Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.03.2018.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije kroz svoje Učilište krenula je u provedbu projekta „Učenjem do posla“ kojim se žele unaprijediti znanja i vještine osoba s nižom razinom kvalifikacije ili bez kvalifikacije te dugotrajno nezaposlenih s ciljem povećanja njihove zapošljivosti s područja Koprivničko-križevačke županije. Do kraja godine provest će se tri obrazovna programa za zanimanja tražena na tržištu rada Koprivničko-križevačke županije, kaže ravnateljica Učilišta Jasmina Sinovec i to za zanimanja tesar, elektrozavarivač i monter solarno toplovodnih sustava, a u svakom od programa, sudjelovat će po 10 polaznika koje će birati u zavodu za zapošljavanje Križevci, ističe v.d. predstojnica Vesna Kuterovac. Projekt je samo nastavak onoga što Koprivničko-križevačka županija već dugo potiče, kaže zamjenik župana Ratimir Ljubić, a to je omogućavanje jednakih uvjeta svima na tržištu rada. Projekt je vrijedan 515 tisuća kuna i u stopostotnom je iznosu sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda te proračuna Republike Hrvatske.

ČAKOVEC – Pučko otvoreno učilište Čakovec je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje- Područnim uredom Čakovec i Razvojnom agencijom Grada Čakovca predstavilo europski projekt pod nazivom „Prvi sam izbor na tržištu rada- obrazovan, kompetentan i lako zapošljiv“. Projekt je to koji će unaprijediti sustav cjeloživotnog obrazovanja u Međimurskoj županiji te će pridonijeti zapošljivosti za 103 sudionika planiranih edukacija te njihovoj povećanoj konkurentnosti na tržištu rada, kroz provedbu programa obrazovanja i osposobljavanja. Ravnatelj POU Čakovec Marijo Zamuda ističe da se radi o programu osnovnoškolskog obrazovanja odraslih, zatim programima osposobljavanja za poslove zavarivača, izrade obuće i operatora na računalu. Polaznici tih programa su dugotrajno nezaposlene osobe starije od 34 godine, a njihovo osposobljavanje za potrebe na tržištu rada će poboljšati stanje u statistici nezaposlenih osoba na HZZ-u Čakovec, smatra i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, koji je prisustvovao današnjem predstavljanju projekta u Čakovcu. Inače, vrijednost projekta je milijun i 264 tisuće kuna, a provodit će se tijekom 18 mjeseci.

ZAGREB – Na poziv guvernera Sankt Peterburga Georgya Poltavchenka, u povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva između dva grada, zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić službeno  boravi u Sankt Peterburgu do 23. ožujka 2018. godine. U okviru boravka zamjenica gradonačelnika sudjelovat će na XII. Sankt Peterburškom Partnerijatu malog i srednjeg poduzetništva. Također, prema programu, zamjenica Majić će se sastati s predsjednikom Odbora za međunarodne odnose Sankt Peterburga te, 23. ožujka, prisustvovati otvorenju izložbe Japodi – plemeniti gorštaci, koju su realizirali Arheološki muzej iz Zagreba i Povijesni muzej iz Sankt Peterburga.

ZAGREB – Tramvajska linija 8 gradom Zagrebom vozi punih 67 godina i uvjerljivo je najkraća trasa od Mihaljevca do Zapruđa. Uskoro bi ova linija, kako najavljuju iz ZET-a,  trebala biti produžena tako da će ju koristiti  i putnici iz Travnog, Dugava i Jakuševca, jer  će voziti sve do Ranžirnog kolodvora. Grad je spreman za otkup zemljišta na trasi buduće pruge. Traži se tvrtka koja će izraditi parcelacijski elaborat za kupnju koja će iznositi oko 30 milijuna kuna, čemu će se još pribrojiti 50 milijuna kuna vrijedni radovi  te 65 milijuna koliko će stajati rekonstrukcija Sarajevske. Nova pruga bit će duga točno 1808,5 metara, a od Zapruđa do Ranžirnog kolodvora stajat će na osam postaja. Polasci se očekuju svakih 11 minuta, a duž Sarajevske, koju će niskopodni tramvaj pratiti, planira se i zeleni pojas uz kojeg će se nalaziti pješačka i biciklistička staza.

KOPRIVNICA – Koprivnički gradski vijećnici okupit će se danas poslijepodne, 20. ožujka 2018. godine, na svojoj osmoj sjednici. Raspravljat će među ostalim o reprogramiranju dva dugoročna kredita, podignuta 2012. i 2014. godine. Gradska je uprava naime s poslovnom bankom dogovorila smanjenje kamata za oba kredita. Za kredit u iznosu od 40 milijuna kuna korišten za izgradnju palače pravde i Kampusa, kamata bi se sa 6,5 smanjila na 3,65%, a za kredit od 15 milijuna kuna za izgradnju mrtvačnice i Kampusa, sa dosadašnjih 5,5%  kamata bi se smanjila na 3,85 posto. Nakon što vijećnici prihvate takav prijedlog, odobrenje treba dati i Ministarstvo financija, odnosno Vlada RH, a sve to moglo bi trajati oko dva mjeseca.

ČAKOVEC – Gospodarsko- socijalno vijeće u Međimurskoj županiji danas, 20. ožujka 2018. godine, sastalo se u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Vijeće je raspravljalo o kretanjima na tržištu rada u Međimurskoj županiji te o stanju u poljoprivredi. Na dnevnom redu sjednice bilo je i Izvješće o radu Gospodarsko- socijalnog vijeća za 2017., kao i program rada za ovu godinu.

 VARAŽDIN – U sklopu brojnih aktivnosti vezanih uz brendiranje Varaždinskog bučinog ulja kao autohtonog proizvoda ovoga kraja, Varaždinska županija danas, 20. ožujka 2018. godina, organizira predavanje o primjeni bučinog ulja u svakodnevnoj prehrani. Predavanje će u Županijskoj palači u Varaždinu  održati Davor Hostić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, profesor savjetnik u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi.

KRAPINA – Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. ožujka s ciljem podizanja svijesti, kao i ohrabrivanja obitelji, zajednica i vlasti, kako bi se poduzele mjere za smanjenje opterećenja koje uzrokuju oralne bolesti. Prosječni 12-godišnjak u Hrvatskoj ima čak 4 kariozna, izvađena ili plombirana zuba, što je među najlošijima u Europi. Gubitak zubi u Hrvatskoj javlja se daleko ranije nego u zemljama EU, a gotovo 90% stanovništva treba neki kurativni dentalno-medicinski zahvat. Diljem Krapinsko-zagorske županije u tijeku su stoga brojne aktivnosti posvećene prije svega najmlađima koje u igraonicama, dječjim vrtićima i školama posjećuju stomatolozi, a također organizirani su i posjeti djece stomatološkim ambulantama.

loading