Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB- Odlukom vijećnika Skupštine Zagrebačke županije na sjednici održanoj u Zagrebu ovog četvrtka, 20. veljače 2020. prihvaćena odluka o kreditnom zaduženju od 80 milijuna kuna koji je namijenjen za izgradnju školskih objekata. Tako će se graditi 4 nove sportske u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivanečkom i Zaprešiću dvorane, dvije osnovne škole u Strmcu i Luki te dograđivati i rekonstruirati 11 škola. Riječ je o kreditu s rokom otplate od 10 godina uz fiksnu izuzetno nisku kamatnu stopu od 0,79 %. Ovime nastavljamo dugogodišnji kontinuitet ulaganja u školstvo kako bi svim učenicima na prostoru zagrebačke županije osigurali iste uvjete obrazovanja- istaknuo je župan Stjepan Kožić te dodao da ukupna vrijednost planiranih gradnji, obnova škola i dvorana, koje uz Županiju sufinanciraju i gradovi dolazi se do iznosa od 201 milijun kuna. Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu župana u drugoj polovici 2019. godine, kao i brojna izvješća raznih savjeta i povjerenstava.

VARAŽDIN – U nazočnosti brojnih stranačkih dužnosnika te članova i članica stranke, u srijedu navečer, 19. veljače 2020. godine, u Varaždinu je obilježena 30. godišnjica HDZ-a Varaždinske županije i Grada Varaždina. Uz domaćine, predsjednika županijskog HDZ-a Anđelka Stričaka i predsjednika gradskog HDZ-a Damira Habijana, čestitke povodom značajne obljetnice članstvu i gostima uputio je i predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Plenković je naglasio kako je zajedništvo stranke najvažnija poruka uoči parlamentarnih izbora jer samo kad je stranka jedinstvena ostvaruje pobjedničke rezultate. Predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak podsjetio je na sve što se radi u Varaždinu i Varaždinskoj županiji te dodao kako se zahvaljujući aktualnoj politici HDZ-a na ovom području provode investicije vrijedne više od dvije milijarde kuna. HDZ Grada Varaždina je prepoznatljiv i ima svoj stav te je u mnogim slučajima i korektiv, naglasio je u svom obraćanju predsjednik GO HDZ-a Varaždina Damir Habijan. Svečanoj obljetnici nazočili su mnogi stranački dužnosnici, poput pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić, ministar vanjskih poslova Goran Grlić-Radman i ministar gospodarstva Darko Horvat, brojni saborski zastupnici te poduzetnici.

ZAGREB – Grad Zagreb nastavlja sa digitalizacijom svojeg poslovanja. Tako je ovog četvrtka, 20. veljače 2020. godine predstavljena nova on-line usluga za građane, e-Narudžbenica, koja ubrzava i olakšava poslovanje s Gradom Zagrebom. Riječ je o poslovnom procesu slanja i potpisivanja narudžbenica u digitalnom obliku za poslove do 20 tisuća kuna objedinjene vrijednosti u postupku javne nabave. Kako je istaknuo pročelnik Ureda gradonačelnika, Miro Laco, riječ je o dokumentima koji iziskuju jednostrano potpisivanje i to potpis od strane pročelnice Gradskog ureda za javnu nabavu. – Riječ je o nemjerljivom doprinosu prema našim poslovnim partnerima kojima je znatno ubrzan postupak slanja i zaprimanja narudžbenica kroz smanjenje administracije te tako maksimalno štedimo njihovo poslovno vrijeme – rekao je Laco. Inače, u 2018. i 2019. godini Grad Zagreb je izdao gotovo 13 tisuća narudžbenica poslovnim partnerima i dobavljačima za Gradsku upravu i Zagrebački holding.

