljavanja za 2019. godinu pod nazivom „Od mjere do karijere“, ove srijede, 20. veljače 2019. godine, u Krapini je organizirao Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina.  Predstavljene su mjere koje se mogu koristiti, a prisutni poslodavci, ali i oni koji traže svoje mjesto na tržištu rada, bili su u prilici saznati i pod kojim uvjetima mogu ostvariti određene potpore, kolika financijska sredstva mogu ostvariti za samozapšljavanje, koju dokumentaciju treba prikupiti te koje su obveze poslodavca i radnika.

ČAKOVEC – Završna svečanost europskog projekta „SUKUS- Srednjoškolci U Kulturnim i Umjetničkim Sadržajima“ održana je u srijedu, 20. veljače 2019. godine u Centru za kulturu Čakovec. Radi se o projektu učenika učeničkih domova Graditeljske škole Čakovec i Srednje škole Čakovec, čiji je nositelj Međimurska županija, a partner Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu. Prije same završne svečanosti u 17,00 sati u zgradi Scheier otvorena je izložba radova sudionika radionice fotografija koja se provodila tijekom projekta „SUKUS“. Na samoj svečanosti obratili su se župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač i voditeljica projekta „SUKUS“ Valentina Biševac.

IVANEC – Najbolji sportaši i ekipe grada Ivanca za 2018. godinu proglašeni su na svečanosti koja je u organizaciji Zajednice sportskih udruga grada Ivanca održana u srednjoškolskom amfiteatru. Za najboljeg sportaša izabran je Nikola Geček, član ŠRD Ivanec, svjetski prvak u lovu ribe udicom na plovak i član paraolimpijske reprezentacije Hrvatske, a najbolja sportašica je Petra Brlečić, članica Karate kluba Ivanec. Naslov najbolje muške ekipe pripao je Klubu padobranskog jedrenja Let Ivanec koji je prvak Hrvatske u preletima, a najbolja ženska ekipa je seniorska ekipa Ženskog odbojkaškog kluba Ivanec. Nagrade su uručene i najboljim mladim i perspektivnim sportašima, a za životno djelo nagrada je uručena Josipu Rogini iz Kuglačkog kluba Ivančica.

loading