VARAŽDIN – Na tragu 150- godišnje proizvodnje na ovim prostorima te nakon sjajnog nastupa na izložbi bučinih ulja u Austriji, gdje je kvaliteta varaždinskog bučinog ulja nagrađena naslovom šampiona izložbe te s čak pet zlata, danas, 20. veljače 2020. godine, u Varaždinu je održan Prvi znanstveni skup posvećen Varaždinskom bučinom ulju. Znanstveni skup o varaždinskom bučinom ulju održan je s ciljem istraživanja i vrednovanja bučinog ulja kao iznimnog proizvoda u zdravstvenom i gastronomskom smislu. Stoga su odgovore na niz pitanja, u tom smislu, pokušali dati ugledni hrvatski znanstvenici. O bučinom ulju kao prirodnom antioksidansu govorio je Srećko Valić s Instituta Ruđer Bošković napomenuvši kako bi se ovo ulje, poput maslinovog ulja, što češće trebalo naći na stolu, a ne posezati za raznoraznim pripravcima. O zdravstvenim blagodatima bučinoga ulja Ivančica Delaš s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, napomenuvši kako je njegova svakodnevna konzumacija preporučljiva s obzirom na pozitivne učinke na centralni živčani sustav, na kardiovaskularne bolesti, na probavne smetnje, a osobito muški urinarni trakt. Na tragu svih ovih pozitivnih saznanja Varaždinska županija poduzima snažne korake u daljnjoj promociji i prepoznatljivosti te jačanju proizvodnje bučinog ulja na svom području, naglasio je varaždinski  župan Radimir Čačić.  Znanstveni skup o varaždinskom bučinom ulju održan je u organizaciji Varaždinske županije i Udruge Varaždinsko bučino ulje.

KOPRIVNICA – Projekt (O)drži korak: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice, koji je provodila Udruga Roma Korak po Korak Koprivničko-križevačke županije i ovog četvrtak, 20. veljače 2020. godine službeno je završen, a realiziran je uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade RH i uz partnerstvo Koprivničko-križevačke županije te institucija. Aktivnosti projekta provodile su se u osnovnim školama u Drnju te Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici te koprivničkoj Knjižnici, a u projektu je sudjelovalo 312 učenika s učiteljima pratiteljima, te 30-ak učitelja i stručnih suradnika iz dvije partnerske škole. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić naglašava kako je projekt iznimno važan jer omogućava integraciju romske djece u osnovnoškolski sustav.

ZAGREB – Odbor za javna priznanja grada Zagreba raspisao je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu financijskog pokroviteljstva zagrebačke Gradske skupštine. Rok za podnošenje prijava je do 13. studenoga ove godine ili do iskorištenja sredstava, za događaje koji će se održavati od 8. veljače do 31. prosinca 2020. Financijsko pokroviteljstvo odobrava se udrugama i drugim pravnim osobama za održavanje manifestacija, priredbi i skupova od interesa za Grad Zagreb kojima se obilježavaju značajni datumi i važnije obljetnice te organiziraju susreti, natjecanja, priredbe, druge manifestacije i slično.

ZAGREB – Održana je sjednica Odbora za branitelje Zagrebačke županije. U županijskom proračunu za branitelje je osigurano 1.165.000 kuna. Zbog velikog interesa, Zagrebačka županija osigurava sredstva za bolničko liječenje većeg broja branitelja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“ u Ivanić-Gradu. Tako je lani bila osigurana medicinska rehabilitacija u trajanju od 10 dana za 100 hrvatskih branitelja u iznosu od 333.500 kuna. U proračunu za ovu godinu sredstva su povećana na 400.000 kuna, a bit će dostatna za desetodnevno liječenje 120 branitelja i udovica smrtno stradalih branitelja. Članovi odbora su započeli s pripremama oko organizacije Dana branitelja Zagrebačke županije, a predloženo je da se ovogodišnja proslava održi u Ivanić-Gradu.

BRAČAK – Prestižna nagrada, koju je dobio WBAF ured u Hrvatskoj na Svjetskom investicijskom forumu, tema je konferencije za medije koja je ovog četvrtka, 20. veljače 2020. godine održana u sjedištu ovog ureda, u Energetskom centru Bračak. Riječ je o prestižnoj nagradi za ured najvećeg utjecaja koju je WBAF ured u Hrvatskoj dobio u konkurenciji 9 ureda ove organizacije koji se nalazi na svim kontinentima. Nagrada je dodijeljena na najvećem globalnom događanju koje povezuje svjetsko tržište kapitala, odnosno investitore sa tvrtkama u ranim fazama razvoja, a koje je održano u Istanbulu. Također, startup tvrtka IDENTYUM iz Varaždina, koja posluje dvije godine i razvija ideju digitalne osobne iskaznice na globalnoj razini, jedna je od 13 pobjednika koji su odabrani za financiranje. – Uspjeli smo se prikazati kao ured koji stvara dodanu vrijednost u Hrvatskoj i samoj organizaciji – istaknula je direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj Helena Matuša. Okupljenima se obratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ujedno i predsjednik Upravnog odbora WBAF ureda u Hrvatskoj. – Mlada ekipa koja ima svoj originalni proizvod ima mogućnost i financiranja, ali i mentoriranja te osiguravanja određenog tržišta na kojem su poslovni anđeli već prisutni – rekao je župan Kolar. Na forumu u Istanbulu, uz dobivanje ove prestižne nagrade, delegacija WBAF ureda u Hrvatskoj je predstavila i primjere dobre prakse te je stranim investitorima prenijela sve potrebne informacije o Hrvatskoj investicijskoj klimi.

KOPRIVNICA – Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije posjetio je zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima. Susreli su se s ravnateljicom Marijom Krajina koja ih je informirala o radu ustanove te razini zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji. Zamjenik Ljubić izrazio je zadovoljstvo radom ove zdravstvene ustanove naglasivši kako Županija nastoji kroz programe i mjere maksimalno pomoći kako bi razina zdravstvene zaštite za stanovnike Podravine i Prigorja bila na najvećoj mogućoj razini. Nakon sastanka, obišli su i novootvorene ordinacije opće medicine te specijalističku ordinaciju oralne kirurgije.

ZAGREB – U auli Gradske uprave otvorena je izložba radova s ovogodišnjeg 13. Salona auto karikature. Ovaj međunarodni natječaj privukao je karikaturiste iz cijelog svijeta koji su na maštovit i šaljiv način ocrtali situacije iz svakodnevnog života na temu Benzinskih postaja. Na Salonu auto karikature sudjelovalo je 252 autora i autorica iz 55 zemalja, a na izložbi je izloženo oko 400 karikatura. „Hrvatska i ovaj salon već su se etablirali na karti svijeta po pitanju karikature i naši umjetnici su cijenjeni karikaturisti“, istaknuo je Nenad Zuber, predsjednik međunarodnog žirija. Izložba radova s 13. Salona auto karikature može se razgledati do 28. veljače.

ČAKOVEC – Sve je spremno za početak 56. Međimurskog fašnika u Čakovcu. Ulicu kralja Tomislava krase šarene trakice, maske su spremne, a ovaj vikend u središtu grada očekuje se preko 2000 maski. Nakon tradicijske povorke u nedjelju, 23. veljače na Trgu Republike posjetitelje će zabaviti Gruntovčani, koje oživljavaju glumci amateri iz KUD-a Gruntovec iz Sigeca, a svojim će specifičnim humorom obogatiti fašnički program.

BJELOVAR – Marija Borković iz Ženskog rukometog kluba Bjelovar te Miran Maričić iz Streljačkog kluba Bjelovar 1874 najbolji su sportaši grada Bjelovara za 2019. godinu. Na svečanosti proglašenja najboljih sportašica, sportaša i sportskih ekipa Grada Bjelovara u 2019. godini, u organizaciji Športske zajednice Grada Bjelovara, najboljim ženskim klubom proglašen je Ženski rukometni klub Bjelovar, dok su njihovi kolege, rukometaši Bjelovara najbolji muški klub.

loading